גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוה"ד שיוצאת נגד בנק אוף צ'יינה שמימן פעילי טרור

היא הובילה תביעות נגד מדינות תומכות טרור וארגוני טרור ■ בתי המשפט קבעו פסקי דין לטובתה בכמיליארד דולר ואיפשרו לה לעקל כספים ונכסים של טרוריסטים ■ כעת, עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר נלחמת בגרירת הרגליים של מדינת ישראל ■ ראיון ל"ליידי גלובס"

באפריל האחרון מצאה עצמה עורכת הדין ניצנה דרשן-לייטנר בלב סיפור שכמו נלקח מספר מתח. בלב העלילה: אינטרסים כלכליים חובקי-עולם, לחצים פוליטיים ודיפלומטיים, ויחסי ישראל-סין. באותו יום אביבי קיבלה דרשן-לייטנר שיחת טלפון מעורכי הדין האמריקאים של ארגון שורת הדין שייסדה, ושבראשו היא עומדת. עורכי הדין הללו מנהלים את תביעת נפגעי הטרור הישראלים נגד בנק אוף צ'יינה, הבנק המרכזי של סין, שבו התנהלו, לטענתם, חשבונות ששימשו ארגוני טרור מעזה.

זו הייתה שיחה בהולה. התחושה הייתה שהקרקע נשמטת מתחת לרגליים. נציגי בנק אוף צ'יינה הודיעו חגיגית לבית המשפט בניו-יורק כי העד המרכזי בתיק, איש הביטחון לשעבר עוזי שעיה, שהזהיר את הסינים אודות אותם חשבונות, בכלל לא יבוא להעיד. דרשן-לייטנר לא ידעה את נפשה. ברגע הראשון הייתה מופתעת, ברגע השני כעסה, ובשלישי זעמה ואיימה שתוציא צווי הבאה לא רק לשעיה, אלא לכל בכיר מודיעיני שיש לו חלק בסיפור הזה.

"הטלפון הראשון היה לשעיה, שהודה שיש בעיה", היא מספרת. "הטלפונים הבאים היו כבר לבכירים במערכת הביטחונית. כעסתי כעס עצום, לא הצלחתי להישאר שלווה בשיחות האלה. אני צריכה לשמוע מהסינים שמדינת ישראל נסוגה מהבטחתה אליי? אמרתי להם: 'הכנסתם אותנו למצב לא שפוי', והם אמרו לי 'את חושבת שאם תרימי את הקול, זה יעזור?'".

תחילתו של הסיפור ב-2005. "מערכת הביטחון הישראלית גילתה כי בבנק אוף צ'יינה התנהלו חשבונות ששייכים לפעיל חמאס עזתי. הוא קיבל כספים ממפקדת החמאס בירדן ובסוריה, בכל פעם העברה של סכום עגול בגובה 100 אלף דולר, שהיו נוחתים בחשבון הסיני במחוז קוואנגקו, מחוז מאוד פעיל מבחינה טרוריסטית, כי סין לא מגדירה את ארגוני החמאס והג'יהאד האסלאמי כארגוני טרור. הכספים עברו מסין לבנק בניו-יורק, ומשם הוא מיד משך אותם והעביר לעזה. אנחנו מדברים על חשבונות שעברו בהם לפחות 3 מיליון דולר בשנות האינתיפאדה, בזמן שעזה נצורה והכסף הזה דרוש לה כמו אוויר לנשימה על מנת להוציא פיגועי טרור.

"בשנת 2007 פנה אליי גוף מודיעיני. אנשי המודיעין סיפרו לי את הסיפור, פירטו כיצד נפגשו עם בכירי הבנק והזהירו אותם, וכיצד אלה לא עשו דבר. הכסף למימון הטרור המשיך לזרום לעזה, והסינים טענו שאין בעיה עם החשבונות האלה, ושלא נעשתה עבירה על החוק הסיני. אנשי המודיעין סיימו את הסיפור ושאלו אותי: 'את יכולה לתבוע את הבנק?'. הם הבטיחו לי שיסייעו בכל מה שנדרש - עדויות, מסמכים, הוכחות. אני מיד יצאתי לדרך".

"אנחנו לא נוותר"

היציאה לדרך הייתה באמצעות ארגון שורת הדין, שדרשן-לייטנר הקימה ב-2003, בשיאה של האינתיפאדה השנייה, במטרה להילחם במימון הטרור. את ההשראה שאבה מממרכז משפטי בדרום ארה"ב, שתובע ארגונים ניאו-נאצים.

היא משמשת כמנכ"לית הארגון, ותחתיה פועלים 10 עורכי דין. עד היום הובילה עשרות תביעות נגד מדינות תומכות טרור, ארגוני טרור וגופים אחרים שלוקחים חלק בעניין, והשתמשה בכלים כמו עיקול כספים ונכסים על מנת לרושש אותם. הארגון מקבל תרומות מיהודים מרחבי העולם, וגם מנוצרים אוונגליסטים, אוהבי ישראל.

"אנחנו עמותה ללא מטרות רווח, ונשענים על תרומות של 1.5 מיליון דולר בשנה. עד היום זכינו בפסקי דין בסך של למעלה ממיליארד דולר, ומתוכם גבינו יותר מ-120 מיליון דולר".

כמעט מתחילת הדרך היא משתפת פעולה עם גורמי ביטחון ישראליים, ובעיקר עם גלגל - גוף שמורכב מנציגים של השב"כ, המוסד, המודיעין הצבאי והמועצה לביטחון לאומי. שיתוף-הפעולה הזה צבר תאוצה "כשהם ראו במלחמה במימון הטרור אחד האלמנטים החשובים במיגורו, ומאז גלגל החלו לפנות אלינו. הם רואים בנו כלי לניגוח גופי טרור".

5 שנים לתוך המשפט, מיליוני דולרים נשפכו לטובת התביעה ומימון הוצאות הפרקליטים, נרשמו איומים קשים מהבנק הסיני, כולל הבטחה שתעמוד לדין פלילי בסין, ומעל הכול, נפגעי טרור נאלצו לחזור לתופת ולשלוף משם את הסיפורים המדממים שלהם לטובת העדות. "ואחרי כל זה, ישראל בחרה לסגת. אני שואלת למה, ולא מקבלת תשובות ענייניות. המקורות המהימנים שלי, ובכלל, כל מי שבקיא בפרטי הפרשה, מדבר על לחצים מסין ועל יחסי ישראל-סין שעומדים על הפרק.

"אם ישראל לא הייתה נסוגה ממעורבות במשפט, ביקור נתניהו בסין לא היה מתקיים. קיימתי לא מזמן פגישה עם משרד המשפטים והמועצה לביטחון לאומי, אמרתי שם: 'סליחה, כשאתם באתם וביקשתם ממני להגיש את התביעה לא ידעתם שמדובר במעצמה? לא ידעתם שביום מן הימים יכול להיות שכן תרצו לחמם את היחסים? אי אפשר להתחיל הליכים בבית משפט בארה"ב ולחסל אותם במחי יד, כי עכשיו החלטתם שסין יותר חשובה'. הם לא ענו לי, רק ביקשו אורך-רוח מצדנו".

דרשן-לייטנר מבטיחה שהיא תמצמץ אחרונה. "אם העדות לא תסתייע, אבקש מבית המשפט צווי הבאה נגד בכירים ישראלים, ביניהם ראש המועצה לביטחון לאומי, יעקב עמידרור, ושגריר ישראל לשעבר בארה"ב, מייקל אורן, שיחויבו להעיד. אנחנו לא נוותר על העדות, וגם בית המשפט לא יוותר".

- לא היו סימנים מוקדמים שישראל תיסוג?

"תשמעי, עבדתי צמוד לזרועות הביטחון לכל אורך הדרך. הם נתנו לנו פירוט של מספר חשבונות מצומצם, להראות לבנק אוף צ'יינה שאנחנו יודעים על מה אנחנו מדברים. קיבלנו גם תצהיר של בכיר במודיעין לשעבר, שלמה מטלון, שמפרט על המפגשים בסין שבהם הוזהרו בכירי הבנק הסיני. הובטח לי ששעיה יעיד. במרץ עוד עבדנו עם הלשכה המשפטית של מערכת הביטחון על תנאי העדות הזו. סיכמנו שהוא לא יעיד גלוי פנים או תוך חשיפת שמו, ושחיקור הדין ייעשה בארץ. חודש לאחר מכן, מדינת ישראל נסוגה מכל ההתחייבויות.

"מה שמצחיק הוא שלכל אורך המשפט, בנק אוף צ'יינה התגרה בנו ואמר שאין לנו עדים או ראיות ושהתביעה מופרכת. כבר לפני 3 שנים, במסגרת גילוי מסמכים, הגיע אלינו תזכיר שבו משרד החוץ הסיני כותב שהם יכחישו את הפגישות וגם הצד הישראלי יכחיש".

- כשביררת מה מהות המזכר, מה ענו לך?

"כל פעם קיבלתי הבטחות שיהיה בסדר, שעוזי יעיד. היום אני מבינה שהסינים ידעו כבר את מה שאני לא ידעתי, שברגע האמת, מדינת ישראל לא תסייע. אחרת, מאיפה הביטחון להכריז כל הזמן בבית המשפט שהתביעה מופרכת, למרות כל המסמכים שהגשתי?"

*** הכתבה המלאה - במגזין "ליידי גלובס" הנמכר ברשת סטימצקי

עוד כתבות

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor

בריטניה הטילה סנקציות על ארגונים ישראליים קיצוניים ומתנחלים

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"