גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקניונים ירו לעצמם ברגל ויצרו בועת קמעונאות הפוכה"

סם נזרי, בעלי רשתות ההנעלה אלדו וספרינג, מרגיש בטוח: הוא מצהיר כי לא יפתח חנויות חדשות מבלי לקבל השקעה כספית מהקניונים, חושב שהקניונים ירו לעצמם ברגליים, ומשיב לטענות על המחירים: "כשאומרים 'יקר' זה סימן מעולה"

בזמן שבישראל בועת הנדל"ן כובשת את הכותרות, סם נזרי, הבעלים של רשת נעלי אלדו ישראל, אומר שהקניונים בארץ ירו לעצמם ברגל ויצרו במו-ידיהם "בועת קמעונאות הפוכה".

"היום יש איזו כמות של שטחים שאתה רוצה להשכיר, במחיר שאתה רוצה לשלם. הכול השתנה. כשלא היו הרבה קניונים, הם היו מבקשים 100-120 דולר למ"ר וקובעים את שער הדולר לפי 4.25 שקל וכולם היו משלמים. למה? כי לא היו שטחים. הקניונים עשו חגיגה - חבל על הזמן. היום יש שטחים ואין ביקוש. הכול התהפך. איך? הקניונים ירו לעצמם ברגל. הם המשיכו לפתוח ולפתוח קניונים במקום לחזק את הקניונים הקיימים. עכשיו כבר אין רשימות המתנה, וצריך להשכיר את השטחים".

- גם עכשיו ממשיכים לפתוח קניונים.

"נכון. ממשיכים כאילו שלישראל נוספים מיליון תושבים בכל שנה. בבאר-שבע יש 200 אלף תושבים ו-100 אלף מ"ר מסחר. זה 2 מ"ר לכל תושב. אין דבר כזה בעולם. האם מליסרון היה צריך לבנות את המפלצת גרנד באר-שבע של 49 אלף מ"ר? יעני ניו-יורק. זה כולה באר-שבע. הוא היה צריך לקנות קניון קיים ולהגדיל אותו ולא לבנות חדש. יש מספיק קניונים".

- איך זה משפיע על היחסים של הרשתות עם הקניונים?

"יש שטחים ואין ביקוש והיום הקניונים מוכנים להשקיע כסף כדי לבנות חנויות מותגים. כמו שקניון שאין לו זארה הוא לא קניון, כך אם אין לו אלדו בנעליים, זה לא קניון. המותג מאוד חזק ומושך המון אנשים. בגרנד באר-שבע פתחתי אלדו וספרינג (רשת הנעלה נוספת בבעלות נזרי, א"ח) עם התנאים שלי וקיבלתי תנאים טובים".

- הקניונים משתתפים בעלות פתיחת החנויות שלך אצלם?

"בוודאי. אם לא - אני לא פותח".

- ממי?

"מכל קבוצות הקניונים".

- ומה לגבי הפאוור-סנטרים?

"גם. היום זה טרנד. הם רוצים מותגים, הם חייבים להכניס את היד לכיס. היום כל אחד רוצה אלדו, זארה, פוקס, פוראבר 21, אמריקן איגל. אז במקום שנלך לקניונים לבקש שטחים, הם באים אלינו לבקש שנפתח חנויות. הכול התהפך תוך 4 שנים".

- אם הקניונים משתתפים בהשקעות בחנויות ומחירי השכירות שאתה משלם נמוכים יותר, איך זה משפיע על הרווחיות שלך?

"לא כל-כך משפיע כי אני מגלגל את זה אל הצרכן. אני רוצה שיהיה לו יותר כוח קנייה ושהוא לא יצטרך לחכות לסוף עונה כדי לקנות. הצרכן כאן מאוד חכם, הוא לא קונה סתם מותג במחיר גבוה. החנויות בכיכר המדינה לא עובדות. החנות בקניון רמת אביב הייתה אחת הטובות שלי והיא ירדה. למה? כי אנשים לא רוצים לקנות במחיר גבוה".

- אומרים עליכם שאתם יקרים.

"יחסית למי? לרשת TO GO? המחירים שלנו נחשבים למאוד סבירים בשוק. Nine West מכר ב-200 שקל מעליי לכל זוג, אז אין מה להשוות בכלל. כשאומרים יקר זה סימן מעולה. זה אומר שקונים אבל רוצים לקנות יותר בזול".

החנות הראשונה - בירושלים

נזרי החל את דרכו הקמעונאית בגיל 24 בקנדה. הוא פתח עם אחיו רשת זכיינית למותג האופנהMEXX , שהגיעה בשיאה ל-65 חנויות עם מחזור מכירות של כ-600 מיליון שקל. בגיל 37 הוא מכר את חלקו (25%) לאחיו ועלה לארץ. 5 שנים מאוחר יותר, מכר האח את הרשת לחברת האופנה העולמית ליז קלייבורן.

- עשית טעות שמכרת קודם?

"לא. איזהו העשיר? השמח בחלקו. עשיתי אקזיט. מספיק. רציתי לעלות לארץ".

ב-1991 הוא עלה לישראל כשהוא מבוסס כלכלית וביקש להעתיק לכאן את המודל שאיתו הצליח בקנדה. "רציתי להביא את MEXX אבל עשיתי מחקר שוק. ראיתי שחברות האופנה הגדולות בעולם מגיעות - הבנתי שזארה תיכנס ו-H&M תיכנס. מאידך ראיתי ששוק ההנעלה היה בתול, פתוח. אז אמרתי שבמקום להמשיך באופנה, אני אביא את אלדו לארץ".

זה לא היה פשוט. אלדו, שפעילה היום ב-81 מדינות בעולם, עם 1,950 חנויות ומכירות של 1.5 מיליארד דולר בשנה, הייתה אז רשת קנדית והכינה את צעדיה הראשונים להתפתחות בינלאומית כשהיעד היה ארה"ב. נזרי פנה לאלדו בן סעדון, הבעלים היהודי שאותו הכיר מקנדה וקיבל תחילה תשובה שלילית.

"אמרתי לו 'תשמע, בארה"ב תוכל לפתוח מתי שתרצה אבל את החנות הראשונה מחוץ לצפון אמריקה תפתח בירושלים'. כיהודי מרוקאי הוא אהב את זה. בפברואר 1995 נפתחה החנות הראשונה בקניון מלחה. אלדו עצמו הגיע באוקטובר והיה בשוק. הוא אמר לי 'לא ידעתי שאפשר להעתיק קונספט מקנדה למרחק של עשרת אלפים ק"מ'. כשהם ראו את ההצלחה הענקית בירושלים, ב-1996 כבר הביאו בן אדם לטפל ולפתח את כל העולם ואני עזרתי להם המון בהתחלה לפתוח כמה מדינות".

- למה היית כל-כך משוכנע בהצלחה?

"ידעתי שיש לו קונספט שאי-אפשר שמישהו יפגע בו: נשים, גברים ואביזרי אופנה והכל תחת קורת-גג אחת. לא היו אז דברים כאלה. אז כל תצוגת הנעליים בחנויות הייתה בוויטרינה. רצית נעל, יצאת עם המוכר לוויטרינה בחוץ והראית לו את הדגם. אלדו כבר אז הציג את הקולקציה בחנות לצד הצגת כמה דגמים בוויטרינה. אמרתי לו 'תוך 10 שנים תהיה מספר 1 בעולם'. היום הוא עם מחזור של 1.5 מיליארד דולר ונשאר חברה פרטית".

- אתה מרוקאי. זה הטבע המרוקאי, להישאר חברה פרטית?

"בטח. גם אותי שואלים למה אני לא מנפיק. בשביל מי אני אתחיל לעבוד, בשביל הציבור? כשאני פרטי אני לא חייב דין וחשבון לאף אחד. יש יתרון להיות בבורסה. אתה לוחץ על כפתור ויוצא כסף. הראל ויזל (מנכ"ל ומבעלי קבוצת פוקס, א"ח) לוחץ על כפתור ופותח 22 חנויות של אמריקן איגל. לוחץ על עוד כפתור ופותח 15 חנויות של The Children's Place ועוד כפתור ופותח את רשת הנעליים Charles & Keith. אני צריך לשבת בבנקים ולעשות מו"מ, אבל יש לי שם טוב".

- יש לך ביקורת על הגיוסים בבורסה?

"כן. כשאדם מביא מותג מחו"ל והוא בבורסה, הוא מודיע שהוא מביא מותג, עושה תחזית והמניה עולה. אם המניה עולה, זה אומר שהחברה שווה הרבה יותר, אז קל יותר לגייס. אבל צריך להיזהר".

- אתה חושב שיש קלות בלתי נסבלת בגיוס?

"בוודאי שכן. זה יותר מדי מהר, יותר מדי קל. יש חברות שיצאו לבורסה כמו קבוצת עזריאלי, ויש כאלה שיוצאים לבורסה כי הם צריכים כסף ואז מתחילות הבעיות והציבור משלם עבורם. זה לא טוב לכלכלה. הציבור בונה את הכלכלה ועושה את הכלכלה - זה לא הטייקונים. זה האיש הפשוט שהולך בשוק וקונה. וכל אחד שקיבל מכה פה ומכה שם, קונה פחות וזה כדור שלג שפוגע בכלכלה".

בכל הקשור לשוק ההנעלה, נזרי עוד לא אמר את המילה האחרונה. הוא מחזיק היום ברשת אלדו (41 סניפים), ברשת ספרינג (19 סניפים) ולצדן הוא מפעיל עוד 6 חנויות עודפים. כל חנויות החברה הן בבעלות ישירה.

הזכיין הבינלאומי הבולט בעולם

לפני הנתונים הנוכחיים, את שנת 2013 הוא יסיים עם גידול של 13% במכירות ל-156 מיליון שקל. בשנת 2014 הוא כבר מתכנן לקפוץ למחזור מכירות של 180 מיליון שקל - גידול נוסף של 15.4% שיגיע בעיקר מפתיחת חנויות חדשות.

למרות היותו יבואן, אלדו נהנית מרווח גולמי גבוה של 60%, בדומה ליצרניות האופנה. שיעור הרווח התפעולי גבוה אף הוא ועומד על כ-15%, ואם תרצו את השורה התחתונה, הרי שהחברה מניבה בשנה רווח נקי של 12 מיליון שקל.

"בתחום ההנעלה, המותג אלדו הוא מספר 1 בכל הקניונים מבחינת מכירות למ"ר או הפדיון הכולל. אין אף אחד שמתקרב אליי. הסניף בקניון עזריאלי מוכר מיליון שקל בחודש (כולל מע"מ) והשחקן השני אחריי מוכר חצי ממני. אנחנו מחזקים עכשיו גם את המותג ספרינג".

עדות להצלחת המותג הבינלאומי בשוק המקומי הוא התואר שניתן לנזרי ברציפות בכל שנה מאז שנת 2010, כזכיין המוביל של החברה העולמית על בסיס מגוון פרמטרים. תואר זה מבטא את העובדה שהרשת בישראל מובילה גם במכירות למ"ר על פני כל יתר המדינות. התוצאות לשנה הנוכחית יפורסמו בפברואר ונזרי מעריך שהתואר יישאר בידיו.

"אצלנו לקוח יכול למדוד 10 זוגות נעליים ונחזיר אותם למחסן בחיוך. בתחום הנעלה קשה לתת שירות. אני יכול לתת שירות טוב, אבל בחורה קנתה נעל, והעקב נשבר. אני לא אשם אבל ניתן לה זוג חדש. זה עתיד הקמעונאות. מי שלא נותן שירות, לא יישאר".

- אתה מגדיל חנויות?

"ודאי. אני משפץ את כל 7 חנויות ספרינג בקניוני עזריאלי ומכפיל את השטח שלהן. היום יש חנויות של 100 מ"ר והן יהפכו ל-200 מ"ר בקונספט חדש".

- יש לך היום מתחרים קשים בהנעלה?

"האמת שאין לי תחרות. בגברים אני שולט. בנשים קצת Nine West, קצת קליגולה".

- מה אתה חושב על מותג הנעליים Charles & Keith שקבוצת פוקס מביאה לישראל?

"מצוין. רשת טובה. אני שמח שהם נכנסים. אני חי מהתחרות. זה יכריח אותי לעשות עוד יותר טוב. Charles & Keith פועל רק ב-17 מדינות והם עושים הכול מפלסטיק, אבל יש לו חנויות מאוד יפות וזה מושך. לי זו תהיה תחרות בעיקר לספרינג".

אלדו ישראל

בעלים: סם נזרי

רשתות: אלדו (41 סניפים), ספרינג (19 סניפים)

חנויות עודפים: 6

מספר עובדים: 450

מחזור מכירות 2012: 138 מיליון שקל (ללא מע"מ)

מחזור מכירות צפוי ל-2013: 156 מיליון שקל

שיעור רווח גולמי: כ-60%

שיעור רווח תפעולי: 15%

רווח נקי צפוי ל-2013: 12-14 מיליון שקל

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה