גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלגל מסתובב: מצרים מבקשת שישראל תבטיח הזרמת גז

שלוש שנים כמעט אחרי פיצוץ צינור הגז המצרי ואחרי שממשלת מצרים הפרה את התחייבותה להזרים לישראל גז בכל מצב, מתחממים המגעים למכירת גז מישראל למתקני הנזלה במצרים

"האם ממשלת ישראל תהיה מחויבת להבטחת הזרמת גז מישראל למצרים", את השאלה המעניינת הזאת העלו לאחרונה גורמי ממשל מצריים על רקע התחממות המגעים למכירת גז מישראל למתקני הנזלת גז הנמצאים בשטח מצרים.

אפשר לומר שמדובר בשאלה שבוחנת מחדש את גבולות החוצפה, אבל אין ספק שיש למצרים סיבה טובה להעלות את הנושא לדיון: ב-2005 התחייבה ממשלת מצרים בפני ממשלת ישראל, בהסכם חתום, להבטיח הזרמת גז מצרי לישראל בכל מצב ובכל תנאי. לפני שנתיים "צפצפה" הממשלה המצרית על התחייבותה, התעלמה מההסכם ואפשרה לחברות הגז המצריות לבטל את הסכמי אספקת הגז שלהן לחברת החשמל באמצעות חברת התיווך EMG.

המשק הישראלי נחשף לנזק כלכלי אדיר, שרק המרכיב הישיר שלו נאמד ב-20 מיליארד שקל. צרכני החשמל הישראלים משלמים זה שנתיים את מלוא הנזק בחשבון החשמל הדו-חודשי שלהם, שהועלה ב-25% ויותר כדי לממן לחברת החשמל רכישת דלק יקר לייצור חשמל במקום הגז המצרי החסר. ממשלת ישראל מקבלת בהכנעה את הפרת ההסכם הבוטה של המצרים. "זה רק סכסוך מסחרי", גרס בהיתממות שר החוץ הלוחמני אביגדור ליברמן.

האם שערוריית הגז המצרי חוזרת אלינו לסיבוב נוסף - רק בכיוון ההפוך? הפעם מדובר כנראה בעסקה שונה לגמרי. בסיבוב הקודם רכשו חברת החשמל ולקוחות ישראלים פרטיים גז טבעי ממצרים בעסקה מפוקפקת שריח של שחיתות אישית ושלטונית ריחף מעליה כל העת. הפעם מתבשלת עסקה בעלת היגיון כלכלי מוצק, שעלולה ליפול קורבן לדעת הקהל הלאומנית במצרים ולהפוך לעוד דוגמה אומללה לחוסר ההיגיון המזרח-תיכוני.

נתחיל בקצת רקע עובדתי. למצרים עתודות גז מוכחות בהיקף של 77 טריליון רגל מעוקבת (TCF) - כמות כפולה מזו של ישראל, שיכולה לספק את צורכי המשק המצרי ליותר מ-40 שנה בקצב הצריכה הנוכחי. אלא שאחרי שעשתה כמעט את כל הטעויות האפשריות הגיעה מצרים למצב שבו היא נזקקת נואשות לגז טבעי מבחוץ.

צריכת הגז המקומית במצרים גדלה בכל שנה בקצב מסחרר בזכות מחיר מסובסד בעוד שקצב הפקת הגז נותר שטוח. חברות האנרגיה הבינלאומיות אינן מעוניינות להשקיע בפיתוח שדות גז חדשים במצרים משום שהממשלה המצרית מוכנה לרכוש גז מהחברות הזרות בסכום של 2-3 דולרים ליחידת חום - סכום שאינו מכסה את הוצאות החיפוש והפיתוח של המאגרים. בנוסף, הממשלה המצרית צברה חובות כספיים כבדים לחברות הזרות, שהיקפם היום הוא 6 מיליארד דולר. החודש הבטיח שר האנרגיה לשלם לחברות 1.5 מיליארד דולר, כלומר רבע מהחוב.

כמות הגז שמפיקה מצרים עדיין גדולה מזו שהיא צורכת (ראו גרף) אך הפער נסגר והולך במהירות ומותיר פחות ופחות גז טבעי ליצוא. מי שנפגע מכך במיוחד הם ירדן, שעדיין חתומה עם מצרים על הסכם ליבוא גז, וחברות אנרגיה שהשקיעו מיליארדים בהקמת מתקני LNG (מתקנים להנזלת גז טבעי) ליצוא גז טבעי מצרי נוזלי לאסיה, אירופה ושווקים נוספים.

מדובר במתקן של בריטיש גז באידקו , ומתקן של ENI האיטלקית ויוניון פנוסה הספרדית בדמייטה. ב-2012 הפיקו שני המתקנים 4.7 מיליון טון גז נוזלי, כשליש מההספק הכולל שלהם. לפי הערכות, בעלי המתקנים רוכשים את הגז הנוזלי בכ-6 דולרים ליחידת חום, מנזילים אותו בעלות של 2 דולרים ומוכרים אותו במחיר ממוצע של 12-14 דולר. חישוב פשוט יראה שאובדן הרווח הגולמי של שני המתקנים ב-2012 מגיע ל-2-3 מיליארד דולר בשנה - והמצב צפוי להחמיר.

בנסיבות האלה מצטיירת האפשרות של יצוא גז ממאגר לוויתן הישראלי דרך מתקני ההנזלה במצרים כלא פחות מעסקה חלומית. בעלי המתקנים, שיקימו על חשבונם את הצנרת הימית למאגר הישראלי, יחסכו הפסדים של מיליארדים רבים. יזמי לוויתן, שחוששים להשקיע סכומי עתק בהקמת מתקני הנזלה חופיים או צפים, יוכלו למכור את הגז במחיר של כמעט 6 דולרים ללא כל השקעה מצדם.

ממשלת מצרים תוכל להסיר מעליה את האיום בתביעות פיצויים ענקיות ותשפר במידה ניכרת את האטרקטיביות שלה למשקיעים זרים וממשלת ישראל תיהנה מהקדמת ההכנסות ממיסוי רווחי הגז בכמה שנים. כל הצדדים יכולים רק להרוויח מעסקת יצוא הגז הישראלי דרך מצרים, אך מעבר להיגיון הכלכלי מרחפת חשרת עבים פוליטית: חששם של השלטונות המצריים מתגובת הרחוב המוסת על ידי האחים המוסלמים לעסקה לרכישת גז שמקורו ישראלי.

לפני כחודשיים פרסם שר האנרגיה המצרי הודעת הכחשה נמרצת בתגובה לדברי סילבן שלום, שר התשתיות הלאומיות, כי ישראל תהיה מעוניינת לייצא גז למצרים. המגעים לגיבוש העסקה לא הופסקו אך הפוליטיקאים הישראלים מצליחים בינתיים לשמור את פיותיהם חתומים. בחצי השנה הקרובה אמורה מצרים לבחור פרלמנט חדש ולמנות ממשלה ונשיא חדשים. להערכת גורמים המעורבים במגעים, העסקה אמורה להבשיל לקראת אמצע 2014, בהנחה שעד אז תגיע מצרים ליציבות פוליטית.

"הצטרפות ישראל לאמנות בינלאומיות חשובה כדי למשוך משקיעים זרים"

לישראל כדאי להצטרף לאמנות הבינלאומיות שמסדירות ניצול והובלה של אוצרות טבע בים, כך אומרת עו"ד רנל יופה, ראש תחום האנרגיה במשרד עו"ד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל. בעקבות הפצת תזכיר חוק האזורים הימיים בשבוע שעבר, סבורה יופה כי על ישראל להמשיך במסע להשתלבות בקהילת האנרגיה הבינלאומית, מה שיאפשר לה למשוך השקעות זרות במאגרי הגז ולעודד תחרות בין ספקים.

כל מאגרי הגז של ישראל נמצאים בלב ים, מעבר לרצועת המים הטריטוריאליים של המדינה, שרוחבה 12 מייל ימי. מדובר בשטח המכונה המים הכלכליים - וישראל תובעת לעצמה זכויות בלעדיות לחיפוש והפקת משאבי הטבע שנמצאים בו. כדי לקבל הכרה בינלאומית בזכויותיה, על ישראל להכריז על אזור כלכלי בלעדי (EEZ) לפי כללי אמנת הים של האו"ם (UNCLOS). ההכרה הזו אפשרית אף שישראל איננה צד לאמנה.

את הצעד הראשון עשתה ישראל בדצמבר 2010 כשחתמה על הסכם לקביעת הגבול של האזורים הכלכליים הבלעדיים בינה לבין קפריסין. הצעד השני היה פנייה לאו"ם ב-2011 להכרה בגבולות האזור הכלכלי הבלעדי של ישראל. המהלך טורפד בגלל מחלוקת בין ישראל ללבנון, שהגישה לאו"ם גרסה שונה מהגרסה הישראלית לתוואי הגבול בין האזורים הכלכליים של שתי המדינות. "גלובס" חשף באחרונה כי ארה"ב נכשלה בניסיון לשכנע את שתי המדינות להסכים לתוואי של פשרה.

להבדיל משני הצעדים הראשונים, שנעשו בזירת המשפט הבינלאומי, שייך חוק האזורים הימיים למשפט המקומי ונועד להסדיר את הפיקוח של המדינה על הנעשה במים הכלכליים שלה.

"זה צעד מבורך ומאוד חשוב", אומרת יופה, המייעצת לחברות אנרגיה בינלאומיות הפועלות במים הכלכליים של ישראל, "מעניין לציין שזו הגרסה השלישית של תזכיר החוק. ב-2003 הופץ תזכיר שהשתרע על שני עמודים וב-2008 היה תזכיר באורך שמונה עמודים. בגרסה הנוכחית יש כבר 15 עמודים".

- הפעם זה ייגמר בחוק או שנראה תזכירים נוספים?

"הפעם יש בשלות ורצון מצד המדינה שלא היו קודם. ב-2003 דובר רק במאגר ים תטיס. היום המדינה הפנימה שיש כאן תעשיית גז טבעי מחוץ למים הטריטוריאליים, על כל המשתמע מכך, ושיש צורך במתן ודאות לעוסקים בתעשייה זו".

- מה יש בתזכיר הנוכחי?

"הממשלה מציעה להחיל שורה ארוכה של חוקים ותקנות במים הכלכליים ויש התייחסות לנושאים חשובים כמו חובת רישיון לתשתיות גז טבעי בשטח המים הכלכליים. ישנם סימני שאלה, כמו לגבי ההגדרה הרחבה מאוד של מתקנים ימיים. לפי הנוסח בתזכיר, יחולו חוקים רבים, לרבות חובת תשלום ביטוח לאומי ומס בריאות, על עובדי אסדות קידוח, אף שהן מגיעות לכאן לפרקי זמן קצרים יחסית. אני מניחה שהנושאים האלה יתבהרו בהמשך. יש להיזהר לא להגזים בהחלת רגולציה מוגזמת שדווקא תאט את פיתוח מאגרי הגז".

בשבוע שעבר ביקר בישראל נציג מטעם מזכירות ה-Energy Charter בניסיון לבדוק את אפשרות צירופה של ישראל לאמנה הבינלאומית משנת 1998, שמספקת הגנה למשקיעים זרים מפני אפלייתם לרעה והלאמה ללא פיצוי הולם. קפריסין וטורקיה כבר חתומות על האמנה, ומצרים, ירדן, סוריה והרשות הפלסטינית הן במעמד של משקיפות. יופה סבורה כי על ישראל לשקול בחיוב את ההצטרפות.

"המדינה מעוניינת למשוך לכאן חברות בינלאומיות רציניות שיפתחו שוק אנרגיה תחרותי", היא מסבירה. "עבור המשקיעים הזרים יש משמעות רבה לכך שישראל תהיה חתומה על אמנות כמו זו של ה-Energy Charter שמעניקות הגנה וודאות רגולטורית למשקיעים. כמו כן אמנה זו מסדירה את הובלת הגז בין מדינות ולכן יש לאמנה חשיבות לעניין ייצוא הגז מישראל בצינור".

- את רומזת שישראל איננה מספקת היום ודאות כזו?

"אנחנו עדיין רחוקים משם. שינינו את משטר המיסוי שלנו בצורה קיצונית בעת שהתעשייה הייתה עדיין בחיתוליה, יש אי ודאות גדולה סביב הגבולות הימיים שלנו עם שכנותינו ואנחנו לא חתומים על אף אמנה בינלאומית העוסקת בניצול אוצרות טבע בשטחים ימיים. במקום לשאול למה לחתום אנחנו צריכים לשאול למה לא לחתום ולהיות חלק מאמנות שכל שכנותינו חתומות עליהן".

המשבר במשק הגז המצרי

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות