גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית שתביא לייקור דרמטי של הארנונה

משרד האוצר: כל שינוי מקומי בחישוב הארנונה יחייב אישור ממשרדי האוצר והפנים ■ צפו ברשימת הערים שיעלו על המסלול לארנונה מפלצתית

ועדת הכספים של הכנסת תדון מחר (ג') בתיקון חקיקה באופן שייתן לשרי הפנים והאוצר את הסמכות לאשר בעתיד לרשויות מקומיות לשנות את שיטת החישוב של מחיר הארנונה למגזר העסקי והביתי. הדיון הצפוי עורר סערה במגזר העסקי, שנאבק בתעריפי הארנונה הגבוהים המושתים עליו מצד רשויות מקומיות רבות, ושם מזהירים כי המהלך יוביל להתייקרות כללית בתעריפי הארנונה.

(עדכון: ביום ג' החליט יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי, לדחות את הדיון ברגע האחרון תוך שהוא מתנגד לתוכנית האוצר)

על מה מדובר? ועדת הכספים צפויה לאשר לרשויות מקומיות בישראל לשנות את חישוב שיטת הארנונה הקבועה בצווי המסים העירוניים, שאותה לא ניתן לשנות מאז 1985. הדיון יתקיים במסגרת החלטת ממשלה ממאי 2013 בנושא "הגברת היציבות התקציבית בשלטון המקומי", שמטרתו לשפר את מצבן הכלכלי של הרשויות המקומיות.

באותה החלטת ממשלה נקבע כי הרשויות המקומיות האיתנות ילוו למדינה בשנת 2014 450 מיליון שקל, למשך 15 שנה. ההלוואה כבר ניתנה ע"י הרשויות שנטלו לצורך כך הלוואות מהבנקים. בתום התקופה תידרש המדינה להחזיר את ההלוואה לרשויות המקומיות. תמורת מתן הלוואה אישרה הממשלה לרשויות המקומיות האיתנות להגדיל את תעריף הארנונה ב-0.3%, מה שמסביר את העלייה שהרגישו אזרחים רבים ממש לאחרונה בחשבון הארנונה.

במקביל, קבעה החלטת הממשלה כי שרי הפנים והאוצר יוסמכו לאשר בקשות של רשויות מקומיות לשינוי שיטת חישוב הארנונה. עד היום שרי הפנים והאוצר יכולים היו רק לאשר בקשות לשינוי תעריף ארנונה שהגישו רשויות מקומיות, אך את אופן שיטת החישוב שנקבע בצווי המסים המנדטוריים של הרשויות המקומיות, לא היה בסמכות השרים לאשר ללא תיקון החוק.

כתוצאה מהמצב שהונהג עד היום, רשויות מקומיות שצו המסים ההיסטורי שלהן קבע שהארנונה תחושב רק לפי שטח הדירה ללא מרפסות וחניות, ורצו להוסיף את שטחיהן לצורך חישוב ארנונה, לא יכלו לעשות זאת.

מנגד, ברשויות מקומיות שצוויהן ההיסטוריים כללו מרפסות, חניות ושטחים משותפים, והוקמו בהן שכונות חדשות של מגדלים רבי קומות עם שטחים משותפים רבים, התושבים נדרשו לפתע לשלם ארנונה על שטח שגדול לעתים כמעט פי 2 משטח הדירה בפועל, וחשבונות הארנונה שלהם זינקו לסכומים מפלצתיים. גם רשויות אלה לא יכלו לעשות דבר מלבד לפנות לשרי הפנים והאוצר בבקשה לשנות את שיטת החישוב, ולהיענות בשלילה.

בפועל, רשויות מקומיות הנמצאות בגירעון שאינן גובות מתושביהן ארנונה בעבור שטחים משותפים, חניות או מרפסות, יוכלו לפנות למשרדי הפנים והאוצר בבקשה לשינוי שיטת החישוב באופן כזה שעל שטחים שעד היום לא נגבתה ארנונה, ניתן יהיה לייצר הכנסות של מאות מיליוני שקלים.

למשל, חולון והרצליה, שגובות ארנונה לפי שיטת "נטו", שבה לא מובאים בחשבון שטחים משותפים ומרפסות, יכולות לדרוש שינוי השיטה ולהזניק את סכומי הארנונה החודשיים של התושבים, במיוחד בבניינים חדשים.

מנגד, גבעתיים וגני תקווה, שגובות ארנונה על שטחים משותפים ומרפסות, יעמדו במבחן שבו ניצבת בפניהן האפשרות לפנות לשרי האוצר והפנים ולדרוש לשנות את שיטת החישוב כך שהשטחים המשותפים או חלק מהן יוסרו מחישוב הארנונה.

לטענת מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, "האקדח שמופיע במערכה הראשונה יורה במערכה השלישית. קשה לראות מצב שבו משנים את החוק באופן שיותר לשרים לאשר את שיטת החישוב, ולא ייעשה בו שימוש שייקר את הארנונה. אנחנו עושים מאמץ בלשכת שר האוצר לפיד כדי לשנות במשהו את עמדת המשרד לקראת הדיון בכנסת".

בהתאחדות התעשיינים הזהירו כי תיקון החוק יוביל למצב שבו רשויות יעדכנו את שיטות החישוב הקיימות כיום, ויכללו בחדשות שטחים שמוגדרים כיום ציבוריים, כמו חדרי מדרגות בבניינים משותפים ומקומות חניה. "אם תיקון החוק יאושר, העיריות צפויות לקבל 'שק של זהב' בצורה של קבלת אישור לגרוף מיליארדי שקלים נוספים מדי שנה בתשלומי הארנונה - היישר מכיסם של התושבים והמגזר העסקי", אמרו בהתאחדות.

במשרד האוצר אמרו היום בתגובה כי "עדכון התקנות נועד לתקן עיוות במצב הקיים שבו אין אפשרות חוקית לשנות את שיטת החישוב, כולל הפחתה במחיר הארנונה. שינוי שיטת חישוב הארנונה בהתאם לתקנות החדשות מותנה בבדיקה של גורמי מקצוע במשרדי הפנים והאוצר ובכפוף לאישורם של שרי הפנים והאוצר".

גורם ממשלתי בכיר טען היום בשיחה עם "גלובס" כי תיקון החוק נועד לענות על לאקונה שכובלת את ידי השרים במצבים שבהם רשות מקומית תרצה דווקא להוזיל את תעריפי הארנונה לתושביהן. לטענת הגורם, אין בהליך שצפוי מחר בוועדת הכספים של הכנסת כדי להעיד של מה שכינה "שינוי כללי המשחק": "בכל מקרה, רשות מקומית שתרצה לשנות את שיטת החישוב תצטרך לפנות אל השרים והם שיפעילו את שיקול הדעת אם לאשר או לאו", אמר.

הסוחרים: עוד 100 מיליון שקל על ארנונה

הבהלה של התעשיינים מתיקון החוק לא באה בחלל ריק: זה תקופה ארוכה שהמגזר היצרני ובעלי עסקים רבים ברחבי הארץ מתרעמים על ייקור הארנונה ולעתים על גישה מתירנית מצד משרד הפנים בבואו לאשר לרשויות גביית ארנונה חריגה מבתי עסק. בשבוע שעבר דיווח איגוד לשכות המסחר בתל אביב על בדיקה מקיפה שעשה וממנה עולה כי בשנים 2012 ו-2013 שילם המגזר העסקי מעל 200 מיליון שקל כארנונה חריגה בלא פחות מ-60 רשויות מקומיות ברחבי הארץ. באיגוד הזהירו כי במהלך 2014 ישלמו בתי עסק עוד 100 מיליון שקל בעקבות אישורים לגביית יתר של ארנונה.

לקראת הדיון בכנסת, פנה נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, ליו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומיאנסקי, בבקשה להימנע מאישור התיקון בחוק - בשל הפגיעה הצפויה במגזר העסקי. "אישור תיקון החוק עלול לגרום לסטייה ניכרת ויגרום לעלייה של עשרות אחוזים בשיעורי הארנונה המשולמים על ידי המגזר העסקי. מדובר בתוספת ארנונה שנתית של עשרות ומאות מיליוני שקלים שיילקחו מהמגזר העסקי ויוזרמו לכיסי הרשויות המקומיות", הזהיר.

שאלות ותשובות

- האם בעיר שבה אני גר נגבית ממני ארנונה על שטחים שהם לא חלק מהדירה שלי?

לכל עיר בישראל צו ארנונה ששיטת החישוב שהייתה כתובה בו ב-1985 היא השיטה החוקית שעל פיה אמורה העירייה לגבות ארנונה מהתושבים. הסיבה לכך היא שבעקבות תנאי אינפלציה קשים שהיו נהוגים במדינה בשנות ה-80, חוקק ב-1985 "החוק לייצוב המשק", שהגביל את סמכויותיהן של הרשויות המקומיות לשנות את שיטת חישוב הארנונה. עיר שבה לא נגבתה ארנונה בגין מרפסות ב-1985 לא יכלה עד היום לגבות ארנונה על מרפסות. עיר שבה נגבתה ארנונה על חניה ב-1985 לא יכלה עד היום להסיר את שטחי החניות משיטת החישוב.

- האם אני צפוי לשלם ארנונה גבוהה יותר?

כן. אם העירייה שבתחום שיפוטה התושבים לא משלמים ארנונה על מרפסות, חניות או שטחים משותפים תחליט להגיש בקשה להוסיף שטחים אלה לצורך גביית ארנונה, חשבון הארנונה צפוי לעלות.

- האם יש סיכוי שאשלם ארנונה נמוכה יותר?

הסיכויים נמוכים, כי לפי הערכות הרשויות המקומיות יבקשו לנצל את השינוי בחוק כדי להגדיל הכנסותיהן מארנונה. על כן, אם מדובר בעיר שבה שיטת החישוב כוללת שטחים משותפים, מרפסות וחניות, לא יבקשו שינוי בשיטת החישוב.

- באילו ערים הסיכוי שהארנונה תגדל הוא הגבוה ביותר?

ערים שבהן שיטת החישוב המונהגת היא שיטת נטו, או ערים שמרפסות לא מובאות בהן בחשבון לצורך חישוב ארנונה, כמו הרצליה, מודיעין, נתניה, וחולון. בנוסף, רוב הערים לא גובות ארנונה בגין שטחים משותפים בבניין כמו ת"א, נתניה, בת ים, רמת גן, חיפה וי-ם. הכנסת מרכיב השטחים המשותפים לטופס חיוב הארנונה צפוי להזניק את התשלומים משמעותית.

ארנונה

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון