גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יבואן סוזוקי: "מחירי הרכב יירדו ב-20%? שר התחבורה סתם מחלק הצהרות, יש לו סטיגמה עלינו"

הצצה ראשונה למגזין G ■ צבי נטע מדבר בפתיחות על הרווחיות, ואומר: "אם קנית אצלי אוטו יפני ב-100 אלף שקל, יותר מ-50 אלף שקל הם מס" ■ "במשרד של השר כ"ץ הכינו את כל התקנות ליבוא מקביל, ואף אחד לא בא"

צבי נטע לא נראה כמתאבל במיוחד על הפרידה מהצעצוע הכי גברי בסל מותגי הרכב שלו. 16 שנה הוא ייבא ארצה את פורשה וכיום, לאחר שנפרד מהפירמה הנוצצת, הוא מרשה לעצמו לומר ממשרדיו הצנועים שמעל אולם התצוגה של חברת מכשירי תנועה שבבעלותו, שבעצם לא כל-כך אהב את הלקוחות העשירים וחובבי השואו, "למרות שבגילי אני כבר לא שופט אף אחד".

בימים האחרונים של דצמבר האחרון חתמה חברת מכוניות ספורט ישראל של נטע ושל שותפיו לייבוא פורשה, משפחת הר שלום, על מזכר הבנות להעברת הזיכיון לצ'מפיון מוטורס, יבואנית פולקסווגן והחברות בנות שלה - אודי, סקודה וסיאט. פרטי העסקה אינם ידועים, ונטע, שמייבא ארצה את סוזוקי ואת קרייזלר, אומר שכיוון שהעסקה נמצאת בהליך אישור אצל הממונה על ההגבלים העסקיים, לא רק שאינו יכול לחשוף פרטים אלא שאינו יכול אפילו לשוחח עם הצד השני. "נורא משונה", הוא מתלונן. "מה זה מפריע שאנחנו נתכונן לעשות את ההעברה, ואם לא יאשרו - לא נעשה?".

- בוא נתחיל מפורשה. מדוע בעצם מכרת? קיבלת רמז מפולקסווגן שהם ירצו יבואן אחד?

"לא קיבלתי רמז ולא נאלצתי למכור. אבל היה תהליך בחו"ל שאין לי עליו השפעה (הכוונה להשתלטות) ומצד שני, היבואן של פולקסווגן רצה את הסוכנות. וכשיש אחד שרוצה ומוכן לשלם, השני עושה חשבון אם כדאי לו למכור עכשיו, או להמשיך, ושבסופו של דבר הסוכנות שלו תאוחד".

- אתה לא נוסע על פורשה?

"זה לא באופי שלי. אני נוסע על רנגלר של חברת ג'יפ (חברה-בת של קרייזלר), כי אנחנו בתעשיות רכב מייצרים ומרכיבים ג'יפים של קרייזלר בארץ. סופה 2 היה מוצר ישראלי ממש, שפיתוחו נעשה בכסף של קרייזלר; אני, מהנדס המפעל והמנכ"ל עשינו אותו. סופה 3 הוא אמנם מוצר שקרייזלר עושה ואנחנו רק מרכיבים, אבל הוא תולדה של סופה 2. להגיד לך שהרווחנו על זה? על מה שמוכרים למשרד הביטחון לא מרוויחים. אבל אני יותר מזדהה עם ג'יפ, ואם יש משהו שסנטימנטלית לא הייתי רוצה להיפרד ממנו, זה קרייזלר. מצד שני, אם אקבל הצעה רצינית...".

בקרוב: סוזוקי בליסינג

עם כל הסנטימנטים לקרייזלר ולג'יפים של תעשיות רכב נצרת, הבסיס הכלכלי האיתן של מכשירי תנועה הוא ללא ספק הזיכיון לייבוא סוזוקי. אולם בעוד סוזוקי חזקה מאוד בתחום המכוניות הקטנות (ראו מסגרת בעמוד הבא), הרי שהיא סובלת מחוסר מתמשך של משפחתית, שהיא עוגן מרכזי בתחום הרכב ובעיקר בתחום הליסינג. נטע סבור שכיום יש לו תשובה לכך. "ההצלחה הכי גדולה של סוזוקי בשנות ה-90", הוא משחזר, "היו חמש-שש שנים שבהן היא ייצרה מכונית משפחתית - סוזוקי בלנו. היא הייתה המשפחתית הכי נמכרת בישראל. היה לה המחיר הכי טוב והמפרט הכי טוב. זה קורה פעם במאה שנה. אחרי הבלנו, סוזוקי לא המשיכה לייצר את מה שמכונה בישראל 'אוטו משפחתי'. אבל באוקטובר השנה, אחרי הרבה מאוד שנים, השקנו את הסוזוקי קרוסאובר".

- זה לא בדיוק משפחתית, זה מעין ג'יפון, לא?

"השם מטעה, סוזוקי לא יודעים כל-כך לשווק. זו מכונית משפחתית שקראו לה קרוסאובר, ובגלל השם אנשים מתבלבלים".

- ואיך זה משנה את התמונה עבורכם?

"כבר השנה, סוזוקי הוא היצרן היפני מספר 2 במכירות בישראל. בשנה שנגמרה בשבוע שעבר מכרנו יותר מכוניות מכל יפני אחר (כמעט 11 אלף מכוניות, ש' ל'), למעט טויוטה. במכוניות קטנות אנחנו מוכרים את האוטו הכי זול בשוק, שהוא גם מספר 1 בצריכת דלק. לגבי העתיד, אני מוכן להתערב איתך שבינואר הקרוסאובר תהיה אחת משלוש המכוניות הכי נמכרות בארץ. אנחנו צופים שנה הבאה מאוד טובה, אולי הכי טובה בהיסטוריה שלנו ובמיקומה של סוזוקי בישראל, ובשנה אחרי זה נרד קצת, כי אין לנו אוטו מנהלים שישלים את ההיצע".

- ומה התוכניות שלכם לגבי חברת הליסינג שלכם, כספא, שכרגע היא די קטנה?

"יש תופעה שמתפשטת בשקט-בשקט, שיבואני הרכב עצמם הופכים למחכירים. שלמה סיקסט היא חברת ליסינג שהפכה ליבואן (אופל); למאיר (הונדה, וולוו יגואר) יש את הרץ; קרסו יבואנית רנו קנתה חברת ליסינג (אמפא ליס, היום פסיפיק), כך שיבואני הרכב מתחילים לעשות את הליסינג בתוך הבית. שיעור הרווח הוא נמוך, 1.5%, אבל למה שאני לא ארוויח את זה? ובנוסף, בסיטואציה הנוכחית חברת הליסינג הרי לא נאמנה לי.

"ליסינג בתוך הבית פותר בעיה מאוד גדולה של היבואן. ההנחות. פעם היו הנחות של 35% על מחיר המחירון, שזה בעצם פיקציה: מעלים את המחירון כדי לתת הנחה, ואז מאבדים את השוק הפרטי. אגב, זה מה שפגע מאוד ב-UMI (יבואנית ג'נרל מוטורס למעט אופל, ש' ל').

"לי לא הייתה מדיניות לא לעבוד עם ליסינג. פשוט היצרן לא נתן לי הנחה בהיקף שיכולתי לתת הנחות כאלה לליסינג. אנחנו משתפים פעולה עם חברות ליסינג כאשר חסר להן אוטו קטן, אבל אני מתנה את זה שלא ימכרו את המכוניות בשוק לכל מאן דבעי, במחיר נמוך ממה שאני מוכר.

"כאשר אני מוכר לכספא, ההנחות קטנות בהרבה - 10% על הנייר - ואני נותן אותן לעצמי (כלומר מכשירי תנועה נותנת את ההנחה לכספא, ש' ל'). אבל עד עכשיו לא הייתה לי בכספא מכונית משפחתית, שמהווה 70% משוק הליסינג, ועכשיו יש לי. השנה גם יש כמה מכרזים חדשים של גופים גדולים מאוד, כמו מוטורולה ובזק, שבעבר לא יכולתי לגשת אליהם".

- השר כ"ץ גם מקדם יבוא מקביל של מכוניות וחלפים ואומר שזה ייטיב עם מעמד הביניים כיוון שהמחירים ירדו.

"המיסוי על רכב כולל המע"מ מגיע ל-132% (אם מדובר על רכב מאסיה שעליו משלמים גם 7% מכס). כך שאם קנית אצלי אוטו יפני ב-100 אלף שקל, יותר מ-50 אלף הם מס. כלומר, המרווח שיש ליבואן הוא בין 6%-4% על המחיר בלי המס. חברות ציבוריות של יבוא רכב מדווחות על רווח נקי של 4%, שזה יפה, לי אין רווח כזה.

"כך שנגיד שהיבואן המקביל יצליח להשיג רכב במחיר שאנחנו משיגים - וזה לא פשוט כיוון שהוא קונה אותו מסוכן, שקנה מהיבואן באותה מדינה, שבתורו קנה מהיצרן. אז גם אם נגיד שהיבואן המקביל יוותר לגמרי על הרווח שלו, נגיע לרכב הזול ב-4% מזה שקונים אצלי. כך שאני לא מבין איך שר התחבורה מצהיר שהוא יוריד את מחיר הרכב ב-20%".

- אז למה הוא אומר זאת?

"אין לי מושג. אני חושב שישראל כ"ץ סתם מחלק הצהרות. במשרד שלו הכינו את כל התקנות לייבוא מקביל, ואף אחד לא בא. עוד לא קם האדם שיחליט שזה כדאי לו".

- אז לא צריך להילחם נגד זה? הרי יבואני הרכב נלחמים, מפעילים לובינג.

"אל תספרי לחבריי באיגוד יבואני הרכב, אבל איזה לובי? מה לובי? על מי יש להם שם השפעה? בזמנו עוד שיתפו את היבואנים בדיונים בכנסת ובמשרד התחבורה, היום לא מזמינים אותם אפילו לשם".

*** הידיעה המלאה במוסף G של "גלובס"

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%