גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכלית תוריד את דמי הניהול ב-2 מהתעודות ל-0%

התעודות הממונפות, המניבות למנהלים את הרווח הגבוה בתחום, נחשבות לבוננזה של הענף ■ היקף הנכסים בקטגוריה הוא חצי מיליארד שקל בלבד

שנה אחרי שהבורסה ורשות ני"ע הסדירו את התחום, מנסה תכלית לפתוח את שוק תעודות הסל הממונפות לתחרות, ולנגוס בנתח השוק של המתחרה קסם. הבוקר דיווחה חברת תעודות הסל, בניהולם של דוד אללוף ואיל סגל על הורדת דמי הניהול ל-0% בשתי תעודות בקטגוריה: "תכלית ממונפת ת"א 25 פי 3" ו"תכלית ממונפת בחסר ת"א 25 פי 2". תעודות אלה, שהושקו לפני כחודשיים, גובות כיום דמי ניהול של 1.25% ו-1.5%, בהתאמה, ומנהלות נכסים בהיקף של כ-8 מיליון שקל ו-350 אלף שקל בהתאמה. ההפחתה תיכנס לתוקף מחר, ותימשך חצי שנה.

כאמור, תחום תעודות הסל הממונפות, שמנהלות כחצי מיליארד שקל ומהוות רק 0.5% מנכסי הענף, נשלט כיום בידי קסם, מקבוצת אקסלנס. החברה, שמנוהלת על-ידי אבנר חדד, חולשת על כ-80% מכלל הנכסים המנוהלים בתעודות הממונפות (כ-387 מיליון שקל מתוך 470 מיליון שקל). היתרה, נכון לסוף אוקטובר, מתחלקת בין תכלית, שמנהלת 15% מנכסי התעודות הממונפות (72 מיליון שקל) לבין פסגות סל והראל, שמנהלות 3.3% ו-0.8% (16 מיליון שקל ו-4 מיליון שקל), בהתאמה.

לא באמת כואב בכיס

על פניו, הצעד של תכלית - השחקנית השנייה בגודלה בענף תעודות הסל (אחרי קסם), המנהלת כ-28 מיליארד שקל (29% מכלל הענף) - נראה דרמטי: היא מתנדבת לוותר על הרווח מתעודות שבהן דמי הניהול נחשבים גבוהים, לטובת פתיחת תחרות בקטגוריה. האומנם?

ראשית, תכלית מנהלת בתעודות אלה, שנחשבות לפופולריות בקרב המשקיעים הספקולנטים, נכסים בשיעור דל יחסית. לכן, רווחיה מדמי הניהול, שעליהם היא מוותרת בחצי השנה הקרובה, נמוכים בהתאם.

לפי נתוני איגוד תעודות הסל בלשכת המסחר, שתי התעודות שבהן דמי הניהול יירדו ל-0% מהוות כ-12% מסך הנכסים שמנוהלים על-ידי תכלית בתעודות ממונפות, כלומר כ-9 מיליון שקל.

תכלית מוותרת באופן זמני על הכנסות של כ-110 אלף שקל בלבד - ויתור שלא באמת כואב בכיס, אבל מקנה לה יתרון משמעותי, שגם פוגע במתחרה העיקרית וגם נתפס על-ידי הלקוחות כאקט חיובי.

שנית, עיקר הרווח בתעודות הסל הממונפות לא מגיע מדמי הניהול, אלא מהריביות בגין המינוף. מנהלי התעודות, שגובים מהלקוחות ריבית על ההלוואה התיאורטית לטובת המינוף, גוזרים על כך קופון, משום שבפועל הפעולה מתבצעת דרך חוזים עתידיים, שבהם הריבית נמוכה מזו שהתעודה גובה מהמשקיע.

הנקודה השלישית היא העיתוי. התעודות הממונפות נחשבות לבוננזה של הענף, משום שהן תעודות הסל שמניבות למנהלים את הרווח הגבוה ביותר. בתקופות שבהן הריבית במשק גבוהה יותר, עמדו דמי הניהול האפקטיביים בתעודות הממונפות על יותר מ-10%. לכן, תקופות כמו זו הנוכחית, שבהן הריבית נמצאת בשפל, הן זמן אידיאלי מבחינת תכלית להוריד דמי ניהול ולנסות לנגוס בנתח השוק של קסם, שנחשבת למונופול בתחום.

קסם הצליחה לבסס את מעמדה בתעודות הממונפות, שנחשבות לפופולריות בקרב הספקולנטים, לאחר שבתחילת 2009 אסרו הבורסה ורשות ני"ע על הנפקת תעודות ממונפות פי 3.

לפני כשנה, בעקבות לחצים שהפעילו חברות תעודות הסל (כולל קסם עצמה), החליטו ברשות ובבורסה לבחון את פתיחת שוק התעודות הממונפות לתחרות, ודירקטוריון הבורסה לניירות ערך אישר הנחיות מתוקנות לרישום למסחר ואפשר לכל חברות תעודות הסל להנפיקן. ברשות ובבורסה סברו כי עם נטרול חלק מהבלעדיות של קסם בתחום, מגוון המוצרים יגדל, התחרות תגבר ומחירי התעודות הממונפות יוזלו משמעותית. זה עדיין לא קרה.

בעקבות המהלך מסר איל סגל, מנכ"ל משותף בתכלית, כי "כחלק מתהליך פתיחת שוק תעודות הסל הממונפות באיזון לכל החברות, וכמובן הגברת התחרות, החלטנו על שינוי זה. תכלית שמה לעצמה למטרה להוביל את ענף תעודות הסל על מגוון מוצריו, וכמובן גם במוצר מסוג זה", סגל גם ביקש להזכיר כי תעודות הסל הממונפות הן מוצר בסיכון מיוחד, ואינן מתאימות לכל משקיע".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה חיובית באירופה; חברת הפינטק הישראלית קופצת ביותר מ-20% במסחר המוקדם בוול סטריט

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי קופצת בשיעור דו ספרתי במסחר המוקדם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר