גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפי מה יחושב שכר-הטרחה של כונס הנכסים?

כונסי נכסים מתמנים מכוח דינים שונים, וכל דין מזכה אותם בשכר-טרחה בשיעור שונה ■ כעת קובע ביהמ"ש המחוזי בנצרת כי שכרו של כונס, שמתמנה מכוח דין אחד אך פועל במסגרת דין אחר, יחושב עפ"י המסגרת שבה פעל הלכה למעשה

המונח "כונס נכסים" שגור בפיותיהם של רבים. עם זאת, אם אלה יעצרו וינסו להגדיר לעצמם את המונח, רבים מהם יתקשו בכך. ולא בכדי. יש סוגים שונים של כונסי נכסים. כל סוג שכזה נועד להשיג מטרה אחרת. המכנה המשותף לכולם הוא זה שלפיו המדובר בהליך משפטי, הכולל תפיסת נכס ושליטה בו, כך שניתן יהיה להיפרע ממנו.

הסוג הידוע ביותר בציבור של כונס נכסים הוא זה שממונה במסגרת הליכי מימוש משכנתא הרובצת על נכס מקרקעין. כולנו שמענו על כך, שלאחר שהלווה אינו עומד בתשלומי הסילוקין של הלוואה שהבנק העניק לו כנגד רישום משכנתא על נכס מקרקעין, ממונה כונס נכסים מטעם הבנק, שתפקידו למכור את נכס המקרקעין ולהעביר אל הבנק את מלוא יתרת החוב של הלווה.

קיימים סוגים נוספים של כונסי נכסים. יש את אלה שמתמנים לשם פירוק השיתוף בנכס. ישנם אלה המתמנים במסגרת הליכי הוצאה לפועל על מנת לקדם ביצועו של פסק דין. ישנו כונס הנכסים הזמני, שמתמנה בתחילת בירורה של תביעה אזרחית, על מנת שישמור על הנכס נשוא התביעה עד ההכרעה בתביעה. קיים גם כונס נכסים המתמנה מכוח דיני החברות לצורך אכיפת אגרת חוב.

כל אחד מן המינויים האמורים נעשה מכוחו של דין אחר ומוסדר מכוח אותו הדין. גם שיעורו של שכר-טרחת כונס הנכסים נקבע על-פי אותו הסדר. אלא שלעתים נעשה המינוי מכוח דין אחד, אך יוצא אל הפועל במסגרת הליך המוסדר באמצעות דין אחר. ולפי מה ייקבע שכר-הטרחה במקרה כזה?

הכונס פעל במסגרת הליך הפירוק

סוגייה זו באה עתה בפני שופט בית המשפט המחוזי בנצרת, עאטף עיילבוני. בשנת 2007 נקט בנק דיסקונט בהליכי מימוש משכנתא, שהייתה רשומה על 15 דירות ששועבדו לו ושהיו מצויות בבניין ובו 30 דירות, של "נתיב דוד חברה לבנייה בע"מ" המצויה בהליכי פירוק.

במסגרת הליכי מימוש המשכנתא בהוצאה לפועל מונה עו"ד יוסף ברינט ככונס נכסים לצורך מימוש הדירות. הואיל והיה מדובר בפרויקט של חברה חדלת פירעון, לא היה ניתן למכור את 15 הדירות ללא קבלת אישורו של בית משפט של פירוק, הוא בית המשפט המחוזי בנצרת.

לפיכך, לאור הזיקה בין כל יחידות הדיור שבבניין, הואיל ולא היה ניתן לממש את הדירות המשועבדות ללא הסדרת האופן, שבו תושלם בניית יתר הדירות, ולאור קיומן של הוצאות ועבודות משותפות לכל הדירות בבניין, התעורר הצורך בצירופו של הכונס לתיק הפירוק, על מנת שדין אחד יחול על כל הדיירים וכדי שהשלמת הבנייה תיעשה בפיקוח ערכאה אחת, תוך שוויון בין כלל הדיירים.

סופו של דבר שעלה בידי הכונס ברינט לגבש, במסגרת תיק הפירוק, הסדר שבמסגרתו נמכר הבניין כולו לחברה משקיעה, שאותרה על-ידו, והוסדר מלוא התשלום עבור מכר הדירות, עליהן הוא מונה ככונס נכסים.

עם סיום תפקידו פנה הכונס ברינט אל ראש ההוצאה לפועל, במסגרת תיק מימוש המשכנתא שבו הוא מונה ככונס, בבקשה לפסיקת שכר-טרחתו. בבקשתו הוא ציין כי שכר-טרחת כונס נכסים, במסגרת הליכי הוצאה לפועל, נע בין 6% ל-10% מתוך הסכום שנגבה על-ידו, וזאת בהתאם להיקף הפעילות, המאמץ שהושקע על-ידו ומשך הזמן בו היה עליו לבצע את תפקידו.

משפעילותו של הכונס ברינט הניבה תקבול כולל שעלה במעט על 3 מיליון שקל, עמד שכר-הטרחה שהתבקש על-ידו על סכום שבין 190 אלף שקל לבין 320 אלף שקל.

מפרק החברה, עו"ד מאיר גוטרבוים, אשר אינטרס הנושים לנגד עיניו, טען כי מאחר שהכונס מכר את הדירות במסגרת הליך הפירוק, שכר-הטרחה של הכונס אמור להיקבע בהתאם לתקנות החברות. תקנות אלה קובעות מדרג, שעל-פיו עמד שכר-הטרחה במקרה זה על כ-150 אלף שקלים.

כך, בגין אותו מינוי, בגין אותה משימה, על-פי הדינים השונים, ניתן היה לקבוע שכר-טרחת כונס שונה לחלוטין.

"מהי האכסניה המשפטית הראויה לצורך קביעת שכר-טרחת כונס הנכסים", פתחעיילבוני את הדיון במחלוקת בין הכונס לבין המפרק. "האם דיני ההוצאה לפועל מכוחם הוא מונה או שמא תקנות החברות?"

מייד הוא דחה את טענתו של הכונס ברינט, שלפיה שכרו אמור להיפסק בהתאם לדיני ההוצאה לפועל, ולא על-פי תקנות החברות, וזאת לאור העובדה שלפיה הוא מונה במסגרת הליכי הוצאה לפועל.

"הפרשנות שיש ליצוק... אינה כולה להיות על-פי מבחן טכני או פורמליסטי - כזה הבוחן בעין צרה באיזו ערכאה מונה בעל הפקיד לתפקידו - אלא יש לבחון את הדברים מבחינה עניינית מהותית ולהתרכז במסגרת שבה פעל בעל התפקיד לצורך ביצוע תפקידו, הלכה למעשה", חרץ השופט.

על-פי עיילבוני, ההליך הדומיננטי, שבמסגרת פעל כונס הנכסים, יהווה את האכסניה הרלבנטית לחלות כלל הדינים על הפעולות, הקשורות למימוש הנכסים, לרבות על פסיקת שכר-טרחתו. "על כן, לא עצם המינוי הוא שקובע את הדין שיחול על שכר כונס הנכסים, אלא המטריה העניינית שתחתה פעל באופן מהותי לצורך קיום תפקידו", קבע.

שכר-טרחה מינימלי

משעיקר ההליך התנהל בפני בית המשפט של חדלות פירעון ותחת פיקוחו, ראה עיילבוני את הכונס ברינט כ"בעל תפקיד" לצורך החלת תקנות החברות בנושא שכר-טרחתו. "בדרך זו נשמר השוויון בין כונס הנכסים שפעל למימוש הדירות בהליך הפירוק דנא לבין יתר בעלי התפקיד שמונו בהליך חדלות הפרעון, לרבות מפרק החברה", הוסיף עיילבוני.

הוא העלה על נס אף את זאת, שקביעת שכר-טרחה לפי השיעור המקובל בהליכי הוצאה לפועל עלולה לגרוע מהדיבידנד לו יהיו זכאים חלק מנושי החברה, מלבד הבנק המשעבד. לדידו, "הדבר בוודאי אינו עולה בקנה אחד עם התכלית העומדת ביסוד דיני חדלות הפירעון". כך, גם הרצון להגן על הנושים האחרים הכתיב את דרכו של עיילבוני.

לקראת סיום ההחלטה הביא עיילבוני לידי ביטוי את תחושת אי-הנוחות, שכל הנראה ליוותה אותו בהחלטתו. שהרי מה לו, לכונס, שמונה במסגרת הליך מימוש משכנתא, ללא כל קשר לפירוק החברה, ולאינטרס הנושים האחרים? ומדוע זה הוא אמור להיפגע מכך?

"לאור עבודתו האינטנסיבית והמאומצת של כונס הנכסים... לצד העובדה שבסופו של יום איתור החברה המשקיעה נעשה על-ידי כונס הנכסים, מן הראוי לפסוק לכונס הנכסים שכר-טרחה נוסף", כך עיילבוני. "לפיכך אני מעמיד את שכר-הטרחה הנוסף שמן הראוי לפסוק לכונס הנכסים בגין המאמץ המיוחד על שיעור של 25%, וזאת מעבר לשכר המימוש, הקבוע בתקנה 8 לתקנות החברות".

כך העמיד עיילבוני את שכרו של הכונס ברינט על כ-190 אלף שקל, אותם 6% שננקבו בבקשתו כשכר המינימלי שהוא ביקש לעצמו. (פר"ק 1029/04).

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא בייידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו