גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צחי ארבוב | מבעלי אקרו נדל"ן

"מגיל צעיר רציתי להיות בעל הבית של בניין שלם"

צחי ארבוב למד בשנה האחרונה שיעור חשוב: "למדתי לא לתת לרגשות ולאגו לנהל אותי, ולמדתי שצריך להבין את מי שעומד מולך גם אם אתה לא מסכים איתו. אני גם מאוד מאמין היום שאין מחיר לשקט, במיוחד כשזה בתוך המשפחה". צמד המילים "בתוך המשפחה" הוא חשוב בהקשר הזה, כי את הלקח המשמעותי שהוא למד השנה הוא חווה על בשרו באופן הכי פחות נעים: סכסוך אחים.

זה קרה כשחברת היהלומים המשפחתית, "ארבוב גרופ", שבשליטת האחים הגדולים אלון ודורון ארבוב, הגישה תביעה נגד חברת אקרו נדל"ן של צחי ארבוב, בעקבות הלוואה שנתנה הראשונה לאחרונה לאקרו ב-2008. בסופו של דבר הם הגיעו לפשרה. "שנה אחרי שהסיפור כבר מאחורינו, חזרנו כולנו להיות בקשר וביחסים טובים", הוא אומר בשלווה.

ארבוב תמיד היה האח שמחפש מסלול שונה מהקו המשפחתי. הוא הצעיר בשלושת בני משפחת היהלומנים הוותיקה, אולם הוא בחר שלא להשתלב בחברה ובגיל 31 הקים את אקרו נדל"ן.

"מגיל צעיר, הרעיון של להיות בעל הבית של בניין שלם היה נראה נכון, וידעתי שזה מה שאני רוצה", הוא מסביר.

איך אבא שלך הגיב?

"הייתה לנו שיחה קשה", ארבוב משחזר. "הוא אמר לי, למה אתה צריך את זה, בוא אליי לחברה, הכול מוכן ומחכה רק לך. אמרתי לו שאני יודע מה אני רוצה, והוא הבין. הוא נתן לי הלוואה קטנה ואמר, תעשה בכסף מה שאתה רוצה. מצדי תשרוף אותו על בילויים, אבל תבטיח לי שאם הכסף נגמר, תבוא לעבוד איתי.

"לקחתי את הכסף וטסתי לטורונטו, ואחרי זמן קצר חתמתי על הסכם אופציה לרכישת בניין של 70 דירות. התחלתי לשווק את הדירות לישראלים כמו מטורף. היה לי זמן מוגבל כי שמתי על הסכם האופציה את כל הכסף וידעתי שאם לא אצליח לארגן את 70 המשקיעים, הכסף יאבד וגם העסקה. בסוף, בעיקר דרך קשרים של המשפחה, הצלחתי לשווק כמה דירות. אחרי שמשווקים שתי דירות, שלוש דירות ו-15 דירות, פתאום קל יותר לשווק את היתר. אחרי חודשיים הצלחתי לרכוש את הבניין ב-11.5 מיליון דולר קנדי".

ההזדמנות הניו יורקית

עד 2006 עבר ארבוב מפרויקט לפרויקט, "זה לא היה בצורה מסודרת ושיטתית", הוא מספר, "ומה שקרה הוא שברגע שהקמתי את אקרו נדל"ן ריכזתי את כל הכוחות שלי בדבר אחד והתחלתי להיכנס לפרויקטים גדולים".

בשנה החולפת ביצעה אקרו נדל"ן (שארבוב מחזיק 60% ממנה והיתר בידי שותפיו אילן קפון, זיו יעקובי ואשת העסקים רעיה שטראוס) את אחת העסקות הגדולות במשק - רכישת מחצית ממתחם כיתן סנטר (בצמוד לשכונת אפקה) בתל אביב מכלל תעשיות, תמורת 80 מיליון שקלים. על המגרש, שגודלו 20 דונמים, זכויות בנייה ל-143 יחידות דיור ול-5,000 מטרים רבועים שטחי מסחר ומשרדים. בכוונת אקרו נדל"ן ושותפתה כלל תעשיות לפעול להגדלת זכויות הבנייה במתחם ל-200 יחידות דיור ול-10,000 מטרים רבועים שטחי מסחר ומשרדים.

במקביל, החברה מסיימת לשווק כמה מיזמי מגורים המוקמים בימים אלה בעיקר בתל אביב, חלקם בקבוצות רכישה וחלקם במסגרת יזמית. הראשון שבהם הוא פרויקט מגדלי תל אביב ובו שני מגדלים בני 240 דירות שיימסרו בקרוב, שאותו הקימה יחד עם קבוצת חג'ג'; וכן שותפות בפרויקט צוקי ארסוף ובפרויקט יוקרה נוסף שכולל 36 דירות שמקימות שתי החברות על חורבות קולנוע תל אביב ברחוב פינסקר.

עם צמד השותפים ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בעלי השליטה בקבוצת קנדה ישראל, מקימה אקרו נדל"ן את פרויקט רוטשילד 17 הכולל 64 דירות, ואת מגדל הגימנסיה ברחוב רמז, הכולל 108 דירות. שני פרויקטים משמעותיים עומדת החברה להקים בשנים הקרובות ביפו: האחד במתחם בזק, שאותו רכשה מקרן ריאליטי תמורת 100 מיליון שקלים ובו תקים 400 יחידות דיור; והאחר הוא פרויקט "נויה" ברחוב סלמה, שבו תקים 130 יחידות דיור.

אקרו נדל"ן גם רשמה שלושה אקזיטים מרשימים בניו יורק, לאחר שרכשה נכסים בשיאו של המשבר הפיננסי בתפוח הגדול, ולאחר השבחתם והמתנה לעיתוי המתאים, מכרה אותם ברווח נאה. רווחים אלה, בנוסף לרקע המשפחתי של ארבוב המצייד אותו בגב כלכלי איתן, מסייעים לחברה לא להזדקק לגיוס כספים בבורסה, ולבצע את העסקות בפרופיל נמוך, ממש כמו בתעשיית היהלומים.

ארבוב מחזיק בשתי חברות נוספות. האחת היא D.N-DIAMONDS, שבה הוא שותף יחד עם היהלומן ניסים זוארץ. החברה דורגה במקום ה-17 מתוך 25 החברות העומדות בראש רשימת יצואני היהלומים המלוטשים לשנת 2012, ושוויה מוערך ב-41 מיליון דולרים. חברה נוספת בבעלות ארבוב היא חברת אקרו גרופ, שבה הוא שותף יחד עם היזם ארז גיל, העוסקת באנרגיה ובמים ומקדמת פרויקטים רבים בטיפול בשפכים ובהתייעלות אנרגטית.

כמעט נפלו מצוקי ארסוף

כשהוא נשאל מה היה אחד הרגעים הקשים והמאתגרים בחייו, הוא לא צריך לפשפש הרבה במוחו כדי למצוא תשובה. כל מי שעוסק בנדל"ן יודע לא מעט רגעים כאלה, בחסות הביורוקרטיה הישראלית: "פרויקט צוקי ארסוף יצא לפועל אחרי ארבע שנים של מלחמת התשה", הוא מספר. "ב-2006 התחייבנו לרכוש משיכון ובינוי מגרש המיועד להקמת 108 יחידות דיור בקיבוץ געש, סמוך לים, ב-30 מיליון דולר. אחרי שכבר מכרנו 40 מגרשים למשקיעים פרטיים וחתמנו על הסכם ליווי עם בנק, הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה החליטה, בלחץ של הגופים הירוקים, לבטל לנו את התב"ע. זה היה יום שחור מבחינתי. ידענו שכחברה בתחילת דרכה אנחנו עלולים בקלות ליפול למטה ולמחוק כל מה שעשינו, ולכן אין דרך אחרת אלא להילחם. הפרשה הגיעה עד לבית המשפט העליון, שאישר בסוף לממש את התוכנית. היום הבנייה נמצאת לקראת סיום, וזו הולכת להיות אחת השכונות הכי יפות בארץ".

ממי אתה מקבל השראה?

"מאנשים שאני עובד איתם. משותפים כמו ברק רוזן, שאיתו חתמתי על העסקה הגדולה הראשונה שלי; מהאחים צחי ועידו חג'ג', שיחד איתם נלחמתי על פרויקט צוקי ארסוף; ומניר מאיר, שותפי לעסקיי במנהטן. כולם חבר'ה צעירים שבנו את עצמם בעשר אצבעות והיום הם מנהלים חברות מצליחות".

יש לך טיפ למי שעושה את צעדיו הראשונים בתחום?

"אני יכול להגיד מה אני עושה: אני משתדל לפעול רק לאחר מחשבה מעמיקה וראייה אסטרטגית ומדויקת, ויחד עם זאת אני יודע גם להתייעץ ולמצוא את אנשי המקצוע הנכונים. זו לא בושה להתייעץ, אבל זה חשוב לדעת במי אפשר להיעזר".

ארבוב מקפיד להניח תפילין בכל בוקר. הוא נשאר פעיל כחבר באגודת ידידי המרכז הבינתחומי ותורם מלגות. "אני משתדל להתאמן שלוש פעמים בשבוע לפחות במכון כושר או בריצה לאורך הים, ולא מוותר על ארוחת יום שישי וקידוש עם המשפחה. בסופי שבוע אני משתדל לגלוש".

מה אתה מאחל לעצמך בעשור הקרוב?

"להקים משפחה, כמובן".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?