גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"איימו עליי שאם לא אצטרף למבצעים, יפנו את הספרים מהשולחנות"

רחלי אידלמן, מו"לית הוצאת שוקן, שנבחרה בפעם השמינית לתפקיד יו"רית התאחדות המו"לים בישראל, מדברת בראיון ל"גלובס" על מאבקה לקידום חוק הספרים שייכנס לתוקפו בפברואר הקרוב ועל הקשר המשפחתי שמשמש לה לרוב לרועץ

רחלי אידלמן חוזרת לתפקיד שאותו היא מכירה כמעט כמו תפקידה הקבוע - המו"לית של הוצאת שוקן הוותיקה. החודש היא נבחרה בפעם השמינית לכהן כיו"רית התאחדות המו"לים בישראל.

"היו גם פעמים שלא רציתי להיבחר", היא אומרת בראיון ל"גלובס". "היו שנים שחשבתי שמיציתי ואין לי מה לתרום. עכשיו יש דבר חשוב. אז קיבלתי את ההצעה".

הדבר החשוב שאליו היא מתכוונת, הוא כמובן חוק הספרים שייכנס לתוקף בפברואר הקרוב, ובו תולים תקוות רבות ברוב הוצאות הספרים בארץ. חוק המחייב שמירה על מחיר קבוע לספר ישראלי בשנה וחצי הראשונות לצאתו לאור, וקובע שיעורי מינימום לתמלוגים לסופר ישראלי.

בשולי החוק קיימת הנחה שאם יתבטלו המבצעים על ספרים חדשים, הרשתות יהיו נדיבות יותר במו"מ כלפי המו"לים ולא יתבעו הנחות של 70%.

אידלמן: "אין שם מילה על זה. יכול להיות שהרשתות ינסו לתבוע הנחות גדולות, אבל זו ההזדמנות של המו"לים לעמוד על שלהם - שתהיה הנחה מינימלית".

גם קודם הם יכלו לעמוד על שלהם.

"קודם הם פחדו שגורם גדול (צומת ספרים או סטימצקי - י.מ) יפסיק לקנות אותם".

- ועכשיו הם יותר חזקים?

"כן, בעזרת החוק, כי גם הממשלה מעוניינת בהצלחתו".

- כלומר שאם הרשתות ידרשו הנחה של 70%, הממשלה תפעל להגבילן.

"היא בוודאי תדאג לכך שהסדר בתחום יחזור על כנו. אם יהיה פה ניסיון מצד הרשתות להרוויח מכל החגיגה הזו, עם הנחות שאין בשום מקום בעולם, ולהשאיר את המו"לים באותו מצב שהיו קודם, אני מניחה שהממשלה לא תהיה אדישה לזה.

"גם בצרפת, כשהחוק יצא ב-1981, היו ניסיונות לקעקע אותו, אבל הממשלה דאגה שהחוק ייכנס. היא אכפה אותו".

- היו גורמים שניסו לטרפד את החוק, בוודאי במתכונתו הנוכחית, כמו "צומת" וכנרת זמורה. זה לגיטימי בעינייך?

"זו מדינה דמוקרטית, אבל אני לא בטוחה ש'צומת' נגד החוק אלא כנרת, שנבנתה על הבעלות הצולבת והייצוג ברשת. יכול להיות שהיא חושבת שזה לא לטובתה. לדעתי, בעוד שנים זה יהיה גם לטובת 'צומת' וגם לטובת 'כנרת'.

"בסך הכול, גם כנרת נלחצת למכור את הספרים שלה במחיר נמוך. יכול להיות שכבר עכשיו גם הרשתות סובלות מבחינת הרווחיות שלהן. בצרפת מחקר של משרד החינוך, 30 שנה אחרי שהחוק הוחל, הראה שמחירי הספרים לצרכן ירדו, כמות המו"לים עלתה ונפתחו המון חנויות פרטיות חדשות".

- אבל פה המחירים יעלו.

"אם אתה משווה למחירי המבצעים, אבל הרי אלו מחירים לא רציונליים. מי שנהנה ממחיר המבצע, נהנה ממחיר שלא מגיע לו, כי זה גרם לאנוס את המו"לים לתת הנחות כאלה שהפכו עסקים אלו למפסידים לאורך זמן".

המו"לים לא הפכו לרמי לוי

שוקן הייתה מההוצאות המעטות שלא נגררו למצעד המבצעים ("4 ב-100"). היום אידלמן מרגישה שבחרה נכון: "זה לא היה מו"מ מסחרי רגיל. הרשתות פשוט הורידו הוראות למו"לים ואלו נשברו. לא היה פשוט לעמוד נגד זה. התייחסתי לעניין בצורה כלכלית, וההשקעה הרי חייבת להתכסות. איימו עליי שאם לא אצטרף למבצעים, יפנו את הספרים מהשולחנות, ואוטומטית אפסיד את כל הקנייה האימפולסיבית.

"המו"לים האחרים חשבו שאם הספרים שלהם לא יהיו על השולחנות, יהיו שם ספרים של אחרים. הם נכנסו לסחרחרה הזו. ההנחה שכדאי לי להוריד את המחיר, הוכחה כלא נכונה. הסתכלתי כל השנים על המתחרים ואמרתי, 'אם הם צודקים, הם אמורים להפוך להיות רמי לוי'. הם לא הפכו לרמי לוי. המצב רק הלך והורע".

- שוקן הפסידה בשנים האחרונות?

"אני חושבת שכל המו"לים הפסידו בשנים האחרונות. כולם. אחרת לא היינו מצליחים לשכנע את הממשלה להחיל את החוק הזה".

הוצאת שוקן הוקמה בברלין ב-1931 בידי שלמה זלמן שוקן, איש עסקים בולט, שקנה עבור בנו, גרשום, את עיתון "הארץ". גרשום היה המו"ל של העיתון במשך 50 שנה וזוהה עם גישתו ואופיו.

היום נמצאת אידלמן בשוקן בתפקיד ששימש סבה עד מותו. בעשור שבין מותו להתמנותה לתפקיד, אביה גרשום שימש גם כמו"ל ההוצאה לצד עבודתו העיקרית ב"הארץ".

"התרומה שלו לעיתונות בארץ הייתה מכרעת", אמרת אידלמן. "הוא היה בלתי מתפשר ולא הסכים להכניס דברים יותר זולים כדי למכור יותר עותקים".

- מה דעתך על עיתון "הארץ" היום, כשאחיך עמוס הוא המו"ל?

"אחי הולך בדרך אחרת. הוא שונה מאבא. הוא יותר מנהל ונותן סמכויות לעורכים, בעוד שאת אבא שלי העריכה עניינה יותר מהעסק".

שוקן, כמו הוצאות אחרות בארץ, דוגמת זמורה, מודן ומטר, היא מעין עסק משפחתי. המשפחתיות קיימת גם כיום, כאשר בתה של אידלמן, ד"ר יעל הדר, משמשת כמנכ"לית ההוצאה. במקרה של משפחת שוקן, גם "הארץ" נשאר במשפחה.

- יש שיראו בכך בעייתיות, שהקידום הוא על בסיס משפחתי ולא בהכרח מקצועי.

"אספר לך משהו. כשהתחלתי לעבוד פה, הצעתי לתרגם ספר שנקרא "תיאוריה מיקרו כלכלית" שכתב פרגוסון. יוסף הרמן היה אז המנהל והוא אמר לאבא: 'אל תשמע לעצות שלה כי הספר מלא סימנים מתמטיים ומבחינה טכנית אי אפשר לסדר אותם בישראל ורק נפסיד כסף'.

"לאחר זמן שעבדנו שנינו, הרמן בא לאבא ואמר 'או אני או היא'. הוא הרגיש שתפסתי את העסק והיה מאוים קצת.

"אבא קרא לי ואמר שהרמן עובד כבר 40 שנה אצלו, אז אני צריכה ללכת. אמרתי לו שאין בעיה. כבר עבדתי קודם במשרד מבקר המדינה וכתבתי ביקורות על בנקים ועל חברות ממשלתיות ואני אמצא את מקומי. אחרי 10 ימים פגשתי את אבי בתל-אביב. הלכנו ברחוב, שנינו כועסים האחד על השני, אמרתי לו: 'לא אכפת לי שאתה מפטר אותי. אבל תדע שאם אתה מפטר אותי, אתה מפטר גם את משפחת שוקן מההוצאה, כי בדור שלי אף אחד אחר מהמשפחה לא ימשיך. בסוף נשארתי. הוא עשה את החשבון".

- ומה באשר לספר הכלכלה?

"אמרתי בהוצאה שיש לי הצעה: 'את הספר שאתם לא רוצים, אני אתרגם, ותוך כדי זה אלמד איך לייצר את הסימנים מבחינה טכנית. אם הוא יצליח, תשלמו לי עבור התרגום, ואם לא, זה עליי. ובינתיים אשב בספריות חצי שנה בשביל לתרגם אותו וככה לא אפריע למנהל'. אמרתי ועשיתי".

- ומי שילם בסוף על התרגום?

"הם שילמו, בטח ששילמו. הוא הודפס בכמה מהדורות, נכנס לכל האוניברסיטאות. אז זה ה'נפוטיזם' אצלנו במשפחה. אני מוכנה להישפט על הקטלוג של הספרים שלי. מעבר דורות במשפחות זה לא דבר פשוט".

- יש לחץ סביב הקשר המשפחתי?

"אני לא הרגשתי שום לחץ, אבל הפריע לי בהתחלה שהסופרים היו הולכים לאבא, ל'הארץ', כדי להציע את הספרים ואבא היה אומר 'היה אצלי זה וזה ורוצה להוציא ספר, אז קבלי את הספר שלו'. אז אמרתי לו שנדמה לי שאני המו"ל. היה לי מזל שלא ישבנו באותו משרד".

עוד כתבות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה פה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

"הכרנו על האוטובוס לבקו"ם ומאז לא נפרדים": מייסד Wiz על הצוות שלא מפסיק להפתיע

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט