גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראלים כנועים: מוכנים לשלם 1.4 מ' ש' בממוצע על דירה

צפו בטבלאות: הסקר החצי-שנתי של גלובס-אזימוט מלמד מה אנחנו מצפים לקבל בתמורה למחיר הגבוה ומה הפערים בין רוכשי הדירות ■ "הקהל מתפשר על גודל הדירה כדי להיות מסוגל לגור עדיין סמוך למרכז הארץ במחיר שפוי"

הציבור הישראלי ממשיך ללכת בעניים עצומות אחרי מחירי הנדל"ן הגואים. ככל שהמחיר עולה, כך עולה גם מוכנות הציבור לשלם את הכסף. אם לא די בכך, בתקופה האחרונה נראה שרוכשי הדירות מוכנים גם לשלם יותר על מוצר "קטן" יותר, כלומר מקדימים להתפשר במספר חדרי הדירה ולא במחיר הסופי. כך עולה מסקר אזימוט-גלובס המתייחס לדצמבר 2013. עוד מגמה שעולה מהסקר וכדאי שתדליק נורה אדומה אצל חברי קבינט הדיור ומקבלי ההחלטות היא העמקת הקיטוב בין הרוכשים.

הסקר החצי שנתי של פרסום אזימוט ו"גלובס" מתפרסם זו הפעם ה-15 מאז פורסם לראשונה בשנת 2006. הסקר הנוכחי התקיים בדצמבר 2013. כזכור, הסקר מציג פעמיים בשנה, במחצית השנה ובסופה, נתונים עדכניים בנוגע לכוונות הציבור לרכוש דירה בישראל ואת תפיסות הציבור בנוגע למחירי הדירות בארץ, ומספק תמונת מצב עדכנית של שוק הנדל"ן בישראל. הסקר נערך באמצעות מכון המחקר מותגים, בקרב כ-500 איש, מחציתם נשים ומחציתם גברים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת, דוברת השפה העברית בישראל.

הנתון הבולט ביותר בסקר החדש המסכם את 2013 נוגע לשאלת תג המחיר המקסימלי (התפיסתי) שאותו מוכן הרוכש הישראלי הממוצע לשלם. הסקר הנוכחי מראה כי בדומה לסקרים הקודמים, המחיר שהישראלים מוכנים לשלם על דירה ממשיך לעלות ועומד על 1.38 מיליון שקל. זהו הסכום הגבוה ביותר בחמש השנים האחרונות, ועלייה של 63 אלף שקל מתוצאות הסקר הקודם שנערך בחודש יוני השנה, אז עמד המחיר על 1.317 מיליון שקל. מדובר בעלייה של 4.7% בפרק זמן של חצי שנה בלבד. בהשוואה לאותו נתון בשנה שעברה, שעמד אז על 1.297 מיליון שקל, מדובר בעלייה של כ-6.4%.

אם מבקשים להשוות לנתוני אמת, לאחרונה פרסם משרד השיכון נתונים שלפיהם המחיר הממוצע לדירה בישראל עמד בסוף הרבעון השלישי על 1.26 מיליון שקל. המחיר החציוני עמד על 1.18 מיליון שקל.

הולכים לקצוות

כאשר בוחנים מה היה המצב לפני חמש שנים, מעידים הנתונים כי אף שהדירות לא השתנו בצורה ניכרת, לא מבחינת מפרט או תכנון ולא בהיבטים אחרים, הישראלים מוכנים לשלם הרבה יותר.

בחישוב המחיר הנוכחי מול המחיר שהיה הציבור מוכן לשלם עבור דירה ממוצעת לפני חמש שנים (שנת 2008) מקבלים זינוק של 70% במחיר, מרמה של כ-810.2 אלף שקל בלבד בחודש דצמבר 2008 ל-1.38 מיליון כעת. זהו הפרש כמעט בלתי נתפש של כ-570 אלף שקל בחמש שנים, על מוצר שלא השתנה מהותית באותה תקופה. המחיר התפיסתי, המגלם כאמור את המחיר ציבור מוכן לשלם, קרוב למדי לעליית המחירים שנרשמה מאז 2007 שנושקת כבר ל-85% (נומינלית) על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ובנק ישראל.

"נתוני הסקר הנוכחי מבהירים שוב כי הציבור הישראלי הפנים שמחירי הדירות בשוק הנדל"ן לא ירדו ואף ממשיכים לעלות", אומר בני קרת, מנכ"ל אזימוט ויועץ אסטרטגי ליזמי נדל"ן. "מצד שני, הציבור לא נשאר על הגדר אלא מגיב לעליות בשוק המגורים ומחפש אלטרנטיבות המתבטאות בגודל הדירה ובמיקום שלה. אנו יכולים לראות שכיום הפער בין תג המחיר התפיסתי הממוצע שהציבור מוכן לשלם למחיר דירת 4 חדרים ממוצעת במציאות קרוב מאוד. הדבר מלמד אותנו שבשנים האחרונות הציבור למד את השוק. הרוכשים מודעים ליכולת שלהם ומחפשים דירות על פי הצרכים האמיתיים שלהם תוך התפשרות על דברים מסוימים, כדי לעמוד במחירי הדירות הגבוהים יותר.

"בעבר ראינו פערים גדולים משמעותית, של מאות אלפי שקלים, בין מחיר הדירה התפיסתי כפי שבא לידי ביטוי בסקר, לבין מחירי השוק. הדבר לימד אותנו שהציבור היה מנותק ממחירי הנדל"ן שהיו במציאות. כעת ניתן לראות בכל שנה שהציבור מבין יותר ויותר את המגמות".

עוד שינוי מעניין שעולה מהסקר הנוכחי יכול להעיד אולי על הקיטוב שרק מחמיר והולך בין מצב רוכשי הדירות בעשירונים הנמוכים ובעשירונים העליונים. הסקר הנוכחי מעיד כי פלח השוק העליון גדל משמעותית וכך גם פלח השוק התחתון, וכל מה שנמצא באמצע מושפע מכך.

מספר הנשאלים שחיפש דירה במחיר של יותר מ-2 מיליון שקל זינק מ-3% בדצמבר 2012 ל-15% בסקר הנוכחי. זינוק משמעותי נרשם גם בקרב מחפשי הדירות הזולות שמחירן עד מיליון שקל, מרמה של 30% בשנה שעברה ל-45% מהנשאלים בסקר הנוכחי.

במקביל צנח שיעור מחפשי הדירות במחירים של בין מיליון שקל ל-1.5 מיליון שקל מ-53% בשנה שעברה ל-25% בלבד בסקר הנוכחי ושיעור מחפשי הדירות במחיר של בין 1.5 מיליון שקל ל-2 מיליון שקל נותר כמעט ללא שינוי. העובדה שהשינויים הגדולים נרשמו בקצוות, מתחת למיליון שקל ולמעלה מ-2 מיליון שקל רק מעידה על המצב בשוק שיוצר קיטוב גדול יותר בין מחפשי הדירות.

מחפשים קטנות

כאמור, אנשים מוכנים לשלם יותר על דירת המגורים. אבל על פי נתוני הסקר, העדפות הרוכשים בנוגע למספר החדרים נמצאות בירידה. כך, השאלה איזו דירה מחפשים הרוכשים היום (על פי מספר חדרים) הניבה תוצאות המעידות על ירידה בשיעור המחפשים דירות גדולות ועלייה בביקוש לדירות הקטנות, בהשוואה לסקר הקודם שנערך לפני חצי שנה, ביוני 2013.

כך, שיעור מחפשי דירות 2 חדרים ופחות מכך בסקר הנוכחי עמד על 5.4% לעומת 4% לפני חצי שנה ושיעור מחפשי דירות 3 חדרים עלה מרמה של 21.6% לפני חצי שנה ל-31.9% בסקר הנוכחי. במקביל, שיעור מחפשי דירות 4 חדרים ו-5 חדרים רשם ירידה בחצי השנה האמורה. בדירות 4 חדרים עומד השיעור על 35.5% מבין כלל הנשאלים, לעומת 42% לפני חצי שנה. בדירות 5 חדרים המצב דומה: השיעור ירד מ-24.8% לפני חצי שנה ל-21.9% בדצמבר 2013. מאז שנת 2010 לא היה שיעור מחפשי דירות 3 חדרים כל כך קרוב לשיעור מחפשי דירות 4 חדרים.

"בשל עליית המחירים, הציבור הפך כאמור למתוחכם יותר, וחוזר לחפש דירות קטנות יותר ובמיקום שונה מבעבר, לכיוון הפריפריה ולמעגלים השני והשלישי של תל אביב", מסביר קרת, "אך כעת, מדובר גם בזוגות צעירים ומשפחות צעירות שהיו קהל היעד העיקרי שחיפש דירות 4 חדרים חדשות מקבלן. גם הם כיום מתחילים להתפשר ולרכוש קודם דירה קטנה יותר למרות המחשבות על המשפחה העתידה לגדול.

"ככלל נראה כי הקהל מתפשר כיום על גודל הדירה כדי להיות מסוגל לגור עדיין סמוך למרכז הארץ במחיר שפוי. במידה והמחירים ימשיכו לעלות ייאלצו הרוכשים להתחיל ולהתפשר גם על המיקום ולהתרחק עוד מהמרכז כדי להגשים את לחלום הדירה הראשונה שעלולה להיות גם מחוץ לגבולות הגזרה שבין גדרה לחדרה".

מספר חדרים מבוקש

שכיחות מחפשי דירה

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק