גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהנדס ר"ג: היזמים בצומת עלית מורידים את מחירי הדירות

בפאנל בנושא התחדשות עירונית שהתקיים באילת, אמר חיים כהן כי הגדלת היצע הדירות הוא הפיתרון המוכח היחידי להורדת מחירי דירות, אך הוועדה המחוזית מקצצת בתוכניות שמוגשות אליה

"הממשלה לא מעוניינת לקדם פינוי בינוי, כמו שלא מעוניינת בהורדת מחירי הדירות", כך אמר היום (ד') עו"ד אילן שרקון המתמחה בהתחדשות עירונית בפאנל שהתקיים אתמול במלון הנסיכה באילת, בכנס השנתי של מרכז הבנייה הישראלי. "את זה מבינים ממבחן התוצאה ולא מדיבורים. יש מאות אלפי יחידות דיור שיכולות לקום מחר אם תוכניות של פינוי בינוי היו יוצאות אל הפועל. אבל הרגולציה הורגת את המימוש שלהם". שרקון הוסיף כי "עד היום מספר הפרויקטים שיצאו אל הפועל ניתן לפור על יד אחת. אז יש אולי רצון טוב אבל עם רצון טוב לא הולכים למכולת".".

לדברי שרקון החוק הקיים כולל עיוותים רבים שיש חובה לתקן: "חוק מאפשר לתבוע פיצויים מדייר סרבן אבל לא לפנות אותו אם הוא תוקע פרויקט, ואת זה צריך לשנות. דבר בעייתי נוסף הוא שהוועדות המחוזיות נכנסות לכיס של היזמים והדיירים. למה? הרווח של היזמים הוא לא שיקול תכנוני".

יו"ר הוועדה המחוזית גילה אורון התייחסה לדברים והסבירה כי במערך השיקולים של הוועדה המחוזית באישור פרויקטים של פינוי בינוי, נכלל גם מצבה הכספי של הרשות המקומית: "אף אחד לא מסתכל על תקציב הרשות המקומית, ואם יש לה גירעון היא לא תוכל לתת שירותים. צריכה להיות ראיה מערכתית. עיר צריכה שיהייה לה עם מה לפרנס יחידות דיור חדשות, ופרנסה לעיר יש מהכנסות מארנונה שלא למגורים. תוספת יחידות דיור לעיר שאין בה שטחי תעסוקה או תכנון עתידי של תשטחי תעסוקה, המשמעות היא בעצם להוסיף יחידות דיור שלא יוכלו לקבל שירותים מהרשות המקומית כמו חינוך, שטחים ירוקים, חוגים".

מהנדס עיריית רמת גן חיים כהן הביא את רמת גן כדוגמה וציין כי חולק על מדיניות הוועדה המחוזית: "לנו יש מזל שיש לנו מתחם הבורסה, ומשרד הפנים עשה בחוכמה שסיפחו את רמת אפעל הכושלת לרמת גן כי היא נהנית מזה, ואם יספחו אלינו את גבעתיים גם היא תהנה מזה. מה שאני מבקש שיתנו לנו להגדיל את היצע הדירות כי זה הפיתרון היחידי המוכח להורדת מחירי דירות. בצומת עלית נזרקו לשוק 1000 דירות שמשווקות חברות כמו שיכון ובינוי, אזורים ומצלאוי. בהתחלה היזמים ניסו לשמור על רמת המחירים באמצעות המפרט. עכשיו הם מתחילים לחשוב על הורדת מחירים, וכיום מוצעות שם דירות 3 חדרים ב-1.25 מיליון שקל. זו הוכחה שהיצע מביא להורדת מחירים".

"רק במקום אחד המדינה הגדילה בו את היצע הדירות בשנים האחרונות וזה ראש העין"

מנכ"ל ובעלי חברת אאורה ישראל יעקב אטרקצ'י, הסכים עם הדברים וציין כי "יש רק מקום אחד שהמדינה הגדילה בו את היצע הדירות בשנים האחרונות וזה ראש העין", אמר. "זה מקום מצוין ונמכרות שם היום דירות זולות מאוד. למה? כי הממשלה שיווקה שם בבת אחת קרקעות לאלפי יחידות דיור שהיום משווקות בהן דירות בבת אחת".

יו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובנייה גילה אורון ציינה כי "באופן מובנה לקחת שטח נקי ולבנות עליו זה הכי קל בעולם. ניתן להפריש שטחים למבני ציבור ושטחי ציבור. ברגע שנכנסים לאזור מבונה הוא צפוף מלכתחילה וכאשר עומדים לשלש ולרבע את האוכלוסיה שתגור באותו מקום זה אומר שבאותו דונם קרקע, במקום 100 משפחות יהיו 400 משפחות. מהסיבה הזאת להפריש שטחים לציבור במסגרת פינוי בינוי זו משימה כמעט בלתי אפשרית". אורון הוסיפה כי "אנחנו חייבים להסתכל על כל השכונה הקיימת ולא רק על הדירות החדשות שיקומו, ואי אפשר להגדיל את מצאי השירותים הקיימים כי אנשים רוצים גם איכות חיים ולא רק דירות".

אורון גם הדפה את הטענות כי תוכניות של פינוי בינוי תקועות בועדה המחוזית 5 שנים ולעיתים גם 7 שנים. "מדובר פשוט בעובדה לא נכונה" אמרה. "הליכים של שבע שנים לוקחים מיום ההכרזה של הממשלה על המתחם. צריך להבין שבהליך הכרזה על מתחם לפינוי בינוי, אין בעצם שום בדיקה תכנונית, לא היתכנות כלכלית, לא כמות יחידות דיור, לא כלום. לי במערכת אין אף תוכנית יותר משנתיים. זה נכון שצריך להכין תשריטים ופרוגרומות, וזה לוקח זמן, ועד שזה מגיע אליי חולפות הרבה שנים.

מנגד אמר כהן כי "הבעיה לא לוחות הזמנים אלא ההחלטות. כשאנחנו מגישים תוכנית, הוועדה המחוזית מקצצת אותה. כתוצאה מכך כל התוכניות עוברות על הסף. השמאים מוודאים שהיזם ירוויח כמה שפחות. בודקים אם היזם מקבל דירה יותר או דירה פחות, ונעלם התכנון האורבני. נשרים בסוף רק עם שמאות. הבעיה השנייה בבדיקה של הועדה המחוזית עוסקת בשאלה האם התשתיות הקיימות בתוכנית מספיקות. בעצם המשמעות של זה היא שהוועדה המחוזית לא סומכת על נבחרי הציבור בוועדות המקומיות ועל זה אני מתרעם. אם היו נותנים לוועדות המקומיות האחראיות סמכויות הן היו בפירוש מגדילות את ההיצע. נתנו לנו את הסמכות לחדש את העיר באמצעות תמ"א 38, בסמכות וועדה מקומית ואנחנו לקחנו את הכדור לידיים, והנה היום בונים המון בניינים חדשים ברמת גן ולשמחתי גם בוועדות הערר מבינים את זה".

השמאי הממשלתי טל אלדרוטי התייחס לטענות כנגד השמאים וציין כי דווקא הדיירים הם שלא מממשים כלים שניתנו להם כדי לבחון את כלכליות ההצעה שהעביר אליהם יזם. "פינוי בינוי זה אירוע של תאונה תכנונית" הסביר. "אנחנו באים לקבוע רווח נורמטיבי, בין המדינה ליזם ולמדינה. משרד השיכון יזם הקמת פונקציה של שמאי פינוי בינוי, שיפעלו לטובת דיירים, ויבחנו את הכדאיות הכלכלית בהצעה של היזם לדיירים. נבחרו שישה שמאים לשם כך, מתוך הבנה שהשמאי הוא הגורם שיביא לבסוף לאמון של הדיירים ביזם. כמה פניות היו לשמאי פינוי בינוי? אפס".

"כל היזמים יודעים שהרווח היזמי המקובל היום הוא 14%-15%"

מנכ"ל ובעלי חברת אאורה ישראל עו"ד יעקב אטרקצ'י התייחס גם הוא לנקודת כלכליות הפרויקט וציין כי "כל היזמים יודעים שהרווח היזמי המקובל היום הוא 14%-15%. הבעיה היא שיש בפרויקטים של פינוי בינוי העמסות שלא צריכות להיות, למשל מאעכרים שמבטיחים הבטחות לדיירים שאחר כך צריך לממש. הרגולציה בתחום צריכה כזאת שיזם שעומד להקים שכונה של 600 או 700 יחידות דיור, יעמוד בקריטריונים מסוימים. זאת במטרה להגן על הדיירים ולוודא שמדובר בחברה עם יכולת פיננסית ולא מאעכר שמפזר הבטחות".

לדברי אטרקצ'י צריכה להיות מדיניות ברורה של העדפת פרויקטים של פינוי בינוי על פני תמ"א 38. "צריך לאסור על הוצאת היתרים לפרויקטים מתוקף תמ"א 38 במתחמים שבהם כבר החל קידום של פרויקט פינוי בינוי. לא ייתכן שאחרי שנים שמקודם פרויקט פינוי בינוי של מאה דירות, פתאום יבואו עשרה דיירים בבניין אחד ויחליטו לקדם תמ"א 38, שהמימוש שלו יסכל את פרויקט הפינוי בינוי, שמביא פיתרון לכלל התשתיות במתחם, ולא רק התחדשות של בניין בודד".

כדוגמה, הביא אטרקצ'י החלטה שנתן לאחרונה יו"ר וועדת הערר המחוזית מיכה גדרון לפיה דיירי בניין שקידמו פרויקט תמ"א 38 בליבו של מתחם המקודמת בו תוכנית פינוי בינוי, לא יוכלו להמשיך לקדמה לתקופה מוגדרת, וזאת כדי לאפשר לפרויקט הפינוי בינוי לצאת אל הפועל. גדרון שנכח בפאנל אמר כי "יש מסר שצריך לרדת למטה כדי שתוכניות של פינוי בינוי יקודמו טוב יותר. כל אחד ברחוב יודע מה זה תמ"א 38, כי המסר ירד לציבור, הרבה בגלל העיסוק ברעידות אדמה. אותו מסר צריך להכניס לפיינוי בינוי. ברגע שהמסר עלחשיבות הפרויקטים יחלחל למטה, הגלגל ייסע. עובדה שברמת גן כל פקיד באגף ההנדסה יודע שפינוי בינוי זה דבר חשוב. למה? כי זה חילחל לשם".

גם אטרקצ'י סבור כי ישנה התקדמות בתחום וציין כי "תחום הפינוי בינוי בישראל בא באיחור גדול, אבל כן הגישה היום יותר מעודדת כלפי פרויקטים כאלה, גם מצד דיירים, וגם מצד רשוית תכנון ורואים כמה פרויקטים שקורמים עור וגידים".

אטרקצ'י הוסיף כי לשיטתו, יזמים הם שצריכים לתכנן ולא משרדי הממשלה. "אצל ממשלה לוח זמנים זו רק המלצה, אצלנו זה הפסד כסף" אמר. "לכן צריך לתת ליזמים לתכנן כמובן תחת פיקוח קפדני של משרד הפנים ושוועדות התכנון הן שיבחנו את התוכנית ויחליטו אם לאשר או לא לאשר או לשנות את התוכנית".

לדברי אטרקצ'י להצהרות הממשלה אודות המאמצים להורדת מחירי הדירות, אי ן כיסוי של ממש. "הממשלה צריכה להפסיק להתייחס ליזמים ככספומטים. בארבע השנים האחרונות הרשויות המקומיות הכפילו את היטלי הפיתוח, מבלי שרמת הפיתוח עלתה. אם לפני ארבע שנים עלות פיתוח ליחידת דיור עמדה על 80 אלף שקל, היום היא עומדת כבר על 140 אלף שקל. לממשלה גם צריך להיות ברור דבר נוסף, פרויקט פינוי בינוי שלא יהייה פטור מהיטל השבחה, לא ייצא לפועל, כי גם ככה הכלכליות גבולית. אני לא מצפה לרווח יזמי של 25%, כי בגוש דן רווח יזמי של 15% היום זה רווח נהדר. קודם כל שהמדינה תגיד שהיא לא רוצה להרוויח, ואם לרשות יש בעיה לא לגבות היטל השבחה ממניעים כלכליים שהממשלה תסייע לה".

עוד כתבות

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט חשפה מחשבי AI חדשים

הנאסד"ק עלה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?