גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבוצת ברונפמן-שראן יוצאת מדיסקונט - תשואה של כ-5% בשנה

ב-9 שנים הניבה ההשקעה לקבוצה רווח של 600 מיליון שקל - תשואה של 46% ■ אתמול הפיצה הקבוצה 7% ממניות דיסקונט בתמורה ל-493 מיליון שקל ■ הבנק נכנס לתקופת מעבר עד לסיום מכירת המניות הצפוי במהלך 2014

אחרי כמה שנים של שמועות, הערכות והכחשות כי קבוצת ברונפמן-שראן תמכור את השליטה בבנק דיסקונט , אתמול זה אכן קרה, ובנק דיסקונט עומד להפוך לבנק ללא גרעין שליטה.

אמש (ב') מכרה הקבוצה המחזיקה ב-25% ממניות הבנק, 7% מהמניות למשקיעים מוסדיים ישראלים וזרים, שהופצו באמצעות בנק ההשקעות סיטי במחיר של 6.68 שקל למניה, הנמוך בכ-6% ממחיר המניה אתמול, ובתמורה כוללת של 493 מיליון שקל. הנאמן בהפצת המניות היה יובנק.

קבוצת ברונפמן-שראן, שכנראה בחנה אפשרות למכור את השליטה לבעל שליטה אחר ולא להפיץ את המניות, בחרה בסופו של דבר בהפצה, תוך שהיא מוותרת על פרמיית שליטה שעומדת לרוב על 20% מעל מחיר המניה בבורסה. על רקע ההודעה אתמול, והכוונה להפיץ 8% נוספים - מה שצפוי להביא לגידול בהיצע המניה - ירדה היום מניית הבנק בכ-3% במסחר (נכון לשעות הצהריים).

אמנם הקבוצה נותרה עם 18% מהמניות, ואולם לפי כללי בנק ישראל היא ויתרה דה-פקטו על היתר השליטה, וכעת נכנס הבנק לתקופת מעבר. במסגרת תקופת המעבר, לבעלי השליטה יש כעת שנתיים למכור מניות נוספות, כך שבסיומן כל צד בקבוצה יירד להחזקה של מתחת ל-5% ממניות הבנק. לפי הערכות, תהליך זה יושלם במהלך 2014. עוד נציין כי במהלך תקופת המעבר, יצטרכו דירקטורים הקשורים לבעל השליטה לעזוב את הבנק. לפי הערכות, מי שיצטרך להתפטר הוא יוסף צ'חנובר, בן 80, המקורב מאוד לבעלי השליטה ונחשב דירקטור דומיננטי בקבוצה. צ'חנובר יצטרך לעזוב את הבנק עד יוני 2014.

לצ'חנובר לא ימונה מחליף בשלב זה, אלא רק באסיפת בעלי המניות הכללית הבאה של הבנק. המועמדים ייבחרו על ידי ועדה חיצונית בפיקוח בנק ישראל, כפי שקורה כיום בבנק לאומי. עוד נדגיש כי יוסי בכר, יו"ר הבנק, אמנם מונה על ידי בעלי השליטה, אך הוא יישאר בתפקידו. נוסף על כך, ובהתאם לכללי בנק ישראל, החל ביוני 2014 זכויות ההצבעה של הצדדים בקבוצה יירדו ל-5% בלבד לכל צד (ברונפמן ושראן), גם אם בפועל יחזיקו במניות בשיעור גבוה יותר.

הרווח היה יכול להיות גדול יותר

קבוצת ברונפמן-שראן צפויה לצאת מההשקעה בדיסקונט ברווח נאה, אך לא מזהיר. המניות שנרכשו ב-1.3 מיליארד שקל, שוות כיום 1.9 מיליארד שקל. הקבוצה לא נהנתה יותר מדי מדיבידנדים; במשך השנים הבנק חילק דיבידנד רק פעם אחת, ומנגד ביצע הנפקת זכויות, שקיזזה את הסכום שקיבלה הקבוצה בדיבידנד. בשורה התחתונה, ב-9 שנים הניבה ההשקעה לקבוצה רווח של 600 מיליון שקל, המשקפת תשואה של 46%, כלומר פחות מ-5% בשנה.

נדגיש כי בסופו של דבר ייתכן והרווח יהיה נמוך יותר, שכן הקבוצה צפויה להפיץ את המניות במחיר הנמוך ממחיר השוק. כמו כן, הידיעה שהקבוצה עומדת למכור את המניות צפויה ללחוץ עוד יותר כלפי מטה את מחיר המניה. עם זאת, חשוב לציין כי התחזקות השקל בשנים שבהן החזיקה הקבוצה בבנק, משחקת לטובתה. צריך לזכור כי קבוצת ברונפמן-שראן אמריקאית, ולכן נכון יותר להסתכל על התשואה במונחים דולריים. בתקופה החזקתם בבנק, התחזק השקל בכ-23%, כך שבמונחים דולריים, התשואה שרשמו היא 92%, כ-8.5% לשנה.

אלא שהרווח של הקבוצה היה יכול להיות גדול יותר באופן משמעותי. בהפרטת הבנק בשנת 2005, קיבלה הקבוצה אופציה לרכוש עד סוף 2008 עוד 25% מהמניות לפי מחיר של 5.08 שקל למניה (צמוד למדד דצמבר 2004).

בעת השלמת העסקה, כבר הייתה המניה במחיר גבוה באופן משמעותי (יותר מ-40%), הקבוצה בחרה שלא לממש את האופציה, על אף הרווח "על הנייר" שהיא מגלמת. בהמשך ירדה מניית דיסקונט, עד אשר האופציה יצאה מחוץ לכסף, ולא מומשה.

התחלה חיובית, ההמשך פחות

ההרפתקה של קבוצת ברונפמן-שראן בבנק דיסקונט נחשבת קצרה יחסית. לרוב, שליטה שנרכשת בבנק נעשית לשנים ארוכות. גרעין השליטה בדיסקונט גובש בשלהי 2004, כאשר שני המתמודדים בהפרטת דיסקונט, משפחת ברונפמן ורובין שראן, חברו לקבוצה אחת שניהלה מו"מ מול המדינה.

כמתמודדת היחידה בהפרטה הצליחה קבוצת ברונפמן-שראן להשיג מהמדינה מחיר מצוין. הקבוצה רכשה בתחילת 2005 נתח של 26% ממניות דיסקונט במחיר של 5.1 שקל למניה, ושילמה תמורתם 1.3 מיליארד שקל.

משפחת ברונפמן הייתה הגורם הדומיננטי שרכש 15.6% ממניות הבנק, המהוות 60% מגרעין השליטה. שראן רכש 10.4% מהמניות, המהוות 40% מגרעין השליטה. כאמור הקבוצה רכשה את המניות בתחילת 2005, אך העסקה הושלמה רק שנה לאחר מכן.

ההתחלה הייתה חיובית: במהלך אותה שנה קפצה מניית דיסקונט ב-45% והגיעה לשער של 9.2 שקלים, כמעט מחיר שיא, ואולם המחיר ששולם למדינה היה המחיר שסוכם שנה קודם. המדינה אמנם קיבלה ריבית של 4%, אבל המחיר לא הותאם לזינוק במניה. התוצאה שכבר בעת הרכישה הייתה הקבוצה מורווחת על הנייר ביותר מחצי מיליארד שקל.

לקבוצה הייתה, כאמור אופציה לרכישת 25% ממניות המדינה, ואולם היא התמהמה במימושה. בינתיים החל המשבר הפיננסי, ומניית דיסקונט - בדומה ליתר מניות הבנקים - צנחה בעשרות אחוזים, והאופציה נותרה מחוץ לכסף. אם היו מממשים את האופציה במחיר האפשרי, היו יכולים להכפיל את הרווח ל-1.2 מיליארד שקל.

כאשר קבוצת ברונפמן-שראן רכשה את דיסקונט, הציפייה הייתה שהם יצליחו איפה שהמדינה, שהייתה בעלת השליטה הקודמת, נכשלה - לייעל את הבנק. אלא שבפועל הם גילו שהמצב לא פשוט כפי שהוא נראה: ועד העובדים המיליטנטי הקשה בגמישות הניהולית, וקשה היה לבצע שינויים משמעותיים בבנק, ולגרום לו לפרוץ קדימה. זאת ועוד, בשנים האחרונות איבד דיסקונט את תואר הבנק השלישי בגודלו לטובת מזרחי טפחות.

וכאילו כל זה לא מספיק, החל המשבר הפיננסי שבעקבותיו עלו דרישות ההון של בנק ישראל מהבנקים. דיסקונט היה בבעיה החמורה ביותר מבין הבנקים, ונדרש למאמצים משמעותיים בכדי לעמוד ביעדי הרגולציה.

הייתה ציפייה כי קבוצת ברונפמן-שראן תפתח את הכיס ותזרים לבנק הון, בכדי לסייע לו לעמוד בדרישות, ולפנות משאבים לצמיחה; ואולם בפועל הקבוצה לא עשתה זאת. היא אמנם השתתפה בהנפקת זכויות שביצע הבנק בשנת 2010, אך הזרימה סכום הדומה לסכום שקיבלה מהבנק בדיבידנד.

בינתיים מניית דיסקונט הלכה והתדרדרה עד לשפל של 2.4 שקלים במארס 2009. דיבידנד אין וגם לא נראה באופק, והקבוצה הבינה כי לא תרווה נחת מהשקעה זו. כבר אז החלו להישמע הערכות כי הקבוצה אינה מרוצה מההשקעה וכי היא מעוניינת למכור את הבנק. פרסומים אלה הוכחשו על ידי הקבוצה, שטענה כי היא רואה בבנק השקעה אסטרטגית, אלא שככל הנראה נעשו גישושים שונים לבחון את המכירה.

מה שהקשה על המכירה הוא שבסוף 2010 החליטה המדינה למכור את יתרת מניותיה בבנק, לאחר שקבוצת ברונפמן-שראן סירבה לממש את האופציה לרכישת המניות. הפצת מניות דיסקונט בשוק לחצה על המחיר כלפי מטה, והכבידה בכך על הבעלים.

במשך השנים פורסמו מדי פעם הערכות כי הקבוצה במגעים עם איש עסקים זה או אחר, או שהיא שוקלת להפיץ את מניותיה בשוק. בסופו של דבר, אחרי כמה שנים של שמועות, ואחרי שהמניה עלתה ביותר מ-20% בשנה האחרונה, בקבוצה החליטו למכור את ההחזקות, אך לעשות זאת באמצעות הפצתן בשוק, תוך ויתור על פרמיית השליטה.

מבנה גרעין השליטה בדיסקונט

מניית דיסקונט

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר