גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": האם אל-על מטעה את הצרכנים?

טסים בפסח לברלין? לא כדאי להזמין עכשיו כרטיס באל-על ■ גם אחרי שהכריזה כי תחל למכור באפריל טיסות לואו קוסט ל-5 יעדים, ממשיכה החברה למכור טיסות לאותם יעדים במחיר של טיסה רגילה ■ אל-על: "ניתן החזר כספי"

ברוב חג הודיעה אל-על בשבוע שעבר על פתיחתם הקרובה של 5 יעדים בטיסות לואו קוסט מוזלות במיוחד, שיחליפו את הטיסות הרגילות הפועלות כיום באותם יעדים. אולם עד שתיפתח מכירת כרטיסי המותג המוזל "UP", ממשיכה החברה למכור כרטיסים במחיר מלא לאותן טיסות - מבלי ליידע את הצרכנים בכך שהם רוכשים מוצר שאינו קיים - טיסות במחירים ובתנאים אשר לא יהיו קיימים במועד ביצוע החוזה.

על רקע זה, פנתה המועצה לצרכנות לחברה בקריאה "לחדול מהטעיית הצרכנים ומהבלבול שהיא יוצרת".

בשיחת טלפון שערכנו אתמול (ג') עם מוקד השירות של אל-על, הבהירה נציגת השירות כי רכישת כרטיס טיסה הלוך ושוב לברלין בתחילת אפריל - במחיר 637 דולר, כפי שהוא מתומחר נכון להיום - תקנה לנו מקום משודרג (כרטיס "סמארט", כמפורט בהמשך) על טיסת הלואו קוסט, מבלי להחזיר את ההפרש מהעלות המלאה - שנמכרה במסווה של טיסה סדירה - לעלותו בפועל של אותו כרטיס "סמארט".

האם אין בכך הטעיה, תהינו - והנציגה בשלה: עבור הזכות לשריין לנו כבר מעכשיו מקום על הטיסה, נשלם את המחיר המלא.

יש לציין כי נציגת השירות כלל לא הזכירה מיוזמתה את העובדה "הזניחה" שאופי הטיסות ומחיריהן עתידים להשתנות דרמטית - והתייחסה לאפשרויות המדוברות רק בעקבות התעניינות והכוונה שלנו.

אם לא היינו מעודכנים בשינוי הצפוי, הקשינו ושאלנו - האם היית נותנת לנו להזמין כרטיס יקר מבלי ליידע על השינוי הצפוי בטיסות? "אם הלקוח רוצה לשריין מעכשיו על טיסה, ודאי שאזמין לו", ענתה הנציגה.

האפשרות "לשנמך" את הכרטיס לרובד הבסיסי, שעלותו כ-70 דולר לכיוון, קיימת על-פי אל-על - כמו גם האפשרות לבטל כליל את הכרטיס ולקבל חזרה את הכסף. אולם מה יקרה ללקוח שיגלה זאת מאוחר מדי, מבלי יכולת להזמין מקום על טיסה חלופית? מה אם החלופות יעלו בינתיים הרבה יותר ממחירן הנוכחי, ומה עם לקוח שמעדיף לטוס במחלקת עסקים או במחלקה ראשונה, וימצא את עצמו בטיסה מסוג אחר לגמרי?

אל-על, למעשה, כובלת את הלקוח ללוח הטיסות שלה ומותירה לו פתח מילוט בעייתי, ללא יכולת השוואה אמיתית ובעיקר ללא שקיפות.

המועצה לצרכנות דורשת שקיפות

על-פי הודעות אל-על, אמורות טיסות המותג "UP" להתחיל החל מיום 30 במארס 2013 ל-5 יעדים: פראג, קייב, בודפשט, לרנקה וברלין. הצרכן יוכל לבחור בין שני סוגי כרטיסים בלבד: "בייסיק" ו"סמארט".

במסגרת השירות הנרכש באמצעות כרטיס "בייסיק", הצרכן ישלם רק עבור כרטיס הטיסה מחיר של החל מ-69 דולר לכל כיוון - כשעל כל שירות נוסף יידרש להוסיף תשלום: עבור צ'ק-אין, שינוי בכרטיס, הטסת מזוודות, מזון ושתייה בטיסה, שמיכות ואוזניות וכדומה.

השירות הנרכש באמצעות כרטיס "סמארט" יכלול בין היתר זכות להטיס מזוודה אחת נוספת ללא תשלום, אפשרות שינוי תנאי הכרטיס ללא תשלום, החזר מלא עבור ביטול טיסה ועוד.

בפועל, כאמור, מוכרת אל-על בימים אלה את כרטיסי הטיסה ליעדים אלה במחיר טיסות סדירות גם במועדים שאחרי 30 במארס. "מן האמור בפרסומים בתקשורת", מפרטת המועצה, "עולה חשש כי חברת אל-על מתעתדת להחליף את כל הטיסות המתוכננות שלה ליעדים המוזכרים לעיל, החל מ-30 במארס, לטיסות במסגרת המותג החדש, על כל המשתמע מכך".

אם האמור בפרסומים הוא נכון, הרי שבשעה זו מוכרת חברת אל-על כרטיסי טיסה בתנאים שלא יהיו קיימים במועד ביצוע הטיסה.

ניסיון המועצה לצרכנות לברר מה יעלה בגורלם של צרכנים אשר ירכשו בימים אלה כרטיס טיסה סדירה של אל-על לאחד מהיעדים האמורים לעיל, במחיר ובתנאים הקיימים כיום, למועדים שלאחר ה-30 במארס - עלו בתוהו.

השאלה שהופנתה לנציגי המכירות לא נענתה, ונציגי אל-על לא ידעו להשיב מה יהיה גורל הטיסה, האם היא תתקיים במתכונת הנוכחית או במתכונת החדשה, מה תהיה העלות בפועל, כיצד ומתי (אם בכלל) יוחזרו כספים לצרכנים, מתי תתקיים הטיסה ועוד.

"למותר לציין כי על-פי חוק הגנת הצרכן התשמ"א 1981, מי שמציע מוצר או שירות, חייב לא רק לגלות כל פרט לגבי אותו מוצר, אלא אף להיות בטוח שיספק אותו לרוכש באותם תנאים. מכירת כרטיס טיסה, לעמדת המועצה, כוללת לא רק שירות הובלת הצרכן ממקום למקום, אלא גם את הודאות לגבי המועדים, היקף השירות, איכותו וכיוצ"ב. מכירת כרטיס טיסה, בידיעה שלא יסופקו כל רכיביה, פוגעת בצרכן ומשכך אינה ראויה ועלולה לכאורה להטעות את הצרכנים האופן אסור".

במועצה מדגישים כי המרה עתידית של הכרטיס לכרטיס זול יותר לא תרפא בהכרח את הפגם שנפל במכירת הכרטיס לשירות בתנאים אחרים, ומבקשת מאל-על להבהיר את המצב לאשורו, לרבות יידוע הצרכנים מראש בתנאים שינתנו להם, לעדכן לאלתר את כל הצרכנים שכבר רכשו כרטיסים למועדים שלאחר 30 במארס, לרבות הבטחתכם לקיומן של הטיסות המובטחות, ולאפשר לצרכנים לאחר יידועם במידע לחזור בהם מן העסקה, ככל שהתנאים החדשים אינם מתאימים להם.

אל-על: נפעל לפי חוק

מאל-על נמסר בתגובה כי החברה פועלת על-פי חוק הגנת הצרכן: "בהמשך לפניות, אל-על תחדד בכל ערוצי המכירה שלה כי לגבי היעדים המתוכננים לפעול במסגרת הייעודית של 'UP', אל-על וסוכני הנסיעות ייצרו קשר עם הלקוחות אשר רכשו טיסות ליעדים אלה, ויציעו להם טיסה חלופית במסגרת טיסות 'UP'. ככל שהלקוח לא יהיה מעוניין באופציה זו, הוא יוכל לבטל את ההזמנה ולקבל החזר כספי".

אל על

אל על

עוד כתבות

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

בהשקעה של כ-1.5 מיליארד דולר: סרברפארם ותש"י יבנו לדליה חוות שרתים

סרברפארם תיבנה, יחד עם חברת תשתיות ישראל, חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ובהשקעה של כ-1.5 מיליארד דולר ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

בישראל הופתעו שארה"ב טרם תקפה. ההערכה: "איראן תגיב"

במערכת הביטחון הופתעו מהחלטת הממשל האמריקאי להמשיך בניהול המשא ומתן במקביל להיערכות הצבאית המסיבית ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"