גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח ההולנדי: "רצינו למכור את הגז כמה שיותר מהר"

בהתחלה הם חשבו שהוא חסר ערך, אך מאגר הגז הגדול באירופה הספיק להולנד 40 שנה יותר מהתכנון המקורי והניב למדינה הכנסות של 200 מיליארד דולר ■ היום ההולנדים מצטערים שנחפזו למכור את הגז ושלא דאגו ליום שייגמר

"זה יקרה בעוד תשע שנים", על המשפט הזה חוזרים היום יותר ויותר הולנדים בפני עצמם, חבריהם וזרים כמו משלחת העיתונאים הישראלים שביקרה במדינה השבוע מטעם לשכת המסחר. תשע שנים הם פרק הזמן שנותר להולנד עד שיאזל הגז במאגרים והיא תתחיל לייבא ממקורות זרים. "בעבר אנשים הדחיקו את העובדה שהגז שלנו ייגמר יום אחד ובגלל זה לא ממש התאמצנו להיערך ליום שאחרי", מספר אנטואן מרטנס, מומחה אנרגיה המייעץ לרשויות מקומיות, "אבל ככל שתאריך היעד מתקרב מדברים על זה יותר. כמעט כל הבתים מחוברים לגז הטבעי המקומי וכשיוחלף בגז ממקור אחר, הם יצטרכו להתאים את הציוד שלהם. השינוי ישפיע על אורח החיים של כולנו".

סיפור תגליות הגז של הולנד יכול ללמד את ישראל כמה לקחים. מכירה מואצת של הגז, ניצול ההכנסות לצרכים שוטפים ועירוב שיקולים גיאו-פוליטיים בעסקאות גז - כל אלה נושאים שהחלטות בהן עלולות להתברר בעתיד כנמהרות מדי. וישנו לקח נוסף: היכולת לחזות את פניו של משק האנרגיה בעוד 20 שנה ויותר היא כמעט אפסית. האפשרות להעריך מה יהיו מקורות האנרגיה ומחירי הדלקים העיקריים ב-2030 - מוגבלת ביותר. כשההולנדים החליטו מה לעשות בכמויות הגז העצומות שגילו, ב-1960, הם התבססו על הערכותיהם של מיטב המומחים, אלא שבדיעבד ההערכות האלה היו מופרכות לחלוטין.

חיפושי הנפט והגז החלו בהולנד לאחר מלחמת העולם השנייה. ב-1959 התגלה בצפון מזרח הולנד, בעומק 3 קילומטרים, שדה הגז הגדול ביותר באירופה - מאגר חרונינגן (Groningen). המאגר הכיל כ-2,700 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי, פי שלושה מסך עתודות הגז הנוכחי של ישראל, כולל תמר ולוויתן. "כשגילו את המאגר, התחושה הכללית הייתה של אכזבה", אומר באירוניה רנה פיטר'ס, מנהל מחלקת טכנולוגיות גז ב-TNO ההולנדית. "כולם דיברו אז על הנפט וחשבנו שלגז טבעי אין שום ערך", מסביר פיטר'ס, שקבוצת מחקר שבה הוא עובד מייעצת לממשלת הולנד ולגופים פרטיים.

מאז גילויו ועד היום הניב חרונינגן לממשלת הולנד רווחי עתק בהיקף כולל של יותר מ-200 מיליארד דולר. עלויות ההפקה מהמאגר עומדות על פחות מדולר ליחידת חום והגז נמכר בצנרת לשכנותיה של הולנד ובראשן גרמניה, במחיר המתקרב ל-10 דולר. היום, כשהמאגר בן ה-50 מתקרב לסוף חייו, שוררת בהולנד תחושת החמצה מכך שנוצל מהר מדי. "התוכנית המקורית הייתה למכור את כל הגז בתוך 10 שנים", אומר פיטר'ס, "ב-1960 כולם העריכו שהעולם יעבור לייצר חשמל באמצעות כורים גרעיניים והנפט והגז יהפכו למיותרים. היום אנחנו יודעים שטעינו".

מה שמכעיס היום במיוחד את ההולנדים הייתה החלטה שקיבלה הממשלה בשנות ה-60 לספק גז לאיטליה במחיר נמוך ממחיר השוק. איטליה הייתה נתונה אז תחת השפעה קומוניסטית חזקה ובאירופה חששו שאם תיאלץ לרכוש את הגז מבריה"מ תתחזק התלות שלה בגוש הסובייטי עוד יותר עד שתערוק. הולנד התקשרה עם איטליה בהסכם לטווח ארוך מאוד, הנמשך למעשה עד היום ומספקת לה כמות שנתית של 10 bcm.

עצם העובדה שהולנד מייצאת גז גם 50 שנה אחרי תגלית חרונינגן איננה מובנת מאליה. היא נזקפת לזכות החלטת הממשלה להגביל את הפקת הגז מהמדינה ל-80 bcm לשנה ולהשקיע בגילוי מאגרים נוספים. ההחלטה התקבלה על רקע משבר האנרגיה של 1973, שהבהיר להולנדים סופית שהתלות בנפט רק תלך ותגבר. הגבלת מכירות הגז גם סייעה להולנד להיחלץ מהתופעה הכלכלית החמורה המוכרת כיום בשם "המחלה ההולנדית". כמויות הגז הבלתי מוגבלות שהולנד ייצאה בשנות ההפקה הראשונות מחרונינגן הביאו לה הכנסות אדירות במטבע חוץ. התחזקות הגילדן ההולנדי פגעה קשות בענפי יצוא אחרים שהלכו והתנוונו. "יצוא הגז עשה אותנו 'עצלים' יותר ופגע בתחרותיות הכלכלה שלנו", אומר פיטר'ס, "המחלה ההולנדית נבעה מכך שהכנסות הגז נכנסו ישירות לתקציב ועיוותו את מאזן התשלומים. אנחנו עדיין תלויים מאוד בהכנסות מהגז. בלי 10 מיליארד דולר מהגז, התקציב שלנו יהיה בגירעון משמעותי".

ללמוד מהנורבגים

מרטנס סבור שהלקח העיקרי שיש להולנדים ללמד את ישראל הוא לא מה לעשות בגז אלא כיצד להשתמש נכון בהכנסות ממנו. "הגז הוא לא אינסופי ובסוף הוא ייגמר, גם אם תצליחו לדחות את זה בעוד כמה שנים", אומר מרטנס. "אנחנו השקענו את הכסף בסתימת החורים בתקציב, בהטבות סוציאליות ובפרויקטים תחבורתיים. הכסף הקל של הגז גרם לנו להיות עצלנים ולא לחשוב מה יקרה כשהגז ייגמר. הייתי מציע לכם ללמוד מהנורבגים", אומר מרטנס, "ולהקים קרן חיסכון לאומית לדורות הבאים".

הניסיון של הולנד לגלות מאגרים נוספים נחל הצלחה חלקית. ממשלת הולנד חילקה ליזמים לא פחות מ-400 רישיונות חיפושים, רובם במימי הים הצפוני. יזמי מאגרי הגז הקטנים זכו לתמריצים ובהם שוק מובטח ומיסוי מופחת של 60%-70% מהרווח (המיסוי על חרונינגן נאמד בכ-80%-90%). חברה ממשלתית המחזיקה 40% מהזכויות בכל המאגרים הקלה את גיוס המימון בשלב החיפושים המסוכן. ואמנם באלפי הקידוחים שנערכו ב-40 השנים האחרונות התגלו יותר מ-300 מאגרים חדשים, אלא שאף אחד מהם לא מתקרב לממדיו של חרונינגן הענק. כמות הגז הכוללת במאגרים הקטנים נאמדת בכ-500 bcm וכיום הם מספקים מחצית מתפוקת הגז של הולנד.

עוברים לגז מונזל

למעשה, כבר היום הולנד מייבאת גז בהיקף של 15 bcm לשנה, ובמקביל ממשיכה לייצא כ-50 bcm בשנה, כתוצאה מהתחייבויות בהסכמים ארוכי טווח. מה שמרגיז את ההולנדים במיוחד הוא שהגז אוזל דווקא כעת, כשנדמה שהעולם בפתח עידן הגז הטבעי. "יש היום מגמה של מעבר מדלקים מבוססי נפט לדלקים מבוססי גז טבעי", אומר פיטר'ס, "רואים את זה אפילו בתעשיית הכימיקלים, במעבר מנפטא לאתילן כחומר הגלם העיקרי".

ממה נובע המעבר הזה?

"בעיקר מהפער בין מחירי הנפט והגז הטבעי. עד 2006 המחירים היו צמודים, אבל מאז מחיר הנפט נשאר בסביבות 100 דולר לחבית בעוד מחיר הגז הלך וירד. הפקת פצלי הגז בארה"ב ואולי גם במדינות נוספות רק תחזק את המגמה".

על רקע מגמות אלה משקיעה הולנד בעידוד השימוש בגז טבעי מונזל (LNG) כדלק לכלי רכב כבדים. ה-LNG זול בהרבה מבנזין וסולר ומזהם פחות. יש לו גם יתרונות על תחליפי נפט אחרים - בכל ליטר LNG דחוסים 600 קוב גז טבעי, פי 3 מבגז טבעי דחוס.

בקיץ האחרון החלה לפעול בהולנד אונייה ראשונה המונעת ב-LNG וכ-100 משאיות מונעות LNG. לאורך חופי נורבגיה החלו לפעול מעבורות מונעות LNG. כרגע מדובר רק על אוניות המשייטות באזור אירופה משום שטווח התדלוק מוגבל ל-2,000 ק"מ. בעתיד יצוידו אוניות חוצות אוקיינוסים במנוע דו-דלקי שיאפשר להן לעבור להנעה ב-LNG בקרבת החוף ויישובים מאוכלסים. "יש התעניינות רבה בטכנולוגיה הזאת מצד נמלים נוספים כמו קטאר, סינגפור ונמלים בארה"ב", אומר פיטר'ס.

תגליות הגז של הולנד

תפוקת הגז ההולנדית

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות