גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי קיצורי דרך

נשיא העליון גרוניס צודק בהתנגדותו ליוזמה לקיצור פסקי הדין

לאחרונה פורסם כי נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, הביע התנגדות ליוזמה שהעלה היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לחייב בתי משפט שלום ומחוזיים לקצר באורכם של פסקי דין בהליכים אזרחיים במטרה לייעל ולקצר הליכים משפטיים.

הנשיא גרוניס צודק בהתנגדותו ליוזמה לקיצור פסקי הדין. היא תפגע בעצמאות השיפוטית ואף תחטיא את תכליתה, לייעל הליכים. נוהגים להבחין, לעניין עקרון העצמאות השיפוטית, בין היבטים תוכניים-מהותיים לבין היבטים מינהליים. הפאזה הראשונה, היבט התוכן, מצויה בליבת העצמאות השיפוטית. במסגרת הפאזה השנייה, היבט המינהל, מתאפשרת התערבות רגולטורית, בגבולות מסוימים. קביעת תכתיב בשאלת אורכם של פסקי דין חודרת לליבת העצמאות השיפוטית, ואין היא עניין מינהלי גרידא.

השאלה "איך" כותבים משליכה ישירות על השאלה "מה" כותבים. שופט אשר ייאלץ להשמיט מפסק הדין אלמנטים שהוא סבור כי ראוי שיופיעו בו, לא יממש כהלכה את עצמאותו. יתר על כן, ההצעה תפגע בצדדים. כי הנמקה חלקית וכוללנית בלבד עלולה להגביל את היכולת המעשית לערער. היא לא תחשוף באופן מלא את מהלך החשיבה שהוביל להכרעה, ולא תאפשר איתור טעויות מנטליות הגלומות בה. היבט זה חשוב במיוחד בנוגע להכרעות עובדתיות, אשר מלכתחילה קשה במיוחד להצליח בערעור ביחס אליהן, גם כאשר ההנמקה היא מפורטת.

הנמקה יסודית עשויה לחסוך הליכים מיותרים

גם מבחינת כבוד האדם של הצד המפסיד, חשוב כי יובהר לו כי השופט שקל היטב וביסודיות ראויה את הטענות והראיות שהוגשו. זהו מרכיב חשוב בשירות נאות לציבור. הנמקה יסודית עשויה גם לתמרץ את הצד המפסיד להשלים עם ההכרעה, להימנע מערעור, ולחסוך הליכים מיותרים. לכל אלה מצטרפים דברי החידוד שהנשיא גרוניס הזכיר, שלפיהם דווקא כתיבה קצרה דורשת זמן רב יותר. אף כי דברים אלה נאמרים בדרך-כלל בבדיחות הדעת, יש בהם גרעין של אמת. כל העוסק בכתיבה חש בכך.

בצד ההתנגדות הנכונה ליוזמת הקיצור המוצעת, רצוי לעצב תרבות שונה של כתיבת פסקי דין, דווקא בבית המשפט העליון (זאת, כעניין הנתון לשקילתו של כל שופט ולא כתכתיב). בעוד שתפקיד הערכאות הנמוכות הוא תיקון אינדיבידואלי (עשיית צדק בין הצדדים המתדיינים), התפקיד המרכזי של בית המשפט העליון הוא תיקון נורמטיבי - קביעת הלכות מחייבות בעניין פרשנות הדין ופיתוח המשפט, המשמשים כמעין חקיקה.

כיום קיימת תבנית אחידה בפסקי הדין של בית המשפט העליון, הכוללת לאורך עמודים רבים תיאורים מפורטים של ההליכים שהתקיימו בערכאות הנמוכות, טענות הצדדים בערעור, ופירוט עובדתי רב. רק לאחר מכן מגיע פרק ה"דיון". בעוד שההצעה שהועלתה לאחרונה סוברת כי ראוי שבתי משפט השלום והמחוזי יימנעו מפירוט הטענות של הצדדים, הרי שדווקא בערכאות הנמוכות חשוב פירוט כזה, שכן ראוי לשכנע את הצדדים כי הייתה התייחסות הולמת לטענותיהם.

לעומת זאת, כשהתפקיד העיקרי של פסק דין הוא תיקון נורמטיבי, כמו עניין פסקי הדין של בית המשפט העליון, אין מבחינה זו עניין של ממש בשאלת אופן ההתגלגלות של ההליך הקונקרטי וטענות הצדדים בהליך זה. כך הדבר גם לעניין פירוט המסקנות העובדתיות. לצורך ההלכה חשובה יותר התבנית העובדתית העקרונית העומדת על הפרק, ולא שלל הסוגיות העובדתיות.

במקום הפירוט העובדתי הנרחב, עדיף כי בית המשפט העליון יגדיר בקווים כלליים את התבנית העובדתית העקרונית של הסכסוך, המשמשת רקע לדיון הנורמטיבי. ככל שהדבר נדרש כדי לשרת את האינטרס האינדיבידואלי של המתדיינים, ובמשורה, ראוי להעביר את ההיבטים העובדתיים הפרטניים, התנהלות ההליכים וטענות הצדדים, לנספח לפסק הדין.

כתיבה תמציתית מונעת הנמקה

נעיר עוד כי המשפט הישראלי המודרני התרחק בפועל מן ההבחנה המסורתית במשפט האנגלי בין אמרות שהן בגדר "רציו" (הצמוד לעובדות המקרה) לבין "אוביטר" (אמרות-אגב). גם אמרות-אגב הנאמרות לאחר דיון של ממש, וללא הסתייגויות, מתפקדות בפועל כהלכות מנחות. הייתי מציע גם, כי בסיומו של כל פסק דין ינוסח הכלל המשפטי התקדימי, באופן המזכיר ניסוח חוק (ללא רמת העידון הדרושה בניסוח חקיקה). טכניקה, שננקטת כיום רק לעתים נדירות, כאשר קיים מגוון נרחב של דעות בהרכב, ופסק הדין מסועף.

אף כי הסוגיה של אופן כתיבת פסקי דין בכללותה היא עניין טכני בלבד לכאורה, יש בה עניין של ממש בתקופתנו - עידן המידע. הקושי המרכזי הניצב כיום בפני עורכי דין פעילים הוא עיבוד המידע, להבדיל מאיתורו. ככל שיקטן הצורך ב"מתווכי מידע" (פרשני משפט), הדבר יקל על האפקטיביות של הטמעת הנורמות ההלכתיות בציבור.

משנזקקים אנו להיבטים מעין אלה של כתיבת פסקי דין, אוסיף התייחסות לסוגיית אורך המסמכים שמגישים עורכי דין, כעיקרי טיעון וסיכומים. לפי הנוהג, קיימת הגבלה נוקשה על אורך המסמכים שמגישים עורכי הדין. זאת, כדי להקל על העבודה השיפוטית ולחייב עורכי דין להתרכז בעיקרי הדברים. אינני משוכנע כי גישה זו רצויה, במתכונתה כיום. ראוי להבחין בנדון בין ההיבטים העובדתיים לבין ההיבטים המשפטיים.

חיסכון בזמן שיפוטי הוא אמנם נושא שיש להביא בחשבון, אולם כשעוסקים בהיבטים משפטיים, יש לעודד דווקא העמקה של עורכי דין בניתוח הדין. כתיבה תמציתית התחומה בסד צורני נוקשה, מונעת הנמקה הולמת. יש בה כדי לפגוע ביכולתם של צדדים לשכנע בעמדתם ולמנוע העשרה של "עולם הרעיונות" המשפטי, וחבל שכך. ניתוח משפטי מעמיק יוכל לסייע לבית המשפט. לכן, אין למנוע זאת באמצעות כבלים פורמליים מקדמיים.

יצוין כי בית המשפט העליון נוהג להאריך מדי פעם בניתוח המשפטי בפסק הדין, על מנת להציג ניתוח יסודי ומעמיק, וטוב שכך. אין למנוע מהצדדים להציג אף הם עמדות משפטיות באופן יסודי.

* הכותב הוא פרופסור מן המניין באוניברסיטת תל-אביב ומשמש כיועץ במשרד עורכי הדין מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל.

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן