גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עורכות הדין בישראל מרוויחות 15% פחות מעורכי הדין הגברים

סקר "קודקס" מגלה: גם בקרב עורכי הדין קיימים פערי שכר צורמים בין גברים לנשים, שהולכים ומעמיקים ככל שהוותק במקצוע עולה ■ בזירת הבונוסים הקיפוח די דומה ■ "מרבית המעסיקים בענף הם גברים שבאים עם פרקטיקות כוחניות"

במדינת ישראל אסור, לפי החוק, להפלות בשכר בין גברים לנשים באותו מעמד בעבודה. למרות זאת, ממחקרים רבים עולה כי עדיין, בשנת 2013, קיימים בארץ פערי שכר ניכרים בין גברים שמשתכרים יותר, לנשים, שמשתכרות פחות, גם כאשר הם מועסקים בעבודת זהות או דומות.

סקר השכר השנתי שערכה "קודקס", חברת ההשמה המובילה בענף המשפט, זו השנה השישית ברציפות, מעלה כי גם בקרב עורכי הדין, אלה שמסייעים באכיפתו של חוק שכר שווה לעובד ולעובדת, קיימים עדיין פערים משמעותיים בשכר בין גברים לבין נשים. הסקר, שמתפרסם כאן בבלעדיות, מציג ממצאים מטרידים ביחס לפערי השכר בענף המשפט.

מסקר "קודקס" עולה כי עורכות דין נשים מרוויחות 15% פחות מעורכי דין גברים, והפער בין המינים מעמיק ככל שהוותק שלהם במקצוע עולה. לדוגמה, בוותק של כ-5 שנים מעמיק הפער ל-21%; יצוין כי גם בגזרת הבונוסים השנתיים ניכרים פערים בולטים לטובת הגברים.

פער בולט בהיי-טק

על-פי נתוני הסקר, שניתח בין היתר את ממוצע שכרם של עורכי הדין ביחס למין (גברים מול נשים), ללא תלות של ותק ותחום עיסוק - קיים פער של 15% בשכר לטובת עורכי הדין הגברים.

בדיקת השכר הממוצע בקרב סוגי מעסיקים שונים מעלה כי במשרדי עריכת הדין עומד פער השכר השנה על כ-16% לטובת הגברים, לעומת 15% בשנת 2012; ואילו בחברות שמעסיקות עורכי דין הפער הוא כ-17% לטובת הגברים, לעומת 21% אשתקד.

בסקר השכר השתתפו 1,450 עורכי דין פעילים, שהשיבו על שאלון שכר אינטרנטי מקיף, שהופץ במגוון ערוצי מדיה ושולב באתר האינטרנט של "קודקס". הנתונים נותחו ועובדו בשיתוף מכון הייעוץ והמחקר "מדגם".

הסקר בדק גם את השפעת המגדר על השכר בענף לפי הוותק של עורכי הדין במקצוע. כאן מתברר כי בוותק של עד שנת ניסיון אחת מההסמכה לעריכת דין, עומד הפער בין עורכי הדין לעורכות הדין על 6%. נשים בוותק זה משתכרות 8,714 שקל בממוצע לחודש, והקולגות הגברים משתכרים 9,200 שקל לחודש.

בוותק של שנתיים-שלוש, מעמיק הפער ועולה ל-17% לטובת הגברים. כך שעורכי דין בוותק שנתיים-שלוש משתכרים 13,012 שקל בממוצע, ועורכות הדין רק 11,116 שקל בממוצע.

הפער מגיע לשיאו כאשר מדובר בעורכי דין בעלי ותק של 4-5 שנות ניסיון; בוותק זה מרוויחות הנשים 13,450 שקל, בעוד שעמיתיהן הגברים משתכרים 16,300 שקל - פער רחב של 21% בשכר.

במסגרת סקר השכר נבחנו, בין היתר, ממוצעי השכר של גברים ונשים העוסקים בתחומי עיסוק זהים, שנמצאו כתחומי העיסוק הרווחיים ביותר לעורכי דין ב-2013.

מהנתונים עולה כי בכלל התחומים קיימים פערי שכר משמעותיים לטובת עורכי הדין הגברים, אולם הממצאים בולטים במיוחד בתחומי ההיי-טק והליטיגציה, שם עומד הפער על 11% לטובת הגברים.

התחום המשפטי היחיד שבו עורכות דין נשים מרוויחות יותר מהקולגות הגברים הוא הקניין הרוחני, שבו הן מרוויחות 7% יותר מעורכי דין. לפי "קודקס", עורכות הדין העוסקות בתחום הקניין הרוחני משתכרות 15,720 שקל בממוצע, לעומת 14,600 שקל שמשתכרים עמיתיהן הגברים. יצוין כי נתון זה מלמד על היפוך מגמה בתחום לעומת נתוני אשתקד.

לדברי מנכ"לית "קודקס", אלינור מור-סיטבון, אם בעבר סברנו כי נשים שהן אימהות עובדות מוותרות על שכר למען האפשרות לעבוד בשעות גמישות, ומכאן הפער בשכר - ההנחה הזו הולכת ומתערערת.

"כבר בשלבי הקריירה המוקדמים, קיימים פערים בולטים בין נשים לגברים, בעת שאין שוני מהותי ביניהם בעבודה, ומרבית הנשים עובדות במשרה מלאה. הדבר בולט גם בקרב הדרגים הבכירים ביותר, שבהם מרבית האימהות כבר אינן מטופלות בילדים קטנים, וזמינות יותר לעבודתן".

לדברי מור-סיטבון, לא ניתן להימנע מאי-הנוחות הקיימת בפער הזה המעיד על כוחן המוחלש של הנשים, בין היתר, במסגרת ניהול המשא-ומתן על שכרן. "מרבית המעסיקים המגייסים שניצבים בעמדות בכירות הם גברים בעלי ניסיון בעולם העסקים, שמגיעים לשולחן המשא-ומתן עם פרקטיקות כוחניות ואגרסיביות. נשים, לרוב, נכונות כמעט מראש להתפשר על שכרן, מתוך הנחה שמקצועיותן ומסירותן ידברו בעד עצמן ויובילו בהמשך לקידום ולהעלאת שכר כאשר יוכיחו את עצמן. אך הניסיון מלמד כי ברוב המקרים עיגון השכר בעמדת הפתיחה יגביל את עמדת המיקוח שלהן בהמשך ויקבע את מצבן.

"גברים שמגיעים כביכול מעמדת-מוצא דומה, מרגישים לרוב נוח מאוד בסביבה הגברית, הם משדרים תחרותיות ושאפתנות, וקל להם יותר להתחבר עם המעסיק, מהטעם שפעמים רבות הם מגיעים מרקע דומה, מהעולם הצבאי, החברתי והמגדרי".

- אז מי בעצם אשם בכך שפערי השכר אינם מצטמצמים?

מור-סיטבון: "ניתן לשוב ולדבר על החשיבות שיש בעידוד נשים 'לדאוג לעצמן' בעולם גברי כזה ובמתן כלים מתאימים. אולם בענף שמגלגל סכומי-עתק ותובע מסירות טוטאלית, ראוי להפנות אצבע גם למעסיקים הגברים, ובעיקר לאחריותם להשוואת התנאים. אם לא מטעמים שבחקיקה, אזי מתוך אחריות והגינות, וכן שאיפה להגדיל את מספר הנשים החזקות בענף שנשלט כמעט כולו על-ידי גברים".

הנשים מוכרעות גם בזירת הבונוסים

סקר "קודקס" בחן גם את מצב מקבלי הבונוסים בקרב הגברים והנשים אצל מגוון מעסיקים בענף המשפט. מהסקר עולה כי גם בתחום הבונוסים זוכים הגברים ליתרון גדול מאוד על פני הנשים. 31% מעורכי הדין הגברים המועסקים במשרדי עורכי הדין נהנו השנה מבונוסים, לעומת 17% בלבד מקרב עורכות הדין.

בחברות נרשמה השנה ירידה משמעותית בהיקף הבונוסים שחולקו לעורכי הדין, וכן הצטמצם משמעותית הפער בין הזכאים לבונוסים בקרב הגברים והנשים. 18.1% מעורכי הדין בחברות קיבלו השנה בונוסים, לעומת 16% מהנשים.

יצוין כי הסקר ניתח אף את פערי הבונוסים, בהתבסס על מאפיינים של מין ותחום עיסוק. ואף שגם כאן נרשמו פערים משמעותיים בין הגברים לנשים, חל שיפור מסוים לעומת נתוני אשתקד

בתחום ההיי-טק נהנו 28% מעורכי הדין מבונוסים בשנת 2013, לעומת 17% מהנשים (עלייה לעומת 2012, שבה קיבלו 12.5% בלבד). ובתחום שוק ההון זכו 31.9% מהגברים לבונוסים, ורק 26% מהנשים (לעומת 21.2% אשתקד).

מנגד, בתחום המסחרי-הבינלאומי נרשמו תוצאות מעודדות: 36.2% מעורכי הדין קיבלו בונוסים, לצד 36.5% מהנשים. בתחום המסחרי-המקומי ירד שיעור מקבלי הבונוסים ועמד על 15.4% בקרב הגברים, לעומת 16.9% בקרב הנשים.

לדברי מור-סיטבון, על אף השיפור הקל בנתונים לעומת 2012, גם בנושא הבונוסים נשמר הפער בין נשים לגברים. "הבונוסים לעורכי הדין מוענקים הן בגין הישגים מקצועיים והן כביטוי הערכה של המעסיק על היבטים שונים, בהם יציבות העובדים, נאמנותם, התמדתם וכיו"ב. נשים וגברים בענף המשפט מצופים לעמוד בסטנדרטים זהים, הן מבחינה מקצועית והן מבחינת המאפיינים הרכים.

"מעסיקים רבים מציינים כי עורכות הדין מתעלות על עמיתיהן הגברים באיכות העבודה, ביסודיות, בהעמקה ובתפוקה, וכן כי הן לויאליות יותר למקום העבודה. אולם נתוני השכר והבונוסים אינם משקפים זאת, ומלמדים שנשים אינן מתוגמלות על כך".

ומור-סיטבון מסכמת: "לענף המשפט נדרשת עוד כברת-דרך ארוכה, התבגרות וקבלת אחריות על מיצובן הגבוה יותר של הנשים, בשאיפה שבשנים הבאות הפערים הגדולים בשכר ובבונוסים יצטמצמו".

"השוויון לא יבוא במתנה"

עו"ד מיה ליקוורניק - מעורכות הדין הבכירות בארץ, והאישה היחידה שעומדת זה שנים בראש אחת מ-5 פירמות עורכי הדין הגדולות בארץ (הביג-5) משרד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל - לא הופתעה מנתוני "קודקס" על פערי השכר המשמעותיים בין נשים לגברים בשוק עריכת הדין.

עם זאת, ליקוורניק רואה את הנתונים האלה בחומרה. "אני חושבת שעולם המשפט לא מתנהג אחרת מהעולם כולו. ולכן אנחנו מוצאים פערים כאלה בשכר, וזה חמור מאוד בעיניי", היא אומרת.

לדבריה, "לאפליה על רקע מגדרי אין כל הצדקה בשום תחום וגם לא בתחום המשפט, ויש להילחם בתופעה במגוון דרכים. באפליית נשים צריך להיאבק באמצעות החוק וגם על-ידי חינוך, הסברה והגברת מודעות אצל המעסיקים. השוויון לא יבוא אף פעם במתנה. בכל מקום שנתקלים באפליה כזו, צריך לטפל בה בכל האמצעים הנדרשים. חשוב לזכור כי זה לא פשוט ולא קל לאישה שמגלה שהיא מופלית לרעה לצאת במאבק כזה נגד המעסיק".

ליקוורניק אומרת כי כתבות שמאירות את הבעיה הן מאוד חשובות כי הן שמות את הנושא על השולחן ומוודאות שהשיח בנושא לא ייפסק. "יש אולי אנשים שחושבים שהכול בסדר ושאין יותר מה לשנות, אבל לא זה המצב".

עם זאת, לדבריה, במשרדי עריכת הדין הגדולים בארץ לא קיימת אפליה בלתי עניינית בשכר בין נשים לגברים. "אצלנו במשרד אין דבר כזה, וגם לא במשרדים אחרים שאני מכירה. זה לא שאין שונות בין העובדים, אבל השונות היא עניינית. הפערים בשכר הם פערים שמקבילים לפערים בעומס העבודה.

"יש אצלנו נשים שעובדות ב'משרת-אם', והן עובדות פחות, ולכן אולי מרוויחות פחות, אבל פר שעה הן משתכרות כמו כולם. חשוב להדגיש כי גם הן עובדות קשה ונותנות שירות מצוין ללקוחות, וכי יש כיום גם גברים שמבקשים לעבוד במסגרת מצומצמת משיקולי משפחה, ואנחנו פתוחים גם לזה. כמו שאנחנו לא מפלים נשים אנחנו לא מפלים גם גברים".

- האם העובדה שנשים רבות עובדות ב'משרות-אם' פוגעת בקידום שלהן?

"השנה צירפנו 9 שותפים למשרד, מתוכם 5 נשים. כל החמש הן שותפות צעירות שהיו בחופשות לידה בשנתיים האחרונות. העובדה שהן ילדו ומקיימות חיי משפחה לא עצרה את ההתקדמות המקצועית שלהן, וגם לא תעצור בעתיד".

פערי שכר

עוד כתבות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר