גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירה בסיטי: "אני רוצה להביא התרבות של אפל אלינו"

אחרי קריירה ארוכה באפל, HP ו-eBay, דבי בראקין מנסה להטמיע חדשנות בקבוצת הבנקאות סיטי שמעסיקה 250 אלף איש ומגלגלת 80 מיליארד דולר: "השינויים שרואים בתחום הטכנולוגי משנים את חוקי המשחק"

וול סטריט אוהבת את עולם ההיי-טק בזכות החדשנות. גיבורי התרבות שהקימו את פייסבוק, גוגל ועשרות חברות נוספות - נראים כמי שהחדשנות זורמת בדמם. כולם רוצים להמציא את הגלגל, או לפחות לשכלל אותו, גם כאשר מדובר בתחומים מסורתיים. ועם זאת כאשר קבוצת סיטי חגגה את פתיחת תוכנית ההאצה (אקסלרטור) הראשונה שלה בישראל, לפני שבוע, במשרדים בקרית עתידים, הייתה תלויה באוויר, לצד הבלונים, גם מעין אנחת רווחה דמיונית, כאילו אומרת "סוף סוף זה גם אצלנו".

האורחת הבכירה בסיטי שהשתתפה באירוע, היא דבי בראקין (Brackeen), מנהלת רשת החדשנות העולמית בסיטי ונצ'רס, הפעילות שאחראית על העבודה השוטפת מול ספקיות טכנולוגיה חיצוניות - בעיקר סטארט-אפים. "יש עכשיו שינוי באופן שבו מתבצעת החדשנות בגופים גדולים", היא מנסה להסביר בראיון ל"גלובס" את האופן שבו מתייחסת סיטי והתעשייה הפיננסית לסטארט-אפים בתחום הפעילות שלהם.

"אני מאמינה שהשינויים שרואים בתחום הטכנולוגי, במקביל לטרנדים שמשפיעים על השוק הפיננסי, משנים את חוקי המשחק", היא אומרת, "הטלפונים החכמים והטאבלטים העבירו את הכוח לידי הצרכנים ומכריחים את החברות הגדולות - בעיקר בתעשיות יותר מוטות לכיוון הצרכני - לחשוב מחדש איך הן משרתות באמת את הצרכנים שלהם. לקוחות של אפל, שהם פנאטיים לגבי ה-iPhone וה-iPad, לא צריכים להיות לקוחות של בנק השקעות כדי להשפיע על הדרך שבה הבנק אמור ליצור אינטראקציה איתם".

בראקין מכירה היטב את הממשק שבין תאגידים גדולים לבין סטארט-אפים. הקריירה שלה התנהלה בסיליקון ואלי בחברות היי-טק גדולות: החל ב-10 שנים באפל, ואחר כך בסאן, קיידנס, שני סטארט-אפים ו-eBay. היא הגיעה לסיטי ב-2011 לאחר שבע שנים ב-HP בהן כיהנה כמנהלת צוות ה-Corporate Ventures ב-HP שתפקידו לאתר שווקים חדשים. את דבי הופקינס, מנהלת סיטי ונצ'רס, היא פגשה ב-2008, ושמרה איתה על קשר שהוביל אותה לסיטי.

הניסיון של בראקין כמקדמת מכירות של חדשנות חיצונית בארגוני היי-טק גדולים, נותן לה פרספקטיבה על האופן שבו נראים דברים בתעשייה הפיננסית, שעדיין מוגנת מפני השינויים הגדולים שתוכנה חכמה, תקשורת מהירה והתקני מחשוב ניידים הביאו לתעשיות הצרכניות.

"אני חושבת שזה מאוד שונה מההי-טק הרגיל, במובן מסוים זה אותו הדבר אבל בעצם מאוד שונה", מאפיינת בראקין את זווית הראיה של המוסדות הפיננסיים, "בכל החברות שעבדתי עבורן הייתה הבחנה מאוד ברורה בין פיתוח ומחקר (מו"פ) לפיתוח מוצרים, כאן יש מנגנון אחר של פיתוח מוצרים ושירותים. לדעתי זו הזדמנות של השירותים הפיננסיים לחשוב יותר כמו חברת טכנולוגיה".

"המון רגולציה"

התעשייה הפיננסית, שנחשבת לגדולה בעולם והיקפי הפעילות בה מגיעים למאות מיליארדי דולרים בשנה, היא שמרנית יחסית ועתירת רגולציה.

מעט מאוד מהאלטרנטיבות שמתחילות להיווצר מחוץ למוסדות הפיננסיים - בתחומים כגון תשלומים, השקעות, תמחור אשראי, העברות כספים, צרכנות פיננסית ובכלל ביחסים מול הלקוח הסופי - ומאיימות לשנות את האופן שבו מתנהלים בתעשייה הזו, באות לידי ביטוי. עדיין.

לדבריה: "באיזה שהוא מקום מה שאנחנו מנסים לעשות באקסלרטור כאן, די דומה למה שעושים באפל, שמנסים לעורר חדשנות של צדדים שלישיים לפלטפורמה שהם מספקים. אני קצת מנסה להביא לסיטי את תרבות הפיתוח של אפל".

בראקין, טוענת כי לפחות בסיטי - אחד המוסדות הפיננסיים הגדולים בעולם שאמור למכור השנה בקרוב ל-80 מיליארד דולר ומעסיק כ-250 אלף עובדים - הקשיים שיש בקליטת חדשנות חיצונית, דומים מבחינת ההתנהלות למה שמוצאים גם בחברות ההיי-טק הגדולות, בהן לכאורה אמורים להיות יותר פתוחים לשינויים אפשריים.

"באופן כללי, את דילמת הממציא (תיאוריה לגבי הקושי בו נתקלת חברה ותיקה באימוץ חידושים - ש.ש), מוצאים בכל מקום", היא משוכנעת, "כאשר יש עסק מסורתי גדול תמיד קשה להתנהל בין ההשקעה במוצרי העתיד לבין הדברים שאתה מספק באותו הרגע. בתעשייה הפיננסית יש גם מורכבות של המון רגולציה, אבל חייבים שתהיה בארגון גישה סיסטמתית לחדשנות".

"אנחנו מעוניינים בקשר עם קהילת הסטארט-אפים"

האקסלרטור הישראלי של סיטי, שמנוהל על ידי אורנית שנער, אמור להיות הניסיון הראשון של גוף פיננסי בינלאומי להקים פעילות מקומית שכזו. התוכנית היא חלק ממרכז הפיתוח בתל אביב, שמנוהל על ידי לירון וורמן ומועסקים בו כ-60 עובדים. יש בישראל תוכניות אחרות שפונות לחברות בתחום הפיננסי - למשל השת"פים של בנק הפועלים והאקסלרטור של מיקרוסופט; ובנק לאומי וה-Elevator בתל אביב - אך זו הפעם הראשונה שהחברות לוקחות חלק בתהליך שכולל מנטורינג ושיתוף פעולה עם בנק בסדר הגודל של סיטי, בשלב מוקדם יחסית.

התוכנית אינה כוללת היא לקיחת מניות בחברות, אם כי גיוסי המשך של עשר החברות המשתתפות עשויים לכלול את סיטי ונצ'רס כמשקיעה. בסיטי לא מכוונים לסוג מסוים של פתרונות, אם כי במחזור הראשון ישנן חברות עם פתרונות בשלושה תחומים: תשלומים; ניהול הון אישי; והשווקים הפיננסיים. "אחד הדברים היפים בחדשנות הם שאתה מופתע מהפתרונות שמגיעים", אומרת בראקין.

הפעילות כוללת שיתופי פעולה שונים עם מאסטרקארד, IBM, ועם משרד עו"ד עמית פולק מטלון שילווה את החברות, כחלק מהכוונה של סיטי לשלב את האקסלרטור במערכת אקולוגית גדולה יותר. "זה מייצר מערכת אקולוגית שעוזרת להעביר מסר לקהילת הסטארט-אפים בתל אביב שאנחנו מעוניינים להיות איתם בקשר", מוסיפה בראקין.

Qure

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים