גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סיכוי גבוה יותר שהפד לא יחליט על צמצום הרכישות היום"

בני מוזס, מנכ"ל כוון בית השקעות: "בינואר תתמנה נגידה מרכזית חדשה במקומו של ברננקי כך שייתכן והוא יעדיף לתת לה התחלה שקטה ללא טלטלות וסערות דרמטיות מיותרות"

החלטת הפד הולכת ומתקרבת (תתפרסם היום ב-21:00 שעון ישראל) ובמקביל הולך ועולה מפלס המתיחות בשווקים מסביב לעולם. בשיחה עם "גלובס" מפרט בני מוזס, מנכ"ל כוון בית השקעות, מה להערכתו צפוי לקרות אחרי ההחלטה.

"להחלטה זו תהיה השפעה מרכזית על המשק האמריקאי אבל הספיחים של ההחלטה יורגשו וישפיעו על כלכלתן של רבות מהמדינות ברחבי העולם ובכללן ישראל. נתוני המשק האמריקאי ערב ההחלטה רבת המשמעות שתצמצם את הדפסת הדולרים העומדת כיום על 85 מיליארד דולר בחודש, כאשר רובה ככולה נועדה לרכישת אג"חים מגובי משכנתאות ולתמרוץ הפעילות המשקית, מלמדים על כך שהמשק האמריקאי נמצא כיום בצמיחה נמוכה יחסית סביב ה-2% בשנה, האבטלה יורדת בקצב סביר כאשר מידי חודש מתווספות כ-200 אלף משרות חדשות והאבטלה נמצאת בטווח היעד של הפד' - 7%".

"אולם בנתונים אלה אין די לבסס את ההחלטה האם צמצום ההרחבה הכמותית טוב שתתחיל כעת או תדחה לשלב מאוחר יותר כיוון שהמשק האמריקאי טרם הוכיח כי שב לאיתנות מלאה ממתקפת ההצטננות שפקדה אותו בשנים האחרונות וכי החמצן הרב שהוזרם עד כה טרם העמיד אותו לגמרי על רגליו. ייתכן שיידרש זמן נוסף להזרמת חמצן ואולי המינון יצומצם. בינואר תתמנה נגידה מרכזית חדשה במקומו של ברננקי כך שייתכן והוא יעדיף לתת לה התחלה שקטה ללא טלטלות וסערות דרמטיות מיותרות, בעיקר לקראת החגים (הכריסמס)".

- אז השוק האמריקאי יצא מהמשבר או שעדיין ניכרת חולשה?

"מנגד, ישנם נתונים שמצביעים שהמשק האמריקאי סובל מחולשה במספר תחומים מרכזיים שאין להקל על השפעתם. למשל אמש פורסם שמחיר העלות ליחידת ייצור ירד באחוז וחצי זה אמנם מצביע על התייעלות המשק אך גם על כך שהשכר בתעשייה לא משתפר. המסקנה: אין פחד מאינפלציה מתקרבת והיא תישאר נמוכה לאורך זמן ולצד זאת עדיין קיימים חששות מעצירה או שינוי מגמה בצמיחה של המשק האמריקאי".

"המשמעות היא שאין יותר כסף בידי הציבור להגביר את הצריכה ומאחר ומשקל הצריכה של הציבור מהווה כ-70% מהצמיחה של המשק האמריקאי אזי המצב דהיום מלמד על המשך סימני חולשה של המשק האמריקאי. לאור נתונים אלה מבצבץ הפעם חוסר ודאות ממשי לגבי החלטתו של הפד' על צמצום ברכישת האגחים הודעה שאמורה להתפרסם הערב. לאור כל זאת, אני עדיין מעריך שיש סיכוי גבוה יותר שהפד' לא יחליט על צמצום בישיבתו היום. אלא ידחה את ההחלטה לישיבתה הבאה לסוף ינואר".

- אז מה ההשלכות על שוק המניות?

"חרף זאת במידה ואכן תתקבל החלטה על תהליך צמצום הדרגתי שמשמעותו פחות ופחות הדפסת דולרים כחמצן למשק האמריקאי המצונן אני מעריך שהתוצאות יהיו מתונות בהרבה מכפי שהפעילים בשוק ההון חוששים מהן. ראשית, עברו כ-8 חודשים מאז הרמזים הראשונים על הצמצום בהזרמה ע"י הפד'. בנוסף, השוק גם התרגל לרעיון שהצמצום אכן יגיע בשבועות הקרובים ואף מגלם את השפעת הצמצום ע"י העלאת תשואת הבונדס ל-10 שנים מכ-1.5% לכ- 2.8%. אי לכך, השוק יקבל זאת בהבנה מפני שהחלטה מסוג זה תתפרש בכך שהפד' מאמין בחוסנו של השוק האמריקאי ועל כן החליט על צמצום".

"הירידות, אם תהיינה יימשכו יום יומיים להערכתי ולאחר מכן ישוב השוק לתפקד בצורה חיובית. הצמצום עשוי להעלות את תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ויתפשט ברחבי העולם עם תזוזה כלפי מעלה בתשואות האג"חים. העלייה אמנם תהיה מתונה אך תמשך לאורך מספר רב של שבועות. החשש של משקיעים בשוקי המניות מכך שעלייה בתשואות האג"ח תגרום אוטומטית לירידות בשערי המניות אינו מבוסס במלואו. מחקר שנעשה בדק את המצב החל מאמצע שנות ה-80 לאמצע שנות ה-90 הצביע אמנם על קורלציה בין העלייה בתשואות האג"ח לירידה במניות, אך אם בודקים את התנהגות שוק המניות משך 100 שנים אזי ברוב המקרים לא נמצאה קורולציה בין עליית התשואות באג"ח לבין ירידות בשוק המניות".

- אז איפה כדאי לשים את הכסף?

"למרות זאת על מנת להשקיע נכון בשוק המניות יש לקחת בחשבון שייתכן שמניות הצמיחה עם המכפילים הגבוהים כן ייפגעו. תחומים שיגיבו להערכתי נגד המגמה וייתנו תשואה חיובית גם ב-2014 יהיו הבריאות - גיליעד (סימול: GILD ) , ג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ) ענף הפיננסים - בנקים בארה"ב כגון וולס פארגו , בנק אוף אמריקה , סיטיגרופ וג'י.פי.מורגן. ענף הקמעונאות הבסיסית - חברות דיסקאונט כמו וול-מארט וגם אופנת דיסקאונט (בימים של תשלומי ריבית גבוהים יותר, אנשים נוטים לחפש אלטרנטיבות זולות יותר בקניותיהם)".

"חברות המייצרות מוצרי יסוד כמו בטואלטיקה בסיסית, דטרגנטים וכו' חברות בתחום התעשייה עם מינוף נמוך או ללא מינוף כלל. בעיקר חברות עם פעילות בינלאומית ועם עודף מזומנים בקופה כגון: בואינג , ג'נרל אלקטריק , גוגל וחברות כרייה של מתכות יקרות. לעומת זאת ענף הדיור - עשוי לסבול תקופה מסוימת מהשינוי בריבית כלפי מעלה. ענף המשכנתאות - בעיקר חברות העוסקות במתן משכנתאות לציבור הרחב כאשר הן לוות לטווח קצר ומלוות לטווח ארוך. ולכן להערכתי 2014 תהיה שנת מבחן ל-BOND PICKERS ול-STOP PICKERS ".

- מה צפוי בגזרת הנפט?

"ארה"ב משתמשת בכ-22 עד 24 מיליון חביות נפט ביום בצריכה שוטפת כאשר סך ייבוא הנפט עומד על 16 עד 18 מיליון חביות נפט ליום. להערכתי מחיר הנפט צפוי לרדת אל מתחת ל-90 דולר לחבית ואף להגיע ל-80 דולר בעקבות המעבר של ארה"ב לשימוש באנרגיה נקייה (סולארית וכו') וכן שימוש בגז".

"כיום תעבורת המשאיות והקרונות ברחבי ארה"ב הגדולה עוברת לשימוש בגז במקום נפט עקב תגליות רבות של מרבצי גז טבעי ברחבי ארה"ב. מחיר הגז הוא זול משמעותית ממחיר הנפט מה שמעודד את קובעי המדיניות בארה"ב לעבור לשימוש באנרגיה נקייה ובכך להצטרף למגמה הכלל עולמית של מעבר בשימוש באנרגיה זו גם מטעמים סביבתיים וכלכליים. די בכך שארה"ב תצמצם את ייבוא הנפט בכ-2-3 מיליון חביות ביום כדי שמחירי הנפט ייפלו לכוון ה-80 דולר. זו מגמה שמתחילה להתרחש. זה אמנם לא ייקרה מחר אבל זה בהחלט נראה באופק".

בני מוזס הינו מנכ"ל כוון בית השקעות, העוסק בניהול השקעות והוא עשוי להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו. אין לראות במאמר זה משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או הצעה לרכישת יחידות הקרן ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

עוד כתבות

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בבנקים: כמה הכניסו להם העמלות במחצית הראשונה של 2025?

החגיגה בבורסה מנפחת את עמלות ניירות הערך בבנקים: דוח הפיקוח על הבנקים מגלה כי ההכנסות מהעמלות שגבו הבנקים ממשקי בית ומעסקים קטנים בששת החודשים הראשונים של 2025 הסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

מאיר שמיר / צילום: כדיה לוי

קבוצה הכוללת את מאיר שמיר מתמודדת על רכישת חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד

חברת האסתטיקה הרפואית, שייסד משה מזרחי עומדת למכירה תמורת כמיליארד דולר, איבדה 85% מהשווי בשיא ● מלבד שמיר, שחבר למנהלי אינמוד ומשקיעים נוספים בניסיון רכישה, מתמודדת על רכישת אינמוד גם קרן השקעות מדרום קוריאה

קמפיין של לוריאל

100 מיליון שקל על הכוונת: קבוצת לוריאל יוצאת למכרז פרסום ומדיה

תקציב הפרסום והמדיה של ענקית הטיפוח והיופי לוריאל הוא מהגדולים בשוק ומוערך בכ-100 מיליון שקל ● המכרז החדש הוא לשלוש שנים, כך נודע לגלובס ● כיום מטופל התקציב במקאן ת"א

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוו"ד היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאיים במכס של 100% על קנדה אם תחתום על הסכם סחר עם סין

הנשיא מחריף את המתיחות עם קנדה, מכנה את ראש הממשלה קרני "מושל" ומאיים במכסים של 100% במידה ואוטווה תחתום על הסכם עם הסינים ● האיום של טראמפ מגיע שבוע לאחר שהציג עמדה מפויסת ואמר כי על קנדה להגיע לעסקה עם סין

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח איראני: "חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי מחשש לתקיפה אמריקאית"

על רקע פריסת הכוחות של צבא ארה"ב במזרח התיכון, גורם איראני בכיר מזהיר: "אנו מקווים שהתגבור הצבאי הזה אינו מיועד לעימות ממשי" ● בחברת התעופה הצרפתית אייר פראנס החליטו להמתין עם ההחלטה הסופית לגבי ביטול הטיסות לישראל והערכת מצב סופית תתקיים היום ● דובר משרד ההגנה האיראני: "כוח הטילים של איראן גדל מאז מלחמת 12 הימים" ● חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי, בנו קיבל לידיו את הניהול השוטף ● דיווחים שוטפים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007, גילתה כי בקשתה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

סבב הפיטורים באמזון מתרחב: החל מהשבוע יפוטרו עוד 16 אלף איש

החל מהשבוע אמזון מרחיבה את גל הפיטורים שלה לעוד 16 אלף עובדים, בעיקר במשרות מטה ופיתוח ● מייל פנימי בחברה על עליית הבינה המלאכותית מספק הקשר לגל הקיצוצים הגדול בתולדותיה, אך המנכ"ל מנסה להרגיע את העובדים ולייחס את המהלך לעודף כוח אדם

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

בלי ששמנו לב, זירת הרובוטים דמויי אדם עשתה קפיצת מדרגה

השבוע התריע מנכ"ל גוגל DeepMind בוועידת דאבוס כי סין רחוקה רק כחצי שנה מהישגי המעבדות המערביות המובילות בגזרת ה–AI ● באילו תחומים סין כבר עוקפת את היתר, ולמה זה כל כך מפחיד את המערב

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני