גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוסט-מורטם לכהונת לדור: כל כישלונותיו באכיפה הכלכלית

המצמוץ בפרשת ורמוס-פסגות, הפיאסקו בתיק נגד עו"ד וינרוט, הכישלונות בפרשות "הדסק הצרפתי" ו"הדסק הרוסי" בבנק הפועלים, עסקת הטיעון עם גאידמק ■ בקהילה המשפטית טוענים כי לדור קיבל החלטות לא מידתיות

בניגוד לנחישות הבלתי מתפשרת שהפגין פרקליט המדינה היוצא, משה לדור, בתחום המאבק בשחיתות השלטונית, דווקא בתחום האכיפה הכלכלית הוא מצמץ, בפרשה שהסעירה יותר מכל את שוק ההון והזירה הכלכלית-משפטית.

פעמיים לדור מיצמץ ברגע האחרון, בשתי פעימות הקשורות לפרשה: פעם אחת כשקיבל החלטה שנויה במחלוקת לוותר לתאגיד פסגות על האישומים הפליליים בתמורה לתשלום כופר בסכום דמיוני של 150 מיליון שקל, כאילו לא היה פרקליט המדינה אלא הממונה על הכנסות המדינה; ופעם שנייה, כשהחליט ללכת להסדר סגירת תיק עם רועי ורמוס, מי ששימש מנכ"ל בית ההשקעות ואחד מכוכבי שוק ההון והעיתונות הכלכלית, והודח מתפקידיו, במסגרת הסדר הכופר שנעשה עם פסגות.

ורמוס נחשד, וכמעט הועמד לדין, בעבירות חמורות של תרמית בני"ע וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות בחשבון הנוסטרו של פסגות ניירות ערך. יחד איתו נשקל גם הליך פלילי נגד פסגות כתאגיד, ואולם קרן אייפקס שהייתה במגעים לרכישת פסגות ב-2010, ביקשה לקבל מהפרקליטות הכשר לתאגיד, בדמות הסרת העננה הפלילית מעל ראשו. ההחלטה להימנע מהליכים נגד התאגיד הייתה כפופה לכמה תנאים, ובהם תשלום כופר של 150 מיליון שקל וכן העברת ורמוס מתפקידו. בדיעבד טענה הפרקליטות כי לא חייבה את אייפקס להדיח את ורמוס, אלא רק נקבה בתנאים, בהתמלאם, תסכים להתחייב שלא להעמיד לדין את התאגיד במסגרת הפרשה.

בנוגע להסדר שנחתם עם ורמוס, שבמסגרתו הוחלט ביולי 2013 שלא להעמידו לדין בתמורה לתשלום של חצי מיליון שקל והתחייבות שלא לתבוע את הפרקליטות על אובדן הכנסות, הודה לדור בחוגים סגורים כי אפשר שהפרקליטות הקלה עם ורמוס יתר על המידה. זאת, בין היתר נוכח הראיות שהיו בידי הפרקליטות - הקלטות השיחות שערך ורמוס עם הכפופים לו, שמהן ניתן להבין שהיה מודע לתרמית הנוסטרו שנרקמה. מנגד, נשמעו מקרב עורכי דין המתמחים בעבירות צווארון לבן גם קריאות הפוכות, ולפיהן הפרקליטות דווקא הכבידה את ידה על ורמוס, רדפה אותו, וגדעה את מסלול הקריירה שלו - על בסיס מה שהתברר לבסוף כלא-כלום.

לא רק בפרשת ורמוס-פסגות ספג לדור, ועמו הפרקליטות כולה, ביקורת על המדיניות הננקטת בתחום האכיפה הפלילית בעבירות צווארון לבן. ביקורת כזו הושמעה גם סביב החלטה, בשלהי 2009, להעמיד לדין את עורך הדין הבכיר, ד"ר יעקב וינרוט, על מתן שוחד לאיש רשות המסים, שוקי ויטה. האישום נגד וינרוט הסתיים בפיאסקו לפרקליטות, אף שזו ניסתה להיאחז בכך שהשופט גלעד נויטל זיכה את וינרוט מחמת הספק ולא זיכוי מלא. קביעותיו של בית המשפט העליון בנוגע לעבירת הפרת אמונים, בערעורו של ויטה על הרשעתו, שימשו את וינרוט בהמשך כדי לחלץ את השר אביגדור ליברמן מעבירה זו, בבית משפט השלום.

"ישר אבל לא מידתי"

לדור תואר בידי סנגורים שונים כ"איש ישר, אבל לא מידתי", כפרקליט שאינו רואה לנגד עיניו את הכוח העצום שיש בידיו כמי שעומד בראש הפרקליטות, מה שגורם לו לקבל החלטות לא מידתיות בדמות העמדה לדין. פרקליט המדינה עצמו דוחה את התיאור הזה, ומעריך את החלטותיו כראויות ומאוזנות. הוא מאמין שסגנונו האישי גורם לו להיראות לעתים עוצמתי ודורסני, כשהוא נלהב ונסחף בהצגה נחושה של עמדת התביעה. ואולם במהות, ההחלטות אם להעמיד לדין - המתקבלות ברוב מוחלט של המקרים על דעת אנשי הפרקליטות השותפים לטיפול בתיק - הן, לדידו, הכרעות ראויות ומידתיות.

בעקבות הכישלונות שנרשמו לפרקליטות בכמה תיקים כלכליים נוספים, ובהם שורת הזיכויים הארוכה בפרשות "הדסק הצרפתי" ו"הדסק הרוסי" בבנק הפועלים, כולל עסקת הטיעון שבה הסתיים בקול ענות חלושה כתב האישום נגד ארקדי גאידמק - שיגר לדור בפברואר 2012 מכתב לכלל הפרקליטים בפרקליטויות, וניסה להסביר את המהלכים. פרקליט המדינה ביקש שידי התביעה לא ירפו בכל הנוגע לאכיפה כלכלית, ולשימוש בסעיפי חוק מתחום המיסוי, שוק ההון והלבנת ההון.

"הפרקליטות הביאה להעמדתם לדין והרשעתם של עשרות עבריינים, ולחילוט כספים שהופקו בפשיעה בהיקף של מאות מיליוני שקלים", כתב לדור לפרקליטיו. "בפרשת בנק הפועלים וגאידמק הושגו גם הישגים, הגם שנמצאו תקלות. במסגרת ההליכים שהתנהלו בפרשת בנק הפועלים, יש להזכיר את הליכי החילוט האזרחי, במסגרתם חולטו 95 מיליון שקל מלקוחות תושבי חו"ל, שסירבו להגיע לישראל להישפט, וכן הוטל עיצום כספי בסך כ-5.4 מיליון שקל על בנק הפועלים". הוא הצדיק גם את כתב האישום שהוגש נגד גאידמק, "כחלק מהמאמץ לאכוף את חוק איסור הלבנת הון שהיה אז בחיתוליו". התנהלות זו הביאה, לשיטת לדור, "לשינוי מהקצה אל הקצה בהתנהלות הגופים הפיננסיים".

שת"פ בין הרשויות

תחומים אחרים של האכיפה הכלכלית, שלדור רואה בהם תחום מרכזי שבו עברה הפרקליטות מהפכה של ממש בתקופת כהונתו, נוגעים לאכיפה המשולבת עם גורמי אכיפה נוספים, בעיקר כנגד ארגוני פשיעה. האכיפה המשולבת מתבטאת בכך שהליכים פליליים, אזרחיים ומינהליים ננקטים במקביל, וזאת בשיתוף גורמים נוספים כמו רשות הלבנת הון, רשות המסים וכן רשויות מקומיות בתחומים כמו מכרזים ורישוי עסקים.

בפרקליטות אומרים כי ננקטו צעדים רבים לצמצום ההון השחור המסתובב בישראל, נוכח הזרמתם של מיליארדים לכיסי ארגוני הפשיעה מדי שנה מפשיעה בלתי-מדווחת, כגון שוחד, סחיטת דמי חסות, הימורים בלתי-חוקיים, סמים, ניצול נשים בתעשיית המין והלבנת ההון המופק מכל אלה.

בין היתר, הוקם מטה לאכיפה כלכלית, שבראשו עומד המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, יהודה שפר; הוקם "פורום חילוט", המרכז את המומחים בתחום בכל פרקליטות, הן פלילית והן אזרחית; והוקמו כוחות משימה ייעודיים, שבהם פועלים פרקליטים בשיתוף פעולה עם חוקרי משטרה, אנשי רשות המסים ואנשי הרשות לאיסור הלבנת הון. כוחות אלה הביאו לחשיפה ולהגשת כתבי אישום. שיעור התפיסה הזמנית של נכסים עומד על 200 עד 300 מיליון שקלים בשנה. היקפי החילוט עלו בתוך ארבע שנים מ-10 מיליון ל-70 מיליון שקלים לשנה.

תביעות אזרחיות יזומות של המדינה

תחום נוסף שבו משיקה עבודת הפרקליטות לתחום הכלכלי, ובפרט לקופת המדינה, עוסק בתביעות האזרחיות שהפרקליטות מנהלת. הצעד הבולט ביותר בתחום זה היה התנעת המהלך של הגשת תביעות יזומות על-ידי המדינה, לאחר שבמשך שנים רבות הייתה התנהלות המדינה בתחום המשפט האזרחי נגועה באסרטיביות אפסית, והתמקדה בהתגוננות מפני תביעות אזרחיות שהוגשו נגדה.

מהלך נוסף שקרם עוד וגידים בתקופתו של לדור נוגע להקמת יחידת מיקור החוץ, המעבירה טיפול בתביעות אזרחיות של המדינה לידי עורכי דין בשוק הפרטי, בפיקוח הפרקליטות. המהלך הזה לווה בהתנגדות עזה מבית, שכללה מחאות מצד ארגון הפרקליטים.

היחידה לתביעות ומיקור חוץ בפרקליטות המדינה הוקמה ב-2008, והיא מתמקדת באכיפה בכלים אזרחיים של נושאים בעלי היבטים שלטוניים ובחיזוק שלטון החוק, התקינות השלטונית וההגנה על נכסי המדינה. בסביבתו של לדור מציינים כי הפניית חלק מהתיקים האזרחיים לטיפול מיקור חוץ, נועדה לאפשר לפרקליטי הבית בפרקליטויות האזרחיות זמן ומשאבים רבים יותר לעיסוק בתיקי הליבה ובתביעות היזומות. בין היתר, מתמקדות התביעות היזומות על-ידי המדינה בתחומי הנדל"ן והשתלטות על מקרקעין ציבוריים, כמו התיק המורכב נגד הרוכלים בטיילת באילת; תביעות להגנת הקניין הרוחני של המדינה, כגון גניבת פטנטים שהופקו בבתי חולים ממשלתיים ובמכוני מחקר באוניברסיטאות; וכן תביעות לאכיפת הפרת חוזים, כגון התביעה לתשלום תמלוגים על-ידי מפעלי ים המלח.

תיקים כלכליים בולטים בתקופת לדור

החלק הראשון: הלוחם בשחיתות - לדור מסכם 6 שנים סוערות כפרקליט המדינה

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות