גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאייל גולן ועד איראן: איך מסבירים לילדים חדשות קשות לעיכול?

האם צריך להסביר לילדים מהן "מסיבת חשק", ואיך מלמדים אותם על הסכם הגרעין עם איראן? ■ גדעון אוקו, מגיש "המהדורה הצעירה" - מהדורה חדשותית לילדים המשודרת בערוץ הילדים - מסביר איך מנגישים לילדים גם נושאים קשים

מבוקר ועד ערב, בשבועיים האחרונים, נמרחו פרצופים מפוקסלים לכל אורך מהדורות החדשות שלנו. עיתונאים ושדרי חדשות נאלצו להניח בצד את ענייניה הרגילים של המדינה המוטרדת, ולדבר על "קטינות", "בעילה אסורה" ועל "מסיבות חשק".

הטלוויזיה שלנו הילכה על הקו הדק שבין חדשות לבין פורנוגרפיה. צו איסור הפרסום הושם ללעג, ותיאורי זימה נשפכו מכל מסך - מהסלולר הפרטי ועד למסך בסלון הבית המשפחתי.

למעשה, רק למהדורת חדשות אחת הייתה הלגיטימציה המלאה להתעלם לחלוטין מהפרשה - "המהדורה הצעירה" בהגשתו של גדעון אוקו.

"הייתה לנו דילמה אמיתית", מספר אוקו בראיון ל"גלובס". לפני כחודשיים עלתה תוכניתו כמהדורה חדשותית יומית מדי ערב בשעה 18:00 בערוץ הילדים. "התייעצנו הרבה בחברת החדשות ועם פסיכולוגים. בגלל שזו פרשה שבמרכזה מדובר על יחסי מין, היה לנו קושי אמיתי לדווח עליה. החלטנו שכל עוד היה צו איסור פרסום לא נתייחס אליה, זאת בעצת אנשי המקצוע. לא יכולנו להגיד חצאי אמיתות ושמועות, שרק היו מנפחים את הפרשה. כשהוסר צו איסור הפרסום, דיווחנו עליה ואמרנו שהיו 'יחסים בלתי הולמים' ושמדובר בחשדות".

"המהדורה הצעירה" (עורכת סיגל ריבה, מפיקה חגית כרמון) עלתה לאוויר לפני יותר משנתיים בהפקת חדשות ערוץ 2 בעבור הזכייניות. לא אחת כמעט ונסגרה משיקולי תקציב, כשבערוץ נערכו קיצוצים, אך מנכ"ל החברה אבי וייס הקפיד להמשיך להחיותה.

היום מפיקה חדשות 2 את המהדורה בעבור ערוץ הילדים וממשיכה לשדר אחת לשבוע סיכום שבועי בערוץ 2. "מאחר שעכשיו אנחנו בתוכנית יומית, הקצב שונה והחדשות אקטואליות יותר", אומר אוקו.

ההתייעצות באנשי מקצוע באשר לאופן שבו יש לפנות לקהל המוגדר כבן 10-14 (אם כי ההנחה היא שבערוץ הילדים צופים כנראה גם צעירים יותר) החלה מיומה הראשון של התוכנית.

"עד אז עשו פה רק חדשות למבוגרים ובתוכנית הזו מקפידים הרבה יותר, כי אנחנו מבינים שהקהל יותר רך ועדין", אומר אוקו. "עוד לפני שעלינו לאוויר התחלנו להתייעץ עם פסיכולוגים קבועים, ואנחנו ממשיכים לעשות זאת מדי שבוע. אנחנו מתייעצים בבחירת הנושאים - מה כן ומה לא - ובאופן שבו נספר את הידיעה. יש לנו גם הרבה הורים במערכת שאנחנו אוהבים לדבר איתם, כי הניסיון שלהם מאוד חשוב, ויש לנו קבוצת מיקוד של ילדים ונוער, שאנחנו מרעננים כדי לראות מה מעניין אותם".

"נזהרנו מאוד בפרשת קצב"

מערכת התוכנית נפגשת מדי חודש או חודשיים עם חברי קבוצת המיקוד הצעירה, או לפי הצורך. אוקו מספר על ההתמודדות עם פרשות בקנה-מידה גדול מזו שנקשרה בשמו של אייל גולן, כמו פרשת קצב למשל.

"בזמנו, פרשת קצב הובילה להרבה מאוד דילמות, ומאוד התלבטנו, כי זה דבר מאוד גדול ובכל מקום, וקשה להתעלם ממנו. התוכן של הפרשה הוא משהו שמאוד נזהרנו לגביו. כשהנושא המרכזי הוא מין, אנחנו מאוד מתלבטים. החלטנו לשדר את הסיפור בלי להיכנס לפרטים גרפיים, וניצלנו את זה כדי ללמד את הילדים שני שיעורים חשובים: הראשון - שכולם בישראל שווים בפני החוק; והשני הוא עניין הפגיעה - שאם עושים לך משהו שמטריד אותך, אתה חייב להגיד את זה".

- בניגוד אולי למהדורות החדשות האחרות, שמחויבות לכאורה לאובייקטיביות, אתם מנסים לחנך.

"בהחלט, להעביר מסר. הרבה פעמים בהתלבטויות לפני שידור אייטם, אנחנו מנסים לחשוב אם הילדים יקבלו ערך מוסף או לא. לא על כל דבר נדווח, נחשוב לפני זה אם זה חשוב ומעניין. יש לנו בתוכנית את הפינה 'היום לפני' עם חומרי ארכיון, וזה כמו שיעור היסטוריה קטן. דיברנו על מלחמות בישראל, הפלמ"ח וביאליק. אנחנו מנצלים אירועים שקורים כדי ללמד. חשוב לנו מאוד גם לא להבהיל, אנחנו מקפידים לשמור על טון רגיש ואופטימי".

- איך אפשר לא להפחיד? למשל בעניין ההסכם שנחתם בז'נבה עם איראן. נדמה שמרגע חתימתו, יש מסע תעמולה שמבהיר לנו את הסכנה הקיומית שנקלענו אליו.

"המנהיגים שלנו הרבה פעמים מפחידים אותנו, וזה ממחיש ומחזק את התפקיד שלנו. הם מפחידים אותנו מעל כל במה אפשרית. אנחנו מנטרלים את ההפחדה. למשל, בנושא האיראני ערכנו דיון עם אהוד יערי (הפרשן לענייני ערבים של חדשות 2, ל"א), שהסביר שההסכם לא כל-כך נורא, ושאולי זה טוב לנו.

"בכלל, בנוסף לכתבי הנוער שלנו, כל הכתבים 'הגדולים' שלנו מתגייסים אליה בשמחה ומשתתפים במהדורה הצעירה. הם מאוד אוהבים לעשות את זה. זו הזדמנות בעבורם לשחרר את העניבה. אנחנו מגדלים דור של צופים צעירים, שיום אחד אולי יהיה איתנו גם כצופים מבוגרים ויש לנו הזדמנות להשפיע".

- אתה מרגיש שאולי מהדורות החדשות בכלל צריכות לנטרל את ההפחדה האוטומטית, להיות רגישות יותר?

"יכול להיות, זה משהו שצריך לזכור כל הזמן. כבר יותר מ-10 שנים שאני עורך חדשות, וגיליתי שהרבה יותר קשה לערוך חדשות לילדים, כי פעמים רבות אנחנו מדווחים אוטומטית. הבנתי כמה כל נושא הוא הרבה יותר רגיש וכמה צריך לחשוב עליו 10 פעמים. יש משהו בטון של המהדורה שלנו שהוא מאוד נכון ושפוי, לא מטשטש ולא מסתיר, אלא עוצר וחושב, ולא רק לנו כחדשות - אלא לכולנו כאנשים - כדאי לאמץ אותו באופן כללי".

"תיווך המציאות עם פרופורציה"

אוקו, 31, עדיין לא הורה, אולם כשהוא כותב את הקריינות שלו בעבור המהדורה, הוא חושב על אחייניו. "אני רוצה לחשוב על ילד בן 10 שלא יודע על מה מדובר, ואני רוצה לתת לו מקום נקי יותר ובטוח. הילדים שומעים את מהדורת החדשות אם הם עוברים בסלון בערב או רואים בפייסבוק. אני לא יכול להיות פילטר שאוטם לגמרי, אבל אני מרגיש שיש לנו תפקיד לספק מקום יותר מוגן ושמור, שהטון יותר רך בו. אני מרגיש שאנחנו מתווכים את המציאות בצורה יותר נכונה ועם פרופורציות".

- התקשורת המיינסטרימית איבדה את הפרופורציות?

"אני מודה שאחת ההפתעות הגדולות זה התגובות שאנחנו מקבלים ממבוגרים. חששנו להתיילד מדי, והבנו שלא נפלנו שם לאור העובדה שאנחנו מקבלים תגובות מאנשים מבוגרים, ובהם גם קשישים שצופים מדי שבוע במהדורה הצעירה.

"זה קשור לקצב שלנו, שהוא איטי יחסית למהדורות האחרות, ושום דבר אצלנו לא מובן מאליו. אנחנו מנסים להסביר ולתת קונטקסט ולצאת מנקודת הנחה שלא הכול ברור. גם אני לומד הרבה יותר דברים בזכות התוכנית. אנחנו רוצים לתת אקורד יותר אופטימי ונקי, ולהרבה אנשים זה מתאים יותר מהחדשות האחרות".

- על נושאים שמעניינים ילדים, כמו תוכניות ריאליטי, תדווח?

"לא".

- במהדורה "הגדולה" עושים על זה אייטמים, אז אתה לא?

"יש מספיק דברים מהסוג הזה בכל מקום, ואנחנו אלטרנטיבה בדיוק לזה. זה לא צריך להיות אצלנו, ותאמין לי שאני מוותר על זה בלב שלם".

- אתה מרכך ומעדן, אבל אתה באמת מאמין שהילדים במדינה הזו עדיין תמימים כל-כך?

"הם הרבה פחות תמימים מההורים שלהם, זה מצער. זה לא רק הילדים בישראל, אלה ילדים ברחבי העולם. הכול 'בחוץ' היום, ואין איפוק. זה מאוד עצוב, אבל אני רוצה להאמין שיש הרבה ילדים שהם תמימים, אבל מבחינה חיובית - שהם עדיין ילדים ולא נחשפים למשהו שמקלקל אותם, ושנשאר להם משהו מהראשוניות שלהם".

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?