גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לבני נוטה להתנגד להצעה לקיצור פסקי הדין בתחום האזרחי

היוזמה של וינשטיין, שנועדה להנחות את השופטים לצמצם בכתיבתם, עוררה מחלוקת בינו לבין נשיא העליון אשר גרוניס, המתנגד לה ■ גרוניס, במכתב ללבני, אף מתח ביקורת על כך שהיועמ"ש הגיש את ההצעה להכרעת שרת המשפטים

שרת המשפטים, ציפי לבני, נוטה לדחות את הצעת החקיקה, שתחייב שופטים לצמצם את היקפם של פסקי דין בתחום האזרחי. ל"גלובס" נודע כי במחלוקת העזה שנתגלעה בין נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, המתנגד ליוזמה, לבין היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, התומך בה, נוטה לבני לאמץ את עמדתו של גרוניס, אף שטרם הכריעה סופית בנושא.

מדובר בהצעה לתקן את תקנות סדר הדין האזרחי, באופן שינחה את השופטים הכותבים פסקי דין בתחומים אלה לצמצם בכתיבתם, כדי להוביל לפסקי דין קצרים יותר.

התיקון לתקנה הרלוונטית בתקנות סדר הדין האזרחי גובש במחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים לפני כשנתיים, בראשות המשנה ליועמ"ש (חקיקה), עו"ד אורית קורן. לפי נוסח תקנה 192 כיום, "פסק דין בתובענה שהוגש בה כתב הגנה יכיל הרצאה תמציתית של העניין, ממצאי בית המשפט לגבי העובדות המהותיות, השאלות שעמדו להכרעה, ההחלטה ונימוקיה".

ואולם, במשרד המשפטים הוטרדו מאורכם של פסקי הדין בתחום האזרחי, ויזמו תיקון לתקנה, שלפיו פסק הדין יכלול תיאור המחלוקות בין הצדדים, ואולם ללא פירוט טענותיהם המשפטיות.

עוד קובע התיקון לתקנה כי מסקנות בית המשפט בסוגיות הדרושות הכרעה יינתנו בתוספת "תמצית הנימוקים" של בית המשפט, ללא ניתוח רחב של הסוגיות וללא ציון אסמכתאות משפטיות, למעט במקרים מיוחדים, למשל במקרים שבהם יש בפסק הדין חשיבות מיוחדת לציבור, או חידוש משפטי משמעותי.

הצעת התיקון הובאה לדיון בוועדה המייעצת לסדרי דין אזרחי, בראשות שופט בית המשפט העליון, צבי זילברטל. הדיון בוועדה התקיים לפני כשנה, ואולם על תוצאתו של הדיון הדעות חלוקות: לשיטתו של הנשיא גרוניס, הוועדה החליטה "שלא לתמוך" בהצעה לתיקון התקנה, ומעמדה זו משתמע כי הוועדה מתנגדת לתיקון.

ואולם לשיטתו של וינשטיין, בתום הדיון החליטה הוועדה שלא להחליט, וסוכם כי הנושא יובא להכרעתו של שר המשפטים דאז, יעקב נאמן. אלא שמסיבות שונות לא הונחה הסוגייה על שולחנו של נאמן, ובשל כך פנו בשבועות האחרונים אנשי מחלקת ייעוץ וחקיקה, בשמו של וינשטיין, לשרת המשפטים לבני, כדי שהיא תכריע אם לקדם את עיגונן של התקנות החדשות.

גרוניס: "פנייה בעייתית"

צעדו של וינשטיין, שהניח את ההצעה על שולחנה של לבני על-אף עמדת ועדת זילברטל, העלתה את חמתו של גרוניס. במכתב ששיגר נשיא העליון לשרת המשפטים בשבוע שעבר, הוא כתב: "הצעת היועמ"ש הובאה בפני הוועדה המייעצת, ועל דעת רוב חברי הוועדה הוחלט שלא לתמוך בהצעת היועמ"ש. על אף עמדת הוועדה, ראה היועמ"ש לנכון להעביר את הצעתו להחלטתך".

גרוניס מציין את "הבעייתיות שלטעמי קיימת בעצם פניית היועמ"ש, לאחר שהצעתו לא התקבלה על-ידי הוועדה, שבה יש למשרד המשפטים נציג. בכל מקרה סבורני כי לעמדת הוועדה, בהתחשב בהרכב חבריה ובמטרת הקמתה, יש משקל מיוחד".

לגופה של ההצעה, גרוניס תומך כמובן במסקנת ועדת זילברטל ומתנגד להתקנת התקנה. "קבלת ההצעה והכללתה בתקנות של הוראה, ולפיה החלטת בית המשפט תהיה תמציתית, לא תתרום להקלת העומס. אין בהכרח קשר בין אורך ההחלטות לבין הזמן המוקדש לכתיבתן. ידועה אמרתו של מארק טוויין: 'כיוון שלא היה לי זמן לכתוב מכתב קצר, כתבתי תחת זאת מכתב ארוך', כמו גם דברי השופט אהרן ברק: 'צר לי על אורך היתר של פסק הדין, אך לא עמד לרשותי זמן מספיק לכתוב פסק דין קצר יותר'".

לדברי גרוניס, "דווקא תמצות, שאינו בא על חשבון הדיוק והבהרת לוז ההנמקה, מצריך לעתים הקדשת זמן רב יותר לניסוח ההחלטה".

"תקנה שתהפוך לאות מתה"

עוד מציין נשיא העליון כי לא ראוי לקבוע הוראה כזו במסקנת התקנות, שכן לא ניתן יהיה לאכוף אותה, מאחר שממילא היא לא תהיה מלווה בסקנציה, והיא תהפוך ל"אות מתה" ותגרום לזילות התקנות. "עניינים אלה יש להשאיר לשיקול-דעת השופט מבלי להגבילו ולהורות לו כיצד לנסח את החלטותיו, כאילו היה מדובר בטופס משרדי".

גרוניס מציין כי המכון להשתלמות שופטים מעביר לשופטים השתלמויות בנושא כתיבת פסקי דין, וזוהי לדידו "הדרך הראויה להשיג שיפור והתייעלות בתחום זה. בנוסף, ערכאות הערעור מעירות, במקרים יוצאי דופן וכשהדבר מתחייב, על כתיבה ארכנית ומסורבלת, וגם אמצעי בקרה זה מייתר את הצורך בהסדרת הנושא בתקנות".

גרוניס דוחה גם את האמור במכתב של מחלקת ייעוץ וחקיקה, שלפיו "השופטים רואים עצמם כיום מחויבים לכתיבת הנמקות ומפורטות" בשל הנוסח הנוכחי של התקנות. "המסר הברור המועבר לשופטים הוא שונה", כתב גרוניס, "ולפיו אין להאריך שלא לצורך, והארכה מיותרת איננה מתיישבת עם התנהלות שיפוטית ודיונית ראויה".

לדברי גרוניס, אין כל תימוכין לטענה שפסקי דין קצרים גורמים גם לצדדים לדיון המשפטי לקצר בכתבי הטענות שהם מגישים לבתי המשפט. יצוין כי גרוניס עצמו, שעיקר מומחיותו בתחום המשפט האזרחי, מהווה דוגמה לכתיבה תמציתית ולאקונית של פסקי דין.

וינשטיין: להקל על העומס

וינשטיין, לעומת זאת, כתב ללבני כי הוא "רואה חשיבות גדולה לקידום הנושא, שיוביל לייעול עבודת בתי המשפט, להקלת העומס המוטל על שופטים, ולצמצום הסחבת בניהול הליכים משפטיים".

וינשטיין גם סמך את ידו על המכתב שהעבירה מחלקת ייעוץ וחקיקה לשרת המשפטים, ולפיו "קיימת כיום מגמה ברורה של פירוט נרחב בפסקי הדין, התייחסות לכל תו ותג מטענותיהם של בעלי הדין, וכן ניתוח נרחב של סוגיות משפטיות ודיון באסמכתאות, גם אם אינן הכרחיות לצורך ההכרעה".

לדברי משרד המשפטים, "ביסוד ההצעה עומד הצורך להקל על העומס המוטל על מערכת בתי המשפט".

בפנייה ללבני מוזכר מחקר שערכה מחלקת המחקר של הנהלת בתי המשפט עצמה, ובו נמצא כי שופטים מקדישים יותר ממחצית זמנם לכתיבת פסקי דין והחלטות בתחום האזרחי.

במשרד המשפטים מאמינים כי "ככל שאורך פסקי הדין יצומצם, כך גם קיימת הסתברות מסוימת שכתבי הטענות של הצדדים יצומצמו אף הם". במכתב מצוינים נימוקים השוללים כל אחד מהנימוקים של ועדת זילברטל, שהחליטה לדחות את הצעת התיקון.

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה כי "בעקבות עבודת מטה שנערכה על-ידי מחלקת ייעוץ וחקיקה בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה, הונחה בפני שר המשפטים הקודם הצעה מטעם היועץ לתקן את תקנות סדר הדין האזרחי, באופן שיביא לייעול עבודת בתי המשפט, כך שהיקף התוכן של פסקי הדין הניתנים בהליכים אזרחיים בבתי משפט השלום והמחוזי יצומצם".

עוד נמסר ממשרד המשפטים כי "היועץ המשפטי לממשלה ביסס את הצעתו, בין היתר, על מחקר שנערך על-ידי מומחים לניהול וארגון מהאקדמיה. ההצעה הובאה על-ידי שר המשפטים הקודם בפני הוועדה המייעצת לסדר הדין האזרחי, בראשות השופט זילברטל.

"עקב מחלוקות והתנגדויות שונות והסתייגות מהיוזמה בוועדה המייעצת, הוחלט בשעתו להביא את העניין להכרעה סופית של השר. עם זאת, בשל סיבות טכניות הדברים לא הובאו בסופו של דבר בפני השר הקודם להחלטה סופית, ועל כן הנושא הועבר לאחרונה אל שולחנה של שרת המשפטים הנוכחית, ציפי לבני".

מהנהלת בתי המשפט לא התקבלה תגובה לדברים.

עוד כתבות

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים