גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סיכוי גבוה יותר שהפד לא יחליט על צמצום הרכישות היום"

בני מוזס, מנכ"ל כוון בית השקעות: "בינואר תתמנה נגידה מרכזית חדשה במקומו של ברננקי כך שייתכן והוא יעדיף לתת לה התחלה שקטה ללא טלטלות וסערות דרמטיות מיותרות"

החלטת הפד הולכת ומתקרבת (תתפרסם היום ב-21:00 שעון ישראל) ובמקביל הולך ועולה מפלס המתיחות בשווקים מסביב לעולם. בשיחה עם "גלובס" מפרט בני מוזס, מנכ"ל כוון בית השקעות, מה להערכתו צפוי לקרות אחרי ההחלטה.

"להחלטה זו תהיה השפעה מרכזית על המשק האמריקאי אבל הספיחים של ההחלטה יורגשו וישפיעו על כלכלתן של רבות מהמדינות ברחבי העולם ובכללן ישראל. נתוני המשק האמריקאי ערב ההחלטה רבת המשמעות שתצמצם את הדפסת הדולרים העומדת כיום על 85 מיליארד דולר בחודש, כאשר רובה ככולה נועדה לרכישת אג"חים מגובי משכנתאות ולתמרוץ הפעילות המשקית, מלמדים על כך שהמשק האמריקאי נמצא כיום בצמיחה נמוכה יחסית סביב ה-2% בשנה, האבטלה יורדת בקצב סביר כאשר מידי חודש מתווספות כ-200 אלף משרות חדשות והאבטלה נמצאת בטווח היעד של הפד' - 7%".

"אולם בנתונים אלה אין די לבסס את ההחלטה האם צמצום ההרחבה הכמותית טוב שתתחיל כעת או תדחה לשלב מאוחר יותר כיוון שהמשק האמריקאי טרם הוכיח כי שב לאיתנות מלאה ממתקפת ההצטננות שפקדה אותו בשנים האחרונות וכי החמצן הרב שהוזרם עד כה טרם העמיד אותו לגמרי על רגליו. ייתכן שיידרש זמן נוסף להזרמת חמצן ואולי המינון יצומצם. בינואר תתמנה נגידה מרכזית חדשה במקומו של ברננקי כך שייתכן והוא יעדיף לתת לה התחלה שקטה ללא טלטלות וסערות דרמטיות מיותרות, בעיקר לקראת החגים (הכריסמס)".

- אז השוק האמריקאי יצא מהמשבר או שעדיין ניכרת חולשה?

"מנגד, ישנם נתונים שמצביעים שהמשק האמריקאי סובל מחולשה במספר תחומים מרכזיים שאין להקל על השפעתם. למשל אמש פורסם שמחיר העלות ליחידת ייצור ירד באחוז וחצי זה אמנם מצביע על התייעלות המשק אך גם על כך שהשכר בתעשייה לא משתפר. המסקנה: אין פחד מאינפלציה מתקרבת והיא תישאר נמוכה לאורך זמן ולצד זאת עדיין קיימים חששות מעצירה או שינוי מגמה בצמיחה של המשק האמריקאי".

"המשמעות היא שאין יותר כסף בידי הציבור להגביר את הצריכה ומאחר ומשקל הצריכה של הציבור מהווה כ-70% מהצמיחה של המשק האמריקאי אזי המצב דהיום מלמד על המשך סימני חולשה של המשק האמריקאי. לאור נתונים אלה מבצבץ הפעם חוסר ודאות ממשי לגבי החלטתו של הפד' על צמצום ברכישת האגחים הודעה שאמורה להתפרסם הערב. לאור כל זאת, אני עדיין מעריך שיש סיכוי גבוה יותר שהפד' לא יחליט על צמצום בישיבתו היום. אלא ידחה את ההחלטה לישיבתה הבאה לסוף ינואר".

- אז מה ההשלכות על שוק המניות?

"חרף זאת במידה ואכן תתקבל החלטה על תהליך צמצום הדרגתי שמשמעותו פחות ופחות הדפסת דולרים כחמצן למשק האמריקאי המצונן אני מעריך שהתוצאות יהיו מתונות בהרבה מכפי שהפעילים בשוק ההון חוששים מהן. ראשית, עברו כ-8 חודשים מאז הרמזים הראשונים על הצמצום בהזרמה ע"י הפד'. בנוסף, השוק גם התרגל לרעיון שהצמצום אכן יגיע בשבועות הקרובים ואף מגלם את השפעת הצמצום ע"י העלאת תשואת הבונדס ל-10 שנים מכ-1.5% לכ- 2.8%. אי לכך, השוק יקבל זאת בהבנה מפני שהחלטה מסוג זה תתפרש בכך שהפד' מאמין בחוסנו של השוק האמריקאי ועל כן החליט על צמצום".

"הירידות, אם תהיינה יימשכו יום יומיים להערכתי ולאחר מכן ישוב השוק לתפקד בצורה חיובית. הצמצום עשוי להעלות את תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ויתפשט ברחבי העולם עם תזוזה כלפי מעלה בתשואות האג"חים. העלייה אמנם תהיה מתונה אך תמשך לאורך מספר רב של שבועות. החשש של משקיעים בשוקי המניות מכך שעלייה בתשואות האג"ח תגרום אוטומטית לירידות בשערי המניות אינו מבוסס במלואו. מחקר שנעשה בדק את המצב החל מאמצע שנות ה-80 לאמצע שנות ה-90 הצביע אמנם על קורלציה בין העלייה בתשואות האג"ח לירידה במניות, אך אם בודקים את התנהגות שוק המניות משך 100 שנים אזי ברוב המקרים לא נמצאה קורולציה בין עליית התשואות באג"ח לבין ירידות בשוק המניות".

- אז איפה כדאי לשים את הכסף?

"למרות זאת על מנת להשקיע נכון בשוק המניות יש לקחת בחשבון שייתכן שמניות הצמיחה עם המכפילים הגבוהים כן ייפגעו. תחומים שיגיבו להערכתי נגד המגמה וייתנו תשואה חיובית גם ב-2014 יהיו הבריאות - גיליעד (סימול: GILD ) , ג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ) ענף הפיננסים - בנקים בארה"ב כגון וולס פארגו , בנק אוף אמריקה , סיטיגרופ וג'י.פי.מורגן. ענף הקמעונאות הבסיסית - חברות דיסקאונט כמו וול-מארט וגם אופנת דיסקאונט (בימים של תשלומי ריבית גבוהים יותר, אנשים נוטים לחפש אלטרנטיבות זולות יותר בקניותיהם)".

"חברות המייצרות מוצרי יסוד כמו בטואלטיקה בסיסית, דטרגנטים וכו' חברות בתחום התעשייה עם מינוף נמוך או ללא מינוף כלל. בעיקר חברות עם פעילות בינלאומית ועם עודף מזומנים בקופה כגון: בואינג , ג'נרל אלקטריק , גוגל וחברות כרייה של מתכות יקרות. לעומת זאת ענף הדיור - עשוי לסבול תקופה מסוימת מהשינוי בריבית כלפי מעלה. ענף המשכנתאות - בעיקר חברות העוסקות במתן משכנתאות לציבור הרחב כאשר הן לוות לטווח קצר ומלוות לטווח ארוך. ולכן להערכתי 2014 תהיה שנת מבחן ל-BOND PICKERS ול-STOP PICKERS ".

- מה צפוי בגזרת הנפט?

"ארה"ב משתמשת בכ-22 עד 24 מיליון חביות נפט ביום בצריכה שוטפת כאשר סך ייבוא הנפט עומד על 16 עד 18 מיליון חביות נפט ליום. להערכתי מחיר הנפט צפוי לרדת אל מתחת ל-90 דולר לחבית ואף להגיע ל-80 דולר בעקבות המעבר של ארה"ב לשימוש באנרגיה נקייה (סולארית וכו') וכן שימוש בגז".

"כיום תעבורת המשאיות והקרונות ברחבי ארה"ב הגדולה עוברת לשימוש בגז במקום נפט עקב תגליות רבות של מרבצי גז טבעי ברחבי ארה"ב. מחיר הגז הוא זול משמעותית ממחיר הנפט מה שמעודד את קובעי המדיניות בארה"ב לעבור לשימוש באנרגיה נקייה ובכך להצטרף למגמה הכלל עולמית של מעבר בשימוש באנרגיה זו גם מטעמים סביבתיים וכלכליים. די בכך שארה"ב תצמצם את ייבוא הנפט בכ-2-3 מיליון חביות ביום כדי שמחירי הנפט ייפלו לכוון ה-80 דולר. זו מגמה שמתחילה להתרחש. זה אמנם לא ייקרה מחר אבל זה בהחלט נראה באופק".

בני מוזס הינו מנכ"ל כוון בית השקעות, העוסק בניהול השקעות והוא עשוי להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו. אין לראות במאמר זה משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או הצעה לרכישת יחידות הקרן ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר / צילום: Reuters, Nina Liashonok/Ukrinform

"חמאס לא יפורז, איראן לא למדה את הלקח": מזכיר המדינה האמריקאי לשעבר בראיון בלעדי

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר, היה מעורב עמוקות בעיצוב הסכמי אברהם • בראיון מיוחד לגלובס הוא מדבר על הסיכויים לנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית, מתייחס ליחסים עם טראמפ, וחושף: "האיראנים עדיין מנסים לחסל אותי"

מגן אור, מערכת קרן הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גילדת השוחטים בחו''ל חוגגת / צילום: Shutterstock

שכר של 300 אלף שקל בחודש וטיסות בביזנס לכל המשפחה: הגילדה שחוגגת בחו"ל - על חשבוננו

צריכת הבשר זינקה וישראל מסתמכת על יבוא ● אך הרבנות לא ממהרת להכשיר שוחטים שיטוסו לחו"ל וכך יוצא שקבוצה קטנה וסגורה נותנת מענה לעשרות יבואנים ● הם מצדם נאלצים לשלם כל שכר, שמגיע למאות אלפי שקלים בחודש, ולהיענות לעוד גחמות ● בינתיים העלויות מתגלגלות לצרכן

ארוחה בקפה גלידה יונק / צילום: קרן שביט

גדוש בשום ובמשקל מדויק: חזרנו למוסד הקבב המיתולוגי כדי לגלות שהוא עדיין עומד במבחן

תערוכה שהיא פסקול חיינו, גלידרייה שהפכה למסעדה רומנית אגדית, אוסף של חפצי וינטג' נדירים וחנות יין שהיא אוצר בלום ● ביקור בעיר שלא מפסיקה להפתיע

א.ל.מ / צילום: אייל טואג

לא רק בנקים וחברות תעופה: א.ל.מ נכנסת לעולם סוכני ה-AI

רשת מוצרי החשמל משיקה סוכן AI שלומד את העדפות וצרכי הלקוח, משווה דגמים ועונה על שאלות ● מהנדסי ישראל קוראים להאצת פרויקטי תשתיות לאומיים ● סטודיו באובאב יוצא במכירת אמנות פומבית למען נפגעי המלחמה ● וגם: המינויים החדשים של הח"כ ומנהל רשות המסים לשעבר ● אירועים ומינויים

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן

דוחות שיכון ובינוי: מספר העסקאות של מכירות דירות צנח, אך הרווח זינק

למרות צניחה חדה במכירות הדירות, שיכון ובינוי מציגה זינוק ברווח הנקי - שהגיע ל־55 מיליון שקל ברבעון ו־325 מיליון שקל מתחילת השנה ● העלייה מיוחסת בעיקר לצמיחה במגזרי התשתיות והנדל”ן בחו”ל ● בחברה מעריכים כי אי־הוודאות בענף תתמתן ותחזיר את הביקושים ב־2026

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

המשקיעים שבים לשוק הנדל''ן? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כש-93% לא יודעים מה קרה למחירי הדירות בשנה האחרונה

מחירי הדירות נוגעים לכל אחד: מי ששוכר ומי שגר בדירה בבעלותו, מי שקנה ומי שמחפש עסקה, ומי שרק מנסה להבין אם הוא "יצא פראייר" - ובכל זאת, בנתון הבסיסי ביותר, רוב האנשים מבולבלים ● הסיבה טמונה גם בנתוני הלמ"ס וגם בזיכרון האנושי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מה שחק את הרווח של רמי לוי, ואלטשולר ממשיך לאבד לקוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● התחזקות השקל וירידה בתיק ני"ע פגעו ברווח של רמי לוי ● אלטשולר שחם איבד 150 אלף לקוחות מתחילת השנה

שר האוצר יורם ארידור. פעולותיו חקקו בתודעה את המושג ''כלכלת בחירות'' / צילום: נתי הרניק, לע''מ

לתשומת ליבו של סמוטריץ': מה קרה לשר האוצר שהציף את המדינה ביבוא לפני הבחירות?

הפחתת מכסים סיטונאית, הקלה על נוטלי משכנתאות ושורה ארוכה של מענקים ● הגדלת הפטור ממע"מ בשנת בחירות החזירה אותנו לצעדים הבולטים שביקשו להקל על הציבור - דווקא לפני פתיחת הקלפיות ● איך נראתה כלכלת הבחירות בעבר, והאם היא בכלל נשאה פרי?

כוחות צה''ל בלבנון, באוקטובר / צילום: דובר צה''ל

נתניהו נוטה להגדלה דרמטית של תקציב הביטחון. באוצר תוקפים: ״יוביל למסים חדשים״

לכולם ברור שהתקציב שהיה לפני המלחמה יגדל באופן דרמטי, אולם בין משרד האוצר למערכת הביטחון נרשמו פערים של עשרות מיליארדים ביחס לתקציב ● ראש הממשלה נתניהו הבהיר כי בכוונתו להוביל החלטה להגדלת תקציב הביטחון ב-350 מיליארד שקל במשך עשור ● גורמים במשרד האוצר: לא ברור איך בכוונת נתניהו לגשר על הפערים האלה

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחד האנליסטים המשפיעים בוול סטריט ממליץ על 10 מניות ומשוכנע: חברות ה־AI עוד יזנקו

בעוד דמויות בולטות כמו סם אלטמן וריי דליו מזהירות מבועה בענף ה-AI, האנליסט דן איבס מציג תמונה אחרת ואופטימית ● בראיון ל-Yahoo Finance העריך שההשקעות בתחום יזנקו למעל חצי טריליון דולר בתוך שנתיים, המליץ על 10 מניות טכנולוגיה מועדפות, וקבע: אין בועת AI

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה חיובית בתל אביב; דוראל זינקה ב-17%, אל על ושופרסל נפלו

ת"א 35 הוסיף 0.5% ות"א 90 עלה ב-0.9%  ● אל על נפלה על רקע ההתקדמות להקמת בסיס ווייזאייר בישראל ● דוראל זינקה לאחר הדוחות, ושופרסל נפלה ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

85 ממ"דים בפטור מהיטל השבחה: ביהמ"ש קבע כי היתר דיפון ייחשב להיתר בנייה

בית המשפט המינהלי בתל אביב קבע כי "היתר דיפון" שווה להיתר בנייה ומזכה בפטור מלא מהיטל השבחה על ממ"דים במכירה "על הנייר"

חלום הרכבת הטרנס-אירופית נתקל במציאות / צילום: Shutterstock

אירופה יצאה בתוכנית חלומית שתחבר את היבשת כולה. בפועל אין לה סיכוי

הנציבות האירופית חשפה תוכנית שאפתנית - לחבר את ערי הבירה של היבשת ברכבות מהירות עד 2040 ● אלא שהתשתיות המיושנות דורשות השקעה של כ-400 מיליארד אירו, תקציב שהמדינות עצמן לא יכולות לעמוד בו ● ונדמה שבמצב שבו הטיסות קצרות וזולות יהיה קשה לשכנע באלטרנטיבה

מטוס איירבוס A380 / צילום: Shutterstock, G Tipene

לקראת עיכובים משמעותיים בטיסות: תקלת הענק במטוסים הפעילים בעולם

יצרנית מטוסי איירבוס הודיעה כי אלפי מטוסים מדגם A320 נדרשים לעדכון תוכנה מיידי, בעקבות תקלה טכנית שעלולה לפגוע בתפקוד בקרת הטיסה ● עדכון התוכנה אמור לקחת כשעתיים לכל מטוס שנדרש לכך, ובחברות התעופה מתכוננים לעיכובים משמעותיים בימים הקרובים

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

וויז אייר והגדלת הפטור על חבילות: הניסוי הכלכלי הגדול יוצא לדרך

בכנסת מפילים את הגזירות על הרשויות המקומיות ● הציבור ממהר למשוך כספים מהפנסיה ● והצעדים הכלכליים משחקים לטובת המתחרים מחו"ל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק