גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גלובס" בודק מתי כדאי לממש פוליסה לאובדן כושר עבודה

קשה לדמיין כעת מצב שבו נאבד את היכולת לעבוד, אך הסטטיסטיקה מראה שזה יקרה לחלקנו, ולכן כדאי שתהיה ברשותכם פוליסה מתאימה ■ מי זכאי לקבל קצבה, כמה זה עולה, על מה חייבים להקפיד ברכישה, ומתי מקבלים הכסף ■ למדריך אובדן כושר עבודה

הדבר האחרון שחושבים עליו בתחילת הקריירה ועם רכישת הביטוח הפנסיוני הראשון הוא שניקלע למצב שבו נאבד את היכולת לעבוד. אבל לצערנו, הסטטיסטיקה מראה שחלקנו נחווה בשיא הקריירה שלנו והרבה לפני גיל הפנסיה מצב שבו תאונה או מחלה קשה ישללו מאיתנו, זמנית לפחות, את היכולת לעבוד.

ביטוח על אובדן כושר עבודה לפיכך הוא פוליסה חיונית לכל עובד, שתאפשר בעתות מצוקה החלמה שקטה וחסרת דאגות כלכליות.

אובדן כושר עבודה מוגדר כמצב שבו אדם מאבד 75% מכושר עבודתו כתוצאה ממחלה או מתאונה. הפוליסה מספקת פיצוי חודשי, שמוגבל ברוב המקרים ל-75% מהשכר המבוטח. במקרים שבהם אובדן כושר העבודה עולה על שנה, זכאי המבוטח להטבות מס משמעותיות - כמו פטור מלא ממס הכנסה ולעתים לקצבת נכות מביטוח לאומי - כך שהשכר בחלק מהמקרים לא משתנה בתקופת אובדן כושר העבודה. מי שמקבל קצבת נכות מהביטוח הלאומי, זכאי במרבית הרשויות גם להנחות משמעותיות בארנונה.

בעזרת מולי הורוביץ, מנהל המטה המקצועי בסוכנות הביטוח מבטח סיימון, "גלובס" מגיש מדריך ועונה על שאלות שיכולות להתעורר אצל המבוטחים.

- מדוע מגבילות חברות הביטוח את שיעור הפיצוי ל-75% מהשכר?

"את ההגבלה הזו קבע האוצר, כדי למנוע מצב שבו יהיה למבוטחים תמריץ לתבוע פיצוי לזמן ארוך בשכר מלא מבלי לעבוד".

- מי זכאי לקבל קצבת אובדן כושר עבודה?

"מי שרכש פוליסה לאובדן כושר עבודה והתמלאו התנאים הרשומים בפוליסה לקבלת הקצבה. כדאי לרכוש ביטוח כשאנחנו צעירים ובריאים. מאחר שרכישת הביטוח כרוכה בתהליך גילוי מצבו הרפואי של המבוטח, ככל שנעשה את הביטוח במצב בריאותי טוב יותר, כך הליך החיתום - היענות חברת הביטוח לעצם עשיית הביטוח ועלותו - נוח יותר ללקוח".

- איך מבטחים אדם עם עבר ביטוחי בעייתי של מחלות או פציעות?

"במסגרת גיבוש ההצעה למבוטח המועמד לביטוח חייב לפרט את מצבו הרפואי בהווה ובעבר באמצעות מענה לשאלון מפורט או עמידה בבדיקות רפואיות. אי גילוי מלא ואמין של הנתונים בשלב זה עלול לגרום למצב שבו המבוטח ישלם את דמי הפרמיה במשך שנים רבות, אך במקרה שיזדקק לו, תביעתו תידחה ולא יוכל לקבל את כספי הביטוח.

"בסיומו של תהליך החיתום, זכותה של חברת הביטוח להחליט על-פי שיקוליה האם לקבל את המבוטח באופן מלא לביטוח, לקבל אותו תמורת תשלום גבוה יותר בשל מצבו הרפואי או עיסוקו או תחביבים מסוכנים, לקבל את המבוטח לביטוח עם החרגה לבעיות רפואיות קיימות - למשל אם הייתה למועמד לביטוח פריצת דיסק או ניתוח בגב התחתון, פציעה שקשורה לגב התחתון לא תבוטח - או לדחותו כליל. המבוטח יידרש לחתום על כך שהוא מודע לתנאים שבהם התקבל או לא התקבל לביטוח".

- את מי לא מקבלים?

"לא יתקבל לביטוח אדם שסבל בעבר ממחלה קשה או ממצב רפואי שעלול לגרום לאובדן כושר עבודה".

- תוך כמה זמן מהפסקת העבודה מתחילים לקבל את הקצבה?

"בכל פוליסה לאובדן כושר עבודה מוגדרת תקופת המתנה. תקופת ההמתנה נעה בדרך-כלל בין שלושה חודשים (במרבית המקרים) ל-6 חודשים. המשמעות המעשית היא שהעובד צריך לממש 90 ימי מחלה שצבר לפני שחברת הביטוח תשלם לו. בחלק מהפוליסות ניתן לקצר את תקופת ההמתנה ולקבל פיצוי כפול (שכר כפול) בחודש הרביעי ובחודש החמישי, אבל יש מקרים שבהם המעסיקים דורשים מהעובד להחזיר להם את הסכום תמורת השבת ימי המחלה".

- ואם אין מספיק ימי מחלה?

"זה תלוי ביחסי עובד מעביד. אם קרה מצב שימי העבודה נשחקו, יכול להיות מצב שבגין תקופת המחלה לא יהיה לו כיסוי. זו הסיבה שלא כדאי לבזבז סתם ימי מחלה".

- האם הקצבה מוגבלת בזמן?

"הפיצוי החודשי משולם עד תום תקופת הביטוח המוגדרת בפוליסה בעת רכישתה, כל עוד המבוטח נמצא במצב של אובדן כושר עבודה. באובדן כושר עבודה מתמשך - חברת הביטוח תבקש להתעדכן במצבו הרפואי של המבוטח מעת לעת. מומלץ למבוטחים לבדוק שהכיסוי שברשותם מסתיים בגיל הפרישה ולא קודם לכן".

- אילו סוגים של פוליסות יש?

"עלות הפוליסות מושפעת מהיקף הכיסוי. הפוליסה הבסיסית כוללת על-פי רוב כיסוי מפני אובדן כושר עבודה מוחלט למבוטח אשר אינו יכול לעסוק באף עיסוק סביר אחר המתאים לניסיונו, הכשרתו והשכלתו. כלומר, פסנתרן שאיבד את היכולת לנגן ומבוטח ב'עיסוק סביר' - יופנה לעבודה אחרת שמתאימה לכישוריו ולא יקבל אוטומטית פיצוי על אובדן כושר עבודה.

"פוליסה בסיסית נוספת כוללת כיסוי רחב יותר שנותן כיסוי מפני אובדן כושר עבודה מוחלט למבוטח אשר אינו יכול לעבוד בעיסוק שעבד בו לפני שחלה או נפצע. במקרה כזה לא יופנה המבוטח לעבודה אחרת אלא יקבל פיצוי משום שאינו יכול לעבוד בעיסוק האחרון.

"בפוליסות החדשות המשווקות כיום, וגם בחלק מהישנות, ניתן לרכוש תמורת תשלום נוסף הרחבות לנכות חלקית - מצב שבו המבוטח יכול להמשיך לעבוד באופן חלקי - ולמצבי שיקום וסיעוד. ברוב החברות נכלל כיום בפוליסה הבסיסית גם כיסוי מוגבל לנשים בזמן הריון, וכיסוי מוגבל לאובדן כושר עבודה עקב מלחמה או טרור. חשוב לציין שכיסויים אלה לא קיימים ברבות מהפוליסות הישנות. ככל שהשמיכה רחבה יותר, הפוליסה יקרה יותר".

- וכמה זה עולה?

"הדבר תלוי כמובן בשכר, בגיל ובמצב הרפואי. למשל, פיצוי בגובה 7,500 שקל (75% משכר של 10,000 שקל), הכולל קבלת פיצוי גם בנכות חלקית העולה על 25%, 3 חודשי המתנה וכיסוי עד גיל 67 - יעלה 110 שקל בחודש למבוטחים חדשים בני 30; 120 שקל למבוטחים חדשים בני 40; ו-250 שקל למבוטחים חדשים בגיל 50. עלות זו עולה עם העלייה בגיל".

כך תממשו את הפוליסה למרות המכשולים

לא פעם מבוטחים נכנעים ללחצם של סוכני ביטוח נמרצים, ועושים לעצמם פוליסת ביטוח לאובדן כושר עבודה, אף שהם כבר סובלים מליקוי רפואי קשה. חברת הביטוח דואגת להחריג את הליקוי בהגדרה גורפת, שהלכה למעשה מצמצמת את הכיסוי הביטוחי לאפס.

כך קרה לר', שסבל מליקוי בלבו. סוכן הביטוח שצירף את ר' לתוכנית הביטוח בחברת ביטוח גדולה, יידע את המבטחת בדבר הליקוי שנמסר על-ידי המבוטח, וזו מיהרה להנפיק פוליסת ביטוח לאובדן כושר עבודה ולמקרה מוות, שבה מוחרג כל אירוע הקשור להפרעות בלב, ולכל סיבוך או תוצאה ישירה או עקיפה הקשורה לבעיה זו.

לאחר שנים של תשלום יקר לחברת הביטוח שלו, אירע לר' אירוע מוחי, והוא נותר עם נכות מוחלטת ואיבד כושר עבודתו, הא פנה לחברת הביטוח וביקש לממש את זכויותיו על-פי הפוליסה. חברת הביטוח סירבה לשלם לו בגין אובדן כושר עבודה, בנימוק שכל אירוע שנובע גם בעקיפין וגם במישרין מהלב, אינו מכוסה, וכי אירוע המוחי שלו נובע בעקיפין מהלב.

עו"ד מאירה זוהר, המתמחה בדיני ביטוח ונזיקין, הגישה תביעה משפטית נגד חברת הביטוח, בטענה כי השימוש של חברת הביטוח בתירוץ ה"החרגה", הוא שימוש ציני, שמשמעות קבלתו הוא הפיכתה של הפוליסה שלו כריקה מכל תוכן הלכה למעשה ואין לקבל פרשנות כה גורפת להחרגה מעין זו. הטענה התקבלה, ור' קיבל בסופו של דבר סכום נכבד מחברת הביטוח בתמורה לביטול תביעתו כנגדה על-פי הפוליסה.

עו"ד זוהר אומרת כי ההתעקשות משתלמת גם כשנדמה שחברת הביטוח פסקנית ונצמדת לניסוח היבש שבפוליסה. לעתים האמת המשפטית נמצאת דווקא לצדם של המילים והניסוחים היבשים, ויש צורך לנהל מאבק בלתי מתפשר מול חברת הביטוח כדי לזכות לקבל ממנה את תשלומי אובדן כושר העבודה על-פי פוליסת הביטוח היקרה, שבדרך כלל עולה לנו מאות שקלים מדי חודש.

אובדן כושר עבודה

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים