גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יבואן סוזוקי: "מחירי הרכב יירדו ב-20%? שר התחבורה סתם מחלק הצהרות, יש לו סטיגמה עלינו"

הצצה ראשונה למגזין G ■ צבי נטע מדבר בפתיחות על הרווחיות, ואומר: "אם קנית אצלי אוטו יפני ב-100 אלף שקל, יותר מ-50 אלף שקל הם מס" ■ "במשרד של השר כ"ץ הכינו את כל התקנות ליבוא מקביל, ואף אחד לא בא"

צבי נטע לא נראה כמתאבל במיוחד על הפרידה מהצעצוע הכי גברי בסל מותגי הרכב שלו. 16 שנה הוא ייבא ארצה את פורשה וכיום, לאחר שנפרד מהפירמה הנוצצת, הוא מרשה לעצמו לומר ממשרדיו הצנועים שמעל אולם התצוגה של חברת מכשירי תנועה שבבעלותו, שבעצם לא כל-כך אהב את הלקוחות העשירים וחובבי השואו, "למרות שבגילי אני כבר לא שופט אף אחד".

בימים האחרונים של דצמבר האחרון חתמה חברת מכוניות ספורט ישראל של נטע ושל שותפיו לייבוא פורשה, משפחת הר שלום, על מזכר הבנות להעברת הזיכיון לצ'מפיון מוטורס, יבואנית פולקסווגן והחברות בנות שלה - אודי, סקודה וסיאט. פרטי העסקה אינם ידועים, ונטע, שמייבא ארצה את סוזוקי ואת קרייזלר, אומר שכיוון שהעסקה נמצאת בהליך אישור אצל הממונה על ההגבלים העסקיים, לא רק שאינו יכול לחשוף פרטים אלא שאינו יכול אפילו לשוחח עם הצד השני. "נורא משונה", הוא מתלונן. "מה זה מפריע שאנחנו נתכונן לעשות את ההעברה, ואם לא יאשרו - לא נעשה?".

- בוא נתחיל מפורשה. מדוע בעצם מכרת? קיבלת רמז מפולקסווגן שהם ירצו יבואן אחד?

"לא קיבלתי רמז ולא נאלצתי למכור. אבל היה תהליך בחו"ל שאין לי עליו השפעה (הכוונה להשתלטות) ומצד שני, היבואן של פולקסווגן רצה את הסוכנות. וכשיש אחד שרוצה ומוכן לשלם, השני עושה חשבון אם כדאי לו למכור עכשיו, או להמשיך, ושבסופו של דבר הסוכנות שלו תאוחד".

- אתה לא נוסע על פורשה?

"זה לא באופי שלי. אני נוסע על רנגלר של חברת ג'יפ (חברה-בת של קרייזלר), כי אנחנו בתעשיות רכב מייצרים ומרכיבים ג'יפים של קרייזלר בארץ. סופה 2 היה מוצר ישראלי ממש, שפיתוחו נעשה בכסף של קרייזלר; אני, מהנדס המפעל והמנכ"ל עשינו אותו. סופה 3 הוא אמנם מוצר שקרייזלר עושה ואנחנו רק מרכיבים, אבל הוא תולדה של סופה 2. להגיד לך שהרווחנו על זה? על מה שמוכרים למשרד הביטחון לא מרוויחים. אבל אני יותר מזדהה עם ג'יפ, ואם יש משהו שסנטימנטלית לא הייתי רוצה להיפרד ממנו, זה קרייזלר. מצד שני, אם אקבל הצעה רצינית...".

בקרוב: סוזוקי בליסינג

עם כל הסנטימנטים לקרייזלר ולג'יפים של תעשיות רכב נצרת, הבסיס הכלכלי האיתן של מכשירי תנועה הוא ללא ספק הזיכיון לייבוא סוזוקי. אולם בעוד סוזוקי חזקה מאוד בתחום המכוניות הקטנות (ראו מסגרת בעמוד הבא), הרי שהיא סובלת מחוסר מתמשך של משפחתית, שהיא עוגן מרכזי בתחום הרכב ובעיקר בתחום הליסינג. נטע סבור שכיום יש לו תשובה לכך. "ההצלחה הכי גדולה של סוזוקי בשנות ה-90", הוא משחזר, "היו חמש-שש שנים שבהן היא ייצרה מכונית משפחתית - סוזוקי בלנו. היא הייתה המשפחתית הכי נמכרת בישראל. היה לה המחיר הכי טוב והמפרט הכי טוב. זה קורה פעם במאה שנה. אחרי הבלנו, סוזוקי לא המשיכה לייצר את מה שמכונה בישראל 'אוטו משפחתי'. אבל באוקטובר השנה, אחרי הרבה מאוד שנים, השקנו את הסוזוקי קרוסאובר".

- זה לא בדיוק משפחתית, זה מעין ג'יפון, לא?

"השם מטעה, סוזוקי לא יודעים כל-כך לשווק. זו מכונית משפחתית שקראו לה קרוסאובר, ובגלל השם אנשים מתבלבלים".

- ואיך זה משנה את התמונה עבורכם?

"כבר השנה, סוזוקי הוא היצרן היפני מספר 2 במכירות בישראל. בשנה שנגמרה בשבוע שעבר מכרנו יותר מכוניות מכל יפני אחר (כמעט 11 אלף מכוניות, ש' ל'), למעט טויוטה. במכוניות קטנות אנחנו מוכרים את האוטו הכי זול בשוק, שהוא גם מספר 1 בצריכת דלק. לגבי העתיד, אני מוכן להתערב איתך שבינואר הקרוסאובר תהיה אחת משלוש המכוניות הכי נמכרות בארץ. אנחנו צופים שנה הבאה מאוד טובה, אולי הכי טובה בהיסטוריה שלנו ובמיקומה של סוזוקי בישראל, ובשנה אחרי זה נרד קצת, כי אין לנו אוטו מנהלים שישלים את ההיצע".

- ומה התוכניות שלכם לגבי חברת הליסינג שלכם, כספא, שכרגע היא די קטנה?

"יש תופעה שמתפשטת בשקט-בשקט, שיבואני הרכב עצמם הופכים למחכירים. שלמה סיקסט היא חברת ליסינג שהפכה ליבואן (אופל); למאיר (הונדה, וולוו יגואר) יש את הרץ; קרסו יבואנית רנו קנתה חברת ליסינג (אמפא ליס, היום פסיפיק), כך שיבואני הרכב מתחילים לעשות את הליסינג בתוך הבית. שיעור הרווח הוא נמוך, 1.5%, אבל למה שאני לא ארוויח את זה? ובנוסף, בסיטואציה הנוכחית חברת הליסינג הרי לא נאמנה לי.

"ליסינג בתוך הבית פותר בעיה מאוד גדולה של היבואן. ההנחות. פעם היו הנחות של 35% על מחיר המחירון, שזה בעצם פיקציה: מעלים את המחירון כדי לתת הנחה, ואז מאבדים את השוק הפרטי. אגב, זה מה שפגע מאוד ב-UMI (יבואנית ג'נרל מוטורס למעט אופל, ש' ל').

"לי לא הייתה מדיניות לא לעבוד עם ליסינג. פשוט היצרן לא נתן לי הנחה בהיקף שיכולתי לתת הנחות כאלה לליסינג. אנחנו משתפים פעולה עם חברות ליסינג כאשר חסר להן אוטו קטן, אבל אני מתנה את זה שלא ימכרו את המכוניות בשוק לכל מאן דבעי, במחיר נמוך ממה שאני מוכר.

"כאשר אני מוכר לכספא, ההנחות קטנות בהרבה - 10% על הנייר - ואני נותן אותן לעצמי (כלומר מכשירי תנועה נותנת את ההנחה לכספא, ש' ל'). אבל עד עכשיו לא הייתה לי בכספא מכונית משפחתית, שמהווה 70% משוק הליסינג, ועכשיו יש לי. השנה גם יש כמה מכרזים חדשים של גופים גדולים מאוד, כמו מוטורולה ובזק, שבעבר לא יכולתי לגשת אליהם".

- השר כ"ץ גם מקדם יבוא מקביל של מכוניות וחלפים ואומר שזה ייטיב עם מעמד הביניים כיוון שהמחירים ירדו.

"המיסוי על רכב כולל המע"מ מגיע ל-132% (אם מדובר על רכב מאסיה שעליו משלמים גם 7% מכס). כך שאם קנית אצלי אוטו יפני ב-100 אלף שקל, יותר מ-50 אלף הם מס. כלומר, המרווח שיש ליבואן הוא בין 6%-4% על המחיר בלי המס. חברות ציבוריות של יבוא רכב מדווחות על רווח נקי של 4%, שזה יפה, לי אין רווח כזה.

"כך שנגיד שהיבואן המקביל יצליח להשיג רכב במחיר שאנחנו משיגים - וזה לא פשוט כיוון שהוא קונה אותו מסוכן, שקנה מהיבואן באותה מדינה, שבתורו קנה מהיצרן. אז גם אם נגיד שהיבואן המקביל יוותר לגמרי על הרווח שלו, נגיע לרכב הזול ב-4% מזה שקונים אצלי. כך שאני לא מבין איך שר התחבורה מצהיר שהוא יוריד את מחיר הרכב ב-20%".

- אז למה הוא אומר זאת?

"אין לי מושג. אני חושב שישראל כ"ץ סתם מחלק הצהרות. במשרד שלו הכינו את כל התקנות לייבוא מקביל, ואף אחד לא בא. עוד לא קם האדם שיחליט שזה כדאי לו".

- אז לא צריך להילחם נגד זה? הרי יבואני הרכב נלחמים, מפעילים לובינג.

"אל תספרי לחבריי באיגוד יבואני הרכב, אבל איזה לובי? מה לובי? על מי יש להם שם השפעה? בזמנו עוד שיתפו את היבואנים בדיונים בכנסת ובמשרד התחבורה, היום לא מזמינים אותם אפילו לשם".

*** הידיעה המלאה במוסף G של "גלובס"

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר