גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן לזרוק את המולטי-ויטמינים?

מחקר שפורסם באחרונה טוען כי צריכת מולטי-ויטמינים, המכילים נוגדי חמצון, לא יעילה במניעת מחלות לב, סרטן ודמנציה ■ האם באמת הגיע הזמן להשליך אותם לפח, והאם הרדיקלים החופשיים שאנחנו נלחמים בהם הם תמיד אויב?

אנשים רבים נוטלים היום באופן קבוע מולטי-ויטמין. מדוע? לא יודעים בדיוק. שיהיה. הרי זה לא מזיק. אנחנו מתבגרים, התזונה לא מושלמת, אז מדוע לא להוסיף עוד שכבת הגנה? אלא שלפני כשבוע פרסם כתב העת Annals of Internal Medicine שלושה מחקרים שהראו כי מולטי-ויטמינים אינם מועילים לטיפול בהתפתחות מחלות כמו סרטן, התקף לב ודמנציה בגיל מבוגר. במאמר המערכת של כתב העת נכתב: "הפסיקו לזרוק כסף על תוספי מזון".

האם צריך באמת להשליך אותם לפח? התשובה מורכבת, ותלויה בגורמים שונים: מי אתם, מה אתם אוכלים, אילו מחלות רקע יש לכם, מה בכוונתכם להשיג בצריכת הוויטמינים, איזה ויטמין (או מוצר מזון) נטלתם בדיוק ובאיזו כמות. על דבר אחד רוב המומחים מסכימים: חלוקה של מולטי-ויטמינים ביד רחבה וללא התוויה רפואית לכלל האוכלוסייה כנראה מועילה בעיקר למי שמשווק אותם.

יש מקרים שבהם כדאי לקחת ויטמין - למשל אם אותר חוסר ספציפי ואין אפשרות להשיגו ממזון - ויש חומרים מסוימים המועילים במחלות מסוימות, אבל כלל הגישה "לא יועיל לא יזיק" היא מוטעית. יש מחקרים המראים שהם בהחלט יכולים להזיק במקרים מסוימים. חוקרים מתחומים שונים מנסים להסביר.

תהליך החמצון: כמו ברזל שמחליד

הרעיון שמולטי-ויטמינים יכולים לסייע במניעת מחלות כמו סרטן, התקף לב ודמנציה בגיל מבוגר נולד מכך שכל המחלות האלה קשורות בין היתר בתהליך שנקרא "עקה חמצונית", ואילו הוויטמינים במולטי-ויטמין הם ברובם "נוגדי חמצון", כלומר נוגדים את התהליך הזה. המאמרים שפורסמו אינם שוללים את פעילות הוויטמינים כנוגדי חמצון, אבל טוענים שבפועל לא הייתה להם השפעה במניעת המחלות הללו.

בתהליך החמצון מעורבים גורמים הנקראים רדיקלים חופשיים, הנוצרים מתהליך הפקת האנרגיה על ידי תאים. אותם רדיקלים הם למעשה מולקולה כימית לא יציבה, כלומר מספר האלקטרונים שלה אינו זוגי. רדיקל חופשי שואף להפוך את האלקטרונים שלו לזוגיים, ולכן הוא ינסה להעניק או לקחת אלקטרונים ממולקולה אחרת, ובכך להפוך גם אותה ללא יציבה. מולקולה שקרה לה דבר כזה נקראת מולקולה "מחומצנת". תופעה דומה מתרחשת כאשר ברזל נמצא באוויר הפתוח והוא מחליד.

תהליך החמצון הזה יכול להתרחש גם באבני היסוד של הגוף - החלבונים ומולקולות השומן - וגם ב"ספר ההוראות" של הגוף, הדנ"א. לכן לא מפליא שחוקרים שיערו ואף הוכיחו כי תהליכי החמצון מעודדים מחלות רבות. אמירה קצת יותר נחרצת, שעדיין טעונה הוכחה, היא שהתהליך הזה הוא הוא ההזדקנות, ושאם נעצור אותו ניראה ונרגיש צעירים לאורך זמן רב יותר.

בכל מקרה, הגוף צריך שיהיה בו איזון מסוים בין נוגדי חמצון לבין רדיקלים חופשיים. באופן טבעי, הגוף שלנו אמור לייצר מספיק נוגדי חמצון שישתלטו על הרדיקלים החופשיים, אבל גורמים בסביבה המודרנית - קרינת שמש עזה, עישון, זיהום אוויר, ואולי גם קרינה ממכשירי חשמל שלנו - מובילים להיווצרות רדיקלים חופשיים בכמות מוגזמת ומפרים את האיזון.

טרשת עורקים: האם הכולסטרול שלכם מחומצן?

איך משיבים את האיזון הזה? פרופ' מיכאל אבירם, החוקר את רמות החמצון של כולסטרול, טוען שבאמצעות צריכה של פירות וירקות.

"לפני 25 שנה עלה בדעתנו שרמות כולסטרול לבדן, ואפילו החלוקה לכולסטרול 'טוב' ו'רע', אינן מסבירות את כל ההבדלים בסיכון של בני אדם ללקות בחסימת עורקים, ולכן החלטנו לבדוק גם את איכות הכולסטרול - כלומר עד כמה הוא מחומצן", מספר אבירם, "לאורך השנים מצאנו שכולסטרול מחומצן שוקע יותר, ושצריכת מזון עשיר בנוגדי חמצון, כמו תמצית של רימון, יכולה לחולל שינוי משמעותי במצב מחלת הלב".

בחולים שאבירם בדק נמצאה לא רק האטה, אלא נסיגה ממש של החסימה בעורק המוביל אל המוח, מתשעה חודשים לאחר תחילת הצריכה של הרימונים ועד שנתיים לאחר מכן. אז נבלמה הנסיגה. "מחלות לב נגרמות ממגוון סיבות. תיקנו חלק מהנזק שנבע מהעקה החמצונית, אבל לא יכולנו לתקן הכול עם רימונים בלבד", הוא אומר.

האם אבירם ממליץ לכולנו להרבות בצריכת נוגדי חמצון? כן, אבל עם סייגים. "תחום חקר נוגדי החמצון, כמו תחומים רבים במדע, רווי באי-הסכמות", הוא אומר. בכל זאת, מה פחות או יותר מוסכם? "שבני דודנו הצמחים הם בתחום הזה הרבה יותר יעילים מאיתנו בעלי החיים. יש להם הרבה יותר נוגדי חמצון, ולא כדי לעזור לנו, הם מגינים על עצמם. בגלל זה רוב נוגדי החמצון הם בתוך הקליפה או לידה".

לדברי אבירם, בכל פרי וירק יש נוגדי חמצון רבים, והסוד הוא בשילוב ביניהם. יש בעולם מגוון רדיקלים, מגוון מחמצנים, וכל אחד מהם עובד קצת אחרת, ולכן כל אחד מהם צריך להיות מטופל על ידי נוגד חמצון אחר. "הדברים מסתבכים משום שנוגדי החמצון, כשהם מבצעים את פעולתם לטיפול ברדיקל חופשי, הם בעצם 'מתאבדים' והופכים לרדיקל חופשי בעצמם, וכך הם צריכים נוגד חמצון אחר שיטפל בהם. לכן מחקרים מסוימים הראו שמנה גדולה מאוד של נוגד חמצון יחיד יכולה אפילו לעשות נזק.

"אני לא מעודד צריכת ויטמינים. כל אחד מהם הוא נוגד חמצון אחד בלבד, וגם מולטי-ויטמין מכיל נוגדי חמצון מעטים. אם מולטי-ויטמין היה מכיל בשלמותם תמצית רימון, יין אדום, שורש ליקריץ ושמן זית, הייתי ממליץ עליו. אלה נוגדי החמצון החזקים ביותר בתחום החמצון המוביל לטרשת עורקים. חומרים פעילים, כבודם במקומם מונח, אבל הכי טוב השילוב. החומרים שציינתי מתאימים למחלות לב, אבל כדי להתמודד עם כל המחלות יש לצרוך מגוון פירות וירקות".

- שוב פירות וירקות? ומה עם מי שלא אוכל פירות וירקות?

"שיאכל פירות וירקות".

- ואם הוא לא אוכל, אתה ממליץ לו לקחת מולטי-ויטמין?

"לא. אני ממליץ לו לאכול פירות וירקות".

- אתה בטח ממליץ גם להפסיק לעשן, להתעמל ולרזות.

"נכון. עישון, בכל רמה, הוא מחמצן נורא. התעמלות דווקא מעלה את רמות הרדיקלים החופשיים, אבל באופן שהגוף יכול לטפל בהם ולסלק אותם, ושומן גם הוא מחמצן. חוץ מזה אני ממליץ לאכול לאט, במנות קטנות ובחברותא, אבל לזה אין לי הוכחות".

- האם הבדיקה של רמת החמצון של הכולסטרול זמינה לציבור הרחב?

"עדיין לא, היא יקרה מדי, אבל אני מקווה שיום אחד היא תהיה זמינה ונפוצה".

סרטן: נוגדי חמצון לא תמיד רצויים

ד"ר שחר לב ארי, המוביל את המרפאה לחקר צמחי רפואה לטיפול ומניעת סרטן במרכז הרפואי ת"א על שם סורסקי (איכילוב), מסכים ש"עקה חמצונית ברמות גבוהות ולתקופות ממושכות אכן יכולה לגרום מחלות דלקתיות, תהליכי הזדקנות ואפילו סרטן", ועם זאת הוא אומר: "אחד החסמים המרכזיים של התחום הוא שלא הצלחנו עדיין להגדיר מהי בדיוק עקה חמצונית. יש שוני ברמה הנמדדת במדידות שונות. במעבדה שלנו גילינו שיש צמחים הידועים כמכילים נוגדי חמצון, והם באמת פעילים נגד תהליכים דלקתיים, אבל לא תמיד הפעילות שלהם היא בזכות זה שהם נוגדי חמצון.

"למשל הכורכומין, שאני חוקר לעומק, הוא נוגד חמצון חזק, משמעותי. הוא נמצא כבעל יכולת אמיתית לשיפור מצבם של חולי סרטן - לצד תרופות - אולם, לא בטוח שהוא עושה זאת בגלל היותו נוגד חמצון. יש לו כנראה מנגנוני פעולה אחרים. ייתכן שהדבר נכון גם לגבי החומר הפעיל ביין, רזרבטול. הוא נוגד חמצון, אבל לא בטוח שדווקא בגלל זה הוא יעיל במחלות לב".

האם הוא ממליץ לצרוך תוספי מזון? "היום ידוע שלפחות בישראל, ומדינות נוספות שבהן אוכלים פירות וירקות, מקבלים די והותר נוגדי חמצון מהמזון, ואין צורך בתוספת. אפילו מי שאוכל פירות וירקות רק לפעמים, בעיקר בישראל שבה יש כזה מגוון עשיר של פירות איכותיים, בדרך כלל לא יסבול מחוסרים", הוא אומר.

והנה הפתעה. "לפעמים אנחנו ממליצים לחולי סרטן דווקא להימנע מצריכת נוגדי חמצון, וזאת מדוע? כי תהליכים של הקרנה וכימותרפיה מבוססים דווקא על שחרור רדיקלים חופשיים שהורגים את התאים שאנחנו לא רוצים. לכן ראינו במחקרים מסוימים שקבוצת חולים שקיבלה קרינה וגם ויטמין E שרדה פחות מקבוצה שקיבלה את הקרינה לבד. אנחנו מבקשים מהמטופלים ליטול רק ויטמין D אם יש חוסר, או להימנע בכלל".

יש גם כמה נוגדי חמצון סינתטיים, חומרים בשם BHT ו-BHA, שמחקרים מסוימים מעידים שהם מעלים את הסיכון לסרטן באוכלוסייה הכללית. הממצא הזה שנוי במחלוקת אך הוא מעיד שתוספי מזון אינם בהכרח בטוחים לשימוש.

- ומה לגבי אנשים שנמצאים בעקה חמצונית מוגברת, למשל מעשנים?

"הם צריכים להפסיק לעשן, הרי זה מזיק הרבה מעבר לעניין החמצון. די תמוה לעשן ולחשוב שמונעים את הנזק על ידי נוגדי חמצון. אגב, במחקר אחד, דווקא מעשנים שנטלו בטא קרוטן, חלו יותר בסרטן ריאות ממי שלא נטלו את התוסף".

- ואם אתה רוצה לתת לחולה כורכומין כי יש לו תועלת בריפוי אבל הוא גם נוגד חמצון?

"אנחנו נותנים את החומר הפעיל, יחד עם הצמח השלם. רימון יחד עם זרעי רימון עשירים בהליצין. תפוז, יחד עם ויטמין C. כורכום, יחד עם כורכומין. אני מאמין שאם יש תועלת בשילוב בין מרכיבים בצמח, היא תבוא כך לידי ביטוי. אם יש ויטמין שנחקר לעומק ומתגלה בו חוסר, אני אתן אותו במרשם".

עור: זהירות מצריכת יתר

נוגדי החמצון נעשו פופולריים מאוד בתחום הקוסמטיקה, בקרמים לטיפול בעור הפנים, והמוביל בתחום הוא ויטמין E. האם יש לזה אחיזה במחקר? לדברי ד"ר לב ארי, הוספת ויטמין E על פני העור דווקא זכתה לתמיכה מסוימת. "יכול להיות שלאור רמות הקרינה שיש כאן בארץ, נקודתית על העור החומרים המופקים מן המזון אינם מספיקים".

"העור הוא האיבר שהכי חשוף לעולם, ולכן גם לנזקי הסביבה", מוסיפה ד"ר אולריק סטלר מהמחלקה המדעית של חברת הקוסמטיקה פייר-פארבה. "חלק מהקרינה חודרת לעומק העור ופוגעת בגורמים בשם כרומופורים, ואלה משחררים רדיקלים חופשיים".

שילוב בין רדיקלים חופשיים המתקיפים את העור מבחוץ בעקבות זיהום ורדיקלים חופשיים המגיעים מבפנים, בגלל השפעות הקרינה, גורם עם הזמן להזדקנות העור. אבל האם מריחת חומר מועשר בנוגד חמצון על גבי העור יכולה לעזור בתהליך כה מורכב?

"לא כל ויטמין הוא נוגד חמצון, ולא כל נוגד חמצון הוא אפקטיבי על גבי העור", מסבירה מיכל טבת, מנהלת צוותים והדרכות בחברת מדיליין, המשווקת של מוצרי פייר פברה בישראל. "אנחנו משתמשים בעיקר בוויטמינים C ו-E. האתגר לגבי ויטמין E הוא שהשמש מפרקת אותו, ולכן בעבר טענו שהוא מתאים לשימוש רק בקרם לילה. היום פיתחנו אצלנו במעבדה נגזרת שלו שעמידה בפני הבעיה הזאת".

עם זאת, יש להיזהר מפני אלרגיה לנוגדי חמצון, בעיקר אלה הסינתטיים, שמופיעה לעתים נדירות ואינה תמיד מאובחנת בהצלחה על ידי רופאי העור. במאמר סקירה שפורסם ב-2011 בכתב העת Skin Pharmacology and Physiology נטען שמינון יתר של החומר יכול להזיק, וגם במקרה של טיפול בעור, הדרך הכי טובה לקבל נוגדי חמצון היא, אחרי הכול, בצריכת פירות וירקות. מורחי מסיכות החציל כנראה ידעו מה הם עושים.

מילון מונחים

■ רדיקלים חופשיים

מולקולות לא יציבות, עם מספר אלקטרונים לא זוגי, שרוצות להתרכב עם מולקולות אחרות (וכך, לעתים, להרוס אותן)

■ נוגדי חמצון

חומרים שיכולים להתרכב עם הרדיקלים החופשיים וכך למנוע את פעילותם המזיקה

■ עקה חמצונית

מצב הנוצר כאשר שיעור הרדיקלים החופשיים מוגזם ונוגדי החמצון מתקשים להתמודד איתו

■ ויטמין

חומר שהגוף צריך אבל אינו מופק על ידיו באופן עצמאי אלא מגיע ממקורות חיצוניים (כמו מזון) או בעזרתם. ויטמינים רבים הם נוגדי חמצון

■ מולטי ויטמין

שילוב כמה סוגים של ויטמינים.

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים