גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכינו את האופניים: מירוץ ופסטיבל ענק של ספורט במדבר

במירוץ ה-Desert Challenge הראשון, לפני 19 שנה, השתתפו 49 רוכבים, ואז עוד קראו לו "טור דה סדום", בשנה שעברה הגיעו כבר 2,500 והשנה מצפים ליותר ■ ההפנינג יתקיים באמצע החודש

"לקראת הסוף נתפסו לי השרירים. זה קורה מפעם לפעם, ואני מוכן לזה נפשית. התחושה הייתה קצת של חוסר אונים, אבל צריך להבין שזה יכול לקרות וצריך לעצור. עצרתי, מתחתי, שחררתי, והצלחתי לסיים. בסוף הרגשתי נהדר, כי עשיתי מה שיכולתי", נזכר רונן קלימן-מקא ברגע הכי קשה שחווה במירוץ ה-Desert Challenge לפני שנה. למרות אי-הנעימות לא עולה על דעתו לוותר השנה על המירוץ, השישי שלו ברציפות.

אירוע ה-Veolia Desert Challenge מתקיים זו השנה ה-19 בתחום המועצה האזורית תמר שלחוף ים המלח. כמעט שני עשורים הם בערך הזמן שבו טרנד האופניים העמיק אחיזה בשבילי ארצנו, והרעב בתחום אינו יודע שובע. לא פשוט להפיק אותו אירוע מדי שנה, ולנסות בכל פעם להמציא את הגלגל מחדש כדי למשוך קהל. השנה מציעים הפנינג בן יומיים עם כמה מקצים תחרותיים, מרתון זוגות באופני הרים, ריצת שטח לילית ותחרות אתגרית המשלבת רכיבה וריצה בשטח. בכל מקצה כמה מרחקים אופציונליים, מקל עד קשה.

באנו ליהנות

לילך קלימן-מקא, אשתו של רונן, שמגדירה את עצמה כ"חובבת", מגיעה לאירועים בשביל הכיף. "אני לא מחפשת פודיומים" היא אומרת, "אני באה כדי ליהנות, יש כאן אווירה מדהימה - החוויה, התחושה המשפחתית שנוצרת במתחם הקמפינג, החברות עם המתחרים, ובעיקר ההיי שבסיום המירוץ. המסלול ידידותי, האנשים נחמדים, הרוח ספורטיבית, קהילתית ולא מתלהמת". בשנה שעברה היא השתתפה בקטגוריית הזוגות עם חברה, ולפני שנתיים עם בעלה רונן. הוא מצדו כבר רכב עם אחותו ואפילו עם בנו. "אני לא קורא לזה תחרות", הוא אומר. "זה אירוע שמה שיפה בו הוא שמאפשרים לכולם להשתתף - לחובבים ולמקצוענים מתחרים".

רונן הוא זה שהדביק את כל המשפחה ב"מחלה". הבן, עומר, משתתף בהפנינג בפעם החמישית, והוא רק בן 14, לילך בפעם השלישית, והבת הצעירה (12) תחנוך השנה את השבילים בפעם הראשונה.

רעיון המירוץ נולד כיוזמה מקומית במועצה האזורית, והוא נועד לאגד יחד כמה אירועים שימשכו תיירים. יעקב אקריש, מזכיר המועצה ומיוזמי האירוע, התחבר לענף, שהיה אז בתולי, ומשך אחריו משפחות מהאזור לתחום, גם לאירועים ברחבי הארץ. "זה התחיל כ'סובב סדום' או 'טור דה סדום'", הוא מספר. "היינו הראשונים שארגנו תחרות קרוס קאנטרי, ובהיעדר שופטים אירחנו חבר, שופט מקפריסין, שבנה לנו את המסלול ולימד אותנו ואת חברי איגוד האופניים פרק חשוב בארגון אירועי אופניים בינלאומיים. בהמשך היינו בעצם מורי הדרך בארגון אירועים כאלה, כי זה היה מירוץ מהבולטים, אבל גם הגדול והאטרקטיבי מכולם".

אופיר קינדלר, מנהל השיווק של האירוע, מספר שבמירוץ הראשון השתתפו 49 "שרוטים", שאולי לא כל-כך הבינו את תפקידם החלוצי, ובשנה שעברה הגיעו כבר 2,500. השנה מתכוונים להגיע לשיא של 3,000 משתתפים. "האירוע", הוא אומר, "יצא מזמן מגבולות תחרות האופניים והריצה הרגילות, והפך לפסטיבל ספורט השטח הגדול בישראל, שמתאים למקצועיים ולתחרותיים, אבל יש בו גם נופך משפחתי עממי".

מירוץ לאור ירח

פסטיבל השטח הזה מתגאה בכמה וכמה פרמטרים מקצועיים: מספר המקצים, סוגי התחרויות, כמות המשתתפים (ובעיקר כאלה שחוזרים שוב ושוב), אבל גם במדידת הזמנים הקפדנית שהופכת אותו למדויק ולאמין. חוץ מזה, יש בו מעוף. תחום ריצות הלילה, למשל, הולך ותופס תאוצה בשנים האחרונות, משנה דפוסים מוכרים ומציב אתגרים פיזיים ומנטליים.

בפסטיבל הזה, הספורט החדש יחסית "רץ" כבר שבע שנים, וצבר מועדון מעריצים אדוק. מדובר באירוע די מגניב, שבו רצים באישון הלילה בתוך השקט של המדבר, מצוידים בפנסי ראש בלבד. ריצת השטח מתקיימת בשטח רך על שבילים כבושים, כדי לא לסכן את הרצים במכשולים מסוכנים. יש כמה מקצים: שישה, עשרה, עשרים ושלושים קילומטרים.

מה מיוחד בריצת הלילה? "זה משהו אחר!", מתלהב רונן. מזג האוויר טוב יותר, לא רואים קדימה, קשה להעריך את המרחק, ופתאום זה נגמר. הייתה עלייה אחת מאוד תלולה, שהציבה קושי פיזי, אבל מעבר לזה לא היה קושי. עם האופניים אני יודע שיהיה לי יותר קשה השנה, כי אני רוכב עם בן זוג, ולא הספקתי להתאמן כמו שצריך. אני חושב שאחרי ריצת הלילה יהיה לי קשה, ואני חושש לאכזב אותו. אבל גם הוא בא כדי ליהנות, אז התחרותיות פחות נמדדת".

ההפנינג מציע למעשה חגיגה משולבת של ספורט וטבע. מלבד העובדה שחורף מדברי הוא עניין קסום ממש, הרי התפאורה המהממת של מצוק ההעתקים בשולי מדבר יהודה, שגולש בדרמטיות אל ים כחול (גם אם הוא מלוח מאוד), שובה את הלב.

על רקע הנופים המרהיבים האלה יוקם המתחם המרכזי בחיק הטבע, באזור נחל חימר (הסמוך לצומת זוהר) ויהיו בו אזור קמפינג ללינה, אבל גם מאהל ענק ובו יריד ספורט מקצועי גדול, הפעלות ויצירה לילדים, מתחם מתקני רכיבה, מופעים (מוזיקה ואקסטרים), דוכני מזון ואפילו פינות רביצה. היצע הפעילויות גדול, כך שסביר להניח שלא יהיה שם רגע דל.

בקטגוריה של משפחות חובבות טיולים ואופניים יש כמה אפשרויות בילוי בדיווש, וניתן להצטרף לאחד מטיולי הרכיבה שיתקיימו בסוף השבוע: בשישי מסלול בנחל סדום ובנחל פרצים (14 קילומטרים) ובשבת שלושה טיולים בשלוש דרגות קושי: משפחתי, קצר וקל (שישה קילומטרים) בכיכר סדום, בינוני (15 קילומטרים) שנוסף השנה ומתאים גם לילדים מנוסים (מגיל 8), וארוך (25 קילומטרים) שמתאים גם לבני נוער (מגיל 12) - שניהם לאורך נחל חימר היפהפה. אם יש לכם במקרה ילדים ספורטיביים מלאי מרץ, הם יוכלו להשתתף ביום שישי אחר הצהריים גם בתחרויות הריצה לבני 12-4.

ביום שישי בערב תתקיים קבלת שבת עם ארוחה משותפת ולאחריה הופעה חיה, ולראשונה - חידוש תרבותי: פאנל של יזמים "חולמים" מתחום האופניים שידברו אל תוך הלילה, על תעשיית הרכיבה - פניה לאן. בלילה יצא כאמור מירוץ Adidas MoonRun, שאליו נוספה השנה קטגוריה עממית למרחק של שישה קילומטרים.

בשבת יוכלו הרוכבים לפתוח את הבוקר בתרגול יוגה, ואחר כך יתקיים מירוץ האופניים, שאליו יוזנק מרתון הזוגות לצד ה-Ultimate Challenge, מסלול הרכיבה ליחידים שהוא למעשה החלק השני בקטגוריה בהמשך למירוץ הלילה.

הלינה בקמפינג היא באוהלים פרטיים אבל יהיו במקום מקלחות חמות, ואפילו מתחם פרימיום של קרוונים להשכרה (לארבעה אנשים ומעלה) - בהזמנה מראש. ואם אין לכם אופניים? לא נורא, יהיה מתחם השכרה במקום, כולל מוסך לתיקונים, לשפצורים ולכיוונים לכל דורש.

21-20 בדצמבר, פרטים והרשמה: http://desertchallenge.co.il שימו לב: הרישום לתחרויות הרכיבה ולריצת הלילה הוא רק עד 12.12

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו