גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סיכוי גבוה יותר שהפד לא יחליט על צמצום הרכישות היום"

בני מוזס, מנכ"ל כוון בית השקעות: "בינואר תתמנה נגידה מרכזית חדשה במקומו של ברננקי כך שייתכן והוא יעדיף לתת לה התחלה שקטה ללא טלטלות וסערות דרמטיות מיותרות"

החלטת הפד הולכת ומתקרבת (תתפרסם היום ב-21:00 שעון ישראל) ובמקביל הולך ועולה מפלס המתיחות בשווקים מסביב לעולם. בשיחה עם "גלובס" מפרט בני מוזס, מנכ"ל כוון בית השקעות, מה להערכתו צפוי לקרות אחרי ההחלטה.

"להחלטה זו תהיה השפעה מרכזית על המשק האמריקאי אבל הספיחים של ההחלטה יורגשו וישפיעו על כלכלתן של רבות מהמדינות ברחבי העולם ובכללן ישראל. נתוני המשק האמריקאי ערב ההחלטה רבת המשמעות שתצמצם את הדפסת הדולרים העומדת כיום על 85 מיליארד דולר בחודש, כאשר רובה ככולה נועדה לרכישת אג"חים מגובי משכנתאות ולתמרוץ הפעילות המשקית, מלמדים על כך שהמשק האמריקאי נמצא כיום בצמיחה נמוכה יחסית סביב ה-2% בשנה, האבטלה יורדת בקצב סביר כאשר מידי חודש מתווספות כ-200 אלף משרות חדשות והאבטלה נמצאת בטווח היעד של הפד' - 7%".

"אולם בנתונים אלה אין די לבסס את ההחלטה האם צמצום ההרחבה הכמותית טוב שתתחיל כעת או תדחה לשלב מאוחר יותר כיוון שהמשק האמריקאי טרם הוכיח כי שב לאיתנות מלאה ממתקפת ההצטננות שפקדה אותו בשנים האחרונות וכי החמצן הרב שהוזרם עד כה טרם העמיד אותו לגמרי על רגליו. ייתכן שיידרש זמן נוסף להזרמת חמצן ואולי המינון יצומצם. בינואר תתמנה נגידה מרכזית חדשה במקומו של ברננקי כך שייתכן והוא יעדיף לתת לה התחלה שקטה ללא טלטלות וסערות דרמטיות מיותרות, בעיקר לקראת החגים (הכריסמס)".

- אז השוק האמריקאי יצא מהמשבר או שעדיין ניכרת חולשה?

"מנגד, ישנם נתונים שמצביעים שהמשק האמריקאי סובל מחולשה במספר תחומים מרכזיים שאין להקל על השפעתם. למשל אמש פורסם שמחיר העלות ליחידת ייצור ירד באחוז וחצי זה אמנם מצביע על התייעלות המשק אך גם על כך שהשכר בתעשייה לא משתפר. המסקנה: אין פחד מאינפלציה מתקרבת והיא תישאר נמוכה לאורך זמן ולצד זאת עדיין קיימים חששות מעצירה או שינוי מגמה בצמיחה של המשק האמריקאי".

"המשמעות היא שאין יותר כסף בידי הציבור להגביר את הצריכה ומאחר ומשקל הצריכה של הציבור מהווה כ-70% מהצמיחה של המשק האמריקאי אזי המצב דהיום מלמד על המשך סימני חולשה של המשק האמריקאי. לאור נתונים אלה מבצבץ הפעם חוסר ודאות ממשי לגבי החלטתו של הפד' על צמצום ברכישת האגחים הודעה שאמורה להתפרסם הערב. לאור כל זאת, אני עדיין מעריך שיש סיכוי גבוה יותר שהפד' לא יחליט על צמצום בישיבתו היום. אלא ידחה את ההחלטה לישיבתה הבאה לסוף ינואר".

- אז מה ההשלכות על שוק המניות?

"חרף זאת במידה ואכן תתקבל החלטה על תהליך צמצום הדרגתי שמשמעותו פחות ופחות הדפסת דולרים כחמצן למשק האמריקאי המצונן אני מעריך שהתוצאות יהיו מתונות בהרבה מכפי שהפעילים בשוק ההון חוששים מהן. ראשית, עברו כ-8 חודשים מאז הרמזים הראשונים על הצמצום בהזרמה ע"י הפד'. בנוסף, השוק גם התרגל לרעיון שהצמצום אכן יגיע בשבועות הקרובים ואף מגלם את השפעת הצמצום ע"י העלאת תשואת הבונדס ל-10 שנים מכ-1.5% לכ- 2.8%. אי לכך, השוק יקבל זאת בהבנה מפני שהחלטה מסוג זה תתפרש בכך שהפד' מאמין בחוסנו של השוק האמריקאי ועל כן החליט על צמצום".

"הירידות, אם תהיינה יימשכו יום יומיים להערכתי ולאחר מכן ישוב השוק לתפקד בצורה חיובית. הצמצום עשוי להעלות את תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ויתפשט ברחבי העולם עם תזוזה כלפי מעלה בתשואות האג"חים. העלייה אמנם תהיה מתונה אך תמשך לאורך מספר רב של שבועות. החשש של משקיעים בשוקי המניות מכך שעלייה בתשואות האג"ח תגרום אוטומטית לירידות בשערי המניות אינו מבוסס במלואו. מחקר שנעשה בדק את המצב החל מאמצע שנות ה-80 לאמצע שנות ה-90 הצביע אמנם על קורלציה בין העלייה בתשואות האג"ח לירידה במניות, אך אם בודקים את התנהגות שוק המניות משך 100 שנים אזי ברוב המקרים לא נמצאה קורולציה בין עליית התשואות באג"ח לבין ירידות בשוק המניות".

- אז איפה כדאי לשים את הכסף?

"למרות זאת על מנת להשקיע נכון בשוק המניות יש לקחת בחשבון שייתכן שמניות הצמיחה עם המכפילים הגבוהים כן ייפגעו. תחומים שיגיבו להערכתי נגד המגמה וייתנו תשואה חיובית גם ב-2014 יהיו הבריאות - גיליעד (סימול: GILD ) , ג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ) ענף הפיננסים - בנקים בארה"ב כגון וולס פארגו , בנק אוף אמריקה , סיטיגרופ וג'י.פי.מורגן. ענף הקמעונאות הבסיסית - חברות דיסקאונט כמו וול-מארט וגם אופנת דיסקאונט (בימים של תשלומי ריבית גבוהים יותר, אנשים נוטים לחפש אלטרנטיבות זולות יותר בקניותיהם)".

"חברות המייצרות מוצרי יסוד כמו בטואלטיקה בסיסית, דטרגנטים וכו' חברות בתחום התעשייה עם מינוף נמוך או ללא מינוף כלל. בעיקר חברות עם פעילות בינלאומית ועם עודף מזומנים בקופה כגון: בואינג , ג'נרל אלקטריק , גוגל וחברות כרייה של מתכות יקרות. לעומת זאת ענף הדיור - עשוי לסבול תקופה מסוימת מהשינוי בריבית כלפי מעלה. ענף המשכנתאות - בעיקר חברות העוסקות במתן משכנתאות לציבור הרחב כאשר הן לוות לטווח קצר ומלוות לטווח ארוך. ולכן להערכתי 2014 תהיה שנת מבחן ל-BOND PICKERS ול-STOP PICKERS ".

- מה צפוי בגזרת הנפט?

"ארה"ב משתמשת בכ-22 עד 24 מיליון חביות נפט ביום בצריכה שוטפת כאשר סך ייבוא הנפט עומד על 16 עד 18 מיליון חביות נפט ליום. להערכתי מחיר הנפט צפוי לרדת אל מתחת ל-90 דולר לחבית ואף להגיע ל-80 דולר בעקבות המעבר של ארה"ב לשימוש באנרגיה נקייה (סולארית וכו') וכן שימוש בגז".

"כיום תעבורת המשאיות והקרונות ברחבי ארה"ב הגדולה עוברת לשימוש בגז במקום נפט עקב תגליות רבות של מרבצי גז טבעי ברחבי ארה"ב. מחיר הגז הוא זול משמעותית ממחיר הנפט מה שמעודד את קובעי המדיניות בארה"ב לעבור לשימוש באנרגיה נקייה ובכך להצטרף למגמה הכלל עולמית של מעבר בשימוש באנרגיה זו גם מטעמים סביבתיים וכלכליים. די בכך שארה"ב תצמצם את ייבוא הנפט בכ-2-3 מיליון חביות ביום כדי שמחירי הנפט ייפלו לכוון ה-80 דולר. זו מגמה שמתחילה להתרחש. זה אמנם לא ייקרה מחר אבל זה בהחלט נראה באופק".

בני מוזס הינו מנכ"ל כוון בית השקעות, העוסק בניהול השקעות והוא עשוי להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו. אין לראות במאמר זה משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או הצעה לרכישת יחידות הקרן ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

מועצת מקרקעי ישראל אישרה קיצור זמנים משמעותי בהליכי ההשגה על שומות מקרקעין

השינוי, שבוצע ביוזמה משותפת של השמאי הממשלתי ורמ"י, אושר היום ע"י מועצת מקרקעי ישראל, ויישומו יחל בתוך שישה חודשים ● המהלך נועד לייעל ולקצר את ההליך המייגע של השגה על שומות מקרקעין, שיכול להגיע לשלוש שנים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט סוגרת שנה שלישית של עליות: מדד S&P 500 זינק בכ-17%

נאסד"ק עלה השנה ב-20% וב-120% בשלוש השנים האחרונות ● המניות המנצחות והמפסידות השנה ● היום הוא יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת'וויי, והוא לא הבכיר היחיד שמפנה את מקומו בצמרת ● הדולר צפוי לסיים את השנה בירידה השנתית החדה ביותר שלו מאז 2017 ● מחירי הזהב והכסף רשמו את העלייה השנתית החדה ביותר זה ארבעה עשורים

ח''כ גלית דיסטל אטבריאן יו''ר ועדת התקשורת, נועה בירן דדון מנהלת הוועדה, ואלעד מקדסי מנכ''ל משרד התקשורת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

כאוס, פגמים ודהירה קדימה: תמונת מצב מוועדת התקשורת החדשה

שבע פעמים התכנסה ועדת חוק השידורים שיצאה החודש לדרך, והבעיות נערמות: פגמים מהותיים בתהליך, מתקפה על פקידים, מטרות לא ברורות לחוק והיעדר החלטות מהותיות

האנוי / צילום: Shutterstock

עשרות טיסות חדשות: השינויים שצפויים לחתוך את המחירים למזרח הרחוק

התעוררות הקווים למזרח והגדלת התדירויות יוצרות לחץ כלפי מטה על מחירי הטיסות ● בעוד אתיחאד הופכת את אבו־דאבי לשער מרכזי לאסיה - במקום עומאן שסגרה את המרחב האווירי - ארקיע וישראייר שוברות את הבלעדיות בקווים ישירים לתאילנד ווייטנאם

שוק הסטרימינג / צילום: Shutterstock

HBO Max יעלה לישראל ב-13 בינואר. כמה זה יעלה?

חברת וורנר ברדרס דיסקברי הודיעה היום על תאריך ההשקה בישראל של HBO Max, שירות הסטרימינג הגלובלי שלה, וחשפה גם את המחירים לקהל המקומי ● מספר שעות לאחר הודעת HBO, הספקיות yes והוט הודיעו על שיתוף-פעולה אסטרטגי עם החברה, אך לא ציינו בהודעתן את המחירים המוצעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

מה עומד מאחורי נסיקתו / צילום: Shutterstock

צבי סטפק לא מתרשם מהזינוק בכסף: "לא אתפלא אם זו ספקולציה"

מבין שלושה אפיקי השקעה אלטרנטיביים למניות - שכוללים גם את הזהב והביטקוין, הכסף הוא זה שנצץ בשנה החולפת ● השאלה מה עומד מאחורי נסיקתו החזירה אותי 46 שנים אחורה, למקרה של האחים האנט ● הזהב "כרגיל" לא איכזב את המשקיעים, ומי דווקא כן?

רחוב ביאליק בת''א, חלק מהתוכנית / צילום: Shutterstock

בניגוד לרצון העירייה: תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א תופקד אצל הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה

ועדת המישנה להתחדשות עירונית החליטה על המשך קידום תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א במסגרת הוועדה המחוזית ● הדבר נעשה בניגוד לרצונה המקורי של העירייה שהתוכנית תופקד בידי הוועדה המקומית ● כעת, ע"פ גורמים בתחום, התוכנית שמטרתה לקבוע הוראות לבנייה חדשה ולשמור על אופי המרקם הקיים, נכנסת לתקופה קריטית במיוחד

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקל הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

ביהמ"ש העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה משה גפני זעם: "ביהמ"ש הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקות בג"ץ: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

מנכ''ל OpenAI, סם אלטמן / צילום: Reuters, Lamkey Rod/CNP/ABACA

1.5 מיליון דולר לעובד: כך הפכה OpenAI לשיאנית שכר היסטורית

ניתוח של וול סטריט ג'ורנל מגלה כי חבילת השכר שמציעה OpenAI בשנה החולפת הגיעה לממוצע של 1.5 מיליון דולר לעובד - יותר מכל סטארט־אפ טכנולוגי גדול בהיסטוריה ● עפ"י ההערכות, הוצאות אלה יקפצו בכ־3 מיליארד דולר בשנה עד סוף העשור

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א

בת ים / צילום: Shutterstock

עיריית בת ים הכריזה על סגירת תוכנית פינוי בינוי בשער יוספטל

זהו מקרה חריג בו לראשונה עירייה מחליטה לסגור תוכנית פינוי בינוי ● לטענת העירייה, סגירת התוכנית נובעת מהחלטת הוועדה המחוזית להוסיף עוד מאות יח"ד לפרויקט ללא תיאום - ובניגוד להסכמים קודמים

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש / צילום: צילום מסך יוטיוב

"הופכים לעיר": מה עומד מאחורי הקמפיין החדש של היישוב בני עי"ש

קמפיין חדש בכיכובו של שלומי שבת חושף כי ליישוב בני עי"ש יש כוונה להגדיל את האוכלוסייה פי ארבעה ● במשרד החקלאות מנסים לצמצם פערי מידע שמלווים חקלאים ולחסוך להם אלפי שקלים ● בחברת המוניות Gett בוחנים מה ישראלים יודעים על אוטיזם ● וזה התפקיד החדש של הבכיר באוניברסיטת רייכמן ● אירועים ומינויים

מאחורי המבצעים / צילום: מתוך אתר החברה

מאחורי המבצעים בדיור: כמה שווה באמת ההנחה של רוטשטיין?

חברת רוטשטיין מציעה מבצע סוף שנה שמאפשר לרוכשים לשים מקדמה של 15% בלבד, ולקבל הלוואה ללא ריבית לחמש שנים ● המבצע מעניק לרוכשים הטבה של כ־15% על דירה במחיר של 2 מיליון שקל

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בית ההשקעות הגדול בעולם: תשכחו כל מה שידעתם על פיזור

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד 

תחנת הכוח דליה / צילום: מצגת החברה

ב-4.5 מיליארד שקל: תחנת הכוח של דליה סוגרת פיננסית ויוצאת לדרך

חברת האנרגיה דליה חתמה על סגירה פיננסית עם בנק לאומי ובנק דיסקונט בסך מיליארד אירו כדי להקים את תחנת הכוח "דליה 2" ● בנוסף, דליה עצמה הזרימה 780 מיליון שקל כהון עצמי להקמת התחנה ● הדבר מבטיח את מקומה של דליה בין ארבע תחנות הכוח שצפויות לקום ביוזמה פרטית עד שנת 2030

שדה התעופה בהרצליה / צילום: Shutterstock

אלפי דירות ייבנו במקום שדה התעופה הרצליה ושלישות רמת גן. כמה שילמו היזמים על הקרקעות?

8 מכרזים ל־991 דירות במתחם שדה התעופה בהרצליה נסגרו בהכנסות של כ־1.35 מיליארד שקל, במחיר ממוצע של כ־1.4 מיליון שקל לקרקע לדירה ● במקביל, מכרזי רמ"י במתחם השלישות ברמת גן הניבו כ־1.23 מיליארד שקל

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

הרוג ופצועים בשרפת מפקדה איראנית בהפגנות

המבנה באיראן עלה בלהבות, 13 לוחמי בסיג' ושוטרים נפצעו בידי המפגינים ● טראמפ ונתניהו סיכמו: מעבר רפיח ייפתח עם שובו של רה"מ מארה"ב ● הרמטכ"ל אייל זמיר בפיקוד הדרום: "הנחישות שלנו לפרז את חמאס מנשקו היא מלאה" ● נתניהו באירוע בבית כנסת במיאמי פונה להוריו של רן גואילי: "אנחנו עובדים על החזרתו ממש עכשיו" ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

הדיבידנד הענק שתחלק התעשייה האווירית למדינה

לגלובס נודע כי דירקטוריון התעשייה האווירית החליט על חלוקת דיבידנד בסך 242 מיליון דולר שייכנסו לקופת המדינה מרווחי 2024 ● הגידול המשמעותי בפעילות תע"א בשנים האחרונות נובע מהשפעות שינויים גאו־פוליטיים גלובליים ומהתגברות הצרכים הביטחוניים בארץ ובעולם

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?