גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הוא יהודי

גבינה על נקניק זה 100 שקל, 150 אם זה חזיר, ו-240 בשבת

א.

השבוע הקפיא בג"צ בצו ביניים את החלטת בית הדין הרבני שחייב אם למול את בנה כדרישת אביו במסגרת הליך גירושים. בית הדין הרבני לא ביקש רק לחייב את האם למול את בנה אלא גם הטיל עליה קנס של 500 שקלים על כל יום שבו תתעכב המצווה. כך שלפחות דבר טוב אחד יצא לנו מכל הסיפור המוזר הזה: מחירון. עכשיו אנחנו יודעים כמה עולה לנו כל יום של חטא.

בית הדין הרבני אמנם לא פרסם את המחירון המלא על כל העבירות שבעולם, לשם כך יקצרו כל היריעות שבעולם, אבל אם יוצאים מתוך נקודת ההנחה של בית הדין הרבני שלפיה לא למול ילד זה באמת חטא נורא ואיום שאין עליו כפרה, הרי שכך אפשר להעריך את גובה הקנס על עבירות אחרות.

להערכתי, אם שמת פרוסת גבינה על הנקניק שלך זה סיפור של מאה שקלים (150 אם מדובר בנקניק חזיר, 240 אם זה קרה בשבת), על אי הנחת תפילין אפשר להיקנס ב-70 שקלים ליום, אי כיבוד אב ואם זה סיפור שיכול להגיע עד אלף שקל בקלות, וכך הלאה.

בדמיוני, כבר יכולתי לראות את פקחי הרבנות הראשית מסתובבים ברחובות, מחלקים דוחות וממלאים את קופת המדינה במזומנים (יצטרכו לגייס שם אלפי עובדים, שזה לבדו טוב למצב התעסוקה במגזר החרדי), מה שיאפשר להוריד את מחירי הדיור ולהיערך כראוי לאסון הטבע הבא; למעשה, אם הקנסות יהיו גבוהים דיים והאכיפה אפקטיבית מספיק, אנשים יפסיקו לעבור עבירות והדבר אף יכול לבטל את כל אסונות הטבע לאלתר וליצור פה גן עדן עלי אדמות.

אבל אז בא בג"צ והקפיא את כל העניין הזה, ועכשיו אין ברירה אלא להעלות את מחירי החשמל והתחבורה הציבורית ולהמשיך ולהעלות מסים. אני מקווה שהם מרוצים שם, בבג"צ. יכולה הייתה להיות פה מדינה יהודית שכיף לחיות בה. אבל בג"צ השמאלני הזה העדיף עורלה של ילד אחד על פני טובת כולנו. אז אם בסערה הבאה תיתקעו בלי חשמל, יש לכם את מי להאשים.

ב.

תזמון, אומרים, הוא הכול בחיים. אני לא יודע אם זה נכון, ואם בכלל יכול להיות משהו אחד שהוא "הכול" בחיים, אבל יומיים לפני החלטת בג"צ מצא לנכון שר הכלכלה, השר לשירותי דת והשר לירושלים והתפוצות להשתלח בברוטליות די מיותרת בעמוד הפייסבוק שלו בעיתונאית נטע אחיטוב ובעיתון "הארץ" על כתבה שפורסמה שם לפני כשנה וחצי בנוגע לחילונים שלא מלים את בניהם.

"קמפיין עקבי, מאורגן ומתוזמן למחוק את זהותה היהודית של מדינת ישראל", הוא קרא לזה, ובנוגע לברית המילה כתב כי "זהו הקשר החזק ביותר המחבר את עם ישראל לבוראו ולעצמו".

אין לי כוונה להיכנס פה לטענה השנייה של בנט ולעומק סוגיית ברית המילה. שדה מוקשים בלקני הוא מיטת מים ליד הנושא הזה ודווקא אין לי חשק להתפוצץ היום. אבל אני מאחל הצלחה לשני הצדדים בוויכוח החשוב והמרתק הזה. אלה ואלה מכריחים אותנו לשוב ולהתעסק בסוגיה היהודית. מה זה בכלל אומר, כל העניין הזה. בטח היה לכם פעם פצע בצד הפנימי של הלחי. נכון שלא יכולתם להפסיק להתעסק בו עם הלשון? אז אותו דבר, בערך. אף שזה הוויכוח הכי נדוש, אי אפשר להפסיק להתווכח אותו או להקיף אותו בפעם אחת.

(במאמר מוסגר, אפרופו האפשרות להקיף נושא בפעם אחת: אני נזכר שכשעשיתי קורס ויפאסנה שאלתי את המדריך - בדקה היחידה שבה הותר לי לדבר - כמה זמן צריך לקחת לי לעבור את כל הגוף שלי מבפנים - חלק מהמדיטציה, אל תשאלו. הביט בי הגורו הזקן, עצם עיניו לרגע ופקח אותן: נשימה אחת, אמר. מעולם לא הצלחתי. וזהו סוף הזיכרון. נחזור לנושא).

בעקבות הסטטוס של בנט, ואחרי ששקע האבק של שמאל מול ימין, התפתח דווקא דיון מעניין ואפילו די תרבותי (עד כמה שאפשר לשמור על נימוס בשדה מוקשים) על מהי מדינה יהודית, מהי זהותה, מהם אותם ערכים יהודיים, מה זה להיות יהודי ואיפה היא מתחילה, היהדות (אצל הגבר לפחות, וגם לזה יש משמעות), בתחתונים או בלב. בטקס חד-פעמי או ביומיום של חיים שלמים.

ואפרופו תזמון ואפרופו שדות מוקשים, בג"צ ובנט באו לי טוב גם אחרי הטור שכתבתי בשבוע שעבר (מי שפספס מוזמן לסרוק את הברקוד) בנוגע להסכמה העקרונית שלי עם התנאי של נתניהו להכרה פלסטינית בישראל כמדינת הלאום של העם היהודי.

גם ברשתות החברתיות שלי, הדיגיטליות והלא דיגיטליות, התלקח לו אותו הדיון פחות או יותר. היו אמנם כאלה שהתבלבלו, בכוונה או שלא, בין מדינת הלאום של העם היהודי לבין מדינה יהודית. האחד דבר רצוי, אפשרי, השני מילים ריקות: לא יכול להיות דבר כזה מדינה יהודית ואם היה לא הייתם רוצים לחיות שם. במדינה יהודית לא יהיו קנסות על חילול שבת, אלא עונש מוות. הולכים על זה? אני בטוח שגם לא הייתן רוצות להיות שם בתור נשים.

ג.

אז בסוג של צער אפשר לומר שגם היום לא נקיף ואין סיכוי להקיף את הנושא. ובכל זאת: לגבי ערכים יהודיים ומה זה אומר להיות יהודי. אני לא יכול להפסיק לשלוח את הלשון אל עבר הפצע. זה כאילו שאני - אנחנו - לא רוצים שהוא יתרפא. אנחנו רוצים אותו שם. תמיד.

מהם ערכים יהודיים. מה זה להיות יהודי. כל הזמן שולפים את זה, בכל מקום. השאלה הזו נשלפת בוויכוח על ברית המילה והיא עולה בוויכוח על סוגיית הפליטים. היא צצה כשמדברים על כלכלה (יש אפילו בדיחה שהולכת ככה: היהדות היא סוציאליסטית) וכמובן שהיא שם כשמדברים על פוליטיקה (הם שכחו מה זה להיות יהודים). מהם אותם ערכים יהודיים.

בעיניי, מצטער, אין ממש דבר כזה ערכים יהודיים. מול כל מצווה יהודית הומנית ומוסרית אפשר להציב ציווי אלים, חשוך. מול כל ערך נעלה: כבד את אביך ואת אימך, יכול לעמוד ערך איום: למחות את זכר עמלק. מול כל דבר יהודי טוב, דבר יהודי רע. מול כל דבר חכמה של אחד מחז"לינו ורבותינו הגדולים אפשר להציב טיפשות ובורות. מול כל צדיק, פושע. דת היא מערכת של כללים שנועדה לשמור על קבוצה, לייחד ולבדל אותה. וכך כמובן גם את היחיד - היא העולם שסביבו, והיומיום חשוב לא פחות, אולי יותר, מהערכים. דתנו לא טובה יותר מאחרות. בכולן יש דברים נפלאים, בכולן יש דברים מוזרים, סתומים וגם רעים.

זה שאני יהודי, ואני גאה על כך מאוד - אחרי הכול אין להכחיש שהתמזל מזלנו להיות חלק מחבורה די מיוחדת שמשייטת לה במימי ההיסטוריה הגועשים - עוד לא אומר שום דבר על ערכיי. בטח ובטח לא על מדינת ישראל. ותוכיח המציאות.

ד.

וזו אולי המסקנה המיידית, הבולטת: זה בעצם אותו הוויכוח. לפחות פה, בישראל. הדיבור על מהו ומיהו יהודי והדיבור על המדינה ולאן היא הולכת הוא בעצם אותו הדיבור. כל השיחות שזורות בלי יכולת להפריד ביניהן. עורלה של תינוק, תהליך מדיני, פליט אפריקאי ונתוני הלמ"ס, היחיד והכלל, היהודי והישראלי, הדת והלאום, והדמוקרטיה. הכול במקביל. חיינו כחפירה בלתי פוסקת סביב הדבר הכי טריוויאלי: מי אני בעצם. מי אנחנו. ואפילו יותר מזה, הן לא שיחות נפרדות ששזורות ביניהן: זו שיחה אחת. לפעמים נדמה שזו השיחה היחידה ושהיא תימשך לנצח. כמה זמן זה נצח? אם תשאלו את הגורו שלי הוא יעצום עיניים לרגע, יפקח אותן ויאמר לכם: נשימה אחת.

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות