גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקבלה עתירת אדם טבע ודין נגד תמ"א 38 בר"ג

המשמעות של הפסיקה היא שכל הפרויקטים שתוכננו על בסיס התוכנית שהתירה צפיפות מוגדלת, וטרם קיבלו היתר בנייה, יצטרכו לשוב אל שולחן התכנון

מכה קשה ליזמים ברמת-גן שקידמו תוכניות של תמ"א 38 על-פי התיקון השני שמתיר הריסה ובנייה מחדש. בית המשפט המחוזי בתל-אביב, בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים, קיבל היום (ב') את עתירתם של אדם טבע ודין וניר שלו כנגד יישום תוכנית רג\מק\340\ג\30\א\1 בעיר רמת-גן, המתייחסת להגדלת צפיפות בפרויקטים של תמ"א 38 על-פי התיקון השני (הריסה ובנייה מחדש).

המשמעות של הפסיקה היא שכל הפרויקטים שתוכננו על בסיס התוכנית שהתירה צפיפות מוגדלת, וטרם קיבלו היתר בנייה, יצטרכו לשוב אל שולחן התכנון ולהנפיק תוכנית חדשה כדי להוציא את הפרויקט לפועל.

עוד על-פי פסק הדין, שגורמים בתחום מגדירים כלא פחות מ"רעידת אדמה" בתחום, גם היתרים שניתנו בשנה האחרונה ככל הנראה לא יהיו תקפים, משום שהשופט קבע כי התוכנית כולה איננה בתוקף. במקרה כזה ייתכן שהעירייה תעמוד בפני גל תביעות של יזמים שכבר קיבלו היתרים ושילמו אגרות, וכעת לא יוכלו לממשם.

בפסק הדין קובע השופט מאיר יפרח כי אין לקבל את גישת ועדת הערר עליה הוגשה העתירה, וכי תוכנית רג\מק\340\ג\30\א\1 תבוטל.

עיקר פסק הדין מתייחס להיעדרותה של חוות-דעת בכתב מטעם מהנדס עיריית רמת-גן הנוגעת להשפעת התוכנית על מוסדות הציבור, התשתיות ועוד.

"חוות-דעת המהנדס נועדה, בין השאר, לשתף את הציבור בשיקולים השונים אשר בעטיים סבור המהנדס כי יש לאשר את התוכנית נוכח דיות השטחים הפתוחים, התשתיות ומוסדות הציבור. אין צורך לומר שבכך גם מושגת מטרה נוספת - פיקוח ובקרה על החלטות הוועדה במסגרת מדיניות הבלמים והאיזונים", כך על-פי פסק הדין.

עוד הוסיף השופט יפרח כי ספק אם הוועדה המקומית, כמו גם ועדת הערר המחוזית, היו מוסמכות לדון בנושא זה מלכתחילה, וזאת - שוב - משום שלא הוגשה כל חוות-דעת בכתב.

השופט אף העלה תהייה מדוע במרוצת החודשים הארוכים מאז פגה התוכנית הקודמת, ובמהלך הדיון בוועדת הערר המחוזית, לא נדרש מהנדס העיר להגיש את אותה חוות-הדעת בכתב.

"חוות-דעת כתובה חייבת להיערך", סיכם השופט וקבע: "לא הוגשה מעולם חוות-דעת שכזו, ולכן פרסום התוכנית למתן תוקף - לאו פרסום הוא. הוגש מכתב שאין בינו לבין חוות-דעת ולא כלום".

לפסק הדין יש משמעות גדולה לתחום התמ"א 38 בעיר רמת-גן. קביעתו של השופט כי היעדר חוות-הדעת מבטלת את אישור התוכנית מלכתחילה מעמיד את כל התנהלות הוועדה המקומית מאז דצמבר 2012 בסימן שאלה - וכך גם את ההיתרים שניתנו מאז מכוח התוכנית, שכאמור איננה בתוקף.

משמעות נוספת לפסק הדין האמור, שלא ניתן להתעלם ממנה, היא עיכוב משמעותי בחיזוק מספר רב של מבנים ישנים ברמת-גן.

"עיריית רמת-גן התנהלה ברשלנות כאשר נתנה היתרי בנייה מכוח תוכנית שאינה קיימת"

עו"ד רועי ברזילי, חבר מועצת עיריית רמת-גן, שהתנגד לאישור התוכנית עוד בשלביה המוקדמים והיה בין אלה שהגיש את הערר לוועדת הערר המחוזית, אמר הערב בעקבות פסק הדין כי "החלטת בית המשפט היא בשורה. לא עוד הגדלת צפיפות ללא כל ביקורת ובקרה.

"מערכת התשתיות הציבוריות בעיר רמת-גן כבר היום לא מוסגלת לתת מענה לצרכים הנובעים מתוספות הבנייה מכוח התוכניות הקיימות. טוב עשה בית המשפט שבהחלטה אמיצה ואיתנה קבע נורמה למהי חוות-דעת וכיצד יש לאשר תוכניות בנייה.

"עיריית רמת-גן התנהלה ברשלנות כאשר נתנה היתרי בנייה מכוח תוכנית שאינה קיימת. צר לי על אותם יזמים ותושבים שהסתמכו על דברים אלה. כולי תקווה שמעתה תיכון ודאות תכנונית בשקיפות, שבאמצעותה ניתן יהיה להגשים יעדים תכנוניים נאותים".

מעיריית רמת-גן נמסר כי "בשבוע שעבר, עוד בטרם החלטת בית המשפט, אישרה הוועדה המקומית בראשותה של עו"ד אביבית מאור-נמרודי, בישיבתה הראשונה מיום 1.12.13, את מסמך המדיניות החדש, על-פי הנחיית ראש העיר, ישראל זינגר, שנועד להפחית ולצמצם את הצפיפות בעיר.

"במקביל, אנו פועלים במרץ לקידום תוכנית מתאר עירונית אשר תחלק את העיר לרובעים ותקבע זכויות בנייה, מספר קומות, מספר יחידות דיור, קווי בניין ופרמטרים תכנונים נוספים, כגון שטחים ירוקים, תשתיות, תחבורה, מבני ציבור וכו'. כמו כן, נקדם בהקדם תוכנית תמ"א 38 בהסתמך על חוות-דעת כאמור".

עו"ד מאור-נמרודי הוסיפה כי "לכל אורך מסע הבחירות שלנו אמרנו שנבדוק את נושא הצפיפות ונקשיב לתושבי העיר. כבר בישיבה הראשונה של הוועדה החלטנו על הקטנת הצפיפות בפרויקטים במסגרת מדיניות זמנית עד למתן חוות-דעת שלמה ומגובשת שכבר התחילו לעבוד עליה, כאשר המטרה הסופית היא גיבוש תוכנית מתאר לעיר.

"בית המשפט ביטל כעת את התוכנית, וכעת נבחן את כל הבקשות שהוגשו להיתר על בסיס איזו תוכנית ועל-פי איזה סל זכויות הוגשה הבקשה. אני מקווה שחלק מההיתרים יוכלו לעבור".

"בית המשפט לא שקלל בהחלטתו את מידת הנזק שייגרם לציבור"

אברהם ללום, עו"ד שותף במשרד עו"ד עמית-פולק-מטלון ויועץ משפטי של אגוד חברות תמ"א 38 בלשכת המסחר, ביקש להגיב גם הוא על פסק הדין ואמר: "המחוקק והציבור רוצים ומעוניינים לקדם פרויקטים המבוססים על תוכנית תמ"א 38,. מכל הסיבות המוכרות, עיריית רמת-גן חרטה על דגלה להוביל ולקדם את מהפכת ההתחדשות העירונית.

"יחד עם זאת, נוסף על החסמים ה'טבעיים' שממילא יש להתגבר עליהם, מגלים העוסקים במלאכה מדי יום כי קיים חסם נוסף. אין צורך להוסיף בדבר חובתה של הרשות לשמור על הבטחה שלטונית. ההלכה מחייבת את הרשות להפעיל את הסמכות באופן הוגן וסביר.

"מעבר לכך, אין חולק על כך שתושבי העיר רמת-גן וחברות העוסקות בקידום פרויקטים המבוססים על התוכנית, הסתמכו על התוכנית, תוך ציפייה לגיטימית בעקבות הבטחה שלטונית. מדובר על סמכות המבוססת על נורמות כלליות ולא נורמות אינדיבידואליות בהקשר הזה.

"החלטה על ביטול התוכנית, באופן שהתוכנית לא תחול על בקשות להיתר שהוגשו זה מכבר ועל פרויקטים שנמצאים בשלבים מתקדמים, כשמדובר על פרויקטים שללא ספק יש בהם כדי לעורר את ההסתמכות של תושבי העיר רמת-גן ושל יזמים ומקנות להם זכויות - תביא לפגיעה באמון הציבור.

"לאור החלטת בית המשפט נראה כי ייגרם נזק שיש בו כדי לגרום לפגיעה מהותית בטובת הציבור. נראה כי בית המשפט לא שקלל בהחלטתו את מידת הנזק שיגרם לציבור כתוצאה מביטול התוכנית, לעומת הזנק שיגרם לאזרח שהסתמך הסתכמות לגיטימית על ההחלטה שכבר התקבלה".

העתירה, עליה דווח לראשונה ב"גלובס" בחודש ספטמבר האחרון, הוגשה על-ידי אט"ד וניר שלו, תושב רמת-גן, לאחר רצף אירועים ארוך הנוגע לתוכנית האמורה.

בתחילה היו אלה 3 עררים שהוגשו כנגד התוכנית על-ידי חברי מועצה, ביניהם גם עו"ד רועי ברזילי, ונידונו בוועדת הערר המחוזית. לאחר שנדחו העררים על-ידי הוועדה, והושגה פשרה הקובעת כי התוכנית תהיה בתוקף למשך שנה אחת בלבד ולאחריה תגבש העירייה תוכנית מקיפה לעיר, הוגשה בקשה לדיון מחדש בערר. בקשה זו נדחתה, ולכן הוגשה בסופו של דבר עתירה מינהלית בנושא, שהיום כאמור התקבלה על-ידי בית המשפט.

עד כה עיכב הנושא עשרות בקשות להיתר במסגרת פרויקטים של תמ"א 38 ברמת-גן, וכעת, כאמור, עיכוב זה רק יחריף אם לא יבטל כליל פרויקטים שונים בעיר.

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה