גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר ממיליון טון פסולת בניין מושלכת בשנה בשטחים פתוחים

90% מפסולת הבניין שמגיעה למטמנות עוברת מיחזור, אבל אין שוק לחומרים הממוחזרים ■ המשרד להגנת הסביבה: נותנים עדיפות לעניין

למעלה ממיליון טון פסולת בניין מושלכים בכל שנה בשטחים פתוחים בישראל, מתוך כ-3.7 מיליון טון פסולת בניין שנוצרים בשנה בישראל, כך על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה (2012). זה אמנם אומר ש-2.7 מיליון טון מגיעים למיחזור ולמטמנות מסודרות, אבל גם שיש עוד הרבה עבודה בעניין.

כלל האצבע, המבוסס על מחקרים שנעשו בתחום, הוא שנוצרים כ-100 ק"ג פסולת על כל מ"ר בנייה, וזה סדר הגודל שאליו מתייחסות גם הרשויות.

דמי הכניסה לאתרי הפסולת אינם קבועים, כדי שתהיה תחרות בין האתרים. בממוצע, דמי הכניסה עומדים על כ-45 שקל לטון פסולת בניין. פסולת מעורבת, שהיא קלה יותר ולכן הנפח שלה גדול יותר, עולה 90 שקל לטון.

חשבון פשוט מעלה שהעלות המגולמת בפינוי הפסולת למקומות המיועדים לכך עומדת על עשרות אלפי שקלים במקרה של בניינים סטנדרטיים אך עשויה גם להאמיר בהתאם להיקף הפרויקט.

היקף התעשייה כולה בשנה עומד על 117 מיליון שקל, סכום לא מבוטל.

בפרויקטים של התחדשות עירונית כמות הפסולת גדולה במיוחד, משום שלצד הבנייה החדשה, במרבית המקרים נהרסים גם מבנים ישנים, והריסת מבנה קיים מייצרת לא פחות מטון וחצי פסולת על כל מ"ר בנוי.

לדוגמה, אם בפרויקט התחדשות עירונית נהרס בניין של 1,000 מ"ר בנוי (שטח בניין ישן ממוצע בן 4 קומות) כמות הפסולת שמתקבלת ממנו עומדת על כ-1,500 טונות, שמשמעותן הוצאה של כ-67.5 אלף שקל רק על פינוי הפסולת, לא כולל הובלה.

מוכרים מחדש

"פסולת בנייה כוללת את כל מה שיוצא מהריסה של בניין ישן, משיפוץ בניינים קיימים וגם מאתרי בנייה חדשה", אומר צביקה דוד, יו"ר ועדת מיחזור פסולת בניין בהתאחדות בוני הארץ ומנהל חברת בני וצביקה. דוד מפעיל אתר קליטת פסולת בניין בסמוך למחלף הסירה בהרצליה.

"מגיעים אלינו מרכיבים שונים: עץ, פלסטיק, בטון, אלומיניום, ברזל, קרטון, נייר ועוד. כמעט שאין חומר שלא מגיע אלינו בסופו של דבר. אנחנו ממיינים ומפרידים ובשורה התחתונה מצליחים להגיע למיחזור של כ-90% מהפסולת, שאותה מוכרים לשימוש חוזר.

"מה שלא ניתן להשיב חזרה לאתרי הבנייה אנחנו מעבירים למתקני מיחזור אחרים או להטמנה. בעתיד יהיה מתקן לשריפה שייצר אנרגיה משריפה אבל זה עדיין בחיתולים".

מה שלא עובר היום למיחזור עובר להטמנה באחד מ-11 מהמתקנים המיועדים לכך, בנען, ברקת, דודאים, בירקא ובמקומות אחרים. היקף ההטמנה עומד להיום על 10%-15% מהפסולת שמגיעה לאתרי המיון והמיחזור.

תנאי לטופס 4

"כדי לאכוף את הטיפול בפסולת, כדי שלא יזרקו את הכול בוואדיות כמו שעשו פעם, בעל היתר הבנייה צריך להגיע לאתר הפסולת מראש ולחתום על הסכם", מסביר דוד. "על פי ההסכם, ועל פי כמות פסולת הבנייה שהובאה לאתרי המיחזור בפועל, מקבל הקבלן קבלות על שאותן הוא צריך להציג כתנאי לקבלת טופס 4".

לדברי דוד, ולדברי גורמים נוספים בתחום זה, האכיפה בתחום התגברה מאוד, כבר יש מודעות רבה לנושא שפעם היה פרוץ לחלוטין.

"הבעיה היא שהרגולציה לא סגרה את הפינות", אומר דוד.

"יש תיקון לחוק שמירת הניקיון, תיקון 23, שעבר כבר קריאה ראשונה בכנסת אבל עכשיו תקוע. כשהוא יעבור, כל הפסולת תגיע לאתרים חוקיים. מאז כניסת השר עמיר פרץ והמנכ"ל דוד לפלר לתפקיד, קיימת במשרד להגנת הסביבה מגמה של מתן העדפה מתקנת וקידום נושא הטיפול בפסולת בניין לעומת שנים עברו, ואני מקווה שהדברים יוסדרו בקרוב".

הצעה: לחייב קבלנים להשתמש בחומרים ממוחזרים

התיקון לחוק הניקיון אמור להטיל על הרשויות המקומיות את האחריות בנוגע למי שמפנה את הפסולת ולאן, כמו שקורה היום עם פסולת ביתית רגילה. תיקון זה גובש יחד עם אדם טבע ודין ופורום ה-15, אולם לפני שעבר סופית התפזרה הכנסת הקודמת ונכון להיום טרם אושר.

יורם הורביץ, סמנכ"ל שלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה: "לאחר שהשר עמיר פרץ נכנס לתפקיד הוא בחר לתת לנושא פסולת הבניין עדיפות על פני תחומים אחרים. במסגרת זאת, תיקון חוק שמירת הניקיון נמצא בשלבים סופיים המהלך ילווה גם באכיפה שתפחית את כמות הפסולת שאיננה מגיעה לאתרים מורשים".

שני מהלכים נוספים שאותם מקדמים עכשיו במשרד להגנת הסביבה מתמקדים בשימוש בפסולת בניין ממוחזרת. הורוביץ: "יש בעיה שהפסולת הממוחזרת מעובדת לחומר גלם אבל אין לו ביקוש, כי חברות בשוק מעדיפות להמשיך ולהשתמש בחומרים מקוריים ממחצבות ורק כמות מעטה מאוד באמת מגיעה לשוק. אנחנו עובדים עכשיו על הצעת החלטה שתחייב את כל חברות התשתיות להשתמש בלפחות 20% חומר ממוחזר. לא רק פסולת בניין אלא גם צמיגים וזכוכיות. צעד נוסף הוא קידום תקן חדש לשימוש בפסולת בניין ממוחזרת, תקן 5003, שנמצא עכשיו בכתיבה במכון התקנים". עוד הוסיף הורוביץ כי להגברת האכיפה כנגד השלכת פסולת בנייה מחוץ למקומות המיועדים לכך, בכוונת המשרד להגביר אכיפה בנושא זה בכל המעברים לשטחים שמעבר לקו הירוק, לשם עוברת כמות גדולה של פסולת בניין.

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין