גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפחת עזרא מצטרפת לגרנובסקי-דנקנר בהשקעה ב-IDB

החברה הציבורית שבשליטת משפחת עזרא התחייבה להעמיד 135 מיליון שקל לטובת המהלך, ותחזיק ב-15% מהקבוצה ■ איך משפיעה ההתפתחות הזו על שתי המתמודדות הנוספות על רכישת השליטה, ומה רוצים מחזיקי האג"ח בחברה הבת אי.די.בי פתוח

קבוצת גרנובסקי-דנקנר ממשיכה במסעה לגיוס מזומנים במטרה לבסס את הצעתה להשקעה של כ-900 מיליון שקל באי.די.בי. היום הודיעה הקבוצה על הצטרפותה של חברת המזון נטו מלינדה, בראשות עדי עזרא, להשקעה. נטו, שצפויה להפוך לשחקנית השנייה בגודלה בקבוצה, תזרים כ-135 מיליון שקל, ותחזיק בעקבות כך בכ-15% מאי.די.בי אחזקות. החברה התחייבה להפקיד עוד היום את הסכום בידי נאמן, והוא יצטרף ל-450 מיליון שקל שכבר הופקדו על ידי המשקיעים האחרים בקבוצה - אלכסנדר גרנובסקי, נוחי דנקנר, קבוצת נץ ומשפחת נוימן.

נטו מלינדה היא החברה הבת של נטו אחזקות, אחת מחברות המזון המובילות בשוק המקומי, שנמצאת בשליטת דודי עזרא (בין לקוחותיה הגדולים נמצאת גם שופרסל שבשליטת אי.די.בי). את המחצית הראשונה של 2013 סיימה נטו עם רווח של כ-30 מיליון שקל, עלייה של כ-36% ביחס לתקופה המקבילה ב-2012. ואולם, שווי המזומנים שברשותה הוא כ-4 מיליון שקל, למול התחייבות של כחצי מיליארד שקל לבנקים ולספקים. מכאן, שעל מנת לממן את ההשקעה באי.די.בי, תצטרך נטו ככל הנראה ליטול אשראי חיצוני, מה שיגדיל את המינוף הפיננסי שלה.

הצטרפותה של נטו להשקעה בקונצרן אי.די.בי מדללת את החזקותיהם של ארבעת השחקנים הנוכחיים בחברה ביום שלאחר הסדר החוב: גרנובסקי ודנקנר, שהתחייבו להזרים כחצי מיליארד שקל באמצעות חברת NEWCO, יחזיקו כ-55.5% מאי.די.בי אחזקות; משפחת נוימן (קבוצת אלון) תזרים 120 מיליון שקל ובעקבות כך תחזיק כ-13%; וחברת נץ, שצפויה להזרים כ-65 מיליון שקל, תחזיק כ-7% באי.די.בי.

"זו הזדמנות להשקיע בתאגיד מהחשובים במשק הישראלי", נכתב בהודעתה של נטו לעיתונות. "נטו צברה במהלך שנות פעילותה מקורות עצמיים משמעותיים, ונשענת על בסיס הון עצמי רחב". מעבר לכך, סירבו היום בחברה להתייחס למהלך.

לא לגמרי ברור, אם כן, מה גרם לעזרא להיכנס דווקא עכשיו להשקעה בקונצרן, לאחר שהצעות ההשקעה כבר הוגשו לבית המשפט. גורמים בשוק העריכו היום, בשיחה עם "גלובס", כי ייתכן שהטריגר להסכם בין הצדדים היה השיחות שניהל לאחרונה דנקנר עם האחים צבי ויוסף ויליגר - בעלי חברת וילי פוד (ששופרסל היא אחת משני הלקוחות הגדולים שלה) שהם מתחריו של עזרא - בניסיון שלא צלח להכניס אותם להשקעה באי.די.בי.

אלשטיין ובן משה בלחץ

המהלך הנוכחי של קבוצת גרנובסקי-דנקנר מעניק לכאורה יתרון לקבוצתם, כשהגיוס הנוכחי מביא אותם "על הנייר" לסכום של כ-820 מיליון שקל מתוך סך של 900 מיליון שקל אליו התחייבו. יצוין כי מתוך סכום זה הופקדו רק כחצי מיליארד שקל, כאשר נטו כאמור צפויה להזרים כ-135 מיליון שקל נוספים. ועם זאת, די בכך כדי להפעיל לחץ על שתי הקבוצות האחרות שהגישו הצעה להשקעה בקונצרן אי.די.בי: קבוצת דולפין בראשות איש העסקים הארגנטינאי אדוארדו אלשטיין, וקבוצת אקסטרא הולדינג בראשות מוטי בן משה. אלה עשויים לרצות לשפר כעת את הצעותיהם, בפרט בכל הקשור לוודאות של רכיב המזומן.

על פי הערכות בשוק, אלשטיין לא הצליח לגייס עד כה סכום נוסף מעבר ל-350 מיליון שקל שכבר גייס. בן משה ערך ביום חמישי האחרון פגישות עם מחזיקי אג"ח אי.די.בי אחזקות, שטענו בפניו כי עליו לשפר את הצעתו. לאור זאת, לא מן הנמנע כי יחולו שינויים נוספים בהצעות של קבוצות המשקיעים הללו בימים הקרובים.

ביום חמישי שעבר ביקשו נאמני אג"ח אי.די.בי אחזקות משופט המחוזי איתן אורנשטיין, כי ידחה את הגשת חוות הדעת של המומחה הכלכלי מטעמו, אייל גבאי, ל-17 בנובמבר, במקום ביום שלישי הקרוב. זאת, בטענה כי נפלו פגמים בהצעות שהוגשו לביהמ"ש אשר מחייבות הבהרות ותיקונים מצד המציעים.

אלא שאורנשטיין דחה את בקשתם, וטען כי "אם המומחה יהיה סבור שיש צורך בהבהרות ותיקונים, הוא יפנה למציע בעניין". ייתכן כי גבאי עצמו יבקש לדחות את הגשת הדוח מטעמו במספר ימים, אך זאת מבלי לשנות את הלו"ז שקבע השופט.

נציגות פתוח מחממת מנועים

בינתיים, הצלע הרביעית למאבק - מחזיקי האג"ח של החברה הבת אי.די.בי פתוח - ממשיכה לפעול. נציגות האג"ח הלוחמנית של החברה, בראשות קרן יורק, פסגות והפניקס, שלחה להנהלה מכתב בו היא מתריעה על המצב הפיננסי המאתגר של החברה, ודורשת מהדירקטוריון הבהרות לגבי הפעולות בהן הוא מתכוון לנקוט. כך נודע ל"גלובס".

לטענתם, בקופת החברה יש כ-150 מיליון שקל בלבד, למול התחייבויות בגובה של 940 מיליון שקל שעליה לפרוע במהלך המחצית הראשונה של 2014, כאשר לא עומדים לזכות החברה מקורות נזילים מיידים.

במכתב מסבירים מחזיקי האג"ח כי חששם מתבסס על כך שעסקת המיזוג של חברות הקונצרן כור ודסק"ש תתעכב, וכי עסקת כלל ביטוח לא תצא לפועל במחצית הראשונה של 2014.

בנציגות אף מוטרדים מעמדת הבנקים בכל הנוגע לאמות המידה הפיננסיות שהציבו לחברה. "חוסר אדיר ממדים זה באמצעים נזילים לעמידה בהתחייבויות, אינו לוקח בחשבון כי בהיעדר הגעה להסכמה מחודשת עם הבנקים המממנים את אי.די.בי פתוח, צפויות אמות המידה הפיננסיות אשר חלו לגבי החברה עד חודש מארס 2013, לשוב ולחול ביחס לתוצאות הרבעון השני בשנת 2014", מציינים המחזיקים. לטענתם על מנת לעמוד באמות מידה אלו תזדקק קופת החברה ל-300 מיליון שקל נוספים.

"עולה חשש כבד מפני פגיעה בחברה ובזכויות מחזיקי אג"ח, ומפני הגעתה של אי.די.בי פתוח למצב שבו לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה ממש בחודשים הקרובים", כותבים בנציגות. "הסיטואציה הזו מעוררת את החשש כי החברה תיאלץ לבצע מימוש מהיר, ותחת לחץ, של נכסים כגון מניות כור או דסק"ש... למען הסר ספק - הנציגות המשותפת והנאמנים מתנגדים לפעולות תחת לחץ כאמור, וסבורים כי טוב יעשו החברה ונושאי המשרה בה אם ייערכו בעוד מועד עם פתרונות חלופיים".

בהתאם, דורשת הנציגות כי הדירקטוריון יפרט בפניה אילו צעדים בכוונתו לנקוט על מנת להבטיח מקסום של ההזרמה לאי.די.בי פתוח במסגרת הסדר החוב של קבוצת גרנובסקי-דנקנר, וכן האם בכוונת הדירקטוריון לפנות בדרישה לכלל המציעים להזרים הון בהיקף שלא יפחת מ-700 מיליון שקל.

גרנובסקי דנקנר

עוד כתבות

תכנון פרישה / צילום: Shutterstock

המומחה לתכנון פרישה ואשתו תכננו את הפנסיה המושלמת. ואז היא חלתה

יותר משלושה עשורים עיתונאי הוול סטריט ג'ורנל גלן רופאנאך כתב וערך מאמרים על פרישה ותכנון לקראתה, ואפילו כתב על זה ספר - ואז הקלפים נטרפו ● בטור אישי הוא חושף מהם הלקחים הקשים, הדברים שהיה רוצה לעשות אחרת, ובמיוחד מה הוא מצטער שדחה

מימין: תומר וינגרטן, נדב צפריר, חגי אלון / צילום: שלומי יוסף, יח''צ, צילום מסך יוטיוב

החברה הישראלית שמנייתה זינקה פי 56 תוך שבעה ימי מסחר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● חברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן נפלה בכ-14% אחרי שפרסמה דוחות ● צ'ק פוינט יצאה להנפקת איגרות חוב להמרה בהיקף של עד 2 מיליארד דולר ● וגם: חברת SMX, שפיתחה טכנולוגיה לסימון מוצרים וסחורות, המריאה בפתאומיות פי 56

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

התוכניות שגפני תקע וחוק הגיוס: הדרך לתקציב המדינה עדיין ארוכה

תקציב המדינה אמנם אושר בסוף השבוע האחרון, אך לא מעט שאלות נשארו פתוחות ● על הפרק: המאבק של המפלגות החרדיות נגד חוק הגיוס, תוכניות כלכליות שכבר נתקעו בעבר והמס החדש על הבנקים ● גם אם התקציב יעבור לבסוף, בכלל לא ברור כמה מהרפורמות ישרדו את הדיונים

מגמות סוף השנה בבורסות / צילום: Shutterstock

מה יעשו הדואליות היום בתל אביב, וההחלטה הגורלית של הפד השבוע

חודש דצמבר נפתח באווירה חיובית בשווקים, ומחר מניות השבבים צפויות לעלות בת"א ● נטפליקס תרכוש את וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג שלה, ולפי דיווחים יוון אישרה עסקת ענק עם אלביט ● ומה צפוי בהחלטת הריבית ביום רביעי הקרוב?

ג'וני סרוג'י / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דיווח: ג'וני סרוג'י, הישראלי הבכיר באפל, הודיע שבכוונתו לעזוב

הישראלי הבכיר בחברה, ג'וני סרוג'י, שמנהל את פיתוח השבבים בענקית האלקטרוניקה, הודיע לקוק כי הוא שוקל ברצינות לעזוב את החברה בעתיד הקרוב, כך על פי דיווח בבלומברג ● עזיבה אפשרית של סרוג'י, עלולה להוות מכה למרכז הפיתוח הישראלי של החברה, שהוקם בזכותו ותחת הנהגתו

בית השקעות  IBI / צילום: תמר מצפי

האקזיט של עובדי IBI: מכרו אופציות בכ-50 מיליון שקל

עובדי בית ההשקעות הוותיק מכרו אופציות שניתנו להם כחלק מחגיגות היובל להקמת החברה ● בין המוכרים: המשנה למנכ"ל, מנכ"לי חברות הבת ושורה של סמנכ"לים בכירים

האם הפרויקט השאפתני והאופטימי של ישראל וירדן יצא לפועל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המיזם המשותף של ישראל וירדן מתקדם, טלגרף סוקרים את החרמות איתם ישראל נאלצת להתמודד, הריגתו בעזה של מנהיג המילציות שעבד עם ישראל מאותת על גורל אכזר למי שילך בדרכו ● כותרות העיתונים בעולם

מגדל דה וינצ'י הצפוני. ''פגיעה בשלד'' / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה משלמת 70 אלף שקל לחודש על דיור חלופי לפנטהאוז בבניין שנפגע במלחמה עם איראן

עברו כחמישה חודשים מאז נפגע מגדל דה וינצ'י בתל אביב מטיל איראני, אך עבודות השיקום של המגדל הצפוני טרם החלו ● בינתיים משלמת המדינה כחצי מיליון שקל בחודש על דיור חלופי לדיירי המגדל

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

ד''ר גלית קאופמן / צילום: יונתן בלום

האחות ששברה את תקרת הזכוכית - ומונתה לראשונה למנכ"לית בית חולים

ענף הבריאות סוער בימים האחרונים לאחר שלראשונה בישראל נבחרה אחות לנהל בית חולים, ובהסתדרות הרפואית אף כינו זאת "יום שחור" ● אבל לד"ר גלית קאופמן יש תוכניות גדולות לאסותא אשדוד ● עכשיו היא עונה למבקרים: "מי שמאוים לא מכיר את הרקע שלי" ● ראיון

עדי קיסר. גם בשירה וגם בספרות ילדים, אי אפשר לרמות את קהל / צילום: גנדי שקולניק

גלעד כהנא בשלושה סיפורים בועטים ועדי קיסר משכיבה לישון: המלצות קריאה לסופ"ש

ארבעה ספרים עבריים חדשים מביטים על הפצע הישראלי מזוויות שונות ● רון דהן המתמודד עם טראומה צבאית ב"אחרי הנעורים" ● גיבורת "סיום מדומה" של נועה סוזנה מורג - רווקה המחפשת משמעות בעולם של סרטונים מוזרים ● גלעד כהנא, סולן הג'ירפות, מציג שלושה סיפורים פרועים ובהם שחזור שיחה עם אביו רגע לפני מותו ● עדי קיסר חותמת בספר ילדים עדין על שיחה אינטימית בין אם לבתה רגע לפני השינה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

הפליק פלאק של ארית לאחר פיאסקו שמחק מיליארד שקל מהשווי

בעקבות צניחה של 20% במניית החברה הביטחונית ביום חמישי האחרון, הודיעה ארית כי כי עצרה את הנפקת החברה הבת, רשף טכנולוגיות, וכי היא "מקיימת דין ודברים עם חלק מבעלי המניות במטרה לבחון מתווה חלופי לגיוס הון לרשף"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, wutzkohphoto

כל מה שצריך לדעת על העסקה ההיסטורית בין נטפליקס לוורנר ברדרס

עבור נטפליקס מדובר בהימור מחושב על עתיד תעשיית הבידור ● במשך שנים החברה התבססה על רכישת תוכן מאולפנים אחרים ועל בניית הפקות מקור, אך לא החזיקה בבעלות מלאה על סטודיו גדול ● רכישת וורנר ברדרס מעניקה לה גישה ישירה לקטלוג עצום, לכוח יצירתי מוכר ולמותגים בעלי ערך ● וורנר ברדרס נכנסה למהלך המכירה מתוך רצון למקסם ערך עבור בעלי המניות על רקע שינוי עמוק בתעשייה

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: Associated Press, Ross D. Franklin

נטפליקס תרכוש את אולפני הקולנוע וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג ב-72 מיליארד דולר

שירות הסטרימינג הגדול בעולם רוכש את האולפן המיתולוגי ב-72 מיליארד דולר, לפי שווי של 82.7 מיליארד דולר - ומקבל לידיו את HBO, "הארי פוטר", "חברים" וקטלוג מהעשירים בתעשייה ● רשתות CNN, TBS ו-TNT יפוצלו לפני השלמת העסקה

בית בקיבוץ אשדות יעקב מאוחד / צילום: טל וולינסקי

עם נוף לשדות: בכמה נמכר בית עם 5 חדרים בקיבוץ אשדות יעקב?

מחיר הנכס גבוה בזכות המיקום והנוף, אך לא מדובר בעסקה היקרה ביותר בקיבוץ ● הקונה הוא תושב טבריה, שרכש אותו כדי לשנות אווירת מגורים ועל מנת שילדיו ייהנו ממוסדות החינוך האזוריים

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים