גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחקיר "גלובס": רמב"ם מתעקש להקים מגדל בבעלות פרטית

המדינה: "אין לכרוך ביה"ח ציבורי בפעילות פרטית לא מפוקחת בסדר גודל כזה" ■ הרוח החיה מאחורי פרויקט המגדל - איתן ורטהיימר, לשעבר מבעלי ישקר

בצל הדיון התקשורתי בתיירות המרפא ומידת פגיעתה ברפואה הציבורית בישראל, מתנהל מאבק שקט אך עקרוני לא פחות הנוגע לכניסת גורמים פרטיים לבתי חולים ציבוריים. הפעם על המוקד - בית החולים רמב"ם, בניהולו של פרופ' רפי ביאר.

ביה"ח מעוניין להקים מגדל בן 20 קומות בבעלות חברה פרטית - ק.מ.ר (קידום מרכזי םרפואיים), שהוקמה על-ידי אגודת הידידים של רמב"ם. אם המגדל הזה יקום, זו תהיה הפעם הראשונה בישראל שגורם פרטי מקים ומתפעל מתקן רפואי בלב-לבו של בית חולים ציבורי.

בכירים במשרדי הבריאות, האוצר והמשפטים עושים בשבועות האחרונים עבודה מאומצת במטרה אחת: למנוע את פריצת הסכר האחרון בהשתלטות גורמים פרטיים על מתקנים פרטיים ונכסי נדל"ן כבדים בתוך מתחם בית חולים, הממומן מכספי ציבור.

עוד מסמר בארון הרפואה הציבורית?

במרכז פעילותו התקשורתית של הנהלת ביה"ח רמב"ם, חבר הנאמנים, אגודת הידידים וק.מ.ר עומדת בתקופה האחרונה הקמת חניון ענק שאמור לכלול 2,000 מקומות חניה, שיהפכו לבית חולים לשעת חירום בעת מלחמה ונפילת טילים על צפון הארץ. גם בעניינו מתנהל עימות בין הנהלת ביה"ח למדינה, ונגיע לכך בהמשך, אך המאבק הגלוי הזה זניח ביחס לעימות המתנהל מתחת לרדאר ונוגע להקמת המגדל בבעלות ק.מ.ר הפרטית.

המגדל שרוצה ביה"ח להקים מוגדר היום "מגדל התגליות והחקר", אבל החשש הוא שבעתיד הוא עשוי לשמש מתקן לשירות רפואי פרטי מוסווה או גלוי, ואולי גם מרכז תיירות מרפא, וכל זה בבעלות פרטית מלאה, ללא פיקוח, בלבו של בית חולים ממשלתי הממומן על-ידי המדינה.

חברת ק.מ.ר אמנם מוגדרת ורשומה כ"חברה לתועלת הציבור", עם זאת היא בבעלות פרטית בניהול מנהלים ודירקטורים פרטיים, כאשר גופי התורמים, בתמיכת מנהל ביה"ח פרופ' ביאר, דורשים שהיא תישאר פרטית ותנהל את הבניין ואת הפעילות שתתקיים בו.

למעשה, מדובר בדרישה למבנה בעלות ראשון מסוגו בבתי החולים בארץ. הפעילות הרווחית הצדדית הנהוגה היום בבתי החולים הגדולים נעשית במסגרת תאגידי הבריאות וקרן המחקרים. אלה גופים גלויים, קבועים בחוק, מדווחים ומפוקחים (פחות או יותר) על-ידי משרד הבריאות. כעת פרופ' ביאר מוביל מהלך חדש לגמרי: הקמת מתקן בבעלות חברה פרטית שאין עליה כל פיקוח, שאינה חייבת בדיווח וכל החלטותיה בהווה ובעתיד הן עצמאיות.

פרופ' ביאר אמנם מציג הבטחות מעורפלות על שימושים מוסכמים ומוסדרים, אבל הן אינן מספיקות למשרדי הממשלה כדי להפיג את החשש מפני מה שעתיד להתרחש בעתיד. יתרה מכך, בכירים במשרדי האוצר והבריאות ובפרקליטות רואים בפעילות פרופ' ביאר וסגניתו ד"ר אסתי גולן ניגוד עניינים וטוענים שהם חתמו על הסכמים תחת כמה וכמה כובעים - כמנהלי בית החולים, כדירקטורים בחברה לתועלת הציבור וכדירקטורים בחברה בת עסקית שלה. שרת הבריאות אף דרשה מהם באחרונה להתפטר לאלתר מכל פעילות בחברות הפרטיות שהוקמו על-ידי אגודת הידידים של בית החולים. ביאר וגולן אכן התפטרו בעקבות הדרישה.

במקביל, על דעת השרה ובהנחיית החשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו והמשנה לפרקליט המדינה אורית סון, מונה משרד רו"ח רוזנבלום הולצמן לביצוע בדיקה כללית של אופן הקמת החניון/בית החולים לשעת חירום החדש ברמב"ם - וזאת נוכח חשש שההסדרים הקרקעיים של הקמתו אינם עולים בקנה אחד עם ההסכמים בין בית החולים למדינה ועם כללי מינהל תקין.

הרוח החיה מאחורי פרויקט המגדל הוא איתן ורטהיימר, לשעבר מבעלי ישקר ותורם גדול לרמב"ם. בפרסומים רשמיים הוא הוגדר "יו"ר חבר הנאמנים של אגודה שהוקמה להפיכת בי"ח רמב"ם לבית החולים המתקדם ביותר במזרח התיכון". אפשר להניח שפעילותו נעשית מתוך כוונות טובות ולמטרות ציבוריות חשובות כמו מחקר ושיתופי פעולה מחקריים.

עמדת המדינה היא שאין לכרוך בבית חולים הממומן ע"י המדינה פעילות פרטית לא מפוקחת בסדר גודל כזה. יותר מזה, ההערכה היא שאם יאושר מודל כזה לביאר, ייפרץ הסכר והמודל הזה יתפשט לבתי חולים אחרים כבדי הון ואינטרסים כמו שיבא ואיכילוב. אם זה יקרה, יהיה קשה לשלוט בשיטפון העסקים הפרטיים - "לבנים", "שחורים" או "אפורים" - שיפעלו בלב לבה של המערכת הציבורית, דבר שעלול להרחיב עוד יותר את הפערים בין מרכז לפריפריה במערכת הבריאות ולדרדר עוד יותר את הרפואה הציבורית.

של מי החניון הזה?

גם העירוב בין כספי התרומות וכספי המדינה בהקמת החניון התת-קרקעי שישמש בי"ח לשעת חירום בשטח 7,500 מ"ר, גורר עימותים בין משרדי הממשלה להנהלת רמב"ם. קרוב ל-200 מיליון שקל מקצה המדינה לפרויקט הזה. חלק נכבד מהסכום כבר הועבר, וכרגע הדיונים הם על יתרה של 40 מיליון שקל.

יש לציין כי ביום חמישי האחרון, במסגרת חגיגות 75 שנה לפעילות בית החולים, הבטיחה שרת הבריאות יעל גרמן ש-40 המיליונים יועברו בהקדם. עם זאת, כלל לא ברור שיש לכך תמיכה ממשרד האוצר, שאמור להעביר את הכסף.

אחת הבעיות המרכזיות של משרדי האוצר, המשפטים והבריאות היא שבתוך מערכת טיוטות ההסכמים בין רמב"ם ואגודת הידידים והתורמים לבין ק.מ.ר, חברה שהקימה אגודת הידידים, וק.מ.ר 1 (חברה עסקית פרטית בשליטת ק.מ.ר האמורה לתפעל את החניון) מסתתר סעיף בעייתי במיוחד, הקובע שזכותה של ק.מ.ר 1 לדרוש "מגורמי הממשלה שיפוי בגין הנזקים שייגרמו לה בעתות חירום מדיני".

משמעות הסעיף, לפי עמדת המדינה, היא שבמקרה חירום, כאשר החניון התת-קרקעי יתפנה ויופעל כבית חולים חירום, תיאלץ המדינה לממן ולשפות את בעלי הנכס בגין הפסדי ההכנסות מחניה. עמדת משרדי הממשלה היא חד-משמעית: לא ייתכן שהמדינה המממנת בכסף ציבורי גדול את ההקמה, התפעול השוטף והתחזוקה היומיומית של המקום כדי שיהיה מוכן באופן מיידי בעת חירום, תצטרך לחתום על זכויות שיפוי במקרה של חירום.

לפי עמדת חוג הידידים-התורמים, המיוצגת על-ידי משרד הרצוג פוקס נאמן, "מדובר בזכות לשיפוי כמו כל אזרח או גורם אחר במדינת ישראל כתוצאה ממצב חירום ונזקי מלחמה". נכון לימים האחרונים מציעה הנהלת בית החולים ואגודת הידידים למדינה: קחו את הבעלות על הפרויקט, ובתנאי שתקבלו עליכם גם את ההלוואה שנלקחה מבנק הפועלים לצורך הקמתו, בסך 120 מיליון שקל.

ביום שלישי הקרוב אמור להתקיים בוועדה לביקורת המדינה דיון דחוף בנושא הזה, לבקשת יונה יהב ראש עיריית חיפה. הדיון הזה צפוי להיות עוד שלב במאבק, שצריך לעניין את כולנו.

עוד כתבות

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד