גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהנדס עיריית רמת-גן: מחירי הדירות בצומת עלית יירדו

בפאנל בנושא התחדשות עירונית שהתקיים היום באילת, אמר חיים כהן כי הגדלת היצע הדירות הוא הפתרון המוכח היחידי להורדת מחירי דירות, אך הוועדה המחוזית מקצצת בתוכניות שמוגשות אליה

"הממשלה לא מעוניינת לקדם פינוי בינוי, כמו שלא מעוניינת בהורדת מחירי הדירות", כך אמר היום עו"ד אילן שרקון המתמחה בהתחדשות עירונית בפאנל שהתקיים היום (ג') במלון הנסיכה באילת, בכנס השנתי של מרכז הבנייה הישראלי. "את זה מבינים ממבחן התוצאה ולא מדיבורים. יש מאות אלפי יחידות דיור שיכולות לקום מחר אם תוכניות של פינוי בינוי היו יוצאות אל הפועל. אבל הרגולציה הורגת את המימוש שלהם". שרקון הוסיף כי "עד היום מספר הפרויקטים שיצאו אל הפועל ניתן לפור על יד אחת. אז יש אולי רצון טוב אבל עם רצון טוב לא הולכים למכולת".".

לדברי שרקון החוק הקיים כולל עיוותים רבים שיש חובה לתקן: "חוק מאפשר לתבוע פיצויים מדייר סרבן אבל לא לפנות אותו אם הוא תוקע פרויקט, ואת זה צריך לשנות. דבר בעייתי נוסף הוא שהוועדות המחוזיות נכנסות לכיס של היזמים והדיירים. למה? הרווח של היזמים הוא לא שיקול תכנוני".

יו"ר הוועדה המחוזית גילה אורון התייחסה לדברים והסבירה כי במערך השיקולים של הוועדה המחוזית באישור פרויקטים של פינוי בינוי, נכלל גם מצבה הכספי של הרשות המקומית: "אף אחד לא מסתכל על תקציב הרשות המקומית, ואם יש לה גירעון היא לא תוכל לתת שירותים. צריכה להיות ראיה מערכתית. עיר צריכה שיהייה לה עם מה לפרנס יחידות דיור חדשות, ופרנסה לעיר יש מהכנסות מארנונה שלא למגורים. תוספת יחידות דיור לעיר שאין בה שטחי תעסוקה או תכנון עתידי של תשטחי תעסוקה, המשמעות היא בעצם להוסיף יחידות דיור שלא יוכלו לקבל שירותים מהרשות המקומית כמו חינוך, שטחים ירוקים, חוגים".

מהנדס עיריית רמת גן חיים כהן הביא את רמת גן כדוגמה וציין כי חולק על מדיניות הוועדה המחוזית: "לנו יש מזל שיש לנו מתחם הבורסה, ומשרד הפנים עשה בחוכמה שסיפחו את רמת אפעל הכושלת לרמת גן כי היא נהנית מזה, ואם יספחו אלינו את גבעתיים גם היא תהנה מזה. מה שאני מבקש שיתנו לנו להגדיל את היצע הדירות כי זה הפתרון היחידי המוכח להורדת מחירי דירות. בצומת עלית נזרקו לשוק 1,000 דירות שמשווקות חברות כמו שיכון ובינוי, אזורים ומצלאוי. בהתחלה היזמים ניסו לשמור על רמת המחירים באמצעות המפרט. עכשיו הם מתחילים לחשוב על הורדת מחירים, וכיום מוצעות שם דירות 3 חדרים ב-1.25 מיליון שקל. זו הוכחה שהיצע מביא להורדת מחירים".

מנכ"ל ובעלי חברת אאורה ישראל יעקב אטרקצ'י, הסכים עם הדברים וציין כי "יש רק מקום אחד שהמדינה הגדילה בו את היצע הדירות בשנים האחרונות וזה ראש העין", אמר. "זה מקום מצוין ונמכרות שם היום דירות זולות מאוד. למה? כי הממשלה שיווקה שם בבת אחת קרקעות לאלפי יחידות דיור שהיום משווקות בהן דירות בבת אחת".

יו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובנייה גילה אורון ציינה כי "באופן מובנה לקחת שטח נקי ולבנות עליו זה הכי קל בעולם. ניתן להפריש שטחים למבני ציבור ושטחי ציבור. ברגע שנכנסים לאזור מבונה הוא צפוף מלכתחילה וכאשר עומדים לשלש ולרבע את האוכלוסיה שתגור באותו מקום זה אומר שבאותו דונם קרקע, במקום 100 משפחות יהיו 400 משפחות. מהסיבה הזאת להפריש שטחים לציבור במסגרת פינוי בינוי זו משימה כמעט בלתי אפשרית". אורון הוסיפה כי "אנחנו חייבים להסתכל על כל השכונה הקיימת ולא רק על הדירות החדשות שיקומו, ואי אפשר להגדיל את מצאי השירותים הקיימים כי אנשים רוצים גם איכות חיים ולא רק דירות".

אורון גם הדפה את הטענות כי תוכניות של פינוי בינוי תקועות בועדה המחוזית 5 שנים ולעיתים גם 7 שנים. "מדובר פשוט בעובדה לא נכונה" אמרה. "הליכים של שבע שנים לוקחים מיום ההכרזה של הממשלה על המתחם. צריך להבין שבהליך הכרזה על מתחם לפינוי בינוי, אין בעצם שום בדיקה תכנונית, לא היתכנות כלכלית, לא כמות יחידות דיור, לא כלום. לי במערכת אין אף תוכנית יותר משנתיים. זה נכון שצריך להכין תשריטים ופרוגרומות, וזה לוקח זמן, ועד שזה מגיע אליי חולפות הרבה שנים.

מנגד אמר כהן כי "הבעיה לא לוחות הזמנים אלא ההחלטות. כשאנחנו מגישים תוכנית, הוועדה המחוזית מקצצת אותה. כתוצאה מכך כל התוכניות עוברות על הסף. השמאים מוודאים שהיזם ירוויח כמה שפחות. בודקים אם היזם מקבל דירה יותר או דירה פחות, ונעלם התכנון האורבני. נשרים בסוף רק עם שמאות. הבעיה השנייה בבדיקה של הועדה המחוזית עוסקת בשאלה האם התשתיות הקיימות בתוכנית מספיקות.

"בעצם המשמעות של זה היא שהוועדה המחוזית לא סומכת על נבחרי הציבור בוועדות המקומיות ועל זה אני מתרעם. אם היו נותנים לוועדות המקומיות האחראיות סמכויות הן היו בפירוש מגדילות את ההיצע. נתנו לנו את הסמכות לחדש את העיר באמצעות תמ"א 38, בסמכות וועדה מקומית ואנחנו לקחנו את הכדור לידיים, והנה היום בונים המון בניינים חדשים ברמת גן ולשמחתי גם בוועדות הערר מבינים את זה".

השמאי הממשלתי טל אלדרוטי התייחס לטענות כנגד השמאים וציין כי דווקא הדיירים הם שלא מממשים כלים שניתנו להם כדי לבחון את כלכליות ההצעה שהעביר אליהם יזם. "פינוי בינוי זה אירוע של תאונה תכנונית" הסביר. "אנחנו באים לקבוע רווח נורמטיבי, בין המדינה ליזם ולמדינה. משרד השיכון יזם הקמת פונקציה של שמאי פינוי בינוי, שיפעלו לטובת דיירים, ויבחנו את הכדאיות הכלכלית בהצעה של היזם לדיירים. נבחרו שישה שמאים לשם כך, מתוך הבנה שהשמאי הוא הגורם שיביא לבסוף לאמון של הדיירים ביזם. כמה פניות היו לשמאי פינוי בינוי? אפס".".

מנכ"ל ובעלי חברת אאורה ישראל עו"ד יעקב אטרקצ'י התייחס גם הוא לנקודת כלכליות הפרויקט וציין כי "כל היזמים יודעים שהרווח היזמי המקובל היום הוא 14%-15%. הבעיה היא שיש בפרויקטים של פינוי בינוי העמסות שלא צריכות להיות, למשל מאעכרים שמבטיחים הבטחות לדיירים שאחר כך צריך לממש. הרגולציה בתחום צריכה כזאת שיזם שעומד להקים שכונה של 600 או 700 יחידות דיור, יעמוד בקריטריונים מסוימים. זאת במטרה להגן על הדיירים ולוודא שמדובר בחברה עם יכולת פיננסית ולא מאעכר שמפזר הבטחות".

לדברי אטרקצ'י צריכה להיות מדיניות ברורה של העדפת פרויקטים של פינוי בינוי על פני תמ"א 38. "צריך לאסור על הוצאת היתרים לפרויקטים מתוקף תמ"א 38 במתחמים שבהם כבר החל קידום של פרויקט פינוי בינוי. לא ייתכן שאחרי שנים שמקודם פרויקט פינוי בינוי של מאה דירות, פתאום יבואו עשרה דיירים בבניין אחד ויחליטו לקדם תמ"א 38, שהמימוש שלו יסכל את פרויקט הפינוי בינוי, שמביא פיתרון לכלל התשתיות במתחם, ולא רק התחדשות של בניין בודד".

כדוגמה, הביא אטרקצ'י החלטה שנתן לאחרונה יו"ר וועדת הערר המחוזית מיכה גדרון לפיה דיירי בניין שקידמו פרויקט תמ"א 38 בליבו של מתחם המקודמת בו תוכנית פינוי בינוי, לא יוכלו להמשיך לקדמה לתקופה מוגדרת, וזאת כדי לאפשר לפרויקט הפינוי בינוי לצאת אל הפועל. גדרון שנכח בפאנל אמר כי "יש מסר שצריך לרדת למטה כדי שתוכניות של פינוי בינוי יקודמו טוב יותר. כל אחד ברחוב יודע מה זה תמ"א 38, כי המסר ירד לציבור, הרבה בגלל העיסוק ברעידות אדמה. אותו מסר צריך להכניס לפיינוי בינוי. ברגע שהמסר עלחשיבות הפרויקטים יחלחל למטה, הגלגל ייסע. עובדה שברמת גן כל פקיד באגף ההנדסה יודע שפינוי בינוי זה דבר חשוב. למה? כי זה חילחל לשם".

גם אטרקצ'י סבור כי ישנה התקדמות בתחום וציין כי "תחום הפינוי בינוי בישראל בא באיחור גדול, אבל כן הגישה היום יותר מעודדת כלפי פרויקטים כאלה, גם מצד דיירים, וגם מצד רשוית תכנון ורואים כמה פרויקטים שקורמים עור וגידים".

אטרקצ'י הוסיף כי לשיטתו, יזמים הם שצריכים לתכנן ולא משרדי הממשלה. "אצל ממשלה לוח זמנים זו רק המלצה, אצלנו זה הפסד כסף" אמר. "לכן צריך לתת ליזמים לתכנן כמובן תחת פיקוח קפדני של משרד הפנים ושוועדות התכנון הן שיבחנו את התוכנית ויחליטו אם לאשר או לא לאשר או לשנות את התוכנית".

לדברי אטרקצ'י להצהרות הממשלה אודות המאמצים להורדת מחירי הדירות, אי ן כיסוי של ממש. "הממשלה צריכה להפסיק להתייחס ליזמים ככספומטים. בארבע השנים האחרונות הרשויות המקומיות הכפילו את היטלי הפיתוח, מבלי שרמת הפיתוח עלתה. אם לפני ארבע שנים עלות פיתוח ליחידת דיור עמדה על 80 אלף שקל, היום היא עומדת כבר על 140 אלף שקל. לממשלה גם צריך להיות ברור דבר נוסף, פרויקט פינוי בינוי שלא יהייה פטור מהיטל השבחה, לא ייצא לפועל, כי גם ככה הכלכליות גבולית. אני לא מצפה לרווח יזמי של 25%, כי בגוש דן רווח יזמי של 15% היום זה רווח נהדר. קודם כל שהמדינה תגיד שהיא לא רוצה להרוויח, ואם לרשות יש בעיה לא לגבות היטל השבחה ממניעים כלכליים שהממשלה תסייע לה".

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

תיקון והתנצלות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק