גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמנון רובינשטיין: "'יש עתיד' צריכה כבר להראות הישגים"

אמנון רובינשטיין מוציא את ספר הפרוזה השישי שלו "השמש השחורה" ■ בראיון ל"גלובס", הוא מדבר על תרפיית הכתיבה, על מפלגת "יש עתיד" ועל ההבנה ש"אירופה היא היום הפרטנרית שלנו"

חוקרת הספרות פרופ' זיוה שמיר, כתבה לפני מספר שנים על "התופעה ששמה אמנון רובינשטיין" כהגדרתה, כי אין לה אח ורע. לדבריה, "אף שהיו לנו במרוצת הדורות מנהיגים לא מעטים שמשכו בעט הסופרים, אין דוגמה לאדם שהחליט יום אחד לפרוש מהמולה זו, לא כדי לכתוב את זיכרונותיו כמקובל, כי אם כדי להעמיד על מדף הספרים העברי סיפורת מקורית שמעמידה אותו כסופר מהשורה".

ואכן, מאז פרש רובינשטיין מהפוליטיקה, הוא הפך לכותב פרוזה אינטנסיבי למדי, כאשר לאחרונה יצא ספרו השישי בשמונה השנים האחרונות - "השמש השחורה" שמו (הוצאת זמורה ביתן). המעבר גם היה מיידי. "התחלתי לכתוב בערב שבו התפטרתי מהכנסת", הוא מספר ל"גלובס".

- למה רק אז?

"היה לי פנאי וכנראה שזה היה בתוכי. בעצם, אני כותב את הספרים שאני אוהב לקרוא".

- אילו ספרים אלה?

"אלה ספרים שצריכים למלא שלושה תנאים: שיהיה זה סיפור שמרתק את הקורא מהעמוד הראשון; ובכל הנוגע לספרות ישראלית, שיכלול משקעים של הזיכרון היהודי הקולקטיבי. בספרי הנוכחי זו השואה, כשמה שקרה באירופה מכתיב את פעולות הדמויות בזמן ההתרחשות ב-2002. התנאי השלישי, הוא שלמחבר יהיה חלק מינימלי בטקסט - הוא לא שופט את הגיבורים ולא מספר עליהם לקורא דברים שאינם יודעים.

"אני גם כותב כך שלא תהיה הפרדה מוחלטת בין עולם הדמיון למציאות, מבחינת הגיבור והקורא גם יחד, ו'השמש השחורה' היא הקיצונית ביותר בזה. שם למשל, שאול, שמתכחש למות חברו בפיגוע, נקלע בעצמו לזירת פיגוע והסצנה הזו היא חצי סיוט וחצי מציאות, כאשר גם הקורא לא יודע מה באמת קורה שם. זה הספר הכי חשוב שכתבתי, כי הוא ממצה את כל מה שחשוב בעיניי בספרות".

- בזמן שאת הרומנים הקודמים כתבת בחודש, את "השמש השחורה" כתבת במשך שנתיים.

"בדרך-כלל אני כמעט לא מתקן, אבל לספר הזה לקח זמן רב יותר, בשל שני קשיים. ראשית, קשה לתאר דמנציה, הפרעה נפשית של זקן שתיראה אמינה וגם רציתי להראות את הצד הקומי שבדבר. שנית, קשה לשלב את סיפורי השואה של שתי הנשים בספר. אלה לא סיפורי שואה רגילים".

רבנות שפוגעת במסורת היהודית

לא רק על פרוזה שוקד רובינשטיין בשנים האחרונות. לפני כשנה, ראה אור ספרו (יחד עם אדם וולפסון) "באין ממשלה - איך לתקן את קלקולי המשטר", שעוסק בנושא אקטואלי - המשילות.

- מה דעתך על הצעת חוק המשילות שהועלתה?

"היא לא עונה על הבעיה המרכזית - כוח עודף של מפלגות קטנות. אני מקבל בברכה את הדיון על המשילות, אבל העלאת אחוז החסימה לבד לא תפתור את הבעיה של לשון המאזניים. דרושות הכנסת אלמנט אזורי וקביעה מיידית מי ראש הממשלה. בלי זה, המיעוט ימשיך למשול ברוב.

"מדינת ישראל היא בעיניי פלא - הקמתה, ניצחונותיה במלחמות וצמיחתה, אבל בשנים האחרונות אנו רואים משברים קשים והיא מוכרחה להתמודד איתם. הממשלות האחרונות עשו הכול לטיפוח המחנה הלא ציוני.

"למשל, בתחום של דת ומדינה, בגלל שיקולים קואליציוניים, מתקיימת כפייה על הציבור הלא דתי בידי רבנות שהופכת ליותר ויותר חרדית. נתנו לה סמכויות שרוב הציבור מתנגד להן. משבר כזה פוגע במסורת היהודית, שאני רוצה בשימורה. הרי כשאין כפייה דתית, הציבור החילוני שומר על המסורת. הדוגמה לכך היא ברית המילה. אם היו כופים זאת בחוק, מיד הייתה קמה התנגדות, כפי שקרה בנישואים".

"תביאו הישגים לציבור שלכם"

במשך 28 שנה היה רובינשטיין חלק מהפוליטיקה הישראלית, מאז הקים ב-1974, לאחר מלחמת יום כיפור, את "שינוי", המפלגה שעמה הוא הצטרף לד"ש. אותה ד"ש הייתה הכוכבת התורנית של הבחירות ב-1977, שזכתה ב-15 מנדטים, אבל עד לבחירות הבאות התפוגגה. בהמשך כיהן בתפקידי שר החינוך ושר התקשורת, כשהוביל את "שינוי", שם שנקשר היום אוטומטית לאביו של כוכב הבחירות האחרונות, שר האוצר, יאיר לפיד.

- מה דעתך על "יש עתיד"?

"היא ממשיכה את מסורת ד"ש, של ציבור שמחפש כוח גדול בין הליכוד ל'העבודה'. ההתחלה שלה הייתה טובה מאוד, אבל היום הגיע הזמן שהיא תתחיל להצביע על הישגים. למשל, יותר מ-90% רוצים ליברליזציה של נושאי הדת, כמו נישואים אזרחיים ושינוי בתנאי הגיור. בינתיים לא נעשה בזה דבר. אומרים לי ב'יש עתיד' שזה ייעשה, אבל אם היא לא תביא הישגים לציבור, גורלה יהיה כגורל ד"ש".

- כיצד אתה מסתכל בראייה לאחור על הרפתקת ד"ש?

"הסיפור של ד"ש הוא עצוב, אבל עם לקח. כל כוכביה הכריזמטיים נעלמו אחרי כנסת אחת. רק אני נשארתי, כי דבקתי בעקרונותיי, שלא להיכנס לממשלת בגין. "עם 3 מנדטים של 'שינוי' מה השגתי? כל היום איימתי לעזוב את הממשלה ולאט לאט העברתי רפורמות וחוקי יסוד. הלקח מזה ל'יש עתיד' הוא: 'תביאו הישגים לציבור שלכם'".

האנטישמיות: הר געש שלא כבה

מלבד כתיבת פרוזה, רובינשטיין כותב לא מעט על אנטישמיות באירופה, בעיקר מצד מחנה השמאל. יש שמופתעים מכך, שכן הביקורת על השמאל האירופי מגיעה לרוב מהצד הימני בישראל. "בעניין האנטישמיות, אני לא ימין ולא שמאל. איזו עוצמה יש לה, הר געש שלא כבה לעולם. אני מזהה בשמאל האינטלקטואלי האירופי היום את אותה אנטישמיות שהייתה מנת חלקם של יהודי אירופה והסתיימה בשואה".

- מהיכן נובעת האנטישמיות שאתה מתאר?

"מהרבה שנים של כיבוש ומשטר צבאי בשטחים, אבל האנטישמיות היא גם מאוד עמוקה במדינות האלה ולא נעלמה בגלל השואה. "צריך לזכור שאותו שמאל פוסט-ציוני באוניברסיטאות הוא מיעוט קטן ולא משפיע, שרק קומם עליו רבים ודחף אותם אל הימין".

- אז אירופה לא נגדנו?

"אירופה היא היום הפרטנרית שלנו, יעד שלנו לייצוא ותיירות. מרקל, הולנד וקמרון (מנהיגי גרמניה, צרפת ובריטניה י.מ) הם ידידים גדולים שלנו. "נכון, אנו מראים להם שאין אנו מתחשבים בדעתם. אחד האנשים הבכירים בכלכלה הישראלית אמר לי לא מזמן שההכרזה על אריאל כאוניברסיטה, שיגעה את האירופים וזה היה הטריגר לסנקציות על ההתנחלויות. ישראל היא אי מבודד באוקיאנוס מוסלמי עוין שמחכה שתיעלם, והתשובה שלנו לאיום הזה היא הגשרים למערב. "הימין הקיצוני בארץ רוצה לפוצץ את הגשרים הללו, ומסכן בכך את מדינת ישראל".

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

האם זה מה שיעצור את הנשק האיראני?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה