גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדי עובדי חח"י בצפון שילמו השנה מיליון שקל שכ"ט בתביעות הדדיות

יו"ר הוועד הארצי של חברת החשמל דרש לשים קץ לתופעה, שמאיימת להתפשט גם לוועדים במחוזות אחרים, והבהיר כי יש לברר סכסוכים פנימיים דרך ההסתדרות ■ עו"ד דפנה שמואלביץ': "התארגנויות העובדים הן מקור הכנסה עבורנו"

בפאנל שנערך השבוע בוועידת "גלובס" לעסקים בשבוע שעבר ציינה עו"ד דפנה שמואלביץ', מומחית בדיני עבודה, המייצגת מעסיקים רבים, כי ריבוי התארגנויות העובדים בארץ בתקופה האחרונה הוא דבר מבורך עבורה ועבור חבריה. "אני רוצה 'לשחוט פרה קדושה': ההתארגנויות הן מקור הכנסה ועניין עבורנו, אני מעודדת התארגנויות עובדים", אמרה שמואלביץ' במידה רבה של אירוניה.

ואכן, הפעילות הענפה והמתגברת של ועדי העובדים בישראל לא מסייעת רק לעובדים במאבקים על זכויותיהם, אלא גם לעורכי הדין המייצגים אותם, בפרנסתם.

מכתב ששלח באחרונה יו"ר הוועד הארצי של חברת החשמל, דוד מיקו צרפתי, חושף כי ועדי העובדים במחוז הצפון של חברת החשמל שילמו השנה מעל מיליון שקל לעורכי דין, שייצגו אותם בתביעות הדדיות על סכסוכים פנימיים בין הוועדים.

צרפתי החליט לנסות ולשים קץ לתופעה, שמאיימת להתפשט גם לוועדים במחוזות אחרים בחברה. במכתב ששיגר ליושב ראש המרחב הצפוני בוועד, יעקב דבידה, כתב צרפתי כי הוא "רואה בחומרה רבה הוצאת סכומים חסרי כל פרופורציה מתוך דמי הוועד שנגבו מעובדי החברה", ודרש כי להבא יתבררו סכסוכים פנימיים בוועד באמצעות האיגוד המקצועי בהסתדרות.

דבריו של צרפתי באו על רקע תביעה שהגיש ועד ההנדסאים במחוז הצפוני, המבקש לקבל תקציב נפרד לצורך הוצאות משפטיות ומשרדיות. במרחב הצפון של חברת החשמל פועלים 4 ועדי עובדים מקצועיים: מהנדסים, הנדסאים, אקדמאים ומינהליים, כאשר האחרונים נהנים משליטה בהנהלת המרחב.

על רקע זה טוענים הוועדים האחרים מזה זמן כי המינהליים מנצלים את שליטתם בוועדת הכספים של המרחב, כדי למנוע העברת תקציבים להוצאות משפט עבור הוועדים האחרים - כשאלה מבקשים לתבוע זכויות המנוגדות לאינטרס של המינהליים.

ועד ההנדסאים בראשות אבי קציר מנסה להסתמך בתביעתו על החלטה תקדימית, שקיבלה לאחרונה רשות השיפוט בהסתדרות בעקבות תביעה דומה שהגיש ועד המהנדסים הצפוני בראשות, יעקב חי. רשות השיפוט אישרה לוועד המהנדסים תקציב נפרד של כ-360 אלף שקל לשנה, שמתוכו כ-200 אלף שקל מיועדים להוצאות משפט.

"תעריפים צנועים ברשות החברות"

בעקבות הזכייה עידכנה הסתדרות המהנדסים את כל ועדי המהנדסים בשירות הציבורי כי ביכולתם לקבל תקציב אוטונומי לניהול משפטים. הכסף לוועד המהנדסים לא הועבר בינתיים, כיוון שהמרחב הצפוני והוועד עצמו הגישו ערעורים על החלטת רשות השיפוט, אך מי שכבר גזר קופון הם כמובן עורכי הדין המייצגים את הוועדים השונים.

מדובר במשרד רון דרור המייצג את ועד המהנדסים; עו"ד שלומי עובדיה, המייצג את ועד ההנדסאים; ועו"ד אדם פיש, המייצג את וועד המינהליים. גם למרחב הצפון בוועד יש משרד עורכי דין מלווה - עו"ד טל קרת, אולם המשרד, המועסק כריטיינר, אינו מעורב בסכסוכים פנימיים בוועד, אלא מייצג אותו בסכסוכים מול הנהלת חברת החשמל.

התקציב השנתי של מרחב הצפון בוועד עובדי חברת החשמל מוערך בכ-15 מיליון שקל, שחלקו מגיע מגביית דמי וועד מעובדי המרחב (כ-5,000 במספר) וחלקו השתתפות של ההנהלה.

עו"ד שמואלביץ' מפתיעה ואומרת שלעורכי דין בתחום דיני העבודה יותר משתלם לייצג ועדי עובדים מאשר את החברות עצמן. "ככול שמדובר בחברות ממשלתיות, הרבה יותר משתלם כלכלית לעורכי הדין לייצג את ועדי העובדים, מאשר את החברות", טוענת שמואלביץ'.

לדבריה, "עורכי דין שמייצגים ועדים מקבלים הרבה יותר כסף מאשר עורכי הדין שמייצגים את החברה, מכיוון שהחברה כפופה לתעריפי רשות החברות הממשלתיות שהם מאוד צנועים ונעים בין 400 ל-500 שקל לשעה לעורך דין שהוא שותף במשרד, ובין 400 ל-450 שקל לשעה לעורך דין שכיר", מסבירה שמואלביץ'.

- אם כך, מדוע את מייצגת על-פי רוב חברות ולא ועדים?

"בזמנו קיבלתי הצעה מוועד של חברה ממשלתית גדולה ובמקביל גם הצעה מהחברה, וההצעה של הוועד הייתה משתלמת הרבה יותר. בחרתי בחברה, כי זה מתאים לקונספט ולאידיאולוגיה שלי. צריך גם לקחת בחשבון, שכשאתה מייצג חברה, יש לך הרבה פעמים סכסוך עם יותר מוועד אחד וכן תביעות פרט, ולכן היקף העבודה עם החברה עשוי להיות יותר רב".

- האם הסכום של מיליון שקל שהוציאו הוועדים בחברת החשמל עבור ייצוג משפטי בתביעות הדדיות נראה לך סביר?

"הסכום הזה הוא מתעתע, כי מדובר בהוצאות של הוועד רק על סכסוכים הפנימיים. רוב הסכסוכים של הוועדים בחברה הם סכסוכים חיצוניים שבין הועד לבין ההנהלה, ושמה אתה לא יודע כמה כסף יצא. בכל מקרה, זה בטוח הרבה מעבר לסכום שציינתם. עוד נתון חשוב הוא שאתה לא יודע כמה מתוך קופת הוועד בחברת החשמל הולך לייצוג חברי ועד באופן אישי, שנוגעים לעניינים אישיים שיש להם, אך הם טוענים שהם נובעים לכאורה מחברותם בוועד".

- למה כוונתך?

"היה לנו באחת החברות הממשלתיות בירור הטרדה מינית לחבר ועד, והוא הגיע לבירור בחברה עם סוללת עורכי דין שמימן הוועד, למרות שלא היה כל קשר בין חברותו בוועד לבין ההטרדה. למרות זאת, ההסתדרות אישרה את המימון".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר