גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במושב כפר אז"ר מצפצפים על החוק מגובה 5 קומות

במושב כפר אז"ר אין דין ואין דיין: קונים שרכשו נחלות נדרשו לשלם "כספים אסורים" והמושב עצמו, שבו עשרות עבירות בנייה, השכיר ומשכיר נכסים ושלטי חוצות ענקיים בלי לשלם דמי שימוש כחוק

"כפר אז"ר הוא הכישלון הגדול ביותר של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) בניהול ואכיפת חוק במושבים בישראל", אומר גורם משפטי בכיר, המכיר את המתרחש במושב היוקרתי שבמרכז הארץ.

"לא ייתכן שמושב משכיר שטחים ציבוריים בניגוד לחוק, וכספים שהיו אמורים להגיע לרשות מקרקעי ישראל משמשים את המושב למימון מלחמות נגד תוכניות של אותה רשות מקרקעי ישראל. מדהים שבמקום האטרקטיבי ביותר במדינה מתנהלת מסכת כזו של הפרת חוק וכללים. מתעורר חשש שמישהו שם למעלה חושש מלטפל בכפר אז"ר".

שכונה ברמת גן

מיליונרים לא מעטים רכשו נחלות במושב הגובל ברמת אפעל, סמוך לבית החולים תל השומר. ביניהם, למשל, משפחת קרביץ, איש העסקים אהוד בן שך, הכלכלן מיכה אסטרחן, אורני פטרושקה ממייסדי כרומטיס, רמי בהרד מבעלי מפעל שלאון, זאב זאבי מבעלי טרה, קבלן התשתיות אילן אוליצקי, ועוזי ימין, מנכ"ל דלק US מקבוצת תשובה, שרכש לאחרונה נחלה ובה בית מפואר בכ-20 מיליון שקל. עסקאות של רכישת נחלות עם בתים ישנים המיועדים להריסה נסגרו לאחרונה במחירים שסביב 10 מיליון שקל.

התופעה המעניינת במושב היא שבנחלות של המיליונרים ה"חדשים" ביישוב אין עבירות בנייה ושימושים חורגים, ואילו ברוב הנחלות של הוותיקים יש כאלה בשפע.

סיור בכפר אז"ר מותיר רושם קשה. עסקים בלתי חוקיים פועלים ללא הפרעה סביב בתי המגורים ברוב חלקות א' של יורשי הנחלות הוותיקות במושב: 40 מבני מגורים שנבנו ללא היתר או מבנים חקלאיים שהוסבו למגורים ללא היתר תכנוני וללא אישור רמ"י, מחסנים, עסקים ומפעלים מוסתרים.

רמ"י אינה מקבלת עבור השימושים האלה דמי שימוש ראויים, כמתחייב בכללים. בתי העסק הללו מהווים מטרד אורבני וסביבתי במושב, וגם הפרה של חוק ההתיישבות. תשתיות המושב מוזנחות והוא נראה כמו אזור תעשייה, עם עומס תחבורתי קשה, כולל של משאיות.

מושב כפר אז"ר, שבו 76 נחלות, הוא בעל סטטוס ייחודי. לפני שנים אחדות צורף הכפר כשכונה עירונית לעיר רמת גן, הוא אבל ממשיך לשמר את מעמד האגודה השיתופית שחוכרת את הקרקע מרמ"י.

המיקום אטרקטיבי והנחלות גדולות: גודל חלקה א', מסביב לבית המגורים, הוא 4 דונם, והחלקות החקלאיות ב' ו-ג', הן בשטח של 16 דונם לנחלה. החלקות החקלאיות בחזקת המושב הן בשטח 1,100 דונם באזור האטרקטיבי ביותר במדינה, שעליו תוכניות בנייה גדולות. מזרחית למושב משווקות כעת דירות במגדלים שיוקמו ב"משולש הגדול" של שכונת קריניצי, במחיר התחלתי של 2.1 מיליון שקל לדירות 4 חדרים.

מיליון שקל בשנה מהשכרה לא חוקית

ובחזרה לכפר אז"ר: רוב הנחלות במושב אינן מוסדרות כחוק. יורשי המייסדים, המצפים בכיליון עיניים למיזמי בנייה ענקיים על אדמות המושב שיספיקו לכל היורשים לדורותיהם, לא רשמו את הנחלה כחוק על שם חוכר אחד המוכר גם על ידי המדינה (רמ"י) כחוכר, למשל "הבן הממשיך". בכך הם מפרים את חוזה החכירה ואת כללי רמ"י, בין השאר את הכלל הקובע שאין מפצלים נחלה.

בשליש מהנחלות כלל לא מתגוררים אנשים שיש להם זיקה כלשהי לנחלה. הם אינם חברים כחוק באגודה השיתופית, וגם זוהי הפרה של חוזה החכירה וכללי רמ"י, וכן חריגה מהחלטת בג"ץ, המחייבת שחברי אגודה יגורו בנחלתם.

שלושה סוגים של הפרת חוק ונהלים יש בכפר אז"ר. האחד, של בעלי הנחלות עצמם, המפעילים עסקים בלתי חוקיים סביב הבית, בחלקות א'.

השני, החמור יותר, הוא העובדה שוועד אגודת כפר אז"ר השכיר ומשכיר בעצמו שנים רבות מבני ציבור וקרקעות בשימוש חורג ללא היתר תכנוני, וגם ללא אישור רמ"י. כל שימוש כזה מחייב תשלום בגין דמי שימוש ראויים, בגובה 5% לשנה משווי העסקה. מדובר ב-14 שלטי פרסום ענקיים בגובה חמש קומות, בין מחלף אלוף שדה לבית החולים תל השומר - רק חסר שעמוד כזה יתמוטט על הכביש. ברמ"י יודעים גם על השכרות של רוב מבני הציבור בתוך המושב, למשל בית העם, הספרייה ומשרדים האגודה.

הפרת חוק שלישית, גם היא באחריות הוועד, היא גביית "כספים אסורים" מרוכשי נחלות במושב. בשנים האחרונות דורש ועד כפר אז"ר מרוכשי נחלות במושב לשלם לו 2% משווי הרכישה כתנאי לאישור העסקה ולקבלת הרוכש כחבר אגודה. זוהי הפרה מפורשת של כללי רמ"י ושל חוזה החכירה.

מכפר אז"ר נמסר בעניין הדרישה מרוכשי נחלות, כי "על פי החלטות האגודה זה עשרות שנים, כל מצטרף לאגודה משלם לקרנות האגודה". אז מה אם זה לא בדיוק חוקי?

ההכנסות של כפר אז"ר מההשכרות הבלתי חוקיות היו למעלה ממיליון שקל בשנה. כרגע מונחים בקופת המושב למעלה מ-5 מיליון שקל, שרובם הצטברו מההשכרות הבלתי חוקיות. חלק מהכסף הנכנס לקופת כפר אז"ר משמש לקידום תוכניות כלכליות ביוזמת המושב.

"האבסורד הוא", אומר גורם ברמ"י, "שההכנסות מההשכרות הבלתי חוקיות הללו משמש את ועד כפר אז"ר לשכר טרחת עורכי דין, אדריכלים ושמאים, למימון תוכניות אינטרסנטיות של מפרי חוק וחוזים, ולהגשת התנגדויות של המושב לתוכניות פיתוח של המדינה".

כך למשל, ועד כפר אז"ר הגיש תביעה נגד רשות מקרקעי ישראל, לעצור את הבינוי של 1,600 יח"ד ואזור תעסוקה של 90 אלף מ"ר המתוכננים על אדמות המושב (תכנית קא/366). על כך הגיבה פרקליטות מחוז תל אביב: "לא ברור מכוח מה וכיצד מעלה על דעתו המושב לבקש מבית המשפט הנכבד צו אשר ימנע מרמ"י ומקק"ל קידום תוכניות בשטחי המשבצת. המושב עצמו מודע לשינויים התכנוניים המתעתדים לחול בקרקעותיו, ואף פעל בעבר ופועל גם כיום לקידום השינויים הנוחים לו".

היוזמה האחרונה של ועד כפר אז"ר היא להקים פרויקט מסחרי ותחנת דלק על 60 דונם קרקע חקלאית בכניסה לרמת אפעל, ליד בית החולים תל השומר. היוזמה נשענת על החלטת מועצת מקרקעי ישראל 1226 "למטרות תעסוקה", שנועדה לאפשר "פרנסה חלופית" לחברים בעלי נחלות במושב.

אישור פרויקט כזה כפוף לשלושה תנאים עיקריים בהחלטה 1226:

סעיף 3.9: "רמ"י תגיש תביעות בגין שימושים חורגים שאינם מוסדרים וידווח על כך למועצת מקרקעי ישראל אחת לחצי שנה"; וסעיף 4.2: "ההקצאה תותנה בהסדרת מלוא חובות הישוב החקלאי לרמ"י".

ההחלטה גם נועדה "ליצירת מקורות תעסוקה ופרנסה לחברי היישוב/אגודה".

על פי התנאים הללו, ספק אם ניתן לקיים את העסקה. ראשית, ברוב הנחלות אין חברי אגודה שהם חוכרים כדין. שנית, ביצוע העסקה עם המושב מותנה בהסדרת כל השימושים החורגים והגשת תביעות לתשלום דמי שימוש לרמ"י בגין כל שנות ההפרה בכל סוגי החלקות.

אירוע מוזר בפרשה התרחש סביב הבדיקה של רמ"י, האם כפר אז"ר עומד בתנאים וזכאי לקבל חוזה חכירה לצורך מימוש העיסקה. גליה יפרח, מנהלת מחלקת עסקאות במחוז תל אביב ברמ"י, הנחתה את הפקח ניקי פרנקו, לצאת לכפר אז"ר ולבצע "סקר שימושים חורגים". ברמ"י ידוע זה שנים על השימושים החורגים שנעשים במבני הציבור במושב, ואת שלטי הענק על הכביש כל אחד יכול לראות.

"נחתום אחרי הסדרה כוללת"

בהנחיה לביצוע הסקר, הפקח נדרש להתייחס רק לשימושים החורגים במבני הציבור במושב ובחלקות החקלאיות ב' ו-ג'. הפקח לא התבקש לבדוק את עשרות השימושים החורגים המתבצעים לעין כל בחלקות א' סביב המגורים של בעלי הנחלות, שטח המשתרע על 300 דונם.

הפקח פעל על פי ההנחיה ודיווח רק על ההשכרות הבלתי חוקיות שהיו במבני הציבור ושל עמודי שלטי החוצות. בדו"ח שלו אין התייחסות לשימושים החורגים סביב בתי המגורים. התעלמות רמ"י מהחריגות בתוך חלקות המגורים עלול לאפשר את אישור העסקה שהוועד מקדם, אף שהדבר עומד בניגוד מפורש לתנאים בהחלטת המועצה 1226.

תגובת רמ"י: "בכל הקשור לחתימת חוזי חכירה לחברים ולאגודה, אלה לא ייחתמו לפני הסדרה כוללת של כל השימושים בנוסף לתנאי סף אחרים הנדרשים לחתימת חוזים לדורות".

רמ"י לא התייחסה בתגובתה לאופן טיפולה בגביית הכספים האסורים מרוכשי הנחלות.

לאחר פרסום הכתבה הוסיפה רמ"י: "חטיבת השמירה של רשות מקרקעי ישראל ניהלה ומנהלת בשנים האחרונות כעשרים הליכים משפטיים נגד בעלי זכויות בנחלות בכפר אז"ר, המפעילים עסקים בקרקע המיועדת לשימוש חקלאי. התביעות מוגשות נגד המחזיקים בנחלה ונגד בעלי העסקים המופעלים, והן כוללות בד"כ גם תביעה כספית לדמי שימוש. בשנים האחרונות התקבלו פסקי דין בחלק מהתביעות והם נאכפים על ידי מפקחי רמ"י בקביעות. מישור האכיפה פועל בנפרד ממישור ההסדרה החוזית, ומטרתו לאכוף את ייעוד הקרקע ואת החלטות המועצה הרלוונטיות וחוזה המשבצת".

ועד כפר אז"ר לא הגיב לשאלות.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית