גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סיכוי גבוה יותר שהפד לא יחליט על צמצום הרכישות היום"

בני מוזס, מנכ"ל כוון בית השקעות: "בינואר תתמנה נגידה מרכזית חדשה במקומו של ברננקי כך שייתכן והוא יעדיף לתת לה התחלה שקטה ללא טלטלות וסערות דרמטיות מיותרות"

החלטת הפד הולכת ומתקרבת (תתפרסם היום ב-21:00 שעון ישראל) ובמקביל הולך ועולה מפלס המתיחות בשווקים מסביב לעולם. בשיחה עם "גלובס" מפרט בני מוזס, מנכ"ל כוון בית השקעות, מה להערכתו צפוי לקרות אחרי ההחלטה.

"להחלטה זו תהיה השפעה מרכזית על המשק האמריקאי אבל הספיחים של ההחלטה יורגשו וישפיעו על כלכלתן של רבות מהמדינות ברחבי העולם ובכללן ישראל. נתוני המשק האמריקאי ערב ההחלטה רבת המשמעות שתצמצם את הדפסת הדולרים העומדת כיום על 85 מיליארד דולר בחודש, כאשר רובה ככולה נועדה לרכישת אג"חים מגובי משכנתאות ולתמרוץ הפעילות המשקית, מלמדים על כך שהמשק האמריקאי נמצא כיום בצמיחה נמוכה יחסית סביב ה-2% בשנה, האבטלה יורדת בקצב סביר כאשר מידי חודש מתווספות כ-200 אלף משרות חדשות והאבטלה נמצאת בטווח היעד של הפד' - 7%".

"אולם בנתונים אלה אין די לבסס את ההחלטה האם צמצום ההרחבה הכמותית טוב שתתחיל כעת או תדחה לשלב מאוחר יותר כיוון שהמשק האמריקאי טרם הוכיח כי שב לאיתנות מלאה ממתקפת ההצטננות שפקדה אותו בשנים האחרונות וכי החמצן הרב שהוזרם עד כה טרם העמיד אותו לגמרי על רגליו. ייתכן שיידרש זמן נוסף להזרמת חמצן ואולי המינון יצומצם. בינואר תתמנה נגידה מרכזית חדשה במקומו של ברננקי כך שייתכן והוא יעדיף לתת לה התחלה שקטה ללא טלטלות וסערות דרמטיות מיותרות, בעיקר לקראת החגים (הכריסמס)".

- אז השוק האמריקאי יצא מהמשבר או שעדיין ניכרת חולשה?

"מנגד, ישנם נתונים שמצביעים שהמשק האמריקאי סובל מחולשה במספר תחומים מרכזיים שאין להקל על השפעתם. למשל אמש פורסם שמחיר העלות ליחידת ייצור ירד באחוז וחצי זה אמנם מצביע על התייעלות המשק אך גם על כך שהשכר בתעשייה לא משתפר. המסקנה: אין פחד מאינפלציה מתקרבת והיא תישאר נמוכה לאורך זמן ולצד זאת עדיין קיימים חששות מעצירה או שינוי מגמה בצמיחה של המשק האמריקאי".

"המשמעות היא שאין יותר כסף בידי הציבור להגביר את הצריכה ומאחר ומשקל הצריכה של הציבור מהווה כ-70% מהצמיחה של המשק האמריקאי אזי המצב דהיום מלמד על המשך סימני חולשה של המשק האמריקאי. לאור נתונים אלה מבצבץ הפעם חוסר ודאות ממשי לגבי החלטתו של הפד' על צמצום ברכישת האגחים הודעה שאמורה להתפרסם הערב. לאור כל זאת, אני עדיין מעריך שיש סיכוי גבוה יותר שהפד' לא יחליט על צמצום בישיבתו היום. אלא ידחה את ההחלטה לישיבתה הבאה לסוף ינואר".

- אז מה ההשלכות על שוק המניות?

"חרף זאת במידה ואכן תתקבל החלטה על תהליך צמצום הדרגתי שמשמעותו פחות ופחות הדפסת דולרים כחמצן למשק האמריקאי המצונן אני מעריך שהתוצאות יהיו מתונות בהרבה מכפי שהפעילים בשוק ההון חוששים מהן. ראשית, עברו כ-8 חודשים מאז הרמזים הראשונים על הצמצום בהזרמה ע"י הפד'. בנוסף, השוק גם התרגל לרעיון שהצמצום אכן יגיע בשבועות הקרובים ואף מגלם את השפעת הצמצום ע"י העלאת תשואת הבונדס ל-10 שנים מכ-1.5% לכ- 2.8%. אי לכך, השוק יקבל זאת בהבנה מפני שהחלטה מסוג זה תתפרש בכך שהפד' מאמין בחוסנו של השוק האמריקאי ועל כן החליט על צמצום".

"הירידות, אם תהיינה יימשכו יום יומיים להערכתי ולאחר מכן ישוב השוק לתפקד בצורה חיובית. הצמצום עשוי להעלות את תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ויתפשט ברחבי העולם עם תזוזה כלפי מעלה בתשואות האג"חים. העלייה אמנם תהיה מתונה אך תמשך לאורך מספר רב של שבועות. החשש של משקיעים בשוקי המניות מכך שעלייה בתשואות האג"ח תגרום אוטומטית לירידות בשערי המניות אינו מבוסס במלואו. מחקר שנעשה בדק את המצב החל מאמצע שנות ה-80 לאמצע שנות ה-90 הצביע אמנם על קורלציה בין העלייה בתשואות האג"ח לירידה במניות, אך אם בודקים את התנהגות שוק המניות משך 100 שנים אזי ברוב המקרים לא נמצאה קורולציה בין עליית התשואות באג"ח לבין ירידות בשוק המניות".

- אז איפה כדאי לשים את הכסף?

"למרות זאת על מנת להשקיע נכון בשוק המניות יש לקחת בחשבון שייתכן שמניות הצמיחה עם המכפילים הגבוהים כן ייפגעו. תחומים שיגיבו להערכתי נגד המגמה וייתנו תשואה חיובית גם ב-2014 יהיו הבריאות - גיליעד (סימול: GILD ) , ג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ) ענף הפיננסים - בנקים בארה"ב כגון וולס פארגו , בנק אוף אמריקה , סיטיגרופ וג'י.פי.מורגן. ענף הקמעונאות הבסיסית - חברות דיסקאונט כמו וול-מארט וגם אופנת דיסקאונט (בימים של תשלומי ריבית גבוהים יותר, אנשים נוטים לחפש אלטרנטיבות זולות יותר בקניותיהם)".

"חברות המייצרות מוצרי יסוד כמו בטואלטיקה בסיסית, דטרגנטים וכו' חברות בתחום התעשייה עם מינוף נמוך או ללא מינוף כלל. בעיקר חברות עם פעילות בינלאומית ועם עודף מזומנים בקופה כגון: בואינג , ג'נרל אלקטריק , גוגל וחברות כרייה של מתכות יקרות. לעומת זאת ענף הדיור - עשוי לסבול תקופה מסוימת מהשינוי בריבית כלפי מעלה. ענף המשכנתאות - בעיקר חברות העוסקות במתן משכנתאות לציבור הרחב כאשר הן לוות לטווח קצר ומלוות לטווח ארוך. ולכן להערכתי 2014 תהיה שנת מבחן ל-BOND PICKERS ול-STOP PICKERS ".

- מה צפוי בגזרת הנפט?

"ארה"ב משתמשת בכ-22 עד 24 מיליון חביות נפט ביום בצריכה שוטפת כאשר סך ייבוא הנפט עומד על 16 עד 18 מיליון חביות נפט ליום. להערכתי מחיר הנפט צפוי לרדת אל מתחת ל-90 דולר לחבית ואף להגיע ל-80 דולר בעקבות המעבר של ארה"ב לשימוש באנרגיה נקייה (סולארית וכו') וכן שימוש בגז".

"כיום תעבורת המשאיות והקרונות ברחבי ארה"ב הגדולה עוברת לשימוש בגז במקום נפט עקב תגליות רבות של מרבצי גז טבעי ברחבי ארה"ב. מחיר הגז הוא זול משמעותית ממחיר הנפט מה שמעודד את קובעי המדיניות בארה"ב לעבור לשימוש באנרגיה נקייה ובכך להצטרף למגמה הכלל עולמית של מעבר בשימוש באנרגיה זו גם מטעמים סביבתיים וכלכליים. די בכך שארה"ב תצמצם את ייבוא הנפט בכ-2-3 מיליון חביות ביום כדי שמחירי הנפט ייפלו לכוון ה-80 דולר. זו מגמה שמתחילה להתרחש. זה אמנם לא ייקרה מחר אבל זה בהחלט נראה באופק".

בני מוזס הינו מנכ"ל כוון בית השקעות, העוסק בניהול השקעות והוא עשוי להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו. אין לראות במאמר זה משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או הצעה לרכישת יחידות הקרן ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

עוד כתבות

ג'יימס בולדווין. קאנון אמריקאי / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

כל הכיעור וכל היופי שבעולם מתנקזים לרחוב אחד בהארלם

קריאה מחודשת ב"אם רחוב ביל היה יכול לדבר" של ג׳יימס בולדווין מציפה מחאה רלבנטית על גזע, מגדר ואלימות ממסדית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; מיקרון ונובו נורדיסק עלו

המשקיעים המשיכו לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן, כאשר לפי הדיווחים האחרונים, בכירים אמריקאיים מסרו שהנשיא טראמפ דחה את ההחלטה על תקיפה בשלב זה ● המסחר ננעל אתמול בעליות, לאחר יומיים רצופים של ירידות ● באירופה נרשמו ירידות ברקע המתיחות הגאופוליטית

גליה באר–גבל / צילום: רון קדמי

היא שותפה באחת הקרנות הגדולות בישראל. זה מה שהיא עושה כל יום ב־23:00

כילדה נסעה שלוש שעות ביום לבית הספר, בצבא שירתה בפרקליטות, ולמרות שלמדה משפטים כי זו "תעודת ביטוח", היצר העסקי גרם לה לשנות כיוון ● אז היא פנתה למנכ"לית לאומי לשעבר: "הכרתי את רקפת רוסק-עמינח, וכשהיא הודיעה שהיא עוזבת את הבנק, הרמתי אליה טלפון" ● שיחה קצרה עם גליה באר-גבל, שותפה־מנהלת בקרן Team8

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

מרכז הקונגרסים בדאבוס לקראת הכינוס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) / צילום: Reuters, Denis Balibouse

פחות אקלים, יותר חשש ממלחמות: הכינוס הכלכלי בדאבוס מסתגל לסדר העולמי החדש

מספר שיא של מנהיגים יגיע לכינוס הפורום הכלכלי העולמי שייפתח בדאבוס בשבוע הבא, אך כל העיניים יהיו נשואות לנשיא ארה"ב ● המארגנים הסכימו לדחוק מהאג'נדה סוגיות סביבה וצדק חלוקתי כדי להבטיח את השתתפותו ● במרכז: הסדר העולמי החדש ומלחמות הסחר

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ מעלה הילוך לסיפוח גרינלנד, ושולף איום חדש נגד מדינות נאט"ו

נשיא ארה"ב הודיע ברשת החברתית שלו כי יטיל מכס של 10% על שמונה מדינות נאט"ו החל מ-1 בפברואר עד שלא יגיעו "להסכם לרכישה כוללת של גרינלנד" ● טראמפ איים שב-1 יוני היקף המכס יקפוץ ל-25%

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

העצה של חלוצת ה־AI למי שרוצה לשרוד בשוק העבודה העתידי

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ההערכה בישראל: טראמפ עדיין לא קיבל את ההחלטה על תקיפה באיראן

דיווח: ראש הממשלה ביקש לדחות את התקיפה באיראן - הסיבה: חוסר מוכנות ● בכירים אמריקאים: הנשיא דחה בשלב זה את ההחלטה על התקיפה באיראן, אך היא עדיין על השולחן ● הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה

הילה ויסבג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שירי פיין–גרוסמן / צילום: פרטי

ההכרה שעלולה לסבך את ישראל במלחמה מול טורקיה וקטאר: "זה בא עם סיכון"

שיחה עם שירי פיין-גרוסמן, מנכ"לית המכון ליחסי ישראל-אפריקה ● על הכיבוש הכלכלי של טורקיה באפריקה שעלול להעמיד את ישראל במבחן, ההתקרבות של איראן למצרים וגם המלכודות שטומנים הסינים כדי להשתלט על היבשת

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

המיליארדר הישראלי שמונה למועצת השלום בעזה של טראמפ

יקיר גבאי שהונו מוערך על ידי פורבס ב-4.1 מיליארד דולר, הוא איש עסקים שצמח בשוק ההון הישראלי בשנות התשעים והקים אימפריית נדל"ן עסקית בגרמניה באמצעות חברת הנדל"ן המניב אראונדטאון, שבה הוא מחזיק כיום ב-15% מהון המניות

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

המניות שהפכו למנוע של ת"א – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל ההשקעות שמזהיר מפני האופטימיות בשווקים וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך" ● מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● הפערים המשמעותיים בין הבנקים השונים בריבית על הפיקדונות ● האם הגיע הזמן לצאת מ-S&P500? ● וגם: איך המעבר של הבורסה לשישי עשוי להשפיע על החלטות ההשקעה שלכם?

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

טראמפ: "הגיע הזמן למנהיגות חדשה באיראן, חמינאי אדם חולה"

דיווח ברויטרס: בכירים אמריקנים העלו את האפשרות שתחומי מועצת השלום של עזה יתרחבו ויכללו גם את ונצואלה ואוקראינה ● במקביל, הבית הלבן הודיע על מינויים לדירקטוריון המועצה. בין הנציגים: שרים מקטאר וטורקיה, וגם איש עסקים ישראלי ● בישראל סבורים כי התקיפה האמריקנית באיראן לא ירדה מהפרק, וכי ארה"ב מחפשת את העיתוי הנכון ● טראמפ ונתניהו שוחחו אמש שוב בנושא - בפעם השנייה בתוך יומיים ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

"עשו לנו מחטף": בענף התעופה הישראלי מודאגים מהפרויקט שיכניס למדינה מיליארדים

בעוד כשנה יחל פינוי שדה התעופה בהרצליה לטובת הקמת שכונה שתכניס לקופת המדינה מיליארדי שקלים ● אלא שתפקידו כיום קריטי: הוא מכשיר בשטחו את מרבית הטייסים לחברות הגדולות, משמש לניסויים לתעשיות הביטחוניות ומאפשר סיוע בחירום ● פתרונות בינתיים אין, ובענף מודאגים: "ייקח עשור לבנות חלופה ראויה"

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף