גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עד גיל 38 נחליף 8-12 מקומות עבודה"

במושב שעסק בשינויים בשוק העבודה ושמירה על ריענון ההון האנושי, במסגרת ועידת ישראל לעסקים 2013, אמר שלמה מעוז: "אנחנו כאומת היי טק וכחברת מידע גורמים למצב שהעובד נתון לגישה תמידית של הבוס של החברה"

במושב שעסק בשינויים בשוק העבודה ושמירה על רענון ההון האנושי, ציטטה המנחה, עינב בן יהודה, סגנית עורכת "גלובס הערב", סקר שנערך באחרונה עבור גלובס ולפיו כ-50% מהעובדים במשק מרגישים שחוקים ו-40% מהתחלופה בכוח האדם בעבודה קשורים לשחיקה בעבודה. בנוסף, ציינה בן יהודה כי ארגון הבריאות העולמי מזהיר שהשחיקה בעבודה היא בין גורמי הסיכון לבריאות ולאיכות החיים.

במושב, שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים 2013, אמרה ד"ר שרון טוקר, ראש התכנית להתנהגות ארגונית בביה"ס רקנאטי, הפקולטה לניהול אוניברסיטת תל-אביב: "שחיקה היא בעצם תשישות, אך לא מדובר רק בתשישות פיזית, אלא גם בתשישות רגשית ומנטלית. צריך לחשוב על אנשי שירות שאנו מגיעים אליהם והם אפילו לא מרימים את הראש להביט בנו. שחיקה קוגניטיבית מתבטאת בקושי בריכוז, תחושה של ירידה בהישגים אישיים, דה-פרסונליזציה - תחושה שאני לא יכולה לראות את האדם שמאחורי הנתונים. יש קשר בין שחיקה למחלות אוטו-אימוניות, מחלות כמו סוכרת ומחלות לב".

הכלכלן שלמה מעוז, יו"ר Honline, ציין בין הסיבות לשחיקה האישית של העובד את הירידה בכוחם של גופים מרכזיים כמו ההסתדרות והוועדים ועלייה בכוחם של החוזים האישיים. מעוז: "אנחנו, כאומת היי טק וכחברת מידע, גורמים למצב שהעובד נתון לגישה תמידית של הבוס של החברה, של טכנולוגיות המידע. אין בארץ הפסקת צהריים, אנחנו עובדים מסביב לשעון, יש ירידה באיכות ובפריון העבודה ויש עלייה במחלות הקשורות לעבודת יתר ואכילה לא בריאה, במהלך השעות המממושכות של יום העבודה".

ניצב (בדימוס) אסתר דומינסיני, לשעבר מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי ומנכ"ל שרות התעסוקה, אמרה בדיון: "מדינת ישראל משלמת קרוב לארבעה מיליארד שקל בשנה בקצבאות לנכות מעבודה. אם נשאל מהן הסיבות העיקריות לשחיקה ופגיעה, אם נדבר במונח הרחב יותר של שחיקת ההון האנושי, נתבונן לא רק באלה שנמצאים בעולם העבודה, אלא באופי המשתנה של שוק העבודה, העובדה שאנשים אינם זוכים לתגמול המצופה, התיישנות היידע והפער הדיגיטלי.

"עולם התעסוקה משתנה והיידע מתיישן. אם המעסיק והמערכות הסובבות אינם מכשירים את העובדים ומחדשים יידע, אנשים נפלטים מהעבודה בסביבות גיל 50 ונותרים ללא הכנסות הולמות למרות היותם בגיל תעסוקה. הפגיעה היא גם בפריון ובתוצר של המדינה. זו אחריות של המדינה".

פרופ' נתנאל לאור, מנהל מרכז חוסן ע"ש כהן-האריס ומנהל המרכז לבריאות הנפש ע"ש בריל, שירותי בריאות כללית ונציג קרן מעגלים לטיפול בעובדי מקצועות שוחקים: "מדובר בקושי בניהול מערכות החיים. זה דומה להכרה בהפרעת 'פוסט טראומה', שנכנסה להגדרות הנכות והפגיעה הבריאותית בשנות ה-70, אחרי שהייתה מוכרת 150 שנה קודם. גם רופאים כירורגים סובלים משחיקה - 40% מהם מדווחים על תחושת שחיקה על פי מחקרים בארה"ב - והשחיקה אחראית בעקיפין למספר הטעויות והתביעות בעקבותיהן. רופאי משפחה סובלים משחיקה גדולה יותר בעקבות החלת חוק ביטוח בריאות ממלכתי. בקנדה, למשל, בדקו את העלייה בשחיקה אצל רופאי משפחה אחרי החלת חוק ביטוח בריאות, שמקנה לרופא 6-7 דקות לטיפול באדם בתור. החוק נקבע על פי קצב הטיפול, יכולת הקבלה של אנשים - אך לא מדדו את השחיקה שממנה סובל הרופא עצמו".

דליה נרקיס, יו"ר חברת מנפאואר ישראל ומנהלת אגן הים התיכון במנפאואר: "כ-70% מהעובדים נמצאים בעמדת מחפשי עבודה, מדובר בחיפוש בכל מיני רמות. יש חיפוש באופן אקטיבי מתוך כורח או מתוך רצון לבדוק מה מצבי בשוק. אין ספק שהנתון הגבוה הזה קשור לשחיקה, בין אם מדובר בשחיקת היידע או העניין בעבודה ובין שמדובר ברצון לשיפור תנאים".

נרקיס הוסיפה: "על פי מחקרים בעולם, עד גיל 38 נחליף בין 10 ל-14 מקומות עבודה. בארץ צריך לדבר על 8-12 מקומות, בהפחתת שנות הצבא. תחשבו איזה תעצומות נפש נדרשות לעובד כדי להתמודד עם הדינמיות הזו, אנו זקוקים ליכולת התמודדות עם הרבה מאוד עומס רגשי".

דומנסיני הוסיפה: "נושא הבטיחות בעבודה מוזנח על ידי מעסיקים בארץ ויש לכך השפעות קשות על שחיקתו ועל בריאותו של העובד. יש מדינות בהן מוטלים על המעסיק פיקוח וקנסות בתחום זה. נושא נוסף שיש להזכירו הוא עניין העובדים הזרים, שיצר שתי תופעות: 1. ירידת השכר של כלל העובדים במשק, ו-2. מחסור בהכשרת עובדים לעבודות שניתן לקנות בהן כוח עבודה זול.

"בנוסף, הייצוג הבלתי מספיק של אוכלוסיות כמו הערבים והחרדים, אך גם של נכים, שאינם משולבים מספיק בשוק העבודה. יש כיום 245 אלף מובטלים - 75% מהם בפרקי זמן ארוכים, עם נתוני השכלה נמוכים. במקום לתמוך במובטלים המבקשים לקבל הכשרה מקצועית, נוצר אבסורד שמובטל המבקש לצאת להכשרה מקצועית, ניזוק בדמי האבטלה במקום שיקבל תמריץ".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט