גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוצר הסדרה הכי ממכרת בטלוויזיה קורא לכם להשתחרר

אל תגידו לשבי זרעיה שהוא צוחק על כוכבי "רויאל שף", אל תקראו להומור שלו וולגרי, והכי חשוב - שלא תעזו לקרוא לו אשכנזי

הדקה האחרונה בפרק הראשון של "חי בלה לה לנד" ראיתי בריפיט עשרות פעמים, אם לא יותר מזה. היה בה רגע אחד מזוקק של מציאות, של היסטוריה, של רגש, של כאב אנושי: זהבה בן, משתתפת בתחרות ריאליטי בלוס אנג'לס עם זמרות וזמרים נוספים, מגלה שהטיסו מאחורי גבה את אחותה, אתי לוי, שבעקבות סכסוך יצרי וכואב לא דיברה איתה שנים. היא מגלה את זה באופן הפחות נעים שאפשר - לוי מגיחה פתאום באירוע גדול באיזו וילה ומתחילה לשיר למחיאות הכפיים ולמצהלות הקהל. בן יוצאת החוצה, מבטה קפוא - לא עצוב, לא כועס, לא מתלהם - פשוט קפוא, מת, המום. ובפנים כולם שרים ונהנים ומוחאים כפיים.

כשסיפרתי על הרגע המדהים הזה לחברים גייסתי את כל האופקים האינטלקטואליים כדי להסביר מדוע "חי בלה לה לנד" היא יצירת מופת. זה משלב מרכיבים מהקולנוע של עבדלטיף קשיש, אמרתי; המבט הקפוא-מת זה מוטיב לקאניאני שקיים אצל היצ'קוק, הסברתי; ובזמן שבני שיחי היו מחפשים מאחוריי את האנשים בחלוקים הלבנים שאמורים לקחת אותי בכל רגע, סיפרתי שזה גם משהו מאוד אישי, עמוק, שאני מכיר מקרוב, כמי שגדל באותו שדה תרבותי כמו זה של האחיות לוי-בן: במשפחה של אבא שלי אפילו נתנו לזה שם - "קעסקעס", ככה, עם תנועה של הברגה בכף היד, לדקור, להשפיל, לחבוט.

כל הפרשנות הפלצנית הזו קרסה ב-5 הדקות הראשונות של השיחה עם שבי זרעיה, 41, יוצר הסדרה והעורך הראשי שלה, במשרדו שבחברת אנדמול ישראל ברמת-החייל. אני פותח בתיאור הנ"ל, משוכנע שההכרה המחמיאה הזו תרכך אותו באופן שישתלם עבורי בהמשך הריאיון, מחכה לראות את הזיק בעיניו למשמע פניני החוכמה שלי - וכל הזמן הזה הוא בכלל מגייס אותי בראשו לשורות האויב. "גם לי יש מה להגיד על זה", הוא אומר בתקיפות, "הנה, יש לי עכשיו הזדמנות לענות למלא אנשים, לכל המצקצקים". אבל שבי, רגע, אני מנסה להגיד לו, לא הבנת, אני לא מהמצקצקים, אני בצד שלך. אך לשווא. הוא כבר בשטף הדיבור. שטף הדיבור הזה של זרעיה יתגלה כמאפיין לטוב ולרע במהלך הריאיון. זרעיה הוא אדם, איך לומר, נלהב. מצד אחד הוא מדביק אותך בתשוקה שלו, ומצד שני משתלט על השיחה.

אם כן, ממשיכים בנאום התוכחה של זרעיה: "אני לא מבין את ההאשמות האלה שלך. הכניסו למאיה בוסקילה את האקס שלה ל'האח הגדול VIP', הביאו לליהיא גרינר את האקס שלה, וכאלה. אנחנו? אנחנו בכלל פיל גוד ריאליטי. זה ריאליטי שמנסה לעשות טוב ועושה טוב. אל תשכח שבסופו של דבר אנחנו השלמנו בין אתי לוי לזהבה בן. נקודה. אני השלמתי בין אתי לזהבה. הן לא דיברו כמה שנים, ואני, במסע של חצי שנה - הרי הדברים האלה לא נולדים ביום - עשיתי את זה. בסופו של דבר התוכנית הזאת תיעדה את תהליך ההתקרבות האמתי בין השתיים.

"הנה, תראה, עכשיו", הוא חותך מיד לתוכנית החדשה שהוא מיוצריה, "רויאל שף" (יס קומדי, א'-ה', 20:30), "זאת פעם ראשונה שאני מתהלך כמו טווס, כי ההכנסות של המשתתפים בתוכנית, אותם בעלי מסעדות עממיות, עלו במשהו כמו 60% רק מהפרומואים והפרקים הראשונים. ומה יותר טוב מלעשות טוב למישהו כזה. לנו זה עושה ממש טוב להרגיש שאנחנו עושים טוב לאנשים אחרים".

בינו ונתן, לורל והארדי החדשים

"רויאל שף", על קצה המזלג, לקחה את הקונספט של "חי בלה לה לנד" והחילה אותו על עולם הבישול: לקחו קבוצה של בשלנים - הם לא שפים על-פי השכלתם, אך אינם נופלים מהגדרה זו, לטעמי - ממסעדות "עממיות" (פלאפל גבאי, ד"ר שקשוקה, הבית התימני, הודו הקטנה, באבה יאגה, דוד חביב ובניו), ושלחו אותם ללונדון להתמודד בתחרות בישול בפני שפים מהטובים בעולם.

זה התיאור הרשמי של התוכנית. ברמה הבסיסית יותר יש כאן מוטיב נעים פחות: לוקחים 5 "מזרחים" מובהקים (ורוסייה אחת), כאלה שלא שולטים באנגלית מי-יודע-מה ושאינם בקיאים בנבכי האנינות והטקסיות, ושולחים אותם ל"בירת התרבות העולמית", כפי שהיא מוגדרת בתוכנית עצמה. צריך להיות תמים מאוד כדי להתעלם מהעובדה שהמטרה כאן היא, במקרה הטוב, לצחוק על המתח הזה בין שתי "התרבויות". זרעיה, לפי הגישה הזו, הוא כנראה אדם מאוד תמים. אבל אני מאמין לו כשהוא יוצא בתקיפות נגד הטענות שהוא עושה צחוק מהמשתתפים בתוכנית.

"זה עושה לי עיוותים בגוף כשאומרים 'לגחך על'", הוא מתרעם. "אתה הרי צוחק איתם. אתה מתרגש איתם. זו יצירה מורכבת. זה לא רק מצחיק. זה גם מרגש. זה גם מטלטל. זה מעורר בך הרבה תחושות. החבר'ה האלה יודעים מה אנחנו הולכים לעשות. ואני כל הזמן צריך להזכיר להם, 'חבר'ה, זה לא 'האח הגדול''. לפעמים מתפתח איזה ריב ואני מרגיש שאני צריך לעצור אותם שלא יריבו - שזה הלחם והחמאה של ריאליטי אחר. אני אומר, 'בואו נעשה צחוקים. בואו נצחק'.

"בינו ונתן, למשל (בינו גבסו מד"ר שקשוקה ונתן כהן מהבית התימני - מ"ל), הם לורל והארדי החדשים", הוא ממשיך, "או, היה מי שאמר, 'כמו אריק ובנץ'. הם פשוט הבינו ביום השלישי או הרביעי, שזו תוכנית צחוקים ושצריך לעשות צחוקים. אנחנו בריאליטי מודע. מה זה מגוחכים?! כשבינו אומר 'יצאתי מושט' אני לא מגחך עליו, אני הולך ברחוב אחר כך ואומר 'יצאתי מושט'. זה כמו המשפטים האלה של זאב רווח. אנחנו עושים את הקומדיה החדשה, את הסרט בורקס של פעם עם אנשים אמתיים. אתה מתאהב בדמויות האלה. זה על דרך החיוב. בינו הוא ילד בגוף של מבוגר. הוא בונה עפיפונים והוא מתרגש משווארמה. אתה לא יכול לא להתרגש מדבר כזה. זה לא ריאליטי מרושע".

בשלב מסוים בשיחה אני זונח לחלוטין את ההערצה שאיתה הגעתי למשרדי אנדמול, נדבק בנלהבות של זרעיה ולוקח את תפקיד פרקליטו של השטן, או כפי שזרעיה קורא לזה: "מקנטר אותי כדי להוציא ממני דברים". אני מעמת אותו עם חלק מהביקורות, שעל אף ההכרה ביכולות המקצועיות הטכניות של התוכנית, מדברות, אם לשקף את מה שנכתב בהן בבוטות, על ניצול של "הנייטיבז" על-ידי האליטה האשכנזית לצורכי בידור. זה עובד. זרעיה מתרעם עוד יותר.

"קראתי כמה ביקורות על 'רויאל שף', על כל העולם הזה של המזרחים, ניצול של מזרחים. מישהו האשים אותי שאני אשכנזי עם משקפיים עגולים, מצביע מפלגת העבודה ואחראי לעליית מחירי הדיור. מישהו כתב בעיתון, איך לא הבאנו אשכנזים, רק רוסייה, ולמה לא הבאתי את סבתא שלו שעושה ממליגה. ואתה יודע מה? מה שאותו מבקר כתב זו גזענות הפוכה. אני גדלתי בכפר שלם, אמא שלי נולדה באיסטנבול, אבא שלי נולד בסלוניקי, הגעתי ממקום סוציו-אקונומי נמוך, אם תרצה. אילן עבודי, השותף שלי, הוא עיראקי. אנחנו מזרחים. מי אמר שבתוכנית טלוויזיה שעוסקת במסעדות ביתיות - ואנחנו סקרנו 400 מסעדות, כן? - אני חייב לאזן את זה? המנדט הראשון שלי כשאני בא ללהק תוכנית טלוויזיה, זה אם אלה דמויות שאני יכול לעשות איתן 45 פרקים. הרבה עיתונאים חוטאים לדבר הזה, עם הגישה הזו של 'למה הבאנו רק מזרחים'.

"היה לנו עניין גדול שהיה גם מצד הגוף המשדר, שיהיה פיזור של המסעדות, אבל אז, כשהגענו לליהוק, נוצר מצב שיש לנו 4 מסעדות מתל-אביב ושתיים מבאר-שבע. נו, מה לעשות? אז לא הייתה מסעדה מצפון הארץ שגם תייצג. או, למשל, למה אין לי מסעדה פרסית? כל אחד היום כועס. לכל אחד יש מה להגיד. הרעיון היה לעשות אוכל של עדות, וזה כן היה מכוון. הלכנו חזק על העדות. זה קיבוץ גלויות".

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

מייסדי פיירבלוקס: פבל ברנגולץ (מימין לשמאל) מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: באדיבות פיירבלוקס

רכישה שנייה בשלושה חודשים: היוניקורן פיירבלוקס רוכש חברת פינטק ישראלית ב-130 מיליון דולר

החברה הנרכשת, TRES Finance, פועלת בתחום הפינטק ומתרגמת פעילות בלוקצ'יין לדיווח פיננסי ורגולטורי ● מפיירבלוקס נמסר: "השילוב בין החברות יאפשר ללקוחות לנהל הן את הפעילות התפעולית והן את המערך הפיננסי על גבי תשתית אחת, מאובטחת ותואמת רגולציה"

בית משפט השלום ראשון לציון / צילום: אביבה גנצר

קיצוץ רוחבי בקבלת תיקים: בתי המשפט מגיעים לנקודת רתיחה

בבית משפט השלום בראשון לציון הוחלט להפסיק קליטת תיקים חדשים בתחומי הנזיקין; בפתח תקווה לא יוגשו תיקי רכוש רכב; וגם בכפר סבא מצמצמצים תיקים ● במערכת המשפט מדגישים כי מדובר בצעדים זמניים, אך נראה כי העומס והמחסור בתקנים מגיעים לנקודת קצה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות הבנקים והחברות הביטחוניות נפלו

ה-S&P 500 ירד בכ-0.3% ● כמות המשרות הפנויות בארה"ב ירדה במפתיע לרמתה הנמוכה ביותר מזה יותר משנה ● שתי הצהרות נפרדות של טראמפ הכבידו על המניות הביטחוניות ועל מניות בתחום הנדל"ן ● בוול סטריט ג'ורנל מדווחים: אנתרופיק בדרך לגיוס 10 מיליארד דולר לפי שווי של 350 מיליארד דולר

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב

ח''כ אביחי בוארון / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושרו בטרומית: החלשת היועמ"שים ומינוי נציב שירות המדינה ללא מכרז

לפי הצעות החוק שאושרו, היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה יוכפפו למנכ"ל המשרד ולשר במקום ליועצת המשפטית לממשלה, ונתניהו יוכל למנות את נציב שירות המדינה ללא הליך תחרותי – בניגוד לפסיקת בג"ץ

פרסומת למבצע של שיכון ובינוי / צילום: פרטי

החופשה בתאילנד היא הכסף הקטן: מה באמת ירוויחו רוכשי הדירות של שיכון ובינוי

הלחץ על חברות הבנייה נמשך, ונראה שתנאי המימון הגמישים כבר לא מספיקים כדי למשוך את הקונים ● כמה שווה מכלול ההטבות שמציעה שיכון ובינוי בפרויקטים שלה באור יהודה ובהוד השרון? ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

אנשי חיזבאללה בהלוויה של רמטכ''ל ארגון הטרור / צילום: ap, Hussein Malla

סעודיה: מלחמה בין ישראל לחיזבאללה תיחשב איום על היציבות האזורית

מחבלי חמאס ירו לעבר כוח צה"ל ברצועה, אין נפגעים לכוחותינו ● מאות לוחמים מעיראק נשלחים תחת כיסוי של עלייה לרגל לעיר משהד באיראן ● חודשו החיפושים אחר החלל החטוף רן גואילי ז"ל ● צה"ל חיסל שלושה מחבלים שעסקו בשיקום תשתיות צבאיות של חיזבאללה ● על רקע החשש מהסלמה מחודשת עם לבנון, גורם בבית המלוכה הסעודי אמר כי מלחמה בין ישראל לחיזבאללה תיחשב איום על היציבות האזורית ● עדכונים שוטפים

שדה התעופה בהרצליה. כאלף יחידות דיור ייבנו במקומו / צילום: איל יצהר

הבליץ שהכניס 10 מיליארד שקל לרמ"י: ארבע הערות על מכרזי הקרקעות של סוף השנה

הבליץ של מכרזי רמ"י בדצמבר הכניס לקופתה כמעט 10 מיליארד שקל ● גלובס עם ארבע הערות על מה שמסתתר מאחורי המכרזים

גג סולארי / אילוסטרציה: Shutterstock

בעלי גגות סולאריים: כך תצמצמו את החיוב החדש של חברת החשמל

בחודשים האחרונים בעלי גגות סולאריים גילו כי הצריכה העצמית שמחושבת להם גדולה בהרבה מאשר צריכתם בפועל ● זאת, בעקבות סעיף חדש עליו הם צריכים לשלם: "עלויות מערכת" ● זה מה שצריך לעשות כדי להימנע מהתשלום הגבוה

משה בר סימן טוב, מנכ''ל משרד הבריאות / צילום: שלומי יוסף

40% מהמבוטחים חזרו לפוליסה היקרה: כך נכשל המהלך להוזלת ביטוחי הבריאות

רפורמת משרד הבריאות שהעבירה 600 אלף מבוטחים מביטוח בריאות קלאסי לפוליסות "משלים שב"ן" נועדה למנוע כפל ביטוחי ולחסוך כסף ● אך הישראלים כנראה חוששים מהשינוי, ו–40% מהם בחרו לחזור לפוליסות היקרות יותר, מסוג "מהשקל הראשון", למרות מאמצי השכנוע

המשלחת הזרה שמבקרת בישראל כדי לבחון רכש ביטחוני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: משלחת יפנית מבקרת בישראל כדי "לבחון מערכות הגנה אווירית וטכנולוגיות בינה מלאכותית וסייבר", ראש ממשלת אוסטרליה מקים ועדת חקירה ממלכתית לטבח סידני, ובבריטניה דורשים שהקצין שמנע מאוהדי מכבי להגיע למשחק כדורגל יתפטר • כותרות העיתונים בעולם

משחק וידאו של ענקית הגיימינג EA / צילום: Shutterstock

דוח חדש: כמחצית מהשקעות קרנות העושר בעולם שייכות למדינות המפרץ

שבע קרנות עושר מפרציות הזרימו אשתקד 126 מיליארד דולר, המהווים כ־43% מההשקעות הממלכתיות בעולם - כך עולה מנתוני חברת המחקר הבינ"ל SWF ● הסעודים מובילים בזכות עסקת ענק בגיימינג, ובאמירויות מסתערים על ה־AI ● וגם: צניחה בהשקעות הזרות בסין

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

וויקס מחזירה את העובדים בישראל לחמישה ימים במשרד

המהלך יכנס לתוקף בפברואר 2026 בישראל ובחלק מאתרי החברה באירופה, וילווה בהבטחה להמשך גמישות אישית ● הנשיא ניר זוהר: בעידן של האצה טכנולוגית ובינה מלאכותית, עבודה משותפת היא תנאי לצמיחה

מכרז החשמל המוזל. בזק הרוויחה בגדול / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מכרז החשמל לספקים: בזק-ג'ן לקחו בענק, מקורות גנבו את ההצגה

בבזק-ג'ן יכולים להיות מרוצים מתוצאות מכרז החשמל המוזל של רשות החשמל: מבין 550 מגהוואט שהוצעו, חברת התקשורת השיגה 140 ● מי שהפתיעה הייתה חברת מקורות, שכלל לא סוחרת בחשמל ● אמיר שביט, יו"ר רשות החשמל: "צעד נוסף לחיזוק התחרות"

שלג בברלין, השבוע / צילום: אסף אוני

גל הקור האירופי מחריף: מצבי חירום, תאונות ברחוב וביטולי טיסות

שורת מדינות באירופה הכריזו היום על מצבי חירום בדרגות משתנות בשל מטחי שלג כבדים וטמפרטורות שצנחו הרבה מתחת לאפס ● בהולנד תנועת הרכבת משובשת, ובשדה התעופה סכיפהול נרשמים עיכובים משמעותיים ● בברלין הצטברות הקרח על המדרכות מעוררת ביקורת על העירייה ועל חוסר התפקוד שלה

הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

תל אביב ננעלה בעליות קלות; מניית הבורסה לני"ע קפצה בכ-8%, נאוויטס נפלה

מדד ת"א 35 ננעל ביציבות ● הרשויות הזמניות בונצואלה יעבירו לארה"ב כ-40 מיליון חביות נפט ● מיטב: מצבו של שוק הנדל"ן צפוי לתמוך בהורדות ריבית ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● בשל המחסור החמור, מחירי שבבי הזיכרון צפויים להמשיך ולזנק גם ב-2026 - אלו המניות שכדאי לעקוב אחריהן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

ההיסטוריה מלמדת: איך יגיבו מדינות אופ"ק לדרמה הונצואלית בשוק הנפט?

ונצואלה מחזיקה בקרוב לחמישית מעתודות הנפט בעולם, אבל סנקציות אמריקאיות והיעדר תשתיות הביאו לקריסה בהפקתו ● אומנם למדינות אופ"ק אין אינטרס להגדיל את הייצור, אך מקרי עבר מלמדים ששינויי משטר יכולים לגרום לחלק מחברות בקרטל הנפט לסטות מה"משמעת הקואליציונית"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות בת"א; מניית דוניץ נופלת ב-8%, מקס סטוק ב-3%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6% ● אלביט חצתה לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● דוניץ צונחת במעל 9% ● מחירי הנפט ירדו בעקבות הצהרת טראמפ על יבוא נפט מונצואלה בהיקף של מיליארדי דולרים ● וגם: במזרחי טפחות מעריכים כיצד הורדת הריבית המפתיעה של בנק ישראל תשפיע על הסקטורים השונים בת"א

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

חביבות האנליסטים ל–2026 / צילום: Shutterstock

המניות שמסתתרות מתחת לרדאר: ההימור החדש של האנליסטים ל-2026

למי שחשב שוול סטריט אולי התעייפה מכמה שנים רצופות של עליות, באו מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס וקבעו שיאים חדשים כבר בשבוע המסחר הראשון של השנה ● איך ייראה המשך 2026 אף אחד לא מעז לנבא, אבל בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות בכמה מניות