גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פלאזה סנטרס נכנסת להסדר חוב: מקפיאה תשלומי האג"ח

באלביט הדמיה כבר הגיעו להסכמות על הסדר חוב, וכעת גם בחברה הבת - הנכס העיקרי שלה, מתעוררים קשיים ■ חוב האג"ח של פלאזה: כמיליארד שקל

התסריט ממנו חששו נושי אלביט הדמיה , הנמצאים בימים אלו בעיצומו של הסדר חוב, התממש הבוקר (ה'). הנכס העיקרי של החברה, החברה הבת פלאזה סנטרס , הודיעה על הקפאת התשלומים לכל נושיה ועל כניסה למו"מ על הסדר חוב. בנוסף עדכנו רואי החשבון של החברה כי בדוחות הרבעון השלישי, הצפויים להתפרסם בקרוב, תיכלל הערת "עסק חי". בתגובה התרסקה מניית פלאזה סנטרס הנסחרת בלונדון בכ-42%. ביום שלישי הקרוב יתכנסו מחזיקי האג"ח של החברה לבחור נציגות ולמנות עורכי דין מטעמם.

חברת פלאזה סנטרס עוסקת ביזמות נדל"ן (בעיקר מרכזי קניות) במזרח אירופה ובהודו. בשנים האחרונות התמודדה החברה עם תנאי שוק מאתגרים במדינות אלו, עם מחסור מתמשך במקורות מימון ומיעוט עסקאות, מה שהביא אותה למשבר התזרימי בו היא נמצאת עתה.

לחברה חוב אג"ח בהיקף של כ-206 מיליון אירו (974 מיליון שקל) שמרביתו, כ-890 מיליון שקל, למוסדיים ישראלים. בין אלו - בתי ההשקעות פסגות, מיטב ומגדל, המרוכזים בשתי סדרות, א ו-ב'. ל"גלובס" נודע כי גם לקרן יורק קיימת החזקה באג"ח אלו. יתרת הסכום, כ-85 מיליון שקל, הם בגין אג"ח שהונפקו למוסדיים פולנים.

נכון להיום בקופת החברה כ-23 מיליון אירו (כ-109 מיליון שקל), כאשר במהלך השבוע הבא עליה לשלם כ-15 מיליון אירו עבור אג"ח שנסחרות בפולין, ובמהלך דצמבר עוד 17 מיליון אירו לטובת המוסדיים הישראלים (בסך הכול כ-151 מיליון שקל). תשלומים אלה יידחו, כאמור, בשל הכניסה להסדר חוב.

בהודעה שפרסמה היום החברה, היא מציינת כי עד הרגע האחרון פעלה כדי למנוע את דחיית התשלומים. בין צעדים אלה גם המכירה שדווחה אמש, של קניון קורגון פארק שבהודו תמורת 18.5 מיליון אירו, שמתוכה ישולמו לה רק 10 מיליון אירו בחודשיים הקרובים, והיתרה במחצית הראשונה של 2014.

האג"ח של פלאזה סנטרס הגיבו היום בירידות של כ-1.5% בלבד, בעוד שאג"ח החברה האם, אלביט הדמיה, התרסקו בעד 9%. זאת, כנראה על רקע החשש לעתידו של הסדר החוב באלביט הדמיה, שנמצאת עדיין בשליטת מוטי זיסר.

עיקרו של הסדר החוב באלביט הדמיה (בהיקף 2.5 מיליארד שקל), שאושר על ידי מחזיקי האג"ח לפני כחודש, הוא המרת מרבית החוב למניות, והוא תלוי בהסכמות אליהן הגיעה החברה עם בנק הפועלים.

הפועלים דאג להבטיח את עצמו

בנק הפועלים הוא הנושה הגדול של זיסר, שחייב לבנק יותר ממיליארד שקל, בעיקר בחברת אירופה ישראל הפרטית באמצעותה הוא שולט בפירמידה. כנגד חוב זה משועבדות לטובת הפועלים כ-50% ממניות אלביט הדמיה, ששווי השוק הנוכחי שלהן הוא 50 מיליון שקל בלבד (כ-5% בלבד מהחוב הכספי).

בנוסף, הבנק מהווה נושה מובטח באלביט הדמיה, כאשר מול הלוואה שהעמיד לחברה, ושיתרתה הנוכחית עומדת על כ-200 מיליון שקל, משועבדות לו כ-29% ממניות פלאזה סנטרס. שווין של אלו לאחר התרסקות המניה היום הוא כ-60 מיליון שקל בלבד.

לאור הודעתה היום של פלאזה סנטרס, נראה כי בבנק השכילו מראש לעבות את הביטחונות שברשותם, במסגרת ההבנות האחרונות בדבר הסדר חוב אליהן הגיעו עם החברה. כעת כוללים אלו ביטחונות נוספים על חברות המלונות של אלביט הדמיה באירופה, ו-3% נוספים מאלביט הדמיה על חשבון מחזיקי האג"ח.

כעת, השאלה היא מה יעשו מחזיקי האג"ח של אלביט הדמיה לאחר שהקומה שמתחתיהם קרסה. האם יאשרו באסיפה הקרובה (ב-21 בחודש) את ההטבות שניתנו לבנק הפועלים? מאחר שהקרנות הזרות יורק ו-DK פרטנרס התומכות בהסכמות אלו, אוחזות בכ-35% מחוב החברה, גדול הסיכוי שהסכמות אלו יאושרו לבסוף.

ומה לגבי מחזיקי האג"ח של פלאזה סנטרס? אלו מבינים כי החברה צריכה זמן והזרמת הון על מנת להתאושש, אופציה שעדיפה על פירוקה. השאלה היא מהיכן יוזרם הון חיצוני זה, כאשר טרם נחתם הסדר חוב בקומה למעלה, המגדיר את בעל הבית החדש. ניתן להניח כי הזרמה שכזו תהיה כפופה להסדר החוב באלביט הדמיה.

החובות של מוטי זיסר

עוד כתבות

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"