גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עד סוף 2013 יימכרו בישראל 20 מיליון ספרים"

חילופי דורות ושינויי מעמד בין סופרים לסופרות הם רק חלק מנתוני המכירות הבולטים של צומת ספרים וסטימצקי לשנת 2013, כשהנתון המעודד הוא התרחבות מכירות הספרים לילדים ולנוער ■ שנת 2013 מאששת גם את הכינוי "עם הספר"

סוף דצמבר הוא אמנם הזמן לסיכום השנה החולפת, אך כשמדובר בספרים ובניסיון להתחקות אחר תהליכים בהרגלי הקריאה והצריכה של הישראלים, יש למתוח את ההתייחסות לתקופה ארוכה יותר.

שתי הרשתות, צומת ספרים וסטימצקי, סיפקו את דירוג הסופרים ורבי-המכר המובילים ב-10 השנים האחרונות, אבל מהנתונים שנמסרו עולים שני סייגים. ראשית, הרשתות וההוצאות לא מעוניינות למסור את היקפי מכירות הספרים והסופרים במספרים מוחלטים, בין היתר בהסבר של הימנעות מלעורר קנאת סופרים.

שנית, קיים הפער גדול בנתונים בין שתי הרשתות. בצומת ספרים בולטת הנוכחות של "הוצאות הבית", קרי כנרת-זמורה-ביתן ומודן. שם בוודאי יאמרו שהן הוציאו ספרים טובים שזכו בהתאם לאהדת הקוראים, אלא שהעובדה שרוב הספרים שהוצעו במקומות הבולטים בחנויות הרשת השתייכו ל"הוצאות הבית", סייעה מאוד לדומיננטיות הזו.

אצל סטימצקי רשימת ההוצאות בדירוג יותר מגוונת, אם כי בולטת יחסית הנוכחות של ידיעות ספרים וכתר, שלאורך שנים מקיימות שיתוף-פעולה יותר הדוק עם הרשת.

כך, אם בצומת הסופרת שמכרה הכי הרבה עותקים מספריה בעשור האחרון היא גלילה רון-פדר (הוצאת מודן), בסטימצקי היא כלל לא נמצאת בין 20 המובילים. לעומתה, חאלד חוסייני (מטר) מתמקם בראש הרשימה בסטימצקי, בעיקר בזכות "רודף העפיפונים", שנמצא בראש רשימת רבי-המכר של הרשת (ו"אלף שמשות זוהרות" שלו סוגר את העשירייה), אבל בדירוג של צומת אין זכר לחוסייני.

לדברי אבי שומר, מנכ"ל צומת ספרים, "בעשור האחרון חלקה של הספרות העברית גדל מאוד והגיע ליותר ממחצית מהספרים הנמכרים היום. אגב, זה קרה גם במוזיקה ואפילו באופן משמעותי יותר".

בקרב הסופרים רואים סימנים בולטים לחילופי דורות, לפחות ברמת המכירות. יורם קניוק ז"ל ועמוס עוז לא ברשימה, ודויד גרוסמן ומאיר שלו בתחתיתה. מנגד, אשכול נבו, ד"ר יובל נח הררי ואחרים בולטים בהיקף מכירות של יותר מ-100 אלף עותקים.

שומר מציין כי השינוי הוא לא רק בדורות אלא גם במגדר: "אם קודם היו את חמשת הגדולים - עמוס עוז, דויד גרוסמן, מאיר שלו, א.ב יהושע וכנראה יורם קניוק, כולם גברים - היום יש כמעט שוויון בין המינים, ואפילו לעתים יותר נוכחות של נשים. זו תופעה יפה ומבורכת, כאשר הבולטות מבין הסופרות העולות הן בין היתר יהודית קציר ויוכי ברנדס".

התופעה ששוברת מיתוס אולי יותר מכולן נוגעת לקריאה בקרב הדור הצעיר - ילדים ונוער. לדברי שומר, "קנו השנה הרבה יותר ספרי ילדים. מקריאים להם יותר ספרים. ילד היום לא הולך לישון בלי סיפור. במקום אותם מעט ספרים שהיו קונים בעבר, היום יש בכל בית עשרות ואף מאות ספרים. זה גם הפך למתנה פופולרית.

"בקרב הנוער המהפכה עוד יותר גדולה. אמרו שהנוער לא קורא. ובכן, התברר שהנוער קורא, אבל דברים אחרים. כשהביאו לו ספרים שהוא אהב, הוא התחיל לקרוא. 'חסמב"ה' או '80 מייל מתחת לפני הים', שהוא באמת ספר מצוין, לא מעניינים את בני-הנוער; ולעומתם, 'קפטן תחתונים', 'יומנו של חנון', 'בון' וכמובן 'משחקי הרעב' מאוד תופסים אותם.

"אצל הנוער המספרים מדהימים - עשרות אלפי ספרים לכותר, יותר מאשר בפרוזה למבוגרים. ב'יומנו של חנון' כל כותר נמכר בהרבה עשרות אלפים. וככה גם האחרים. זה מעיד על כוח הקריאה של הנוער. הוא הרי מבקש שיקנו לו את הספרים האלה".

רומן רומנטי: כבר לא מילה גסה

רויטל ויטלזון-יעקבס, ממחלקת קניינות הספרים בסטימצקי, מוצאת הבדל מעניין בין ספרי הילדים והנוער: "אצל הילדים, הספרים המובילים הם הקלאסיים. ספרים חדשים לא הצליחו להבקיע את החומה. מצד שני, בספרי הנוער קיימת התופעה ההפוכה - לא קלאסיקות מקור ולא מהעולם - רק סדרות חדשות: 'יומנו של חנון', 'פיניאס ופרב', 'הדוד אריה' ו'הארי פוטר', שעדיין לא גידל זקן".

בחלוקה לקטגוריות, בספרי העיון קם דור חדש: לדברי ויטלזון-יעקבס, "ניתן בהחלט לראות כוכבים עולים: דן אריאלי, חיים שפירא, ד"ר טל בן-שחר והפתעת העשור - יובל נוח הררי, שספרו הפך לספר העיון הנמכר ביותר בעשור האחרון, למרות שהוא רק שנתיים וחצי על המדפים".

אבל התחום המעניין באמת הוא סיפורת. לדברי ויטלזון-יעקבס, "בקרב הסופרים הישראליים שמוכרים נעשתה חלוקה מאוד גסה של הקלאסיקונים הוותיקים: 'אישה בורחת מבשורה' של גרוסמן ו'תש"ח' של קניוק. זאת, לצד הסופרים המודרניים, אם נקרא להם כך. בולטים במיוחד - אשכול נבו, סייד קשוע, שמי זרחין, רון לשם ויוכי ברנדס".

- ומה בספרות המתורגמת?

"יש שם המון הפתעות, הרבה סופרים שהוציאו 'להיטים', לא רשמו את אותה הצלחה בספרים אחרים שלהם. הסופרת היחידה שהקהל ממשיך לתת צ'אנס לספריה היא ויקטוריה היסלופ (ידיעות ספרים), שאחרי רב-המכר 'האי של סופיה' הוציאה את 'חוטים מקשרים', שלדעתי צעד שנים ברשימות רבי-המכר".

- ומה נאמר על "50 גוונים"?

"הוא אמנם יצא רק בשנה שעברה, אבל הגיע ל-20 הראשונים בדירוג העשור האחרון. מעבר למכירות, נוצר פה ז'אנר ספרותי חדש. אחריו התחילו לצאת טרילוגיות מיניות תחת כל עץ רענן. ז'אנר 'הרומן הרומנטי' הפסיק להיות מילה גסה".

בהשפעת המחירים הנמוכים של הספרים בשנים האחרונות, גם היקף הספרים שנמכרו עלה דרמטית, תופעה שאמורה להיבלם עם היכנס החוק להגנת הסופרים והספרות לתוקפו, בתחילת פברואר 2014.

לדברי שומרף "מ-2005, כמות הספרים עלתה בכל שנה בעשרות אחוזים. אם ב-2005 נמכרו 5-6 מיליון ספרים בישראל בשנה - עד סוף 2013, לפי נתוני התמ"ת, יימכרו 20 מיליון ספרים. זה בניגוד למה שקורה בשאר העולם המערבי, שם ניכרת ירידה בקריאה".

ספרים

עוד כתבות

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

בישראל הופתעו שארה"ב טרם תקפה. ההערכה: "איראן תגיב"

במערכת הביטחון הופתעו מהחלטת הממשל האמריקאי להמשיך בניהול המשא ומתן במקביל להיערכות הצבאית המסיבית ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס