גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג. יפית מגבשת קבוצת משקיעים לרכישת מניות ערוץ 10

ג. יפית העבירה 5 מיליון דולר כמקדמה ותעביר עוד עשרות מיליוני דולרים השנה ■ מאיפה הכסף, והאם היא תצליח להציל את ערוץ 10?

העסקה

דולר אחד בלבד שילמה ג. יפית עבור 30% ממניות ערוץ 10 בהן החזיק עד אתמול (א') המיליארדר רון לאודר. אחרי דיונים שהתנהלו במשך חודשים ספורים, נחתמה העסקה בשעות הערב (שעון ישראל) במלון בניו-יורק.

יפית גרינברג נסעה לארצות-הברית בכדי לחתום, לאחר שכבר נוסח ההסכם כולו בישיבות ההנהלה של קבוצת ג. יפית, שבראשה עומדות גרינברג ועפרה מיתר המחזיקה ב-25% מהמניות. מיתר היא אשתו בנפרד של שמואל מיתר, שיחד עם אחיו, וחברם מוריס קאהן, נפרדו במהלך העשור הראשון של שנות ה-2000 מרוב העסקים שהיו בבעלותם תמורת קרוב ל-2 מיליארד דולר. ב-1998 הונפקה אמדוקס בוול סטריט בעבור 2.75 מיליארד דולר.

האירוניה היא שמה שידעו בהנהלת קבוצת התקשורת, הכוללת בעיקר משרדי פרסום ויחסי ציבור - לא ידעו בהנהלת ערוץ 10.

אין לטעות בסכום הדולר שננקב שכן הוא סמלי בלבד. גרינברג, אוטוריטת צרכנות ידועת-שם, ומיתר שותפתה שנחשבת שקטה, נערכות לשלם עשרות מיליוני דולרים במהלך השנה הקרובה. במעמד החתימה עצמו העבירה מיליוני דולרים בודדים כמקדמה - כך נודע ל"גלובס". אחרי החתימה היא תעשה היום את דרכה לארץ.

המשקיעה החדשה בערוץ 10 התחייבה להמשיך ולהזרים כסף לערוץ, על-פי תוכנית הבראה קבועה במהלך שנת 2014 כולה - שנת המעבר לרישיון בערוץ. בזמן הזה היא התחייבה לעשות את כל המאמצים על מנת להכניס משקיעים נוספים.

ל"גלובס" נודע כי גרינברג כבר קיבצה סביבה קבוצת משקיעים ישראלית, שאמורה להיכנס לערוץ זמן קצר אחרי גרינברג ואחרי קבלת הרישיון.

אתמול, בציטוט ראשון שיצא מפיה באשר לעסקה, הבהירה גרינברג כי כמי שצמחה בעולם הטלוויזיה, היא מחויבת להצלחתו של ערוץ 10 ולרווחת עובדיו. אולם, כבר היום אפשר לשער כי במקרה שלא ייכנס משקיע נוסף, גרינברג לבדה, כשלצדה שני בעלי מניות ללא מוטיבציית השקעה - יוסי מימן וארנון מילצ’ן - לא תישאר בערוץ אפילו רגע אחד נוסף.

האם לג. יפית יש את הכסף?

זו הייתה השאלה הגדולה שנשאלה אתמול עם היוודע דבר העסקה. עלו לא מעט ספקולציות שלאודר יישאר בסביבה, ושהוא יעשה בה שימוש כאשת-קש שלו. אך הצדדים הנוגעים לעסקה דוחים את הטענות האלה על הסף.

כך או אחרת, ברור שמדובר בעידן חדש בערוץ 10. לראשונה זה שנים, בעלי המניות שלו כולם הם ישראלים. לא מיליארדרים שקצה כיסם לא נראה ולא ברורים מניעיהם.

גרינברג היא אשת עסקים עם משאבים מוגבלים וגחמות ריאליסטיות בלבד. היא אישה אמידה, אך גם אם עסקיה יציבים, היא רחוקה בהונה מלאודר וגם משותפתה מיתר. ברור לכל כי יש גבול לעד כמה יכול ערוץ - שיפסיד רק השנה 50 מיליון שקל - למשוך אותה אתו למטה. וזה סוג הבעלים שהערוץ הזה צריך עכשיו.

רון לאודר

יש להודות שכולנו הבטנו לכיוון הלא נכון בתקופה האחרונה. אכן יש סכסוך בין בעלי המניות, שכניסתה של גרינברג אמור לפתור. על מנת לבקש רישיון בסוף השנה הזו זקוק הרגולטור לבקשה חתומה על-ידי רוב ישראלי מבין בעלי המניות. מימן, שמכר חלק ממניותיו ללאודר הלא ישראלי באחרונה, לא מספק, ואילו מילצ’ן ממאן לחתום. גרינברג סוללת את הדרך לבקשת הרישיון.

אך בזמן שעקבנו אחר הסכסוך הזה, לא הבחנו שלאודר אוסף את חפציו ומתקפל. חצי מיליארד שקל השקיע לאודר בעשור האחרון בערוץ 10, מהם 130 מיליון שקל רק בשנה האחרונה. הוא שידר, באמצעות נציגיו בארץ אבי בלשניקוב ומיכל גרייבסקי, מחויבות עמוקה להמשך קיומו של הערוץ, אך בינתיים חיפש באינטנסיביות משקיע שיבוא במקומו - ולא במקום מילצ’ן.

ההסבר שלו לדברים הוא ההכרה בצורך של הערוץ בבעל מניות ישראלי מקומי. זה לא מופרך, אבל לא כל-כך אמין. לאודר לא צריך את המעמסה הכלכלית (הקטנה) ולא את המעמסה הפוליטית (הגדולה) שמביא אתו הערוץ. בחודשים האחרונים הוא רכש - בעצמו - את נענע10 מנטוויז’ן, ודאג להעביר את אולפני חדשות 10 ל-JCS ששייכים לו. למעשה, ערוץ 10 שילם 30 מיליון שקל לאולפני הבירה.

גרייבסקי תמשיך להיות יו"ר דירקטוריון נענע10 ותעמוד בראש קרן השקעות, ואילו בלשניקוב מונה באחרונה להיות חבר הנהלת קרן לאודר העולמית. הוא ימשיך לפתח את השקעותיו האחרות של לאודר בישראל, שמעתה הן פילנתרופיות לחלוטין, הפעם במוצהר.

העובדים

הנהלת ערוץ 10 והעובדים נדהמו אתמול כשקראו ב"גלובס" על דבר העסקה. אי-אפשר לנתח אחרת את תגובתם מאשר עלבון. כמה מאנשי ההנהלה המשיכו לשקוד על הצעות רכישה ופרזנטציות למשקיעים אחרים לחלוטין, ולא ידעו שנציגיו של לאודר - הבוסים היחידים בסביבה - סוגרים עסקה מול אשת הפרסום.

יש מי שתמה אתמול באיזה שלב בטיסה לניו-יורק הודיעו למנכ"ל הערוץ רפי גינת ולמנכ"ל החדשות גולן יוכפז מיהי המשקיעה הסודית.

ועד העובדים כינס ישיבת חירום בערב ודרש להיות מעורב בהעברת הבעלות. רק לאחרונה חתמו העובדים על הסכם קיבוצי מול לאודר, שיפקע בעוד חודש וחצי בדיוק. החלק היחיד שייוותר ממנו הוא האיסור בקיצוץ שכר עד לשנת 2016.

ואולם, מדובר כאן על "הסכם הבראה" שגרינברג תוביל, והם מבקשים לדעת בדיוק מהו והאם יכלול פיטורים. גרינברג כבר שלחה מסר מרגיע כי כל הסכם הבראה, כזה או אחר, "לא יהיה על גב העובדים".

עיתונאי חדשות 10 לא הסתירו אתמול גם את חששם הגדול ביותר - האם אשת פרסום, רוויית אינטרסים מסחריים ומקורבת לראש הממשלה ובעיקר לרעייתו - יכולה להחזיק בערוץ טלוויזיה? מה הם האינטרסים שלה, והאם באמת תגן על חופש העיתונות?

גרינברג כבר הודיעה כי תפסיק את הופעותיה במקבץ הפרסומות שקנו לה את שמה. למרות חיבתה למסך ודעותיה המוצקות בענייני השעה והתקשורת, אמרו היום (ג') בסביבתה כי אין לה שום כוונה להתערב בתוכן, וכי בראש ובראשונה היא מתכננת לעסוק בייצוב הערוץ כלכלית. כעת נשאלת השאלה האם הדבר כולל גם טיפול בהסכם ההעסקה של מיליוני השקלים שנחתם מול המנכ"ל גינת.

איזה ערוץ מקבלת ג. יפית?

מעבר לרווח ולהפסד, כאשר כבר ברור שערוץ 10 אינו חברה מאוזנת, סוחב עמו הערוץ גם חובות כבדים. בסוף השנה שעברה קיבל הערוץ מהמדינה הארכת זיכיון של שנתיים, עד אשר יקבל רישיון מהמדינה. במסגרת זו קיבל הלוואה מהמדינה והלוואה נוספת מקרן אוריגו. רק בכדי לעמוד בהלוואות האלה, יחזיר הערוץ מדי שנה 20 מיליון שקל ב-4 השנים הבאות.

אם לא די בזאת, באחרונה יצא ערוץ 10 לשורה ארוכה של הפקות על מנת להעמיד לוח שידורים ראוי בשנת 2014. בכדי לקיים אותן, יש צורך בהזרמה אקוטית של 50 מיליון שקל באופן מיידי. וזה עוד לפני מימון התקורות שהתייקרו עם ההסכמים מול העובדים.

אין לשכוח גם כי השנה האחרונה הייתה מאכזבת בכל מה שקשור לערוץ. הרייטינג לא מצליח לחזור לימי הזוהר של "הישרדות", ההשקעות הגדולות כמו "הכפר" התרסקו, ורק החדשות מצליחות להתרומם מעט מאז המעבר לירושלים.

המשוכה הרגולטורית

גם ברשות השנייה לא שמעו על העסקה שהפתיעה את השוק. כל העברת בעלויות של מעל ל-10% חייבת את אישור הרשות השנייה, ועל כן העסקה לא תצא לפועל עד אשר לא תהיה עליה חותמת של מנכ"ל הרשות, שי באב"ד.

בנוסף, לפי חוק הרשות השנייה, תאגיד שעוסק בפרסום לא יכול להיות בעל שליטה בגוף תקשורת (כלל 41). משמעותו של הסעיף לעניין ג. יפית נבחן כעת ברשות השנייה.

תקדים לכך היה כשאילן שילוח, שעומד בראש משרד הפרסום מקאן-אריקסון, היה בעל מניות בערוץ 10 באישור הרשות השנייה. אושר לו להחזיק עד ל-20% מהמניות (למרות שהספיק להחזיק רק 10%, בטרם נמלט ממנו).

ועם זאת, בסביבתה של גרינברג היה מי שאמר אתמול כי מבדיקות שנערכו בעבר סוגיית ניגוד העניינים היא שולית, והיא תוכל להחזיק במניות שרכשה.

ל"גלובס" נודע כי הרשות השנייה מתכננת להיכנס לעומק הדברים ולבחון משמעותית את האיתנות הפיננסית של גרינברג והאם תהיה מסוגלת להזרים עשרות מיליוני שקלים בשנה עבור קיומו של הערוץ.

מיתר והמשקיעים האחרים

קבוצת המשקיעים האנונימית שליקטה יפית גרינברג תתבהר ככל הנראה בימים הקרובים. אולם, כבר עכשיו ניתן להעריך כי מדובר בעיקר במשקיעים ישראלים המקורבים לגרינברג ונמצאים בסביבתה. ככל הנראה, פועלת גרינברג להביא לקדמת הבמה לפחות עוד משקיע נוסף בינלאומי.

מי שכבר מוכרת מהקשרים העסקיים של גרינברג היא עפרה מיתר, השותפה בעסקיה של גרינברג בשנים האחרונות.

בעלי המניות בערוץ 10

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה