גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: עובדים שאוכלים מזון בריא פרודוקטיביים יותר

תוכנית בריאות הכוללת פעילות גופנית ותזונה יכולה להחזיר עד פי 6 מההשקעה בה, עלויות רפואיות של העובד יורדות, וכן העלות של היעדרויות מהעבודה ■ חלק מהמעסיקים בישראל כבר מיישמים ומעודדים

עובדי מטה קבוצת הפארמה ומוצרי הצריכה כצט בהוד השרון נתקלים בכל בוקר בארגזי הירקות שנפרקים במטבחונים שבמשרדים. העובדים הממונים שוטפים, קולפים ופורסים מגשי ירקות של קולרבי, גזר, עגבניות שרי ושאר ירקות, שזמינים לעובדים במשך כל שעות היום. המקררים במטבחים מציעים לעובדים חלב סויה, חלב עזים או חלב 1% - לבחירתו של כל עובד.

בעמדת השתייה החמה יש כמה סוגים של תה ירוק. את התה וגם את הקפה שותים בחברה מכוסות זכוכית, וגם את האוכל אוכלים בכלים רב-פעמיים בלבד. בשעות הצהריים יכולים העובדים להזמין, בסבסוד החברה, ארוחות צהריים ממסעדות שונות וגם ממסעדות טבעוניות.

לדברי רויטל לוי פסי, מנהלת תחום גינקולוגיה ואורולוגיה בחברה ודיאטנית במקצועה, כצט כיום דוגלת באחריות חברתית, שבאה לידי ביטוי בין היתר בדאגה לעובדים ובמתן סביבת עבודה נעימה יותר. "ב-2010 החלטנו על שנת בריאות ומינינו פורום תזונה", אומרת לוי פסי, "קיימנו הרצאות בכל האתרים שלנו - במטה בהוד השרון, ובשלושת המפעלים בצפון ובקרית מלאכי. הצענו לעובדים פגישות אישיות, וההיענות הייתה גבוהה. הבאנו שף שעשה לנו סדנאות לבישול בריא משולב עם גיבוש חברתי. הפורום פרסם בכל שבוע ניוזלטר בנושא ובו מידע וטיפים לאכילה בריאה".

- מה נהגתם לאכול בעבר במטבחים?

"בכל מטבח חיכו לנו בבוקר צנצנות יפות מלאות עוגיות. סיימנו עם כל הצנצנות. הכיבוד בישיבות היה בייגלה, עוגיות ושתייה קלה - והפסקנו את זה. היום בישיבות יש רק ירקות חתוכים, מים וסודה".

גם משרד עורכי הדין מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות', מספק לעובדיו ולאורחיו מגשים של ירקות ופירות המפוזרים בקפטריות ובחדרי המטבח ברחבי המשרד. אין במשרד עוגיות, עוגות וכיבוד אחר, רק ירקות ופירות. הם מגיעים שטופים, קלופים ונגישים כל העת, ומשמשים גם את העובדים לחיתוך סלט עבור ארוחת הצהריים שלהם.

בחגים ובאירועים מיוחדים, כגון סיום תקופת התמחות, המשרד מקפיד להביא פירות חתוכים לצד כיבוד אחר. בחגים המשרד מקיים ארוחות יוגורט וגרנולה. ובכל זאת, מדי יום חמישי בשעה 15:00, המשרד מציין "חמישי מתוק", ומחלק לקפטריות וחדרי המטבח ברחבי המשרד משהו קטן ומתוק לסיום השבוע.

"שמנים פחות פרודוקטיביים"

מה עומד מאחורי ההשקעה של מקומות עבודה בבריאות עובדיהם? לפי מחקר שנעשה לאחרונה בבריטניה, חולי סוכרת סוג 2, מחלה שמקורה באורח חיים לא בריא, מנצלים 32 ימי מחלה בשנה לעומת 17 ימי מחלה שלוקחים אנשים שאינם סוכרתיים.

לדברי פרופ' נעמה קונסטנטיני, מנהלת המרכז לרפואת ספורט של המרכז האוניברסיטאי הדסה, שמטרתו לקדם פעילות גופנית ואורח חיים בריא בקרב כלל האוכלוסייה, כולל מקומות עבודה, יש בישראל יותר מ-400 אלף חולי סוכרת מסוג 2, שנובעת במרבית המקרים מאכילה לא נכונה ומחוסר פעילות גופנית.

ולהשמנה יש השלכות כלכליות. "אנשים שמנים הם פרודוקטיביים פחות", אומרת קונסטנטיני. "הדבר בולט בעיקר בארה"ב, שם מקום העבודה משלם עבור ביטוח הבריאות של העובד, וההשקעה ברפואה מונעת מאוד משתלמת למעביד. עובדים בריאים הם לא רק פרודוקטיביים יותר, אלא שבעי רצון יותר. לצערנו, במרבית המפעלים לא חושבים קדימה, כי מסתכלים רק על ההשקעה ולא על התוצאה. לדוגמה, במקומות עבודה שמעסיקים נהגים - וידוע כי נהגים שמנים מעורבים יותר בתאונות דרכים - מעדיפים לשלוח את הנהגים לניתוחים בריאטריים כגון קיצור קיבה, שעולים מאות אלפי שקלים, ולא להוציא הרבה פחות על תוכניות קידום אורח חיים בריא".

ועוד כמה נתונים: מחקר של ביה"ס לעסקים של הרווארד מ-2011, בחן אילו מקומות עבודה המשיכו את התוכניות לעידוד אורח חיים בריא למרות המשבר הכלכלי. מהמחקר עלה, כי תוכנית בריאות הכוללת פעילות גופנית ותזונה, יכולה להחזיר עד פי שישה מההשקעה בה. עוד עולה מהמחקר, כי עלויות רפואיות של העובד יורדות ב-3.27 דולרים על כל דולר שמושקע בתוכניות בריאות, ועלות של היעדרויות מהעבודה יורדת ב-2.73 דולרים על כל דולר שמושקע בתוכניות בריאות.

חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, למשל, שהכירה במשמעויות של השקעה בעובדים, נתנה בונוס של 150 דולר לכל עובד שירד 10% ממשקלו, והצליחה להביא להאטה בעלייה בהוצאות על בריאות העובדים בחברה.

מיץ במקום מים? יש לזה מחיר

אחת החברות הגדולות שהנהיגה שינוי בריאותי באמצעות הדסה אופטימל היא החברה לישראל. "זה התחיל מהמנכ"לים", מספרת רקפת אריאלי, תזונאית קלינית וספורט בהדסה אופטימל. "עידן עופר רצה שהמנכ"לים יתנו דוגמה אישית לעובדים, מתוך ידיעה שברור שיש לאורח חיים השלכה על החיים היומיומיים. ההתערבות שלנו בחברה כללה סקירה מקיפה של המדדים הבריאותיים של המנכ"לים, מפגשים אישיים וקבוצתיים בחברות והרצאות. כל האוכל בישיבות השתנה. הייתה תחרות על המדדים של כושר גופני, לא על משקל, ואחרי חצי שנה היה שיפור משמעותי בכל המדדים. הזוכים במקומות הראשונים קיבלו פרסים יקרי ערך. הפרסים מאוד משמעותיים".

- ומה עם העובדים מן השורה?

"בעקבות הצלחת תוכנית המנהלים הוחלט להעבירה לרמת העובדים. בכיל שבבעלות החברה לישראל, נכנסנו להתערבות במפעלים עצמם ובתרכובות ברום בצורה הכי משמעותית. היו שם מאות משתתפים. בנינו פרופיל בריאותי לכל עובד, ותזונאי המרכז, אלון עידן, הגיע אחת לחודש למקום להרצאות ולמעקב אחרי ההתקדמות בתוכניות האישיות. כל עובד קיבל מד צעדים שניתן לסריקה, ועקבנו אחרי הפעילות שלו באופן חודשי. גם שם הייתה תחרות על הפעילות".

- ומה עם המזון?

"יש שם חדרי אוכל ענקיים. הטבחים עברו הדרכות: פחות טיגון, הגשה אסתטית יותר, שהאוכל לא ישחה בשמן, אלא שמן הזית יוגש בצד. לחתוך ירקות יותר גדול כדי שלא יאבדו צורה. הרציונל היה שמשאירים את הלא בריא - את השווארמה והצ'יפס - אך מוסיפים לצידם אוכל בריא. החלטנו שנבוא באקט חינוכי, ולא בכפייה.

"בנוסף, שילטנו את חדר האוכל - כל האוכל הבריא סומן באצבע שמופנית למעלה בצבע ירוק והאוכל שאינו בריא, באצבע למטה באדום. רשמנו כל מיני היגדים: למשל, שלט ליד שקדי המרק שמסביר מה ההשלכה של תוספת כמה כפות כאלה במרק; או אם אתם שותים כוס מיץ במקום כוס מים, בכמה ק"ג תעלו בשנה. בשנה השנייה קיימנו ימי העשרה וימי ספורט ועברנו לפעילות קבוצתית, במסגרת קבוצות של אורח חיים בריא. היו תוצאות מאוד יפות. המערכת השקיעה הרבה כסף, וקיבלה תמורה גדולה"

כך מכינים כיבוד בריא וזול לישיבות

מנכ"לית "עתיד", עמותת הדיאטנים בישראל, ד"ר אסנת סטון, ניסתה לפתור את מלכוד הבורקסים המפתים בישיבות ובכנסים, ופיתחה עם הצוות שלה הצעה מפורטת לכיבוד בריא לישיבות במחיר נגיש של עד 10 שקלים למשתתף. ההצעות מגוונות, ומבוססות על שילובים בין ירקות, פירות, לחם מלא, דגני בוקר בריאים, יוגורטים, אגוזים ופירות יבשים.

הטבלאות, שאותן ניתן לראות באתר העמותה, מציעות כמויות מדויקות לכל עשרה אנשים, ומבוססות על תחשיבים מדויקים של משקל של כל פריט, כך שלא יהיה עודף שייזרק.

"היה לנו חשוב לסדוק את הפרדיגמה שכיבוד בריא הוא בלתי אפשרי, כי זה יותר יקר", אומרת סטון. "רצינו להראות שבתוספת מחיר לא משמעותית ובתקציב סטנדרטי, אפשר להגיש כיבוד בריא. המחשבה השנייה הייתה פרקטית, שלמי שנותנים את התפקיד הזה יהיה נוח והוא יידע מה הוא צריך לקנות. הופתענו שזה יצא כל-כך זול, אפילו שהחישוב שלנו נעשה לפי מחירי לוקסוס של עגבניות שרי ומלפפון בייבי - כלומר, ניתן עוד להוזיל את זה".

כלכלת בריאות

חדר האוכל של תרכובות ברום / צילום: הדסה אופטימל

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"