גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלטון המחירון: מה צפוי בענף הרכב הישראלי בשנת 2014?

אמצע נובמבר הוא זמן טוב לסכם את שוק הרכב של 2013 ולהציץ קדימה ל-2014 באופק: המשך התרחבות הפער בין המחירים הרשמיים של הרכב החדש לבין המחירים "האמיתיים", שמשקפים הנחות אגרסיביות

שבועות בודדים נותרו עד תחילת 2014 ונראה שהשנה החולפת בשוק הרכב אופיינה במצב של "WIN-WIN". זו הייתה שנה סופר-רווחית לרוב משווקי הרכב החדש והמשומש, אבל במקביל גם שנה שבה מלחמת ההנחות התחרותית על רוכשי הרכב הפרטיים והמוסדיים הגיעה לשיאים חדשים.

היינו רוצים לתת את הקרדיט על השיפור במצב להתבגרות של שוק הרכב הישראלי, לתובנות חדשות של הצרכן הקטן או לפעילות (הרטורית) של הרגולטור. אבל האמת היא שהגורמים העיקריים שהשפיעו לחיוב על שוק הרכב הישראלי ב-2013 היו חיצוניים לגמרי.

בראש הגורמים הללו נמצא חוזקו יוצא הדופן של השקל הישראלי ביחס למטבעות היבוא, שהשפעתו מוכפלת על ידי מסי הרכב הכבדים. השקל החזק אפשר ליבואנים גם להגדיל את הרווחיות, גם לחתוך מחירים באגרסיביות וגם לשמור על הנחות רציניות לחברות הליסינג. לכך יש להוסיף את המשך המיתון באירופה, שעודד יצרני רכב לגלות גמישות רבה בתמחור ובתנאי האספקה ליבואנים הישראליים. בקיצור, תנאי רקע אידיאליים.

המניות של ענף הרכב בזינוק

עם זאת, השוק הושפע גם מגורמים פנימיים. בשנה שעברה, למשל, הפעילות העסקית הייתה מוגבלת עדיין בגלל עננת "הרפורמות התחרותיות" של משרד התחבורה, שריחפה מעל שוק הרכב. בנובמבר אשתקד שוחחנו עם מנכ"ל של אחת מסוכנויות היבוא, שהמותגים שלה הפגינו ביצועי מכירות מרשימים. האיש הפציר בנו שלא לכתוב על החברה שלו בכלל - גם ובפרט לא דברים טובים. "אם תכתוב דברים טובים על ביצועי המכירות והרווחיות שלנו אתה מציב עלינו את הכוונת של הרגולטור, שמחפש כיום מטרות", הוא אמר.

הפרנויה עדיין לא התחלפה לגמרי באופוריה. בוועדת הכלכלה עדיין מתנהלים כיום דיונים ב"חוק שירותי הרכב", שעשוי לתת לשר התחבורה סמכויות רבות. אבל אין ספק שהשוק פועל כיום כאילו העננה הוסרה ברובה. חלק גדול מההמלצות האגרסיביות יותר של ועדת זליכה (למשל פיצול המותגים וניתוק הקשרים בין היבואנים לחברות הליסינג) התפוגגו ונשכחו. גם האוצר, תחת הממשלה החדשה, הוכיח שהוא נחוש לשמור על ענף יבוא הרכב, שמטיל הרבה ביצי זהב לסלסלה שלו.

אינדיקציה ברורה להתפזרות העננים אפשר למצוא ביחס של שוק ההון והמשקיעים לענף הרכב. אם היינו בונים בנובמבר אשתקד תיק השקעות וירטואלי המבוסס כולו על ניירות ערך סחירים של הענף, היינו עושים קופה לא קטנה על הנייר.

דלק רכב, למשל, עלתה ב-80% מנובמבר אשתקד, מניית קרסו קפצה ב-111% ואילו קרדן רכב (איוויס) טיפסה ב-58%. אפילו המשקיעים ביפנאוטו (סובארו), שבנובמבר אשתקד נראתה כהשקעה מסוכנת, עשו רווח נאה לפני שהחברה נמחקה מהמסחר. רוב משקיעי האג"חים של חברות הליסינג רשמו גם הם תשואה דו-ספרתית מכובדת. זוהי הצבעת אמון של שוק ההון, שלבטח מגלמת בתוכה הערכות לגבי השתפרות סביבת הרגולציה.

אם מסתכלים על שתי העסקאות הגדולות שנעשו בשוק יבוא הרכב הקל השנה - רכישת יפנאוטו על ידי מיכאל לוי, יבואן פיאט, ורכישת השליטה בקרדן רכב על ידי UMI - מגלים שתי עסקאות של מיזוג אופקי, שספק רב אם היו יכולות להתממש באווירת הרגולציה ששררה לפני שנה-שנתיים בענף.

רקע חיובי ל-2014

כרגע נראה שרוב נתוני הרקע שהשפיעו לחיוב על ענף הרכב ב-2013 צפויים להמשיך גם בתחילת 2014 - בעירבון מוגבל, כמובן. שוק הרכב האירופי אמנם מפגין סימני התאוששות וכמה אנליסטים טוענים כי "הגרוע ביותר כבר מאחורינו", אבל ההתאוששות במכירות הרכב - כמו התאוששות הכלכלה האירופית - עדיין אטית וקשה לדעת אם מדובר בתיקון טכני או במגמה חיובית.

גם השקל ממשיך להפגין חוזק יחסי, אך זה ודאי אינו גורם שניתן לבנות עליו לטווח ארוך. מספיקה התחממות ביטחונית באזור כדי לשנות את התמונה באופן דרמטי.

במצב רגיל, ובהנחה שעוצמת השקל תימשך, היינו מצפים שמלחמת ההנחות בענף תתרחב גם לתחילת 2014 ושלא תהיה התייקרות משמעותית של כלי הרכב החדשים בינואר. שערי המטבע הנוחים אפשרו ליבואנים לספוג ב-2013 שתי מהמורות מיסוי לא קטנות - העלאת המע"מ ועדכון המס הירוק - ו"בולם הזעזועים" הזה ממשיך להיות אפקטיבי גם כיום. הוכחה לכך אפשר למצוא בהנחות שנותנים חלק מהיבואנים לחברות הליסינג, שמגיעות לשיאים חדשים למרות העלייה במס הריאלי.

אלא שדווקא התערבות הרגולטור לוחצת על המחיר ונותנת ליבואנים מוטיבציה להעלותו. לפחות ארבעה מהלכי מיסוי שנתיים מבוססים כיום על המחירים הרשמיים שמציגים היבואנים בתחילת ינואר. זהו מועד אידיאלי שבו יבואן יכול "לגלגל" למחיר המחירון הרשמי את כל ההתייקרויות של השנה שעברה ואת אלו החזויות לשנה הבאה. לכן לא נופתע אם נראה עדכונים קלים כלפי מעלה במחירי המכוניות המשפחתיות, אם כי, שוב, בשערי המטבע הנוכחיים קשה למצוא לכך צידוק.

מי ישלוט בשוק?

כל האמור לעיל נוגע למחירי המחירון הרשמיים ולא למחירי העסקאות האמיתיים - אחרי ההנחות - הקובעים את תמונת השוק התחרותית. במצב שבו כמעט כל השחקנים יכולים להרשות לעצמם לתת הנחות משמעותיות, התמונה התחרותית בשנה הבאה תעוצב בהתאם לזמינות המלאים והאספקות.

הקוריאנים, למשל, נהנים כיום מעוצמתו של הדולר, מה שאומר שהם היו יכולים למכור בארץ כמעט כל מספר כלי רכב שיביאו. אבל לשני המותגים הקוריאניים המובילים - יונדאי וקיה - יש בעיות לא קטנות של זמינות מלאי שיעיבו עליהם בשנה הבאה. לתאגיד יונדאי מוטורס (שכולל גם את קיה) יש בעיות כמעט כרוניות עם איגוד העובדים רב העוצמה שלו. בחודשים האחרונים סכסוכים הביאו לירידה בייצור ולנזקים של מיליארדי דולרים. במצב של חוסר במלאי מעדיפים הקוריאנים להקצות את עיקר הייצור לשוק הרווחי של ארה"ב ולא לישראל.

גם מותגים יפניים כמו מאזדה, טויוטה וסוזוקי נהנים כיום - או סובלים, תלוי בנקודת המבט - מעודף ביקוש ביחס ליכולת האספקה בדגמי מפתח. זו הזדמנות טובה לאירופאים, שאכן מנצלים אותה כפי שרואים בנתוני המכירות בחודשים האחרונים.

אבל השליט האמיתי של השוק ב-2014, כמו בעבר, אינו מותג זה או אחר אלא "מחירון המשומשות". "המחירון", עם הגיבוי שהוא מקבל מחברות הביטוח, הוא ה"דבק" שמחזיק את כל מגדל הקלפים של מחירי הרכב בישראל. הוא זה שמאפשר את הפער העצום שבין מחירי המחירון הרשמיים - שזוחלים כלפי מעלה בהתמדה - לבין מחירי העסקאות האמיתיים, הנמוכים ביותר מ-15% ואף ב-20% מהמחיר הרשמי, והוא זה שמאפשר ליצור "ערך וירטואלי" עצום בשוק. בינתיים, נראה שהדבק הזה חזק יותר מכל ניסיון לפרק אותו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה