גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקופיקס עד זוגלובק: על מה מדברים צרכני המזון ברשת?

יותר משנתיים אחרי המחאה החברתית, השיח על מזון ברשת ממשיך להיות סוער ■ מחקר מיוחד של Buzzilla בשיתוף Wisdom Dot Com מסמן את המגמות העיקריות בשיח במדיה החברתית, בנושא שמגיע אלינו כל יום לצלחת

הצבא אולי צועד על קיבתו, אבל על קיבתנו כולנו צועדת תעשייה שלמה של מזון, שעוברת לא מעט תהפוכות ושינויים. על מנת להבין לעומק מה צופן העתיד לתעשיית המזון, חברו חברת Buzzilla וחברת wisdom dot com - שתי חברות המתמחות בחקר המדיה החברתית ובהשפעותיה על הצרכן הישראלי - וערכו מחקר ראשון מסוגו אשר בא למפות את הזרמים התת-קרקעיים שמשפיעים על שוק המזון ואת המגמות המרכזיות העולות מהם.

המחקר מבוסס על ניתוח של 1,500 קבוצות דיון במדיה החברתית שנערכו ברשת במהלך השנה האחרונה, ואשר במסגרתן השתתפו יותר מ-5,000 איש. המתודולוגיה של המחקר משלבת מחקר אנתרופולוגי-איכותני וכמותי, ומאפשרת הצצה לחייהם של הצרכנים באופן אורגני וללא התערבות מחקרית. ייחודה, מסבירים החוקרים, הוא ביכולת לקבל תשובות גם על דברים שהם עצמם לא ידעו לשאול.

"המגמות שחושף המחקר מצביעות על שינויים דרמטיים בסביבת התחרות של חברות המזון, לצד שינויים משמעותיים במערך הכוחות בין צרכנים למותגים", אומרת יעל ברזם, בעלים ומנכ"לית של Wisdom Dot Com. "החיבוק שנתנו הצרכנים לרשת קופיקס, ההצלחה של קואופרטיב 'העגלה' ושל 'אימהות קונות ביחד' - כל אלה הם חלק משינוי הרבה יותר גדול. אם בעבר התייחסנו לצרכנים כאל 'קהל מטרה', היום זה 'קהל עם מטרה' - וככזה, הוא כוח מאיים לא רק ברמה של מחאה צרכנית או חרם, אלא ברמת ההתנהגות היומיומית".

"אוכל הוא נושא בסיסי ועיקרי בחיינו", אומר יואב פרידור, מנכ"ל באזילה, "ואכן מתקיים בנושא זה שיח משמעותי ורחב. ההתייחסות של הצרכן לנושא המזון חושפת בפנינו סט של ערכים, גישות ודעות שנוגעים לתחושותיו לגבי נושאים מהותיים אחרים בחיים ולפעמים נובעים מהן. התייחסותו של הצרכן לאוכל מושפעת גם ממגמות כלליות, שאינן נובעות בהכרח מהקשר הישיר למזון. מחאת הקוטג' כבר הוכיחה לנו את חשיבות המודעות להקשבה לצרכן, וכיצד ניתן לגלות זרמים ולחצים תת-קרקעיים עוד טרם התפרצו מעל פני השטח".

לדברי פרידור, "כאשר באים לבחון את השיח בנושא מזון ברשת, מגלים כי מדובר בשיח עצום בהיקפו. יש בארץ יותר מ-300 אלף קבוצות דיון בנושא מזון בשנה".

"גלובס" מציג כמה מהמגמות הבולטות שעליהן מצביע המחקר, וממחיש אותן באמצעות ציטוטים מהשיח.

בין שתי מחאות

אי-אפשר לערוך מחקר רציני בתחום צריכת המזון מבלי להתייחס למחאה החברתית בתחום. השאלה המתבקשת מיד כאשר מזכירים את המחאה של קיץ 2011, היא "האם תהיה מחאה נוספת?". המחקר הנוכחי מנסה לתת תשובה לשאלה זו.

"משברים במדיה החברתית הם כמו צונאמי", מסבירה ברזם. "הלחץ התת-קרקעי חייב להתפרץ. אם לא נמצא דרכים לשחרר אותו באופן מבוקר הוא יתפרץ שוב. אזורי הסיכון הם נרחבים, וחברות המזון בהחלט נמצאות בקבוצת הסיכון. לרוב זה ייגמר בגלים גבוהים וזהו, אבל כשהגל מתנפץ זה קורה בעוצמה ובמהירות כאלו, שזה כואב מאוד".

מהמחקר עולה שהאמירה היא שאם לא יהיה טיפול נקודתי רציף במשברים הקטנים ובמחאות הנקודתיות, יפרוץ בסוף "בום" גדול. לכן החברות חייבות להישאר עם יד על הדופק.

פרידור וברזם ממליצים לחברות ולרשתות המזון להקשיב ולנתח את הלכי הרוח העולים מהשיחה ברשת באופן רציף, וכף למפות איומים והזדמנויות חדשים כל הזמן, "ולא רק לקראת תוכניות שנתיות. חשוב לנתח לא רק את מה שאומרים עליך, אלא גם את מה שנאמר על כלל הקטגוריה שלך".

לדברי פרידור, "השוק מציע היום שלל של פתרונות: החוכמה היא להיות מוכנים מראש. חייבים למפות את גורמי הסיכון ולהכין תוכניות מגירה. אין פתרונות קסם אבל בהחלט יש דרכים למזער את הסיכון".

צרכים חדשים, שיווק מיושן

הפסיכולוג החברתי הנודע אברהם מאסלו שירטט את פירמידת הצרכים, שלפיה קיים מדרג הנע מהצרכים הפיזיולוגיים הבסיסיים (רעב, נשימה, צמא ועוד), דרך צורכי ביטחון פיזי קיומי, לאחריהם שייכות ואהבה, כבוד והערכה והצורך הגבוה ביותר - מימוש עצמי.

באופן מסורתי, מסבירים עורכי המחקר, התמקדו מותגי המזון שיווקית מאז ומתמיד בשלב השני של הפירמידה: שלב ה"שייכות והאהבה". פרסומות נוסח "אבא-אמא-מרק-בית" כיוונו אל הצורך הזה וניסו ליצור תחושת שייכות קלאסית בקרב הצרכן הפוטנציאלי, שחיפש למעשה את אותו הדבר במוצר.

אולם, מהמחקר עולה כי כיום עולם המזון מוצף בצרכים מגוונים הרבה יותר: אנשים אינם מחפשים את החמימות הקבועה, את אותה תחושת שייכות - אלא שואלים את עצמם מגוון רחב של שאלות כמו "למה אני קונה במקום מסוים", "מאיפה בא מה שאני אוכל", "האם שילמו כמו שצריך לאנשים שהכינו את האוכל" ועוד.

כנגד זה, נותר עולם הפרסום בשלו, ומתקדם לעולם המחר באיחור מה, על-פי הקודים המוכרים והישנים, במקום לברר מחדש על איזה צורך או צרכים עונה המוצר של הארגון, האם יש צרכים נוספים שלהם המוצר יכול לתת מענה ועוד.

דוגמה לכך היא למשל מגמת השיתוף בתמונות של אוכל - שנותנת מענה לצורך בביטוי עצמי. אחת מדרכי הביטוי החריפות של "מימוש עצמי" כיום היא האכילה האתית - ובראשה מגמת הטבעונות, הצומחת על רקע השאיפה למנוע הרג חיות או התעללות בהן. פרשות שונות, דוגמת פרשת זוגלובק מהשבועות האחרונים, מאיצות מגמה זו.

המחקר מזהה פופולריות גבוהה מאוד של סרטונים ודיונים בנושא הריגת חיות או שימוש במוצרים מן החי. בדיקת נפח השיח בנושא טבעונות מצביע על מגמת גידול משמעותית במשך השנה האחרונה. גם אם לא ניתן היום לכמת בבירור את היקף התופעה, מצביע המחקר על מגמה ברורה - המכפילה את היקף התופעה מתחילת 2012 ועד אמצע 2013. להערכת החוקרים, סיבות חברתיות וערכיות מהוות את עיקר התמריץ לתופעה, כשנימוקים בריאותיים נותרים בשוליים.

הממצאים, מוסיפים עורכי המחקר, דורשים מהפך של ממש בחשיבה אסטרטגית של חברות - שנדרשות לחשוב מה יש להן להציע לצרכן בהתאם להלך הרוח הזה.

פריחת העסקים הקטנים

אם באכילה אתית עסקינן, גם זו דרך ביטוי שלה: העדפה הולכת וגדלה לעסקי מזון קטנים, המביאה לפריחתם בעת האחרונה. "מקובל לחשוש ממתחרה גדול שיבוא וישנה את כללי המשחק", מסבירים פרידור וברזם. "גם קופיקס ניסו להדגיש את מטרתם להפוך לרשת, כדי להיות מתחרה משמעותי הפועל נגד הרשתות הגדולות". אולם לפי הממצאים, איום משמעותי לא פחות על התאגידים הגדולים בשוק המזון נובע דווקא מהכרסום המתמשך שעתיד להגיע מצד עסקים קטנים.

המחקר מצביע על יכולתם של עסקים קטנים, בכוחם המצטבר, להציב תחרות אמיתית לתאגידים הגדולים ולייצר "לונג טייל" אמיתי - בין השאר בזכות היכולת להתאים את עצמם באופן מדויק יותר לצרכים של הלקוח (משלוח עד הבית, היענות לדרישות ספציפיות) ולא מעט בזכות עולם הדיגיטל והרשתות החברתיות, שנותן במה רחבה, בעלות מועטה, וגישה ויראלית ללא מעט לקוחות.

השינוי הטכנולוגי הפחית את רף הכניסה לבלי היכר: הוא מאפשר לעסקים הקטנים להגיע לקהלי המטרה שלהם בתקציבים מוגבלים, ולגדול לאט-לאט לפי מידתם. מה שהתחיל בגוגל, התפתח לזירת הפייסבוק, שם ניתן לנהל מערכת יחסים של ממש עם קהל הצרכנים, וזה ימשיך ויקבל תאוצה ככל שהמסחר האלקטרוני יתקדם בישראל.

השיח כולו, מסבירים החוקרים, הפך לאוהד את העסקים הקטנים, ובהנחה של מחיר זהה בין רשתות גדולות ועסק קטן - יהיו הרבה שתהיה להם העדפה ערכית לטובת השחקן הקטן בשוק.

דוגמה אחת לכך ניתן למצוא במגמת "הדודות מגיעות הביתה": אם בעבר, איימו על העסקים הגדולים השווקים הפתוחים של יום שישי, המציעים מזון מבושל, הרי שהיום זה עלה מדרגה כשעסקים קטנים מציעים אוכל מבושל וטרי שמגיע ישירות הביתה.

הבעיה, מבחינת היצרנים הגדולים או הרשתות, היא שהעסקים הקטנים האלה נותרים לעתים קרובות "מתחת לרדאר": הם לא עוקבים אחריהם ונוטים לזלזל או להמעיט בשינויים שהם יכולים להביא איתם, או בהשפעתם על כלל השוק והלקוחות.

זירות השיח

מזון בעסקים קטנים

שיח על טבעונות

עוד כתבות

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%