גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בכל מדינה שחוותה בועת נדל"ן נטען שיש חוסר בהיצע"

במפגש "כלכלה על הבר" אמר פרופ' קין: "אנו שוב נמצאים בעולם של עליות מחירים בנדל"ן בעולם, ולכן נחווה עוד נפילה. כדי לשנות צריך שינוי פוליטי"

"החוב של המגזר הפרטי גדל בימים אלה כך שמחירי הנכסים עולים, עד הנפילה. עתה, לאחר שנפלו 40% מהשיא אנשים לוקחים הלוואות והמחירים מתחילים לעלות שוב. כדי לפרוץ את הלופ הזה עלינו לשבור אותו. כדי לעשות את זה צריך שינוי פוליטי, כי רבים מרוויחים מהמצב הקיים". כך אמר הכלכלן בעל המוניטין העולמי פרופסור סטיב קין במפגש "כלכלה על הבר" של "גלובס". קין הוסיף ואמר כי "אנו שוב נמצאים בעולם של עליות מחירים בנדל"ן בעולם, ולכן נחווה עוד נפילה. כדי לשנות צריך שינוי פוליטי". לאלו שניסו להרגיע את עצמם ולהוציא את ישראל מהניתוח שלו, משום ש'אצלנו יש חוסר היצע ולא בועה', אמר קין: "בכל מדינה בעולם שחוותה בועת נדל"ן נטען בהתחלה שיש חוסר בהיצע והוא שגורם ומסביר את עליית מחירי הנכסים".

פרופ' סטיב קין, אשר הגיע לישראל מארה"ב כאורח ועידת ישראל לעסקים, של "גלובס", השתתף במפגש חגיגי של "כלכלה על הבר" שהתקיים כחלק מוועידת ישראל בבר הרוטשילד 12. אחרי הרצאתו התקיימה הופעה של הצמד MAYA JOHANNA & SUN TAILOR. הוא דיבר על הקשר ההדוק שבין אופן התנהלות הקפיטליזם והמערכת הבנקאית הנוכחית להיווצרותן בועות נכסים ופקיעתן, דרך התפחת החוב הפרטי לרמות מינוף גבוהות. לדבריו התמונה אינה אופטימית והשינוי המיוחל עוד רחוק.

"אני פרופסור לכלכלה אבל רואה את הענף הזה כשטויות. לדעתי שיווי המשקל והאיזון של הכלכלנים זה שטות. זה העניין עם הקפיטליזם. המהות אינה שיווי משקל אלא שינוי. אני פועל אחרת", אומר קין שלאורך שנים מוביל מחשבה אחרת, שהוכיחה את עצמה קודם למשבר הכלכלי החריף של 2008, כשקין נמנה על המעטים שהתריעו מפניו מבעוד מועד.

מבחינת קין הדגש בהקשר זה טמון בחוב הפרטי. "השמעתי את האזהרות שלי. הכלכלנים התעלמו ממני לחלוטין בזמן שעיתונאים והציבור הקשיבו לי. אחד הממצאים המעניינים ביותר שלי היה שאלו שיכולים לעשות את החישובים החשבונאיים התעלמו מהתשובה הנכונה. אני דיברתי על כך שרמת החוב הפרטי חשובה, נהגי המוניות השתכנעו ואילו האחרונים להשתכנע היו הכלכלנים".

אחד הכשלים המרכזיים לדידו של קין נובע מפעילות הבנקים שיוצרים כח קניה עודף אצל הצרכן, ויוצרים בכך מהלך של עליות שערים שמוביל לבועה, פקיעה ונפילת מחירים. כל זאת באמצעות כך ש"הבנקים יוצרים כסף באמצעות יצירת חוב". הוא הוסיף ואמר כי ההלוואות הנינג'ה (כינוי שניתן להלוואות שניתנו בתנאים רופפים מאוד - נינג'ה באנגלית - ראשי תיבות של בלי הכנסה, בלי עבודה, בלי נכסים, בהתייחס ללווים) - הן "מקור הרע והיו פשוט הונאה".

לדבריו של קין, הקפיטליזם סוטה רבות בגלל הקלות בעשיית כסף. "הבנקים לאורך זמן מעודדים לקיחת עוד כסף, כי הם גובים על זה עוד ריבית ומגדילים את הרווח. אבל, משום שאין שליטה על זה הבנקים תמיד ירצו להלוות יותר מאשר השוק יכול לספוג וזה יוביל לעליית מחירים, בועה ונפילה".

עוד אמר כי "הסיכון המוסרי נמצא לא אצל הלווה אלא אצל המלווה, שלו יש הרבה יותר ידע ומשאבים". לאור זאת, הוא מציין, על מנת למנוע מעוד בועות לקרות - ובאופן שרלבנטי גם לקורה אצלנו, אגב שינויים שחלו בשוק המשכתנאות בשנים האחרונות - "יש להגביל את שיעור המינוף להלוואות לרכישת נכסים". לדבריו, "עלינו לעצור את המחזור אבל הדגש בשנים האחרונות היה על שיקום המערכת הפיננסית... כיום הכח של הבנקים אדיר".

פרופ' קין הוא מהכלכלנים החשובים בעולם, ונמנה על קבוצה מצומצמת של 12 כלכלנים שחזו את המשבר הפיננסי והתריעו מפניו. אין זה המשבר הראשון שקין התריע מפניו - קין חזה גם את התפוצצות בועת ההיי-טק ואת משבר החובות הריבוניים של אירופה.

כפרופסור לכלכלה ומימון באוניברסיטת סידני, הוא ידוע כמבקר חריף של התאוריה הכלכלית כשהוא מציע פתרונות רדיקליים, בהם הלאמה של בנקים ומחיקה של חובות בעייתיים למגזר הפרטי. לשיטתו, יחסי חוב לאומיים מול התמ"ג, הם שורש המשבר הכלכלי. הוא מזהיר כי אם ההנהגה הפוליטית תבחר להתמודד עם המשבר הכלכלי באמצעים מוכרים, הרי שהעולם עומד בפתחו של מיתון קשה וגלובלי שעלול להמשך שני עשורים לפחות ויידרש למאיץ אדיר כגון מלחמה בהתחממות הגלובלית או מלחמה גדולה נוספת, על מנת לשבור את המחזור הנוכחי.

קין זכה בפרס Reverve, של Real-World Econimic Review ביחד עם הפרופסורים, נוריאל רוביני מאוניברסיטת ניו יורק, ודין בייקר מהמרכז למחקרים כלכליים ומדיניים על שהתריעו באופן המהיר והמשכנע ביותר על האסון הכלכלי המתקרב.

פרופ' קין התייחס גם לשוק הנגזרים ואמר כי "הם מנסים לעשות את הבלתי אפשרי. לא ניתן לבטל את הסיכון. שוק הנגזרים דווקא מגדיל את התשלום הכולל בעת התממשות הסיכון ולכן, לדעתי, יש להקטין את הגידורים רק למי שיש לו קשר ישיר לנכס הבסיס".

בתשובה לשאלה מהקהל מה היה עושה אחרת אם היה יו"ר הפדרל רזרב (נגיד הבנק המרכזי האמריקני) במקום בן ברננקי, אמר קין כי "הייתי מלאים את הבנקים ומוחק חצי מהחובות. אם בוחנים את ההיסטוריה שהחלה בחברה השומרית, רואים שהם הבינו שאם החוב לא יישמט מעת לעת כולם יהיו עבדים. לכן פעם ב-49 או בעת חלופת המנהיג החוב נמחק. החברה העתיקה ידעה ליישם זאת. להם הייתה יותר חוכמה מאיתנו".

פרופ' קין ביקר בחריפות את ברננקי, וציין כי ארה"ב יצאה מהשפל הגדול של המאה שעברה, שלמעשה כלל שני משברים, הודות לגידול החד בהוצאות ובחוב הממשלתי בשל המאמץ האדיר של מלחמת העולם השנייה והמלחמה בנאצים ובפשיזם. לדבריו מהלך שכזה מסייע להקטנת החוב הפרטי ופותר בעיות. "לדעתי המחירים שבו לעלות והמשבר יקרה שוב. בשנות השלושים של המאה הקודמת השפל הסתיים במלחמת העולם השנייה - בשל הגדלה של ההוצאות הממשלתיות בשיעור אדיר, שהביאה להקטנה החוב הפרטי".

לגבי המטבע הדיגיטלי ביטקוין, אמר קין כי: "הדבר הטוב ביותר שקרה לביטקוין זה קפריסין ששם אנשים גילו שהכסף אינו מובטח. המכשלה העיקרית בביטקוין היא היצע מוגבל, אבל, אלי פנו כבר שתי חברות שרוצות ליצור תחרות לביטקוין, וזה אומר שלדעתי זו תהיה בועה, אבל בועה שאנשים עוד יעשו בה רווח למשך זמן"

בוועידה עצמה השתתף קין בפאנל במסגרתו האיר נקודה נוספת, כשאמר ביחס למדיניות הצנע כי "זו מדיניות רעה, מתכונת בטוחה לקריסת הכלכלה. רמות החוב הציבורי יוצאות דופן באופן חריג וגם בחוב הפרטי המספרים מפחידים ואין ספק שיש כאן בועה. הרצון להקטין חוב בקצב מהיר מדי גורם בהכרח לירידה בתעסוקה וכתוצאה מכך לירידה בתוצר - וזה לא טוב. ההתאוששות המרשימה של ארה"ב נוצרה לאוו דווקא בגל הצנע, אלא בגלל מינוף מחדש. צריך להתמקד בהפחתת החוב הפרטי ולא החוב הציבורי, אחרת, נהפוך ל'יפן 2'".

עוד כתבות

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר