גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוצר הסדרה הכי ממכרת בטלוויזיה קורא לכם להשתחרר

אל תגידו לשבי זרעיה שהוא צוחק על כוכבי "רויאל שף", אל תקראו להומור שלו וולגרי, והכי חשוב - שלא תעזו לקרוא לו אשכנזי

הדקה האחרונה בפרק הראשון של "חי בלה לה לנד" ראיתי בריפיט עשרות פעמים, אם לא יותר מזה. היה בה רגע אחד מזוקק של מציאות, של היסטוריה, של רגש, של כאב אנושי: זהבה בן, משתתפת בתחרות ריאליטי בלוס אנג'לס עם זמרות וזמרים נוספים, מגלה שהטיסו מאחורי גבה את אחותה, אתי לוי, שבעקבות סכסוך יצרי וכואב לא דיברה איתה שנים. היא מגלה את זה באופן הפחות נעים שאפשר - לוי מגיחה פתאום באירוע גדול באיזו וילה ומתחילה לשיר למחיאות הכפיים ולמצהלות הקהל. בן יוצאת החוצה, מבטה קפוא - לא עצוב, לא כועס, לא מתלהם - פשוט קפוא, מת, המום. ובפנים כולם שרים ונהנים ומוחאים כפיים.

כשסיפרתי על הרגע המדהים הזה לחברים גייסתי את כל האופקים האינטלקטואליים כדי להסביר מדוע "חי בלה לה לנד" היא יצירת מופת. זה משלב מרכיבים מהקולנוע של עבדלטיף קשיש, אמרתי; המבט הקפוא-מת זה מוטיב לקאניאני שקיים אצל היצ'קוק, הסברתי; ובזמן שבני שיחי היו מחפשים מאחוריי את האנשים בחלוקים הלבנים שאמורים לקחת אותי בכל רגע, סיפרתי שזה גם משהו מאוד אישי, עמוק, שאני מכיר מקרוב, כמי שגדל באותו שדה תרבותי כמו זה של האחיות לוי-בן: במשפחה של אבא שלי אפילו נתנו לזה שם - "קעסקעס", ככה, עם תנועה של הברגה בכף היד, לדקור, להשפיל, לחבוט.

כל הפרשנות הפלצנית הזו קרסה ב-5 הדקות הראשונות של השיחה עם שבי זרעיה, 41, יוצר הסדרה והעורך הראשי שלה, במשרדו שבחברת אנדמול ישראל ברמת-החייל. אני פותח בתיאור הנ"ל, משוכנע שההכרה המחמיאה הזו תרכך אותו באופן שישתלם עבורי בהמשך הריאיון, מחכה לראות את הזיק בעיניו למשמע פניני החוכמה שלי - וכל הזמן הזה הוא בכלל מגייס אותי בראשו לשורות האויב. "גם לי יש מה להגיד על זה", הוא אומר בתקיפות, "הנה, יש לי עכשיו הזדמנות לענות למלא אנשים, לכל המצקצקים". אבל שבי, רגע, אני מנסה להגיד לו, לא הבנת, אני לא מהמצקצקים, אני בצד שלך. אך לשווא. הוא כבר בשטף הדיבור. שטף הדיבור הזה של זרעיה יתגלה כמאפיין לטוב ולרע במהלך הריאיון. זרעיה הוא אדם, איך לומר, נלהב. מצד אחד הוא מדביק אותך בתשוקה שלו, ומצד שני משתלט על השיחה.

אם כן, ממשיכים בנאום התוכחה של זרעיה: "אני לא מבין את ההאשמות האלה שלך. הכניסו למאיה בוסקילה את האקס שלה ל'האח הגדול VIP', הביאו לליהיא גרינר את האקס שלה, וכאלה. אנחנו? אנחנו בכלל פיל גוד ריאליטי. זה ריאליטי שמנסה לעשות טוב ועושה טוב. אל תשכח שבסופו של דבר אנחנו השלמנו בין אתי לוי לזהבה בן. נקודה. אני השלמתי בין אתי לזהבה. הן לא דיברו כמה שנים, ואני, במסע של חצי שנה - הרי הדברים האלה לא נולדים ביום - עשיתי את זה. בסופו של דבר התוכנית הזאת תיעדה את תהליך ההתקרבות האמתי בין השתיים.

"הנה, תראה, עכשיו", הוא חותך מיד לתוכנית החדשה שהוא מיוצריה, "רויאל שף" (יס קומדי, א'-ה', 20:30), "זאת פעם ראשונה שאני מתהלך כמו טווס, כי ההכנסות של המשתתפים בתוכנית, אותם בעלי מסעדות עממיות, עלו במשהו כמו 60% רק מהפרומואים והפרקים הראשונים. ומה יותר טוב מלעשות טוב למישהו כזה. לנו זה עושה ממש טוב להרגיש שאנחנו עושים טוב לאנשים אחרים".

בינו ונתן, לורל והארדי החדשים

"רויאל שף", על קצה המזלג, לקחה את הקונספט של "חי בלה לה לנד" והחילה אותו על עולם הבישול: לקחו קבוצה של בשלנים - הם לא שפים על-פי השכלתם, אך אינם נופלים מהגדרה זו, לטעמי - ממסעדות "עממיות" (פלאפל גבאי, ד"ר שקשוקה, הבית התימני, הודו הקטנה, באבה יאגה, דוד חביב ובניו), ושלחו אותם ללונדון להתמודד בתחרות בישול בפני שפים מהטובים בעולם.

זה התיאור הרשמי של התוכנית. ברמה הבסיסית יותר יש כאן מוטיב נעים פחות: לוקחים 5 "מזרחים" מובהקים (ורוסייה אחת), כאלה שלא שולטים באנגלית מי-יודע-מה ושאינם בקיאים בנבכי האנינות והטקסיות, ושולחים אותם ל"בירת התרבות העולמית", כפי שהיא מוגדרת בתוכנית עצמה. צריך להיות תמים מאוד כדי להתעלם מהעובדה שהמטרה כאן היא, במקרה הטוב, לצחוק על המתח הזה בין שתי "התרבויות". זרעיה, לפי הגישה הזו, הוא כנראה אדם מאוד תמים. אבל אני מאמין לו כשהוא יוצא בתקיפות נגד הטענות שהוא עושה צחוק מהמשתתפים בתוכנית.

"זה עושה לי עיוותים בגוף כשאומרים 'לגחך על'", הוא מתרעם. "אתה הרי צוחק איתם. אתה מתרגש איתם. זו יצירה מורכבת. זה לא רק מצחיק. זה גם מרגש. זה גם מטלטל. זה מעורר בך הרבה תחושות. החבר'ה האלה יודעים מה אנחנו הולכים לעשות. ואני כל הזמן צריך להזכיר להם, 'חבר'ה, זה לא 'האח הגדול''. לפעמים מתפתח איזה ריב ואני מרגיש שאני צריך לעצור אותם שלא יריבו - שזה הלחם והחמאה של ריאליטי אחר. אני אומר, 'בואו נעשה צחוקים. בואו נצחק'.

"בינו ונתן, למשל (בינו גבסו מד"ר שקשוקה ונתן כהן מהבית התימני - מ"ל), הם לורל והארדי החדשים", הוא ממשיך, "או, היה מי שאמר, 'כמו אריק ובנץ'. הם פשוט הבינו ביום השלישי או הרביעי, שזו תוכנית צחוקים ושצריך לעשות צחוקים. אנחנו בריאליטי מודע. מה זה מגוחכים?! כשבינו אומר 'יצאתי מושט' אני לא מגחך עליו, אני הולך ברחוב אחר כך ואומר 'יצאתי מושט'. זה כמו המשפטים האלה של זאב רווח. אנחנו עושים את הקומדיה החדשה, את הסרט בורקס של פעם עם אנשים אמתיים. אתה מתאהב בדמויות האלה. זה על דרך החיוב. בינו הוא ילד בגוף של מבוגר. הוא בונה עפיפונים והוא מתרגש משווארמה. אתה לא יכול לא להתרגש מדבר כזה. זה לא ריאליטי מרושע".

בשלב מסוים בשיחה אני זונח לחלוטין את ההערצה שאיתה הגעתי למשרדי אנדמול, נדבק בנלהבות של זרעיה ולוקח את תפקיד פרקליטו של השטן, או כפי שזרעיה קורא לזה: "מקנטר אותי כדי להוציא ממני דברים". אני מעמת אותו עם חלק מהביקורות, שעל אף ההכרה ביכולות המקצועיות הטכניות של התוכנית, מדברות, אם לשקף את מה שנכתב בהן בבוטות, על ניצול של "הנייטיבז" על-ידי האליטה האשכנזית לצורכי בידור. זה עובד. זרעיה מתרעם עוד יותר.

"קראתי כמה ביקורות על 'רויאל שף', על כל העולם הזה של המזרחים, ניצול של מזרחים. מישהו האשים אותי שאני אשכנזי עם משקפיים עגולים, מצביע מפלגת העבודה ואחראי לעליית מחירי הדיור. מישהו כתב בעיתון, איך לא הבאנו אשכנזים, רק רוסייה, ולמה לא הבאתי את סבתא שלו שעושה ממליגה. ואתה יודע מה? מה שאותו מבקר כתב זו גזענות הפוכה. אני גדלתי בכפר שלם, אמא שלי נולדה באיסטנבול, אבא שלי נולד בסלוניקי, הגעתי ממקום סוציו-אקונומי נמוך, אם תרצה. אילן עבודי, השותף שלי, הוא עיראקי. אנחנו מזרחים. מי אמר שבתוכנית טלוויזיה שעוסקת במסעדות ביתיות - ואנחנו סקרנו 400 מסעדות, כן? - אני חייב לאזן את זה? המנדט הראשון שלי כשאני בא ללהק תוכנית טלוויזיה, זה אם אלה דמויות שאני יכול לעשות איתן 45 פרקים. הרבה עיתונאים חוטאים לדבר הזה, עם הגישה הזו של 'למה הבאנו רק מזרחים'.

"היה לנו עניין גדול שהיה גם מצד הגוף המשדר, שיהיה פיזור של המסעדות, אבל אז, כשהגענו לליהוק, נוצר מצב שיש לנו 4 מסעדות מתל-אביב ושתיים מבאר-שבע. נו, מה לעשות? אז לא הייתה מסעדה מצפון הארץ שגם תייצג. או, למשל, למה אין לי מסעדה פרסית? כל אחד היום כועס. לכל אחד יש מה להגיד. הרעיון היה לעשות אוכל של עדות, וזה כן היה מכוון. הלכנו חזק על העדות. זה קיבוץ גלויות".

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט