גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיחזור בקבוקים: מאבקים בין אל"ה לבין המתחרה אסופתא

תאגיד המיחזור אל"ה דורש היתר לגביית תשלום מהתאגיד המתחרה אסופתא ■ אסופתא: "אל"ה מנצל את המונופול"

תאגיד המיחזור אל"ה (איסוף למען הסביבה) מבקש את אישור בית הדין להגבלים עסקיים לגבות תשלום על שירותי מיחזור שניתנים במתקניו למכלים שנאספים בידי תאגיד המיחזור המתחרה - אסופתא.

בנוסף, התאגיד דורש מבית הדין לקבוע אמות מידה חדשות לפעילות של תאגידים שעוסקים באיסוף מכלי משקה ריקים על-פי חוק הפיקדון. התאגיד הוותיק אל"ה פועל כזרוע של החברות מי עדן, החברה המרכזית למשקאות קלים, טמפו ויפאורה-תבורי, ליישום חוק הפיקדון המחייב מיחזור של מכלי משקה. לטענת אל"ה, התאגיד החדש אסופתא מנצל פרצה בחוק, אוסף באופן עצמאי מכלי משקה ריקים מחברות שלא מקושרות מתוקף הסכם עם אל"ה, אך משתמש, לכאורה, בתשתיותיו מבלי לשלם על כך.

בפניית אל"ה לביה"ד להגבלים עסקיים, התאגיד מערער על קביעת הממונה על ההגבלים, דיוויד גילה, מהקיץ האחרון, ולפיה אל"ה מנצל לרעה את כוחו המונופוליסטי כדי להצר את מהלכיו של תאגיד אסופתא.

אסופתא החל לפעול כתאגיד מיחזור לפני יותר משנה, לאחר שבשנת 2010 תוקן חוק הפיקדון באופן שפותח את שוק מיחזור מכלי המשקה לתחרות. עד אז, אסופתא פעלה כחברה אספנית שסיפקה לאל"ה מכלי משקה ריקים בתמורה לבונוסים על עמידה ביעדי איסוף, באופן שאפשר לאל"ה לעמוד ביעדים שקבע המחוקק ליצרני המשקאות. יעד האיסוף שנקבע לחברות אלה עומד על 77% מכלל מכלי המשקה שהן מייצרות, ובשנים 2011 ו-2012 אל"ה עמד בו. היקפו של שוק מיחזור מכלי המשקה מוערך בעשרות מיליוני שקלים בשנה.

הריב החל כשאסופתא, שבבעלות ירון ברדוגו, התקשר עם יקב טפברברג, שפרש מתאגיד אל"ה, המוגדר מלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח). לטענת התאגיד החדש, עם לקוחותיו נמנים כיום עשרות יצרנים ויבואנים קטנים. העצמאות של אסופתא בשוק המיחזור לא מצאה חן בעיני אל"ה: לטענת ברדוגו, ראשי התאגיד הוותיק הגיבו בסנקציות שנועדו להצר את מהלכיו ולהקשות על התבססותו ופעילותו בשוק המיחזור, בין השאר באמצעות הפסקת תשלום בונוסים על עמידה ביעדי האיסוף של מכלי משקה והדרישה שימיין בעצמו מכלים ריקים - בהתאם לזהות היצרנים והיבואנים, כך שהתאגיד לא יקבל למתקניו בקבוקים מחברות הנמנות עם לקוחותיו.

לדעת הממונה על ההגבלים, סנקציות כאלה עשויות לפגוע קשות באסופתא כתאגיד חדש שעושה את צעדיו הראשונים בשוק המיחזור, וכי הבונוסים המשולמים לו על עמידה ביעדי האיסוף הם תמריץ כלכלי שמאפשר לו לפעול.

לטענת יו"ר אל"ה, נחמה רונן, חרף ההצהרות על הכוונה לנקוט בסנקציות כלפי אסופתא, הדברים לא בוצעו בפועל בשל ההליכים שהתקיימו אצל הממונה על ההגבלים. "אנחנו לא נגד תחרות ולא מנסים למנוע תחרות בשוק המיחזור", אומרת רונן בשיחה עם "גלובס", "אנחנו מבקשים מהרשויות שיקבעו כללי משחק ברורים לפעילות בשוק הזה. אל"ה הוא מלכ"ר שהוקם מתוקף חוק הפיקדון, ועכשיו יש תאגיד פרטי שרוכב על התשתיות שלו מבלי לשלם על כך.

"כשאפשרו ליצרני החשמל הפרטיים להשתמש בקווי ההולכה של חברת החשמל נקבעו כללים, וכך נעשה גם כשאפשרו למפעילים חדשים בשוק הסלולר להשתמש בתשתיות של החברות הגדולות. על המדינה להחליט מהם הכללים: שתגדיר מיהו תאגיד מיחזור, שתאמר מה מותר ומה אסור, שתחליט אם הדוחות של התאגיד החדש צריכים להיות מבוקרים כפי שהדוחות שלי מבוקרים. אני מקווה שבית הדין להגבלים עסקיים יהיה אתנו, ויפסיק את המצב שבו טרמפיסטים רוכבים על הגב שלנו. לא ייתכן מצב שבו אל"ה פועל כמלכ"ר, וגוף פרטי חדש בא ועושה עליו את הונו".

לדברי רונן, "אנחנו מרגישים פראיירים. יש לנו את הכתובת פראייר עם אותיות קידוש לבנה על המצח. הממונה על ההגבלים טען שאנחנו פועלים בצורה כוחנית כלפי אסופתא בזמן שאנחנו ממשיכים לספוג את הפעילות שלו במשך כל אותו זמן שבו התקיים ההליך".

רונן מוסיפה, כי בזמן שהחברות שמקושרות עם אל"ה נדרשות לשלם לו דמי טיפול של 1.4 אגורות על כל בקבוק מתוצרתם שנאסף ומועבר למיחזור, אסופתא פוטר את לקוחותיו מתשלום דמי טיפול. חרף זאת, הטיפול בבקבוקים אלה, שכרוך בהעסקת עובדים ובהפעלת אתרים, נעשה במתקני אל"ה. "אם בית הדין להגבלים עסקיים לא ישנה את המצב הנוכחי, יצרני המשקאות שחייבים לעבוד עם אל"ה יסבסדו למעשה את אלה שפרשו מאל"ה. לא משלמים לו על האיסוף ועל המיחזור למרות שהוא נעשה במתקניו", אמרה.

אסופתא: "אל"ה חושש מתחרות"

מאסופתא נמסר בתגובה, כי "הממונה על ההגבלים קבע חד משמעית שאל"ה ניצלה לרעה את כוחה המונופוליסטי כדי למנוע מאסופתא להתחרות בה. מדובר בהחלטה היסטורית של הממונה, שקדמה לה בדיקה מעמיקה במשך כשנה, שבמסגרתה הפך הממונה אבן על אבן וסתר בהחלטה מנומקת ומבוססת את כל טענותיה של אל"ה.

"החלטתו הנחרצת של הממונה מוכיחה חד משמעית את הצורך בכניסת שחקנים נוספים לשוק האיסוף והמיחזור, וקובעת כי המצב שבו אל"ה שלטה לבד בתחום הוביל להתנהגות ביריונית, שפגעה בצרכנים ובסביבה". עוד נמסר מאסופתא, כי "ערעורה של אל"ה לבית הדין להגבלים עסקיים הוא ניסיון נוסף, שלא יצלח, להשאיר בידה את השליטה בענף. אנו סמוכים ובטוחים שבית הדין יאמץ את החלטתו של הממונה".

לדברי היועצת המשפטית של אסופתא, עו"ד בילה כהנא, אסופתא מחזיקה בתשתיות איסוף עצמאיות והתקשרה עם חברות שעוסקות במיחזור המכלים שנאספים על-ידה, ובכך דחתה את טענת אל"ה לגבי שימוש מצד התאגיד בתשתיותיה. "טענות אלה נבדקו בעבר על-ידי הממונה על ההגבלים ולא התקבלו על-ידו", אמרה כהנא. "אל"ה מנסה לשמור על ההגמוניה שלו בשוק, תוך חשש כבד מתחרות".

מחזור בעלייה

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון