גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ויגודמן הוא התרופה של טבע? "צריך רביזיה במו"פ האתי"

בשוק מגיבים לחשיפת "גלובס": "תחת אילוץ של ישראלי, ויגודמן הבחירה הטובה ביותר" ■ "צריך מנהל חזק וכריזמטי. ג'רמי לוין נפל מן התפקיד משום שלא ידע לנווט במאבק בין המחנה הישראלי בדירקטוריון לבין היו"ר פיליפ פרוסט"

לפני כמעט שנתיים הרצה ארז ויגודמן, מנכ"ל חברת מכתשים אגן, בכנס בנושא אסטרטגיה ניהולית, שנערך לזכרו של המנכ"ל המיתולוגי של טבע , אלי הורביץ. בכנס סיפר ויגודמן על המהלכים שביצע להבטחת עתידה של החברה בניהולו, ואמר: "אם הדברים הללו מזכירים לכם את האופן שבו התפתחה טבע, זה לא במקרה. אנחנו מסתכלים על טבע כמקום שאנחנו יכולים לשאוף אליו. גם אנחנו התחלנו בגנריקה, כחברת האגרוכימיה הגנרית המובילה בעולם, ומנסים להתרחב מעבר לכך. גם אנחנו מייצרים כימיקלים, כמו טבע, אבל לריפוי צמחים ולא לריפוי בני אדם".

באותה תקופה כבר שימש ויגודמן כדירקטור בטבע, אך בוודאי לא חשב כי בתוך פחות משנתיים יהיה מועמד לניהול החברה. באותם ימים נבחר לטבע מנכ"ל חדש, ד"ר ג'רמי לוין, שהגיע מתוך תחום הפארמה, ונראה היה כי הוא עומד להוביל בה מהלך אסטרטגי של שנים רבות.

בסופו של דבר לוין לא זכה לממש את האסטרטגיה שהתווה, וכעת טבע שוב נמצאת באותה הנקודה: חברה המתבססת בעיקר על גנריקה וגנריקה ממותגת, כשהמוצר האינובטיבי (תרופת מקור) העיקרי שלה, התרופה קופקסון, אמור לאבד את הפטנט שלו בתוך שנה עד שנתיים.

כעת על טבע להחליט האם היא לוקחת על עצמה את האתגר להפוך לחברה אינובטיבית של ממש בתחום התרופות, או שהיא מנסה למצות את המיטב מן הגנריקה הרגילה והמשופרת, ולמקד את החדשנות בתחומי נישה בלבד - פחות או יותר התוכנית שהתווה לוין.

ויגודמן, ששלשום נחשף כאן כי הוא המועמד המוביל להתמנות למנכ"ל טבע הבא בעוד כחודש, ידוע כמי שאוהב לחשוב רחוק ומהפכני, ולכן לא ינסה בהכרח לשמר את הקיים. "העולם העסקי משתנה בקצב שאיננו לינארי, אלא הולך וגובר", אמר באותו אירוע. "חברות טובות שלא מגיבות לשינויים סביבן מוצאות את עצמן מחוץ לשוק שלהן".

משקיעי טבע, שסבלו מאז מארס 2010 מירידה של 40% במניית החברה, תופסים כנראה את ויגודמן בעיקר כמנכ"ל שיכול להוציא לפועל את תוכנית הקיצוצים המתוכננת, אולם ויגודמן עצמו כנראה לא רואה את הדברים כך. באותו אירוע לזכר הורביץ סיפר מעט על מהלכיו במכתשים, וציין כי זו פעלה בשוק מושלם לכאורה: בני האדם מתרבים, שטחי החקלאות מתמעטים והעולם כבר מתקרב למצב קריטי של תת-תזונה. מכתשים צמחה בשוק זה - כמו שטבע עדיין ממשיכה לצמוח בשוק התרופות שמוזן על-ידי התרבות והזדקנות האוכלוסייה - אך לויגודמן היה ברור שלא ניתן להמשיך כך.

הנהלת מכתשים-אגן תחתיו שמה לב כי מתח הרווחים בחברה הולך ויורד, ופתחה במהלך של חיסכון בהוצאות, בדיוק כפי שמתכננת כעת טבע - אבל לא הסתפקה בכך. היא פרצה לשוק האגרו-ביוטק (הנדסה גנטית של צמחים ושל תרופות וחיסונים לצמחים), הדגישה שווקים רווחיים יותר, ולבסוף יזמה את המיזוג עם תאגיד כמצ'יינה הסיני, ובליעת הפעילות הרלוונטית של כמצ'יינה לתוכה, מה שהפך אותה לתחרותית מול היצרנים הסיניים.

בפני טבע עומד אתגר מסוג דומה, אבל לא ניתן לשכפל את הפתרון, וממילא ויגודמן אינו ידוע כחובב שכפולים.

איזה מנהל הוא ארז ויגודמן?

"ויגודמן הוא מנהל יזמי מאוד", אומר אדם שעבד אתו עוד בימי התפקיד שמילא לפני תקופת מכתשים - מנכ"ל תאגיד שטראוס. "גם בשטראוס, ויגודמן עשה כמה פריצות דרך יצירתיות. ההשקה של מוצרי צריכה ישראליים בחו"ל הייתה רעיון שלו".

עוד אומרים עליו, שהוא "מסור לעבודה בצורה שלא תיאמן", וגם "ישר כמו סרגל", ועם זאת - גם יודע לדאוג לעצמו. שכרו העצום של ויגודמן מביא אותו שנה אחר שנה לצמרת השכירים העשירים בישראל, הן בשטראוס והן במכתשים.

בעבר סיפר ויגודמן עצמו כי "שנה אחרי שנכנסתי לקבוצת שטראוס, ניהלנו דיון - היכן אנחנו רוצים להיות בעוד 6-8 שנים, והחלטנו לכתוב זאת כריאיון ב'פורצ'ן'. ערכנו ריאיון למנכ"לים שלנו, שאלנו אותם איך תיראה החברה ב-2009, והוצאנו גיליון פנימי מלא של 'פורצ'ן'. ביולי 2009 השווינו בין כתבה זו לבין כתבה אמיתית שהוציא עלינו הפייננשל טיימס. הדברים העיקריים כולם היו שם - הפיכת החברה לבינלאומית, מותג המים שלא היה קיים בכלל ב-2002, המחשבה למכור חומוס בארצות הברית. חשבנו מהעתיד - אחורנית".

לאחרונה, בראיון למגזין "ליידי גלובס", סיפרה מנהלת חברת ההשמה "עמדה", נורית ברמן: "כשארז ויגודמן נכנס לתפקידו כמנכ"ל מכתשים אגן, הוא עשה את המהלך הכי אמיץ ששמעתי עליו. הוא לקח את כל חברי ההנהלה, וביקש מהם להציג את מועמדותם לתפקיד שלהם. הוא שם על השולחן את הפחד הכי גדול של כל מנהל, ואמר: 'כולכם מועמדים'. הוא לא פיטר אף אחד, אבל החליף את התפקידים של כולם. כל אחד מחברי ההנהלה קיבל תפקיד אחר, וגם התבקש לעשות את המהלך הזה עם הכפופים לו".

כשמונה ויגודמן למנכ"ל מכתשים-אגן ב-2009, השוק הגיב בפליאה, משום שהתחום נחשב לזוהר פחות מן העיסוק של שטראוס. "מה שמשך אותי למכתשים היה החיבור למדע הישראלי, לכימיה ולאגרונומיה", אמר אז, "והמעבר לחברה עם פעילות גלובלית מאוד".

ויגודמן נחשב גם כמי שיודע להסתדר עם כל בעלי השליטה והיו"רים שלו, עוד מאפיין חשוב בטבע של היום.

רגישות למורשת

אורי הרשקוביץ, מנהל משותף בקרן ספרה, אומר כי "ברגע שטבע בחרה למנות מנכ"ל ישראלי כעת, היא הגבילה את עצמה למנכ"ל שאינו מתחום הפארמה, כי אין כאן חברות גלובליות מן התחום הזה. תחת אילוץ כזה, ויגודמן הוא בהחלט המנכ"ל הכי טוב שהם יכלו לבחור. הוא בעל ניסיון ממשי בניהול חברה גלובלית, שהוכיח שהיא יכול ללמוד תחום חדש לו וליישם אותו בצורה מוצלחת.

"האם היה כדאי כרגע למנות מנכ"ל ישראלי על חשבון מינוי מנכ"ל מהתחום? נראה שכן, קודם כל בשביל לאחד את הדירקטוריון המפולג. צריך מישהו שמכיר את המורשת של כל אחד מהדירקטורים ושל החברה, צריך מנהל חזק וכריזמטי. לוין נפל מן התפקיד משום שלא ידע לנווט במאבק בין המחנה הישראלי בדירקטוריון לבין היו"ר פיליפ פרוסט.

"המשקיעים האמריקאים מן הסתם יתייחסו בחשש ובסקפטיות מסוימת למנכ"ל ישראלי שאין לו ניסיון קודם בניהול חברות פארמה, אבל רף הציפיות מטבע הוא כל כך נמוך, שהוא עשוי לקבל 100 ימי חסד. אם הוא ידבר בשפה שהשוק מבין, ויציג תוכנית אסטרטגית בת-קיימא, הוא כן יקבל מסלול המראה מהשוק.

"הדבר הראשון שהוא צריך לעשות הוא לבנות סביבו קאדר של אנשים שמבינים בתחום הפארמה. אחר כך צריך לבצע רביזיה מקיפה בתחום המו"פ האתי, יש שם בלגאן אדיר ונטייה מוגזמת לאופורטוניזם. אם טבע באמת רוצה שיהיה לה DNA של חברה אינובטיבית, היא צריכה לבנות מחלקת מו"פ שיודעת לחשוב כבר בתחילת כל פרויקט על סינרגיות עם המוצרים הקיימים, על ייצור, על שיווק".

ארז ויגודמן

גיל: 54

מקום מגורים: תל אביב

מצב משפחתי: נשוי 3

השכלה: בוגר תוכנית מנהלים בהרווארד, ארה"ב; בוגר כלכלה וחשבונאות באונ' ת"א

תפקיד נוכחי: מנכ"ל מכתשים אגן

ניסיון תעסוקתי קודם: נשיא ומנכ"ל שטראוס גרופ (2001-2009)

עלות שכר ב-2012: 8.85 מיליון שקל, מרביתם במזומן

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?