גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": מחירי הדירות בישראל ימשיכו לעלות

המספרים בדוח צוות 90 הימים מבהילים: יש צורך בכ-300 אלף יחידות דיור ב-5 שנים לסגור את הגירעון התכנוני ■ ושר השיכון? הוא בכלל חולם חלומות אחרים

1.

בסוף מדובר בשאלה של מספרים. מתי יגיע הרגע שההיצע יעקוף את הביקוש, הקבלנים יישארו עם סחורה על המדפים וייאלצו להוריד מחירים. עד אז, גם אם מחירי הקרקעות ייחתכו ב-20% או ב-30%, הקבלנים (והבנקים שמממנים אותם) מספיק חכמים כדי לנצל את המחסור בהיצע ולחכות לקונים המיואשים שיירדו מהגדר. ושוב ושוב יתברר שבמספרי הבנייה הנוכחיים - כ-40 אלף התחלות בנייה מדי שנה - יש פה מספיק ילדי עשירים, נערי היי-טק או סתם עובדי מדינה ואנשי קבע שיכולים למלא בקלות את צד הביקוש גם במחירים הנוכחיים.

והמספרים עצמם מבהילים. מומחי "צוות 90 הימים" כתבו בדוח שהגישו לאוצר כי "על מנת לסגור את הגירעון התכנוני במלואו בפרק זמן של 5 שנים, יש להגדיל את יכולת מערכת התכנון לכ-86 אלף יח"ד בשנה".

עד כמה מדובר בהגדלה של יכולת התכנון? בכל השנים האחרונות הצליחה מערכת התכנון לייצר בממוצע כ-25 אלף דירות בשנה למלאי. רק בשנת 2012, באופן חריג ואחרי שראש מינהל התכנון גירדה כל מה שיכלה (כולל מתחמים שהונחו על המדף כשהם לגמרי "לא אפויים", ושהמינהל והקבלנים ישברו את הראש) ואחרי שוועדות הדיור הלאומיות (הוד"לים) אישרו בהליך זריז עוד כ-15 אלף יח"ד, הצליחה מערכת התכנון להגיע לכ-75 אלף יח"ד.

כלומר, אפילו כדי להגיע לנקודת האיזון שבין היצע לביקוש, נדרשת כאן מפלצת תכנון יעילה וענקית. 125,347 יחידות דיור תוכננו בישראל בחמש השנים שבין 2007 ועד 2011, רובן כזכור כשבראשות הממשלה כבר עמד בנימין נתניהו. ועכשיו אנחנו צריכים להאמין להצהרות הממשלה, עם אותו בנימין נתניהו בראשה, כי תצליח לתכנן 430 אלף יח"ד בחמש השנים שבין 2014 ועד 2018.

2.

אז איך מתכננים לנו עוד 300 אלף יח"ד נוספות בחמש שנים? ולא פחות חשוב - איך דואגים שהתכנון השאפתני גם יהפוך לדירות של ממש? בעיקר מדברים ומפריחים עוד ועוד בניינים באוויר.

לפתרון שיגיש מחר שר האוצר יאיר לפיד לקבינט הדיור - השילוב הגרנדיוזי של "חברה ממשלתית חדשה" שתדאג ל-150 אלף דירות להשכרה, הקמת ותמ"ל - ועדה לתוכנית מועדפת לדיור שתקבל סמכויות על, והכרזה על אפשרות היסטורית לנטילת קרקע חקלאית - מציינים באוצר כי "טרם התקבלה עמדת שר הבינוי והשיכון".

וזה קורה כי שר השיכון, אורי אריאל, בכלל חולם חלומות אחרים. לפני שהוא נותן יד לחברה ממשלתית חדשה שתתחרה בו ותדרוך לו על הרגליים, הוא מעדיף להתמקד בפתרונות חדשים-ישנים של פינוי בינוי, "הבייבי" הנצחי של משרד השיכון.

במשרד השיכון לא מתבלבלים ומדברים כעת על 70 שכונות שהם בעצמם ינהלו (ארגון הדיירים, הוצאת ההיתר, ניהול התקציב ועוד) ויאפשרו להקים פה עוד 120 אלף דירות חדשות, במקום 25 אלף דירות ישנות שיתפנו.

בנוסף, בלי שום קשר לסדר היום של קבינט הדיור שמתכנס מחר, אריאל גם מקדם את רעיון "מחיר המטרה", שישווק קרקעות עם מחיר דירה בילד-אין. ומה אומר על זה השותף יאיר לפיד, שהוא גם יו"ר קבינט הדיור? לדברי אריאל, הוא הביע "הסכמה עקרונית". מספיק בקושי.

אבל המסקנה המדכאת ביותר מתקבלת מחיבור המספרים. גם אם שני השרים יצלחו סוף סוף לשלב ידיים, ונניח שהשר להגנת הסביבה עמיר פרץ לא יתקע להם אלף ואחד מקלות בגלגלים, גם אותם חלומות מופרכים - 150 אלף הדירות להשכרה במסלול הותמ"ל של יאיר לפיד וגם 95 אלף הדירות במסלול ה"בינוי-פינוי-בינוי" של אורי אריאל - לא סוגרים לנו את היעד התכנוני.

3.

לעצם התוכניות: אם במודל הפינוי-בינוי מדובר בצעדים מתבקשים והכרחיים - החובה לפצח סוף סוף את המשולש הבעייתי שכולל את הדיירים הקיימים, יזמי הנדל"ן והרשות המקומית, כדי להקים פרויקטים חדשים שיעשו טוב לכל הצדדים - מודל ההשכרה של לפיד עדיין מרחף בעולמות תיאורטיים לחלוטין.

על פי נתוני האוצר, בישראל ישנם כיום כ-650 אלף דירות מושכרות, רובן ככולן על ידי אנשים פרטיים. התשואה הממוצעת שהם גוזרים על ההשכרה עומדת על 2%-3% (דירה בשווי מיליון שקל תושכר בכ-2,500 שקל בממוצע). מי שרוצה שגופים מוסדיים יצטרפו לשוק ויתחרו באותם 650 אלף משכירים צריך להמציא להם מודל שיבטיח תשואה של 7%-8%, או רשת ביטחון ממשלתית של 4%-5% לפחות.

כלומר, גם צריך לתת לחברות הביטוח קרקע בחינם, וגם להעניק להם מימון בתנאים מפליגים (ריבית בנק ישראל עומדת כזכור על 1% בלבד). ומה נקבל בתמורה? לא ברור בכלל. באוצר מדברים על "25% מהדירות שיוקצו במחיר מופחת לשוכרים", אולם גם הם מודים כי "במתחמים בהם הכדאיות הכלכלית תהיה גבולית, תהיה רשאית הוועדה הבינמשרדית להפחית את מספר הדירות במחיר מופחת".

ובמילים אחרות: עלות של מיליארדי שקלים לקופת המדינה - בשביל כמות לא ברורה של דירות מסובסדות לזכאים. מתן אפשרות לשרים להשוויץ ש"המדינה לא מרוויחה על קרקע", בה בעת שברור בעליל שמוטב היה דווקא כן להרוויח על אותה קרקע, כדי לעשות בכסף שמתקבל שימוש יעיל ומוצדק בהרבה לכל אותם זוגות צעירים ואומללים.

4. לא צריך להתפלפל עם מחירים ומכרזים דמיוניים כדי להבין עד כמה המודלים מופרכים. די להציץ שוב בפרויקט הראשון לדיור שכולו להשכרה, שנסגר בינואר האחרון.

חברת אחוזות רובינשטיין רכשה מתחם ל-238 דירות להשכרה בשכונת "נאות עוזי" ברעננה תמורת 21 מיליון שקל, ובמשרד השיכון מיהרו להתגאות שמדובר "בהנחה של 150 מיליון שקל על הקרקע". בחישוב הכנסות נוספות שנגרעו לממשלה, כמו מע"מ ומסים נוספים לו הקרקע הייתה נמכרת במכרז רגיל, מדובר על 200 מיליון שקל לפחות שנגרעו מקופת המדינה. וכל זה, כדי שהחברה תתחייב להשכיר 25% מהדירות - 60 דירות בסה"כ - בהנחה של 20%, כ-4,000 שקל לדירה.

כלומר בפרויקט הדגל עד כה ("מהפכת הדיור להשכרה יצאה לדרך"), כשעדיין עוד לא דובר על הוצאות מימון לטובת "רשת ביטחון" ליזמים, מדינת ישראל ויתרה דה-פקטו על צ'ק בסך 200 מיליון שקל - שיכלו בקלות לממן הקמה של 300 דירות - כדי ש-60 ישראלים מאושרים יוכלו לשכור דירה במחיר "מסובסד" של 4,000 שקל. שווה? תחליטו אתם.

אבל במקום לתהות סוף סוף בקול רם בדבר הנחיצות והתועלת של חברת "דירה להשכיר" שמקים לנו שר האוצר לפיד (למה לא להסדיר קודם כל ברגולציה מתן זכויות עודפות למשכירים שיעניקו חוזים לטווח ארוך וכד' ב-650 אלף הדירות המושכרות באופן פרטי?), יתעסקו בשבועות הקרובים - לאחר שתוקם מחר עוד תת-ועדה בקבינט הדיור - בניסיון להביא גם את קרנות הנדל"ן המניב (קרנות ריט) לתחום הדיור להשכרה.

ומה הלאה? מחירי הדירות ימשיכו לעלות, השיווקים ימשיכו לצאת בקצב מחפיר (מישהו זוכר את ההבטחה לעשרות אלפי דירות במקום בסיסי צה"ל?) הפוליטיקאים ימשיכו לברבר - ואף אחד לא יעז לומר (לפחות לא לציטוט) שהמלך עירום, ושתוכנית שהחלה את דרכה בטור ב"ידיעות אחרונות" לא מצליחה להחזיק מים ולייצר פתרונות דיור אמיתיים. ומי שיביע אי אלו ספקות, יימצא את עצמו כנראה מחוץ לאגף תקציבים.

תרחיש סגירת הגירעון ביחידות הדיור

עיקרי תוכנית פינוי בינוי

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-3%, טסלה מזנקת ב-12%

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט