גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ויגודמן הוא התרופה של טבע? "צריך רביזיה במו"פ האתי"

בשוק מגיבים לחשיפת "גלובס": "תחת אילוץ של ישראלי, ויגודמן הבחירה הטובה ביותר" ■ "צריך מנהל חזק וכריזמטי. ג'רמי לוין נפל מן התפקיד משום שלא ידע לנווט במאבק בין המחנה הישראלי בדירקטוריון לבין היו"ר פיליפ פרוסט"

לפני כמעט שנתיים הרצה ארז ויגודמן, מנכ"ל חברת מכתשים אגן, בכנס בנושא אסטרטגיה ניהולית, שנערך לזכרו של המנכ"ל המיתולוגי של טבע , אלי הורביץ. בכנס סיפר ויגודמן על המהלכים שביצע להבטחת עתידה של החברה בניהולו, ואמר: "אם הדברים הללו מזכירים לכם את האופן שבו התפתחה טבע, זה לא במקרה. אנחנו מסתכלים על טבע כמקום שאנחנו יכולים לשאוף אליו. גם אנחנו התחלנו בגנריקה, כחברת האגרוכימיה הגנרית המובילה בעולם, ומנסים להתרחב מעבר לכך. גם אנחנו מייצרים כימיקלים, כמו טבע, אבל לריפוי צמחים ולא לריפוי בני אדם".

באותה תקופה כבר שימש ויגודמן כדירקטור בטבע, אך בוודאי לא חשב כי בתוך פחות משנתיים יהיה מועמד לניהול החברה. באותם ימים נבחר לטבע מנכ"ל חדש, ד"ר ג'רמי לוין, שהגיע מתוך תחום הפארמה, ונראה היה כי הוא עומד להוביל בה מהלך אסטרטגי של שנים רבות.

בסופו של דבר לוין לא זכה לממש את האסטרטגיה שהתווה, וכעת טבע שוב נמצאת באותה הנקודה: חברה המתבססת בעיקר על גנריקה וגנריקה ממותגת, כשהמוצר האינובטיבי (תרופת מקור) העיקרי שלה, התרופה קופקסון, אמור לאבד את הפטנט שלו בתוך שנה עד שנתיים.

כעת על טבע להחליט האם היא לוקחת על עצמה את האתגר להפוך לחברה אינובטיבית של ממש בתחום התרופות, או שהיא מנסה למצות את המיטב מן הגנריקה הרגילה והמשופרת, ולמקד את החדשנות בתחומי נישה בלבד - פחות או יותר התוכנית שהתווה לוין.

ויגודמן, ששלשום נחשף כאן כי הוא המועמד המוביל להתמנות למנכ"ל טבע הבא בעוד כחודש, ידוע כמי שאוהב לחשוב רחוק ומהפכני, ולכן לא ינסה בהכרח לשמר את הקיים. "העולם העסקי משתנה בקצב שאיננו לינארי, אלא הולך וגובר", אמר באותו אירוע. "חברות טובות שלא מגיבות לשינויים סביבן מוצאות את עצמן מחוץ לשוק שלהן".

משקיעי טבע, שסבלו מאז מארס 2010 מירידה של 40% במניית החברה, תופסים כנראה את ויגודמן בעיקר כמנכ"ל שיכול להוציא לפועל את תוכנית הקיצוצים המתוכננת, אולם ויגודמן עצמו כנראה לא רואה את הדברים כך. באותו אירוע לזכר הורביץ סיפר מעט על מהלכיו במכתשים, וציין כי זו פעלה בשוק מושלם לכאורה: בני האדם מתרבים, שטחי החקלאות מתמעטים והעולם כבר מתקרב למצב קריטי של תת-תזונה. מכתשים צמחה בשוק זה - כמו שטבע עדיין ממשיכה לצמוח בשוק התרופות שמוזן על-ידי התרבות והזדקנות האוכלוסייה - אך לויגודמן היה ברור שלא ניתן להמשיך כך.

הנהלת מכתשים-אגן תחתיו שמה לב כי מתח הרווחים בחברה הולך ויורד, ופתחה במהלך של חיסכון בהוצאות, בדיוק כפי שמתכננת כעת טבע - אבל לא הסתפקה בכך. היא פרצה לשוק האגרו-ביוטק (הנדסה גנטית של צמחים ושל תרופות וחיסונים לצמחים), הדגישה שווקים רווחיים יותר, ולבסוף יזמה את המיזוג עם תאגיד כמצ'יינה הסיני, ובליעת הפעילות הרלוונטית של כמצ'יינה לתוכה, מה שהפך אותה לתחרותית מול היצרנים הסיניים.

בפני טבע עומד אתגר מסוג דומה, אבל לא ניתן לשכפל את הפתרון, וממילא ויגודמן אינו ידוע כחובב שכפולים.

איזה מנהל הוא ארז ויגודמן?

"ויגודמן הוא מנהל יזמי מאוד", אומר אדם שעבד אתו עוד בימי התפקיד שמילא לפני תקופת מכתשים - מנכ"ל תאגיד שטראוס. "גם בשטראוס, ויגודמן עשה כמה פריצות דרך יצירתיות. ההשקה של מוצרי צריכה ישראליים בחו"ל הייתה רעיון שלו".

עוד אומרים עליו, שהוא "מסור לעבודה בצורה שלא תיאמן", וגם "ישר כמו סרגל", ועם זאת - גם יודע לדאוג לעצמו. שכרו העצום של ויגודמן מביא אותו שנה אחר שנה לצמרת השכירים העשירים בישראל, הן בשטראוס והן במכתשים.

בעבר סיפר ויגודמן עצמו כי "שנה אחרי שנכנסתי לקבוצת שטראוס, ניהלנו דיון - היכן אנחנו רוצים להיות בעוד 6-8 שנים, והחלטנו לכתוב זאת כריאיון ב'פורצ'ן'. ערכנו ריאיון למנכ"לים שלנו, שאלנו אותם איך תיראה החברה ב-2009, והוצאנו גיליון פנימי מלא של 'פורצ'ן'. ביולי 2009 השווינו בין כתבה זו לבין כתבה אמיתית שהוציא עלינו הפייננשל טיימס. הדברים העיקריים כולם היו שם - הפיכת החברה לבינלאומית, מותג המים שלא היה קיים בכלל ב-2002, המחשבה למכור חומוס בארצות הברית. חשבנו מהעתיד - אחורנית".

לאחרונה, בראיון למגזין "ליידי גלובס", סיפרה מנהלת חברת ההשמה "עמדה", נורית ברמן: "כשארז ויגודמן נכנס לתפקידו כמנכ"ל מכתשים אגן, הוא עשה את המהלך הכי אמיץ ששמעתי עליו. הוא לקח את כל חברי ההנהלה, וביקש מהם להציג את מועמדותם לתפקיד שלהם. הוא שם על השולחן את הפחד הכי גדול של כל מנהל, ואמר: 'כולכם מועמדים'. הוא לא פיטר אף אחד, אבל החליף את התפקידים של כולם. כל אחד מחברי ההנהלה קיבל תפקיד אחר, וגם התבקש לעשות את המהלך הזה עם הכפופים לו".

כשמונה ויגודמן למנכ"ל מכתשים-אגן ב-2009, השוק הגיב בפליאה, משום שהתחום נחשב לזוהר פחות מן העיסוק של שטראוס. "מה שמשך אותי למכתשים היה החיבור למדע הישראלי, לכימיה ולאגרונומיה", אמר אז, "והמעבר לחברה עם פעילות גלובלית מאוד".

ויגודמן נחשב גם כמי שיודע להסתדר עם כל בעלי השליטה והיו"רים שלו, עוד מאפיין חשוב בטבע של היום.

רגישות למורשת

אורי הרשקוביץ, מנהל משותף בקרן ספרה, אומר כי "ברגע שטבע בחרה למנות מנכ"ל ישראלי כעת, היא הגבילה את עצמה למנכ"ל שאינו מתחום הפארמה, כי אין כאן חברות גלובליות מן התחום הזה. תחת אילוץ כזה, ויגודמן הוא בהחלט המנכ"ל הכי טוב שהם יכלו לבחור. הוא בעל ניסיון ממשי בניהול חברה גלובלית, שהוכיח שהיא יכול ללמוד תחום חדש לו וליישם אותו בצורה מוצלחת.

"האם היה כדאי כרגע למנות מנכ"ל ישראלי על חשבון מינוי מנכ"ל מהתחום? נראה שכן, קודם כל בשביל לאחד את הדירקטוריון המפולג. צריך מישהו שמכיר את המורשת של כל אחד מהדירקטורים ושל החברה, צריך מנהל חזק וכריזמטי. לוין נפל מן התפקיד משום שלא ידע לנווט במאבק בין המחנה הישראלי בדירקטוריון לבין היו"ר פיליפ פרוסט.

"המשקיעים האמריקאים מן הסתם יתייחסו בחשש ובסקפטיות מסוימת למנכ"ל ישראלי שאין לו ניסיון קודם בניהול חברות פארמה, אבל רף הציפיות מטבע הוא כל כך נמוך, שהוא עשוי לקבל 100 ימי חסד. אם הוא ידבר בשפה שהשוק מבין, ויציג תוכנית אסטרטגית בת-קיימא, הוא כן יקבל מסלול המראה מהשוק.

"הדבר הראשון שהוא צריך לעשות הוא לבנות סביבו קאדר של אנשים שמבינים בתחום הפארמה. אחר כך צריך לבצע רביזיה מקיפה בתחום המו"פ האתי, יש שם בלגאן אדיר ונטייה מוגזמת לאופורטוניזם. אם טבע באמת רוצה שיהיה לה DNA של חברה אינובטיבית, היא צריכה לבנות מחלקת מו"פ שיודעת לחשוב כבר בתחילת כל פרויקט על סינרגיות עם המוצרים הקיימים, על ייצור, על שיווק".

ארז ויגודמן

גיל: 54

מקום מגורים: תל אביב

מצב משפחתי: נשוי 3

השכלה: בוגר תוכנית מנהלים בהרווארד, ארה"ב; בוגר כלכלה וחשבונאות באונ' ת"א

תפקיד נוכחי: מנכ"ל מכתשים אגן

ניסיון תעסוקתי קודם: נשיא ומנכ"ל שטראוס גרופ (2001-2009)

עלות שכר ב-2012: 8.85 מיליון שקל, מרביתם במזומן

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"