גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פיתוח 'לוויתן' יעלה 8 מיליארד דולר; הפקה מ-2017"

סגן נשיא בכיר בנובל אנרג'י חושף בוועידת ישראל לעסקים: "פיתוח 'לוויתן' יתעכב בשנה בגלל מדיניות הממשלה" ■ "יש פוטנציאל גדול מאוד לתגליות נפט באזור" ■ ד"ר אדוארד לואיס מורס מסיטי: "ארה"ב תוסיף 4.5 מיליון חביות נפט ביום"

פיתוח מאגר "לוויתן" יעלה 8 מיליארד דולר ותחילת הפקת הגז מהמאגר תהיה בסוף שנת 2017 - עיכוב של שנה ביחס להערכות קודמות. כך חשף בכיר בנובל אנרג'י בוועידת ישראל לעסקים המתקיימת היום (א') בת"א.

"'לוויתן' זו הפעילות הבאה העיקרית שלנו בישראל", אמר קית אליוט, סגן נשיא בכיר בנובל אנרג'י. "הוא יפותח במספר שלבים, רכיב מקומי ורכיב משמעותי לייצוא. העלות המצופה לפיתוח המאגר תהיה 8 מיליארד דולר ואנחנו מצפים לתחילת הפקה בסוף 2017, עיכוב של שנה ביחס לציפיות המוקדמות שלנו.

"הסיבות לכך ידועות, למשל מדיניות הייצוא של מדינת ישראל. אנחנו זקוקים לסביבה שתומכת בהשקעות ומתכוונים לפתח את 'לוויתן' בקצב המהיר ביותר שאנחנו יכולים. אנחנו בטוחים שכל האתגרים יבואו על פתרונם - ומחויבים לעבודה משותפת עם השותפים הישראליים שלנו ועם ממשלת ישראל".

אליוט סיפק רמז דק באשר לפוטנציאל הנפט ב"לוויתן": "אנחנו עובדים פה בים התיכון מאז 1998 ויש לנו תוכנית עבודה מתמשכת, בין ישראל לבין קפריסין. לדעתנו, יש פוטנציאל גדול מאוד לתגליות נפט באיזור הזה. תגלית 'תמר' עתידה להכניס למשק הישראלי מעל 30 מיליארד דולר.

"הביצועים ב'תמר' מצוינים, תוך שלושה ימים מההפעלה במארס השנה הגענו למלוא ההספק של השדה. נובל התייחסה ל'תמר' כהשקעה חשובה מאוד בישראל, מה שאנחנו חייבים למדינת ישראל. אנחנו מרחיבים את 'תמר' לשלב הבא - מפעל דחיסה בחופי אשדוד. פרויקט כמו 'תמר' הוא פרויקט מורכב, מבחינה טכנית 'רגילה' ועוד אתגרים כמו הבאת הגז לחוף, התערבות ממשלתית בחוזי המכירה שלנו ועוד".

אליוט הוסיף: "אנחנו ממשיכים לקדוח ולחפש באזור קפריסין. עתה סיימנו את ההערכה בנוגע לבלוק 12. אנחנו ממשיכים לתכנן את הפיתוח. המטרה שלנו היא לספק אנרגיה לעולם ולשפר את חיי האנשים שבו. אנחנו מאמינים כי קיים פוטנציאל גדול באגן 'לוויתן'".

"ארה"ב תייצר עוד 4.5 מיליון חביות נפט ביום"

פאנל "הגיאופוליטיקה החדשה במזרח התיכון ומהפכת האנרגיה" בוועידת ישראל לעסקים 2013 נפתח בסקירה של עו"ד שרגא בירן מהמכון לרפורמות מבניות, שדיבר על המעבר של ארה"ב ליצואנית גז ועל מהפכת פצלי הגז והנפט במזרח התיכון.

בירן: "מהפכת פצלי הנפט וגז הפצלים תשנה את המזרח התיכון, וגם הסינים יתנו את הטון פה במזרח התיכון. למרות מהפכת הגז בארה"ב, עדיין מרבית הגז והנפט נמצאים במזרח התיכון. הסיטואציה הזו גורמת לכך שסין, למרות המדיניות שלה, ממשיכה כל הזמן להשקיע סכומים עצומים בכל הרבדים של ייצור הנפט".

בפאנל השתתפו מלבד בירן גם ד"ר פאתיח בירול, כלכלן ראשי בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה; ד"ר אדוארד לואיס מורס, מנהל וראש חטיבת מחקר סחורות ואנרגיה בסיטיגרופ; וכאמור קית אליוט, סגן נשיא בכיר לאזור במזה"ת בנובל אנרג'י.

בירן הוסיף: "בשנת 2015 יהיו לסין בארות נפט שיספקו 3 מיליון חביות ביום. ישנה אפשרות להגיע לסיטואציה של אי-שליטה אימפריאלית על הנפט, אלא שליטה טכנולוגית. המלחמות על גז ונפט הן נחלת העבר. לסין מאגרי פצלי נפט ופצלי גז עצומים, אבל הם זקוקים לטכנולוגיה אמריקאית. הביקוש של סין לנפט הולך וגדל למימדים שלא יאומנו. תארו לכם מה יקרה כאשר בסין יוסיפו מכוניות על האוכלוסיה, כיום יש שם רק 10 רכבים פרטיים על כל אלף סינים".

להורדת המצגת של בירן - לחצו כאן

בירול אמר בפאנל: "עולם האנרגיה משתנה מאוד. מדינות וחברות שלא יצליחו לקרוא את השינויים יפסידו, ומי שיצליח לקרוא את המשחק ולמצב את עצמו - ינצח. כבר ראינו מדינות, במיוחד בתחום הגז, שאינן מסוגלות לראות את השינויים וסופגות הפסדים כבדים. ישראל עוברת תקופה מאוד חשובה מבחינת הבנת שוק האנרגיה, במדינה עצמה ובאזור.

"ישראל אינה אי אנרגיה. כמה דברים על ההווה: משחק האנרגיה מכיל הרבה שחקנים ויש כמה מדינות שהיו יבואניות אנרגיה במשך שנים ועכשיו הן יצואניות, כמו ארה"ב וברזיל. כמה מדינות ישפיעו על השוק גם כצרכניות. המשקל שלהן בשוק האנרגיה יגדל, במיוחד במזרח התיכון. מפת האנרגיה משתנה, רק שליש מסחר הנפט מתקיים באסיה ואזור האוקיאנוס השקט. בעוד 15 שנה שני שליש מהמסחר יתרחש במזרח הרחוק, ולכן הקשר בין סין למזרח התיכון יתהדק.

"לרוסיה היה לקוח עיקרי לאנרגיה - אירופה, שם הביקוש לגז יחזור לרמות טרום המשבר רק ב-2020. לכן, רוסיה צריכה לחפש לקוחות חדשים, כמו סין ויפן. עם זאת, יש כמה דברים שלא משתנים ואני מצר על כך, כמו העלייה בפליטת הפחמן הדו-חמצני. זה לא רק עניין של התחממות, הורדת מעיל והמשך הלאה, אלא יש לזה המון השלכות אחרות כמו המלחת מי תהום וכו'.

"עוד עניין: במדינות רבות יש המון סבסוד של דלקים מאובנים, כמו במזרח התיכון וזה יוצר בזבוז של אנרגיה. זו סכנה לפיתוח אנרגיה בת קיימא. ועדיין, כל אדם חמישי בעולם - אין לו חשמל, במיוחד באפריקה והודו. זו בעיה מוסרית, וגם בעיה כלכלית".

בירול העריך כי הצמיחה בביקוש לאנרגיה בסין תדעך בעשור הבא, "ואז נתחיל לראות עלייה בביקושים מהודו. עוד פחות מ-20 שנה צריכת הנפט במזרח התיכון תגיע ל-10 מיליון חביות ביום, כך שהצריכה העצמית במזרח התיכון תהיה דומה לזו של סין. ייצור הנפט בארה"ב ישמש בעיקר את ארה"ב. ישנו גידול עצום מחוץ לארה"ב, בעיקר ביקושים באסיה ולכן המזרח התיכון עודנו ויישאר קריטי לשוק האנרגיה העולמי, למרות כל מה שקורה בארה"ב. המזרח התיכון יישאר שחקן עיקרי וחשוב מאוד לתת את המסר הנכון ליצרני הנפט במזרח התיכון על מנת להמשיך ולעודד השקעות".

ד"ר מורס הסכים שהמזרח התיכון יישאר מקור אנרגיה חשוב מאוד בעולם, אך לדעתו קרטל הנפט אופ"ק "כבר לא שחקן רציני. רוסיה וקנדה הופכות לשחקניות רציניות הרבה יותר. רוסיה משתמשת בנפט וגז ככלי לאסטרטגיה עולמית, אך סין התחכמה לה ומוציאה יותר כסף לחיפוש והפקה של מקורות אנרגיה. סין עוברת למרכז הבמה והביקוש לנפט בסין מואט וגם הביקוש לפחם. אני חושב שבסין יגיעו לשיא הביקוש בעשור הזה, וסין כבר השיגה את סין כיבואן הנפט הגדול בעולם".

מורס התייחס גם כן למהפכת האנרגיה בצפון אמריקה ואמר: "מדובר פה באתגר עצום שישנה את חוקי המשחק. העדויות מאתרי ההפקה מדהימות. ארה"ב תוסיף 4.5 מיליון חביות נפט ביום. ארה"ב הופכת למייצאת הגדולה ביותר וגם הגז הפך למאוד משמעותי לטבעה של הכלכלה האמריקאית. ייצוא גז מארה"ב לוקח חלק גדול יותר מאשר ייצוא של תוצרת חקלאית מארה"ב, וארה"ב תשיג את סעודיה בנוזלי גז ונפט עד סוף העשור".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני