גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוקם צוות לשת"פ בין משרדי המשפטים של ישראל וארה"ב

במסגרת השת"פ, צוותי משימה מיוחדים ייאבקו בפשעי סייבר וישתפו פעולה באכיפה הפלילית באינטרנט, באמצעות מערכות מחשוב - בין היתר עבירות עוקץ, חילוט נכסים של עבריינים, פשע מאורגן וכן ניצול קטינים ותועבה ברשת

היחסים הקרירים בין נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, אינם מעיבים על שיתוף-הפעולה ההולך ומתהדק בין רשויות החוק של שתי המדינות. בשבועות האחרונים התהדק עוד יותר שיתוף-פעולה זה, עם הקמת צוות בכיר משותף למשרדי המשפטים של ישראל וארה"ב, שינצח על סדרת שיתופי-פעולה בתחומי המשפט השונים.

בשלב הראשון מדובר על צוותי משימה מיוחדים למאבק בפשעי סייבר, באמצעות מערכות מחשוב - בין היתר עבירות עוקץ, חילוט נכסים של עבריינים, פשע מאורגן וכן ניצול קטינים ותועבה באינטרנט.

ההחלטה על הקמת הצוות המשותף התקבלה בביקור שערך לפני כשנה היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בארה"ב. זה היה ביקור מקצועי ראשון של יועץ משפטי לממשלה ישראלי מזה שנים רבות, וההחלטה התקבלה במשותף עם מקבילו האמריקאי, אריק הולדר, המשמש כמקביל ליועץ המשפטי ולשר המשפטים גם יחד.

מטרתו של הצוות היא הידוק שיתוף-הפעולה המקצועי בין שני המשרדים במגוון תחומים, על רקע יעדים ואתגרים משותפים.

ל"גלובס" נודע כי הצוות מיועד לכונן שיתופי-פעולה שיאפשרו לחזק עוד יותר את אכיפת החוק, וכן להחליף מידע ולהעמיק את המומחיות המקצועית של המשרדים בתחומים משפטיים שונים בעלי עדיפות.

כך למשל, במסגרת מפגש ההשקה נדון חיזוק שיתוף-הפעולה בתחום הפלילי, בין היתר בנושאים: עבירות מחשב, המאבק בפשע מאורגן, חילוט נכסים והתעללות בילדים, לרבות באמצעות מחשב.

כחלק משיתוף הפעולה הבין-מדינתי, סוכם על הידוק המאבק המשותף בנוגע לאכיפה הפלילית ברשת האינטרנט ופשעי סייבר.

במסגרת זו יתבצעו שורת פעולות שיאפשרו קבלת מידע במהירות מספקיות השירות הגדולות ברשת, מידע שיאפשר לאתר את מבצעי העבירות, לאסוף את הראיות המפלילות נגדם ולהביאם בסופו של דבר לדין.

כמו כן, לצד פיתוח יכולות החקירה דובר על אסטרטגיה מקבילה, של הסרת תכנים אסורים המהווים עבירה פלילית לפי הדין הישראלי, כגון תכנים המסיתים לגזענות ולאלימות, או תכנים המגלמים פגיעה בצווים שיפוטיים או בהוראות חוקיות של איסור פרסום.

גורמים משפטיים מציינים כי בניגוד לשיתופי-פעולה רגילים בין מדינות, מכוח אמנות בינלאומיות או הדדיות, בתחומי עזרה משפטית, חיקורי דין, הסגרות וכו' - כאן מדובר על התקרבות משמעותית בין רשויות האכיפה של שתי המדינות, כדי לקצר את הפרוצדורות הכרוכות בבקשות הסיוע הרגילות, העוברות בדרך-כלל דרך צינורות דיפלומטיים.

מאבק בטרור

הצוות הישראלי, בראשות המשנה ליועמ"ש לעניינים בינלאומיים, ד"ר רועי שיינדורף, שהחל לפני כחודש בקדנציה בת 8 שנים, נפגש בין היתר עם נציגי כל היחידות המקצועיות הרלוונטיות ברשויות החקירה ובמשרד המשפטים האמריקאי.

בין היתר הוא נועד עם מנהלי ופרקליטי המחלקה לפשעי מחשב וקניין רוחני; עם מנהלי ופרקליטי המחלקה לפשעי ניצול קטינים ותועבה באינטרנט; עם נציגי ה-FBI העוסקים בפשעי מחשב; וכן עם נציגי חברת גוגל וחברת פייסבוק, המנהלים את הקשר עם רשויות אכיפת החוק בעולם.

בראש הצוות הישראלי עומדים, מלבד שיינדורף, גם עו"ד חיים ויסמונסקי מפרקליטות מחוז תל-אביב, הממונה על משפט וטכנולוגיה בפרקליטות, המרכז את תחום עבירות המחשב ותחום משפט; וכן מנהל המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה, עו"ד יובל קפלינסקי.

מרחב חסינות וירטואלי

בהמשך מבקשים במשרד המשפטים הישראלי להגביר את שיתוף-הפעולה עם האמריקאים גם לתחומים שמעבר לאכיפה הפלילית נטו. למשל, בתחום המאבק בטרור, הגנה על קניין רוחני ועוד.

עוד מציינים גורמים משפטיים כי בניגוד למה שניתן להניח, גם לרשויות החוק האמריקאיות יש מה להרוויח משיתוף-פעולה שכזה עם ישראל. ברוב התחומים שבהם הוחלט על שיתוף-פעולה, עיקר פעילות האכיפה בארה"ב מתנהלת בקרב הרשויות הפדרליות ולא המדינתיות, ובנוסף - קיימות יחידות מטה ייעודיות בנושאים אלה, שמקום מושבן בוושינגטון, והן לרוב אינן פזורות ביחידות שטח ברחבי אמריקה.

אחת הבעיות האסטרטגיות בתחום האכיפה של תופעות הפשיעה במרחב הסייבר היא הבעיה של המולטי-טריטוריאליות של הרשת. העבירה יכולה להתבצע על-ידי עבריין ממדינה אחת כלפי קורבן ממדינה שנייה, כשהחומר הממוחשב מאוחסן או משודר ממדינה שלישית. כתוצאה מכך, כל חקירה ברשת האינטרנט הופכת לחקירה בינלאומית, ונדרשת הפעלה של מנגנונים מורכבים של עזרה משפטית בין-מדינתית.

הקושי הזה גרם לפריחה של מגוון תופעות פשיעה ברשת: הימורים מקוונים, פרסומי תועבה פדופיליים, מרמות מקוונות, תרגילי עוקץ ניגרי, התקפות סייבר, פריצה למחשבים, פרסומי הסתה לגזענות ולאלימות ואף הפרה של צווי איסור פרסום. עברייני הרשת נהנים במידה לא מבוטלת ממרחב חסינות וירטואלי, תוך ניצול הבינלאומיות של הרשת.

"איסוף ראיות דיגיטליות במסגרת חקירה פלילית מחייב פנייה למדינות זרות, מכיוון שהראיות באינטרנט אגורות פעמים רבות מחוץ לישראל", אומר שיינדורף. "לאור אופי המידע הדיגיטלי, שכולל לדוגמה מידע על תיבות מייל של ג'ימייל או על חשבון בפייסבוק, נדרשים ערוצי איסוף מהירים, וזאת על מנת למנוע מהמידע הזה להתנדף.

"המנגנונים הקיימים כיום של עזרה משפטית אינם מספיקים לצורך התמודדות עם צרכי החקירה במרחב הסייבר, ולכן חייבים לייצר מנגנונים, בין בדמות הצטרפות לאמנות, כמו אמנת מועצת אירופה בדבר פשעי מחשב, או בדמות מנגנוני שיתוף-פעולה בילטראליים יעילים, כפי שעשינו במקרה זה".

גורמים במשרד המשפטים מציינים בסיפוק את ההישגים בהשגת שיתוף-פעולה עם מקביליהם האמריקאים, וסבורים כי יש לקוות שיאפשרו לשפר משמעותית את ההתמודדות המשפטית עם פשיעת הסייבר. הצוות הבכיר הקבוע צפוי להתכנס באופן קבוע מדי שנה לשם תכנון ופיקוח על מערך שיתוף-פעולה שוטף ומתמשך בין שני משרדי המשפטים.

פעילות הצוות צפויה לכלול, בין היתר, הובלת מפגשים לימודיים משותפים, שייערכו לסירוגין בישראל ובארה"ב, בעניין נושאים מקצועיים בעלי עניין משותף. במפגשים ישתתפו מומחים מהדרג המקצועי, שיורכב מהגורמים האמונים על הטיפול בנושאים הרלוונטיים למפגש.

המפגש המקצועי הראשון בין שני משרדי המשפטים צפוי להתקיים בישראל במהלך 2014, בנושא חילוט ואכיפה משולבת.

עוד כתבות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?