גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד כמה מחירי הדירות יכולים עוד לעלות לפני שנקרוס?

במקום לוותר על רכישת דירה, מתחנו בשנים האחרונות את חיי המשכנתא ■ מחקר כלכלי מגלה כמה עוד יוכלו המחירים להמשיך לעלות לפני שנקרוס סופית

מחירי הדירות בישראל עלו מאז שנת 2007 ב-71.9%, כך על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הנתונים העדכניים, שפורסמו יחד עם מדד המחירים לצרכן לפני שבוע, מעידים כי חרף ההצהרות והבטחות הפוליטיקאים, עליית המחירים נמשכה גם ברבעון השלישי של 2013. מחיר דירה ממוצעת בישראל עלה ב-2.4% בתוך רבעון אחד, מרמה של 1.215 מיליון שקל ברבעון השני של 2013 לרמה של 1.244 מיליון שקל ברבעון השלישי. בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, עלה מחיר דירה ממוצעת בישראל ב-7.4%.

הגבול הכלכלי

גורמים רבים בענף הנדל"ן חוזרים ואומרים שכל עוד לא יגדל היצע הדירות, לא נראה ירידות מחירים. גם התוכניות של משרדי הממשלה השונים ושל קבינט הדיור מטפלות רק בטווח הארוך, מה שלא מותיר יותר מדי סיבות לאופטימיות. חרף הטענות השכיחות כי מחירי הדירות גבוהים מדי ומותירים מחוץ למעגל רוכשי הדירות עשרות אלפי משפחות, המציאות מראה שאנשים ממשיכים מדי חודש בחודשו לקנות דירות, אף שהמחירים רק מאמירים.

אבל עד מתי ימשיכו המחירים לעלות? האם ייתכן שניתן להצביע על גבול כלכלי אמיתי של יכולת הציבור לעמוד במחירי הדירות? הגבלות אחדות שהטיל לאחרונה המפקח על הבנקים, הקטינו משמעותית את יכולתם של הלווים לקחת משכנתא ואת יכולתם של הבנקים לתת הלוואות ארוכות טווח בשלל מסלולים. אחת ההחלטות הללו קבעה כי לא תינתן משכנתא ללווה ליותר מ-30 שנה. הגבלה זו, בצירוף נתונים מהשנים האחרונות של הלמ"ס ושל משרד הבינוי והשיכון, מאפשרים לנסות לקבוע היכן תיעצר עליית המחירים.

שיהיה ברור: זה יקרה לא בגלל שפתאום ייכנס היצע משמעותי חדש לשוק, ולא בגלל שהקבלנים יתעייפו מלהעלות את המחירים - אלא פשוט בגלל שבשלב כלשהו בהמשך הדרך, ההגבלות על המשכנתא כבר לא יאפשרו ללווים לקחת עוד כסף מהבנק לרכישת דירה.

אסור לשכוח שמדובר בהתייחסות לנתונים ממוצעים, אבל תמונת המצב שעולה מהנתונים מעידה שאנחנו לא רחוקים כל כך מהיום שבו מחירי הדירות יגיעו לתקרת בטון אותה לא יוכל הרוכש הממוצע לפרוץ.

ליאור איילון, נשיא חברת משכנתא אובייקטיבית מקבוצת דווידוף, ערך מחקר מקיף באמצעות נתוני הלמ"ס ומשרד השיכון כדי לנסות ולאמוד היכן ייעצרו המחירים. איילון, בעל תואר שני בכלכלה מאוניברסיטת בר אילן עם התמחות במימון ומשכנתאות, מתבסס על כמה פרמטרים קבועים: מחיר ממוצע של דירת יד שנייה בכל יישוב, גובה ההחזר החודשי הממוצע ומספר השנים הממוצע של המשכנתא.

"מאז 2008 מחירי הדירות רק עלו, אבל על פי נתוני הלמ"ס ההחזר החודשי של המשכנתא נותר כפי שהוא. מה שקרה בפועל הוא שאורך ההלוואה הממוצעת הלך ועלה מרמה של 17 שנה ב-2008 לרמה של 25 שנה היום. אם מניחים שמצב זה יימשך, שההחזרים החודשיים יישארו ברמתם הנוכחית, מספר השנים של המשכנתא ימשיך להתארך עד שיגיע ל-30.

"במצב הזה, רוכש דירה אולי ירצה לשלם יותר על הדירה אבל הוא לא יוכל לעשות זאת כי הבנק מגביל את המשכנתא ל-30 שנה. על פי ההנחה הזו, זה יהיה בשלב שבו המחירים כבר לא יוכלו לעלות. הניתוח לוקח את מחיר הדירה המקסימלי בכל יישוב - המחיר הגבוה ביותר שנרשם בשנה וחצי האחרונה, ומוסיף לו את החלק היחסי הנוסף של פריסת המשכנתא לעוד 5 שנים, כאשר הממוצע עומד על 25 שנה. כשהשוק יגיע לנקודה הזו, וההחזר החודשי יעמוד באותה הנקודה כמו שהוא נמצא בה מאז 2008, לא יוכל הרוכש הממוצע לממן דירה יקרה יותר".

880 אלף שקל לדירת 3 חדרים

על פי הנתונים, מחיר התקרה של דירה ממוצעת בישראל עומד על כ-1.32 מיליון שקל. אם היום המחיר הממוצע של דירה בישראל עומד על 1.244 מיליון שקל, מדובר בעוד כ-100 אלף שקל לנקודת המקסימום על פי ההחזר החודשי הממוצע, תקופת המשכנתא הממוצעת והתקרה אליה יכולה להגיע המשכנתא על פי הגבלות בנק ישראל.

בפילוח של מספר חדרים לדירה, ב-24 הערים שנבחנו מאילת בדרום ועד נהריה בצפון, מתקבלים המספרים הבאים: המחיר המקסימלי שיוכל רוכש ממוצע לשלם בעבור דירת 5 חדרים על פי הנתונים שנבחנו עומד על כ-1.832 מיליון שקל. המחיר הממוצע הארצי של דירות 4 חדרים עומד על כ-1.258 מיליון שקל ומחיר הגג של דירות 3 חדרים עומד על ממוצע של כ-878 אלף שקל.

בתל אביב-יפו, שבה מחירי הדירות הם הגבוהים בישראל, עמד בשנה וחצי האחרונות המחיר המקסימלי של דירות בנות 5 חדרים על כ-3.748 מיליון שקל. על פי החישוב, שמביא בחשבון החזר חודשי ממוצע בגובה 3,800 שקל בחודש ומשכנתא ל-30 שנה, מגיעים למחיר גג של כ-3.859 מיליון שקל, כלומר כ-110 אלף שקל שאותם ניתן יהיה להוסיף למחיר הדירה. בדירות בנות 4 חדרים, המחיר המקסימלי בשנה וחצי האחרונות עמד על כ-2.644 מיליון שקל מה שמוביל בתנאי משכנתא ממוצעת ל-30 שנה עם החזר חודשי בגובה 2,600 שקל לרף של כ-2.724 מיליון שקל.

בכל הנוגע לדירות הקטנות יותר, בנות 3 חדרים, המחיר המקסימלי עמד על כ-1.722 מיליון שקל ובחישוב על פי החזר חודשי ממוצע של 1,500 שקל ומשכנתא ל-30 שנה, מחיר הגג יגיע ל-1.772 מיליון שקל.

בהשוואה לנתוני משרד השיכון, המעודכנים לרבעון השני של 2013 ומתייחסים גם לדירות חדשות וגם ליד שנייה, ניתן למצוא פער של כ-64.5 אלף שקל בדירות 3 חדרים, פער של כ-331 אלף שקל בדירות 4 חדרים ופער של כ-655 אלף שקל בדירות 5 חדרים.

בערים אחרות, נראה שהפער קטן עוד יותר. כך, ברעננה למשל עומד מחיר ממוצע של דירות 5 חדרים על פי משרד השיכון על כ-2.313 מיליון שקל בעוד מחיר הגג של דירות אלו, על פי הבדיקה, עומד על כ-2.418 מיליון שקל - פער של כ-105.5 אלף שקל במחיר הדירה. בירושלים, הפער אף נמוך יותר ועומד על כ-57 אלף שקל בלבד. מחיר הגג לדירות 5 חדרים עומד בבירה על כ-2.247 מיליון שקל לעומת כ-2.37 מיליון שקל על פי נתוני משרד השיכון.

גם השוואת הנתונים בנוגע לדירות 4 חדרים מעידה כי בערים מסוימות ייתכן שמחיר הגג כבר קרוב מאוד למחירי הדירות בפועל. כך למשל, בעיר גבעתיים מעלה הבדיקה מחיר גג ממוצע בגובה של 1.87 מיליון שקל בעוד שנתוני משרד השיכון מהרבעון השני של 2012 מעידים על מחיר של 1.876 מיליון שקל. בהרצליה עומד מחיר הגג הממוצע על כ-1.747 ואילו המחיר הממוצע על פי סקירת משרד השיכון לא רחוק ממנו, ועומד על כ-1.742 מיליון שקל.

מגדילים את ההחזר החודשי

עוד נקודה חשובה שכדאי להביא בחשבון היא שהמגבלה של בנק ישראל, שקצבה את תקופת המשכנתא לרכישת דירה ל-30 שנה, עשויה להשפיע על גורם אחר במשוואה.

כך, בעוד שבשנים האחרונות נותר ההחזר החודשי הממוצע קבוע פחות או יותר, ומה שהשתנה הוא התקופה הממוצעת של פריסת המשכנתא, כעת לאחר שתקופה זו הוגבלה, הלווים ייאלצו להגדיל את ההון העצמי או את ההחזר החודשי. שתי האפשרויות הללו עלולות להגדיל את הנטל הכבד ממילא המוטל על משקי הבית. בסוגיית ההון העצמי, כבר היום קשה לרוכשים להשיג את הסכומים המבוקשים, ואחת השיטות שעלולות להתפתח היא נטילת הלוואות שאינן משכנתא.

במקרה של הגדלת ההחזר החודשי של המשכנתא, כך שתוכל להתפרס על 30 שנה למרות עליית המחירים, יתחייבו הלווים לסכומים גבוהים יותר בכל חודש כדי לממן הדירה. בשני המקרים, מדובר על הוצאה גדולה יותר של משק בית, מה שעשוי להגדיל את הסיכון בתחום המשכנתאות.

ואם לא די בסיכון ההולך ותופח, גם הריבית לא תישאר נמוכה לנצח. מי שמשלם היום החזר חודשי נמוך בגלל ריבית אפסית, ימצא עצמו מוסיף עוד מאות שקלים בכל חודש כדי לעמוד בתשלומים, ברגע שהריבית תתחיל לטפס. במקביל, מצב שבו יתרחבו הפיטורים במשק, שניצנים שלהם נראים כעת, יהפוך את ההחזר החודשי מגבוה למנופח מעבר ליכולת.

מחיר דירת 4 חדרים

מחיר דירת 5 חדרים

עוד כתבות

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם