גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הנדל"ן מגייסות אג"ח במיליארדים; ממה יש להיזהר?

על פי נתוני חברת דירוג האשראי מידרוג, שפורסמו בשבוע שעבר, גייסו חברות הנדל"ן אג"ח בהיקף מצרפי של 13.5 מיליארד שקל בעשרת החודשים הראשונים של השנה

סביבת הריבית הנמוכה מושכת את חברות הנדל"ן המקומיות אל שוק גיוסי החוב כמו דבורים הנמשכות אל הצוף, ונראה כי החברות הללו הן האחראיות העיקריות לפריחת שוק האג"ח הקונצרניות בשנה האחרונה.

על פי נתוני חברת דירוג האשראי מידרוג, שפורסמו בשבוע שעבר, גייסו חברות הנדל"ן אג"ח בהיקף מצרפי של 13.5 מיליארד שקל בעשרת החודשים הראשונים של השנה - 55% מהיקף הגיוסים של חברות שאינן מוסדות פיננסיים או חברות ממשלתיות.

לא חסרות סיבות להסתערות של חברות הנדל"ן על שוק גיוסי האג"ח. סביבת הריבית, כמו גם התשואות באפיק הקונצרני, נמצאות כיום בשפל היסטורי חסר תקדים, והן מאפשרות גיוס אשראי בעלויות מימון נמוכות מאוד. דומה כי אין היום בישראל יזם נדל"ן אשר אינו מכיר בפוטנציאל הרב שהתשואות האולטרה-נמוכות הללו מגלמות עבורו.

כך למשל, חברות נדל"ן שהנפיקו אג"ח בגל הגיוסים הגדול של שנות טרום המשבר, ב-2006 ו-2007, יכולות כיום למחזר את החוב שהונפק אז על ידי הנפקת אג"ח חדשות בריבית נמוכה יותר, וכך ליצור חיסכון מיידי של מיליוני שקלים בעלויות המימון. גם הסביבה העסקית בה פועלות כיום חברות הנדל"ן נראית חזקה מתמיד, ומעודדת הנפקת חוב שיממן את הרחבת הפעילות.

אבל יש נדל"ן, ויש נדל"ן. על הגאות המתמשכת בביקוש לדירות מגורים בישראל אין צורך להכביר מילים. למרות זאת, כדאי להזכיר שמדובר בענף יזמי באופיו, הנחשב למסוכן הרבה יותר מענף הנדל"ן המניב. ובמה הדברים אמורים?

בתחום היזמי של נדל"ן למגורים קיים רכיב סיכון משמעותי מעצם ההקמה של מגדל דירות חדש, אשר אינו קיים ברכישה של נכס מניב. בעוד שרוב המימון הנדרש להקמת מגדל טיפוסי מקורו בבנק המלווה, הרי שהיזם נדרש להביא את "רכיב האקוויטי", כלומר להכניס את היד לכיס ולהשלים את הסכום החסר ממקורותיו העצמיים. בדרך כלל יעמוד רכיב האקוויטי בפרויקט יזמי על 20% מעלות ההקמה של הפרויקט.

היזם, מטבע הדברים, שואף בדרך כלל להקטין את רכיב האקוויטי. בדרך זו הוא ממזער את חשיפתו לכישלון אפשרי של הפרויקט מחד, ומאידך אם זה יסתיים בהצלחה, אזי התשואה על ההון העצמי שהושקע בפרויקט תהיה גבוהה יותר. מלבד זאת, לא כל יזם מסוגל להביא ממקורותיו העצמיים את הסכום הדרוש כהשלמת הון עצמי לפרויקט.

ולכן, מנקודת מבטו של היזם, הפתרון הקל והנוח ביותר לדרישת הבנק - כי יהיה חשוף לפרויקט ברמה של כ-20% מעלות ההקמה, הוא להשתמש בכספים שהתקבלו מהנפקת האג"ח לציבור כדי לממן את רכיב האקוויטי ולהשלים את ההון החסר.

לא לבנות על "חשבון העודפים"

התנהלות שכזאת יוצרת עבור מחזיקי האג"ח פער גדול בין הסיכון בו הם נושאים, כתוצאה מכך שתמורת כספי ההנפקה מנותבת לפעילות יזמית בסיכון גבוה, לבין התשואה המאוד נמוכה אותה הם מקבלים מהשקעתם באג"ח המונפקות. בסופו של דבר, אם הפרויקט יצליח יגלם רכיב האקוויטי עבור היזם רווח של עשרות אחוזים, בעוד שעבור מי שמימן אותו - קרי, מחזיקי האג"ח - הוא יניב פירורים של תשואה חד-ספרתית נמוכה.

זהו פער גדול מדי. כדי לגשר עליו, מציעות חברות הנדל"ן היזמי המנפיקות אג"ח, תמהיל המורכב משעבוד תזרים העודפים של הפרויקט, התניות פיננסיות שונות והתחייבות שלא ליצור שעבודים חדשים לטובת צד שלישי, הקרויה "שיעבוד שלילי".

האם התמהיל הזה מפצה את המשקיעים על הסיכון הגבוה? אם לשפוט על פי ההתלהבות הרבה והביקושים הגבוהים להם זוכות האג"ח הללו, לעיתים עד פי 5 מהסכום שהתכוונה החברה לגייס, נראה כי התשובה לכך היא חיובית. ואולם, בחינה מקרוב של אופי ההתניות הפיננסיות, ועמידה על מהות אותו "חשבון עודפים", מעלות מספר תהיות האם לקיחת הסיכון על ידי רוכשי האג"ח היא כדאית.

כאמור, הללו מקבלים כבטוחה שעבוד של חשבון עודפי הפרויקט. פורמאלית, אכן מדובר בבטוחה, אך זוהי בטוחה חלשה מדרגה שנייה בלבד, ומשמעותה היא כי רק אם לאחר החזר מלוא החוב הבכיר לבנק שהעמיד לפרויקט ליווי פיננסי, היה ויישארו עודפים בחשבון הפרויקט, הללו יועברו לידי מחזיקי האג"ח.

התניות אינן ביטחונות

ראש צוות נדל"ן במידרוג, רן גולדשטיין, מזהיר כי במקרה של כשלים בפרויקט הבנייה, מתווספות הוצאות שלא נצפו מראש בגין הליכים משפטיים וריביות חריגות, אשר מקטינות את העודפים עד כדי מחיקתם, מה שעלול ליצור חדלות פירעון באג"ח.

ומה באשר להתניות הפיננסיות? כאן לא מדובר בביטחונות, אלא בסט של התניות אשר מטרתן היא להחזיק את החברה בתוך מסגרת התנהלות פיננסית נורמטיבית, שכל סטייה ממנה מביאה לענישה. זאת, בין אם בדרישה לפירעון מוקדם של החוב למחזיקי האג"ח, או באמצעות קנס בדמות ריבית גבוהה יותר שתשולם למחזיקים. למשל: דרישה לשמירה על רמה מינימלית של הון עצמי לסך מאזן, או לרמה מקסימלית של היחס שבין החוב הפיננסי לרווח התפעולי.

אבל ההתניות הפיננסיות הללו אינן יכולות להתמודד עם סיכונים של ירידה כללית בביקוש, המביאה לחוסר יכולת למכור דירות בפרויקט, או לצניחה במחירי הקרקעות. ההתניות נועדו לתמרץ כאמור את החברה להתנהל בצורה אחראית, ולשמש כנשק התרעתי בלבד כלפיה.

וכך, בעוד המלווים מנצלים הזדמנות של פעם בעשור לגייס חוב בעלויות מימון נמוכות, המלווים, בהם גופי החיסכון הפנסיוני, מוכנים להסתפק בתשואות סופר נמוכות, אשר בהיעדר ביטחונות אינן מפצות על הסיכון הרב שהם נוטלים.

רוכשי האג"ח של חברות הנדל"ן למגורים צריכים להבין כי הם לוקחים על עצמם סיכון יזמי גבוה בתמורה לתשואה נמוכה. מוטב שהם יזכרו את הדינמיקה הזו קודם שהם מתנפלים, בעצת יועצי ההשקעות, על הנפקות אג"ח קונצרניות, רק כדי לברוח מהריבית האפסית המוצעת להם בפק"מ.

חברות בנייה

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה