גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוקם צוות לשת"פ בין משרדי המשפטים של ישראל וארה"ב

במסגרת השת"פ, צוותי משימה מיוחדים ייאבקו בפשעי סייבר וישתפו פעולה באכיפה הפלילית באינטרנט, באמצעות מערכות מחשוב - בין היתר עבירות עוקץ, חילוט נכסים של עבריינים, פשע מאורגן וכן ניצול קטינים ותועבה ברשת

היחסים הקרירים בין נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, אינם מעיבים על שיתוף-הפעולה ההולך ומתהדק בין רשויות החוק של שתי המדינות. בשבועות האחרונים התהדק עוד יותר שיתוף-פעולה זה, עם הקמת צוות בכיר משותף למשרדי המשפטים של ישראל וארה"ב, שינצח על סדרת שיתופי-פעולה בתחומי המשפט השונים.

בשלב הראשון מדובר על צוותי משימה מיוחדים למאבק בפשעי סייבר, באמצעות מערכות מחשוב - בין היתר עבירות עוקץ, חילוט נכסים של עבריינים, פשע מאורגן וכן ניצול קטינים ותועבה באינטרנט.

ההחלטה על הקמת הצוות המשותף התקבלה בביקור שערך לפני כשנה היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בארה"ב. זה היה ביקור מקצועי ראשון של יועץ משפטי לממשלה ישראלי מזה שנים רבות, וההחלטה התקבלה במשותף עם מקבילו האמריקאי, אריק הולדר, המשמש כמקביל ליועץ המשפטי ולשר המשפטים גם יחד.

מטרתו של הצוות היא הידוק שיתוף-הפעולה המקצועי בין שני המשרדים במגוון תחומים, על רקע יעדים ואתגרים משותפים.

ל"גלובס" נודע כי הצוות מיועד לכונן שיתופי-פעולה שיאפשרו לחזק עוד יותר את אכיפת החוק, וכן להחליף מידע ולהעמיק את המומחיות המקצועית של המשרדים בתחומים משפטיים שונים בעלי עדיפות.

כך למשל, במסגרת מפגש ההשקה נדון חיזוק שיתוף-הפעולה בתחום הפלילי, בין היתר בנושאים: עבירות מחשב, המאבק בפשע מאורגן, חילוט נכסים והתעללות בילדים, לרבות באמצעות מחשב.

כחלק משיתוף הפעולה הבין-מדינתי, סוכם על הידוק המאבק המשותף בנוגע לאכיפה הפלילית ברשת האינטרנט ופשעי סייבר.

במסגרת זו יתבצעו שורת פעולות שיאפשרו קבלת מידע במהירות מספקיות השירות הגדולות ברשת, מידע שיאפשר לאתר את מבצעי העבירות, לאסוף את הראיות המפלילות נגדם ולהביאם בסופו של דבר לדין.

כמו כן, לצד פיתוח יכולות החקירה דובר על אסטרטגיה מקבילה, של הסרת תכנים אסורים המהווים עבירה פלילית לפי הדין הישראלי, כגון תכנים המסיתים לגזענות ולאלימות, או תכנים המגלמים פגיעה בצווים שיפוטיים או בהוראות חוקיות של איסור פרסום.

גורמים משפטיים מציינים כי בניגוד לשיתופי-פעולה רגילים בין מדינות, מכוח אמנות בינלאומיות או הדדיות, בתחומי עזרה משפטית, חיקורי דין, הסגרות וכו' - כאן מדובר על התקרבות משמעותית בין רשויות האכיפה של שתי המדינות, כדי לקצר את הפרוצדורות הכרוכות בבקשות הסיוע הרגילות, העוברות בדרך-כלל דרך צינורות דיפלומטיים.

מאבק בטרור

הצוות הישראלי, בראשות המשנה ליועמ"ש לעניינים בינלאומיים, ד"ר רועי שיינדורף, שהחל לפני כחודש בקדנציה בת 8 שנים, נפגש בין היתר עם נציגי כל היחידות המקצועיות הרלוונטיות ברשויות החקירה ובמשרד המשפטים האמריקאי.

בין היתר הוא נועד עם מנהלי ופרקליטי המחלקה לפשעי מחשב וקניין רוחני; עם מנהלי ופרקליטי המחלקה לפשעי ניצול קטינים ותועבה באינטרנט; עם נציגי ה-FBI העוסקים בפשעי מחשב; וכן עם נציגי חברת גוגל וחברת פייסבוק, המנהלים את הקשר עם רשויות אכיפת החוק בעולם.

בראש הצוות הישראלי עומדים, מלבד שיינדורף, גם עו"ד חיים ויסמונסקי מפרקליטות מחוז תל-אביב, הממונה על משפט וטכנולוגיה בפרקליטות, המרכז את תחום עבירות המחשב ותחום משפט; וכן מנהל המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה, עו"ד יובל קפלינסקי.

מרחב חסינות וירטואלי

בהמשך מבקשים במשרד המשפטים הישראלי להגביר את שיתוף-הפעולה עם האמריקאים גם לתחומים שמעבר לאכיפה הפלילית נטו. למשל, בתחום המאבק בטרור, הגנה על קניין רוחני ועוד.

עוד מציינים גורמים משפטיים כי בניגוד למה שניתן להניח, גם לרשויות החוק האמריקאיות יש מה להרוויח משיתוף-פעולה שכזה עם ישראל. ברוב התחומים שבהם הוחלט על שיתוף-פעולה, עיקר פעילות האכיפה בארה"ב מתנהלת בקרב הרשויות הפדרליות ולא המדינתיות, ובנוסף - קיימות יחידות מטה ייעודיות בנושאים אלה, שמקום מושבן בוושינגטון, והן לרוב אינן פזורות ביחידות שטח ברחבי אמריקה.

אחת הבעיות האסטרטגיות בתחום האכיפה של תופעות הפשיעה במרחב הסייבר היא הבעיה של המולטי-טריטוריאליות של הרשת. העבירה יכולה להתבצע על-ידי עבריין ממדינה אחת כלפי קורבן ממדינה שנייה, כשהחומר הממוחשב מאוחסן או משודר ממדינה שלישית. כתוצאה מכך, כל חקירה ברשת האינטרנט הופכת לחקירה בינלאומית, ונדרשת הפעלה של מנגנונים מורכבים של עזרה משפטית בין-מדינתית.

הקושי הזה גרם לפריחה של מגוון תופעות פשיעה ברשת: הימורים מקוונים, פרסומי תועבה פדופיליים, מרמות מקוונות, תרגילי עוקץ ניגרי, התקפות סייבר, פריצה למחשבים, פרסומי הסתה לגזענות ולאלימות ואף הפרה של צווי איסור פרסום. עברייני הרשת נהנים במידה לא מבוטלת ממרחב חסינות וירטואלי, תוך ניצול הבינלאומיות של הרשת.

"איסוף ראיות דיגיטליות במסגרת חקירה פלילית מחייב פנייה למדינות זרות, מכיוון שהראיות באינטרנט אגורות פעמים רבות מחוץ לישראל", אומר שיינדורף. "לאור אופי המידע הדיגיטלי, שכולל לדוגמה מידע על תיבות מייל של ג'ימייל או על חשבון בפייסבוק, נדרשים ערוצי איסוף מהירים, וזאת על מנת למנוע מהמידע הזה להתנדף.

"המנגנונים הקיימים כיום של עזרה משפטית אינם מספיקים לצורך התמודדות עם צרכי החקירה במרחב הסייבר, ולכן חייבים לייצר מנגנונים, בין בדמות הצטרפות לאמנות, כמו אמנת מועצת אירופה בדבר פשעי מחשב, או בדמות מנגנוני שיתוף-פעולה בילטראליים יעילים, כפי שעשינו במקרה זה".

גורמים במשרד המשפטים מציינים בסיפוק את ההישגים בהשגת שיתוף-פעולה עם מקביליהם האמריקאים, וסבורים כי יש לקוות שיאפשרו לשפר משמעותית את ההתמודדות המשפטית עם פשיעת הסייבר. הצוות הבכיר הקבוע צפוי להתכנס באופן קבוע מדי שנה לשם תכנון ופיקוח על מערך שיתוף-פעולה שוטף ומתמשך בין שני משרדי המשפטים.

פעילות הצוות צפויה לכלול, בין היתר, הובלת מפגשים לימודיים משותפים, שייערכו לסירוגין בישראל ובארה"ב, בעניין נושאים מקצועיים בעלי עניין משותף. במפגשים ישתתפו מומחים מהדרג המקצועי, שיורכב מהגורמים האמונים על הטיפול בנושאים הרלוונטיים למפגש.

המפגש המקצועי הראשון בין שני משרדי המשפטים צפוי להתקיים בישראל במהלך 2014, בנושא חילוט ואכיפה משולבת.

עוד כתבות

ראש מפא״ת במשרד הביטחון, תא''ל (מיל') ד״ר דני גולד, בכנס דיפסנטק / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מפתח כיפת ברזל חשף: זה מועד מסירת מערכת הלייזר לצה"ל

תא"ל (מיל') דני גולד הודיע בכנס דיפנסטק כי מערכת "אור איתן" תימסר לצה"ל ב־30 בדצמבר ● בכנס אף התייחס מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אמיר ברעם למערכה נוספת שצפויה עם איראן: "כל החזיתות עדיין פתוחות"

בדיקה טכנולוגית / צילום: Shutterstock

האם המודל החדש של ג'מיני מצדיק את ההתלהבות?

מודל הבינה המלאכותית החדש של גוגל, ג'מיני 3, מציע מספר מצבים - מהיר, חושב וקנבס - עולה 20 דולר בחודש ומהווה שדרוג משמעותי לעומת הדור הקודם ● עם זאת, גם כעת לא מומלץ לסמוך עליו בעיניים עצומות

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

מסלול אחד הניב תשואה של מעל 20% השנה: מה עשה החיסכון שלכם?

החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתוספת תשואה חיובית ממוצעת של 1% בנובמבר, בעוד החוסכים במסלולי המניות צפויים ליהנות מתשואה חזקה מעט יותר של 1.3% ● בהמשך למגמה בחודשים האחרונים, גופים ומסלולים שהיו חשופים יותר לישראל הרוויחו יותר, ואלה שהיו מוטים למדדי ארה"ב נהנו פחות

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

הרפורמה הצרכנית בחשמל: מי ייהנה מהחשמל הזול?

רשות החשמל פרסמה שימוע למכרז למכירת הספק של חשמל זול לשוק הפרטי, אך ללא מגבלות ברורות, חלק ניכר מההקצאה עלול לזרום לעסקים ולספקולנטים - ולצמצם את ההנחות המוצעות לצרכנים ● במקביל, גם חשבון החשמל עליו מוצעת ההנחה צפוי לעלות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בבורסה ננעל במגמה מעורבת; אל על ומניות הביטוח ירדו

ת"א 35 עלה ב-0.1%, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● ירידות בוול סטריט ● סדרה של נתוני מאקרו בארה"ב תקבע את הכיוון אליו ילכו השווקים בדצמבר ● וגם: בנק ההשקעות ג'פריס מסמן שתי מניות צמיחה "במחיר סביר" שצפויות להניב ביצועים חזקים ב-2026

הקרקע באזור התעשייה קריית אריה / צילום: יח''צ

בית המשפט: לא יוטלו היטלי השבחה בגין תוכנית קריית אריה

בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את ערר עיריית פתח תקווה והיועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי תוכנית המתאר של אזור התעשייה קריית אריה אינה מקנה זכויות בנייה קונקרטיות ולכן אינה יוצרת אירוע מס

תל אביב / צילום: נוי מאיה

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון  נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני - מכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● דרישה זו לפי הטענה מעלה באופן משמעותי את עלויות השיפוצים ● להערכת חברת המועצה שולה קשת, העלות הכוללת של יישום עקרון ההאחדה תגיע ל-1.6 מיליארד שקל בשנה

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

חץ 3 תהפוך השבוע למבצעית בגרמניה, ובשוק מדברים על גל ההזמנות שבדרך

מערכת ההגנה האווירית חץ 3 של התעשייה האווירית תחל לפעול באופן חלקי כבר השבוע בברלין ותספק לגרמניה הגנה מול טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה ● "באירופה יש צורך אקוטי במערכות כאלו", אומרים בתעשיות המקומיות ● אילו עוד עסקאות בדרך?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו, מלשכת ראש הממשלה נמסר: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית:"מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

רובי ריבלין / איור: גיל ג'יבלי

פונה לביטקוין: הסיבוב הכואב של רובי ריבלין באלקטריאון נגמר

כארבע שנים אחרי שמונה לנשיא אלקטריאון, דרכיהן של חברת הטכנולוגיה ונשיא המדינה לשעבר נפרדות ● לאחרונה דווח על מינויו של ריבלין לנשיא חברת המטבעות הדיגיטליים ביטקור, המקדמת מהלך לרישום מניותיה בבורסה המקומית

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שזינקה בת"א ב־3,000% וחברת הגמל שהרוויחה ממנה בגדול

חברת בידוק השבבים קווליטאו הציגה דוח חזק בו שילשה את הרווח הרבעוני והפחיתה את התלות בסין ● המרוויח הגדול: ילין לפידות

משרדי הרצוג, פוקס, נאמן / צילום: תמר מצפי

23 קומות בפרויקט תאומי רובינשטיין: הרצוג פוקס נאמן מרחיב את שטחו

הרצוג פוקס נאמן, אחד משלושת משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ישכור ארבע קומות נוספות במגדל המערבי של פרויקט תאומי רובינשטיין בת"א ● ההסכם החדש כולל שכירות נוספת בשטח של כ־5,000 מ"ר

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב–35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

מושגים לאזרחות מיודעת. נימבוס / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה העוצמתית שבידי הממשלה: מהו נימבוס, ואיך הוא ישפיע על חיינו?

תחום הבינה המלאכותית חודר לכל תחומי החיים, האם הוא סוף־סוף יגיע גם לממשלה? ● זאת התשתית שאמורה לאפשר את המהפכה הדיגיטלית במגזר הציבורי ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

רוצה להתחרות בשכ"ד: מגוריט תחלק דיבידנד כל חודש החל משנה הבאה

קרן הריט למגורים תחל לחלק מהשנה הבאה לבעלי המניות דיבידנד מדי חודש, במטרה להציע אלטרנטיבה להשקעה בדירה ● הקרן צופה כי תחלק בעוד כשלוש שנים סכום של כ-86 מיליון שקל בשנה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

יפית גריאני / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון כאל בחר: יפית גריאני מונתה למנכ"לית

לגריאני צפויים לא מעט אתגרים בניהול חברת כרטיסי האשראי, ובראשם הליך המכירה של מניות החברה שצפוי להימשך עוד חודשים ארוכים ● גריאני שימשה בעבר הלא רחוק  כמשנה למנכ"לית ישראכרט