גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזונות עוד מבטן אימו

ביהמ"ש נדרש להכריע בטובתו וצרכיו של ילד שעוד לא קיים

בני זוג לשעבר גילו זמן קצר לאחר פרידתם כי האישה הרתה מהגבר. כדי שבואו של הילד לעולם לא ילווה במתחים וכעסים, הם רצו לנסות להסדיר בינהם את כל העניינים שעלולים להיות נושא למחלוקת כבר בזמן ההריון, וזוהי בוודאי תפיסה רצויה ומומלצת.

הם ניהלו הליך גישור באמצעות עורך דין, ובסופו חתמו על הסכם בכתב, וזהו הליך רצוי ומומלץ עוד יותר, שכן כך ניתן להבטיח שהוסברו להם חובותיהם וזכויותיהם המשפטיות, והיה עד אובייקטיבי ומוסמך לכך שהצדדים הבינו על מה הם חתמו ולא אולצו לעשות כן בניגוד לרצונם.

עד כאן לא מדובר במקרה חריג, אלא שבני הזוג לשעבר במקרה שלפנינו לא הסתפקו בכך, ופנו לבית המשפט בבקשה לאשר את ההסכם הנוגע להורותם העתידית ולתת לו תוקף של פסק דין.

לפני שנה בדיוק פנה זוג אחר לבית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב בבקשה לאשר וליתן תוקף של פסק דין להסכם הורות משותפת שערכו בינהם, אך השופטת הבכירה עליסה מילר דחתה את בקשתם על הסף. הפעם הבקשה דווקא התקבלה, ולראשונה בית המשפט הסכים לאשר את הסכם ההורות ואף נתן לו תוקף של פסק דין.

אמנם בין שני המקרים קיים הבדל מהותי: הזוג שעתר לפני שנה הגיע להסכם בנוגע להריון שעוד טרם נוצר, בעוד שהזוג הפעם הגיע להסכם הנוגע לתינוק העומד להיוולד מעובר שכבר נוצר. עם זאת הקשים שעמדו בפני בית המשפט באישורו של הסכם ההורות הראשון לא השתנו גם לגבי הסכם ההורות החדש.

ראשית קיימת בעיית הסמכות. כעיקרון, בית המשפט לעניני משפחה מוסמך לאשר וליתן תוקף של פסק דין להסכם גם אם לא הוגשה תביעה בנושא ההסכם, רק אם הוא היה מוסמך לדון בתביעה אם הייתה כזאת.

ההיגיון מאחורי הלכה זאת הוא שכל תביעה ממילא יכולה להסתיים בהסכם, אז למה לא להתחיל אותה ישר בהסכם. מבחינה זאת נראה כי לבית המשפט לעניני משפחה לא הייתה סמכות לאשר את ההסכם, שכן אם האם היתה מגישה תביעה למזונות, או האב היה מגיש תביעת משמורת טרם הולדת הילד - היו התביעות נדחות, וההורים היו נשלחים להמתין עם הסכסוך המשפטי ללידה.

מעבר לבעיית הסמכות קיים קושי מעשי, כאשר בית המשפט נדרש לאשר הסכם העוסק בנושאים הסובבים סביב הילד הספציפי, טובתו וצרכיו, כשהילד הזה עוד לא קיים. מבחינה זאת כל שבית המשפט יכול לעשות הוא לשאול את הצדדים אם הבינו את ההסכם ואם חתמו עליו מרצון חופשי, אך האם לשם כך נדרשת ערכאה שיפוטית?

במסגרת החלטתו על אישור ההסכם בית המשפט אמנם הדגיש כי הובהר לצדדים כי המזונות והמשמורת אינם סופיים, וגם לאחר אישור ההסכם כל צד יוכל להגיש תביעה בדרישה לשנותם, אך האם הובהר לגבר כי הדרך לבית המשפט לא תהיה פתוחה מעתה בצורה שווה?

בעוד שהאם תוכל להגיש בשם הילד תביעת מזונות שידונו בה כבתביעת מזונות רגילה במנותק מההסכם - אם האב יהיה זה שירצה לשנות את סכום המזונות, יהא עליו להוכיח כי מאז ההסכם חל שינוי נסיבות מהותי ובלתי צפוי (מעבר להולדתו הממשית של הילד) בחייו או בהשתכרותו, ומדובר בנטל שקשה מאד לעמוד בו.

בעיה מטרידה נוספת העולה מן ההחלטה התקדימית היא תחושת הזילות שנוצרה עבור הסכמים שאינם מאושרים, ולראיה כי זוג שחותם על הסכם הורות אצל עורך דין יוצא מנקודת הנחה שללא אישור ההסכם על-ידי בית המשפט, הוא אינו מצוי על קרקע בטוחה מספיק.

בעולם המשפט האזרחי, שבו נחתמים לעיתים הסכמים על סכומים של מיליונים ואף מיליארדים, העולים בהרבה על שווי המזונות, ברור לצדדים כי הסכמים שנחתמו חייבים לכבד מבלי שיקבלו אישור ותוקף של פסק דין, ועל כך נשענת חברה מתוקנת. הפרת ההסכמים נחשבת לחריג הבלתי צפוי.

בנוסף לכל הקשיים שהועלו לעיל, יש לזכור כי מדובר בהחלטה של בית משפט לענייני משפחה שאין בה כדי ליצור הלכה מחייבת. המשמעות היא שמצד אחד, משהנושא פורסם לציבור, ממחר בבוקר אנו צפויים לגל בקשות לאישור הסכמי הורות בבית המשפט. מאידך, ההחלטה אם לאשר הסכם כזה תשתנה משופט לשופט בהתאם להשקפתו האישית, וכך אישור ההסכם יהיה עניחן של מזל גרידא, דבר שאינו תורם ליציבות המשפטית.

כאשר בית המשפט המחוזי התלבט בשנת 2000 אם ניתן להרחיב את סמכותו לאשר הסכמי ממון בין ידועים בציבור, ללא חקיקה מפורשת בענין זה, הוא ביקש את עמדתה של המדינה באמצעות היועמ"ש.

כך, כאשר הוא קיבל החלטה המנוגדת לעמדת המדינה, היועמ"ש ערער לבית המשפט העליון, ואיפשר ליצור הלכה מחייבת עבור הערכאות הנמוכות יותר.

בהיעדר מערער פוטנציאלי על ההחלטה התקדימית בנושא הסכמי ההורות, אנו עלולים למצוא עצמנו במצב של כאוס משפטי בנושא זה.

* עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי, מומחית לדיני משפחה וירושה, מנהלת פורום דיני משפחה ב"גלובס".

עוד כתבות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"